Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn do wspomagania w Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam ekipe smile.gif Jakiś czas temu zauważyłem że poziom oleju do wspomagania jest prawie na minimum. I tak sobie dzisiaj pomyślałem że w sumie można by w końcu dolać wink.gif Co tam się leje i o jakich parametrach? Mile widziany jakiś link wink.gif

Napisano

> Witam ekipe Jakiś czas temu zauważyłem że poziom płynu do wspomagania jest prawie na minimum. I

> tak sobie dzisiaj pomyślałem że w sumie można by w końcu dolać Co tam się leje i o jakich

> parametrach? Mile widziany jakiś link

Ja kupuję w ASO - mają butelki gotowego płynu. U mnie jest zielony.

Napisano
  • Autor

> Ja kupuję w ASO - mają butelki gotowego płynu. U mnie jest zielony.

a po ile to i jak sie nazywa? W instrukcji jest napisane że ma to być DEXRON IID lub DEXRON III. Tylko jest wielu producentów i nie wiem który kupić i czy można je mieszać sick.gifhmm.gif

Napisano

Jak już sie bawisz to zmien płyn metoda strzykawkowa - bierzesz strzykawke z rurka i pracowicie wysysasz ile sie da. Zalewasz nowy, odpalasz silnik, kręcisz kierownica kilka razy, gasisz silnik i znowu to samo. I powtarzasz aż to co wlewasz wyglada tak samo jak to co wyciągasz. Zazwyczaj wymaga to kilkunastu iteracji, ale warto.

Napisano

Może troche "OT" ale... ja w pierwszej kolejności zlokalizowałbym wyciek płynu wspomagania układu kier. Generalnie to tego rodzaju płyny "niby się nigdy nie zmienia" - tak samo jak olej w manualnej skrzyni biegów. MAX stan takiego płynu powinien utrzymywać się cały czas.

Co innego płyn chłodniczy... wiadomo, że trzeba dolewać raz na jakiś tam czas.

Napisano

Wydaje mi się że lacetti nie ma zbytnio dobrych tych przekładni, u nas była wymieniana na gwarancji icon_rolleyes.gif bo ciekła.

Napisano

> a po ile to i jak sie nazywa? W instrukcji jest napisane że ma to być DEXRON IID lub DEXRON III.

> Tylko jest wielu producentów i nie wiem który kupić i czy można je mieszać

Przepraszam. Ubzdurałem sobie, że chodzi o płyn chłodzący.

Co do oleju wspomagania, to u mnie od zawsze jest na minimum smile.gif

Napisano

> Co do oleju wspomagania, to u mnie od zawsze jest na minimum

Sprawdź na gorącym silniku - w sensie po przejechaniu jakiejś trasy. Wtedy stan oleju powinien być MAX.

Jak silnik jest zimny - samochód nigdzie nie jeździł, to wtedy poziom tego oleju jest na MIN.

Napisano

> Jak już sie bawisz to zmien płyn metoda strzykawkowa - bierzesz strzykawke z rurka i pracowicie

> wysysasz ile sie da. Zalewasz nowy, odpalasz silnik, kręcisz kierownica kilka razy, gasisz

> silnik i znowu to samo. I powtarzasz aż to co wlewasz wyglada tak samo jak to co wyciągasz.

> Zazwyczaj wymaga to kilkunastu iteracji, ale warto.

Warto w jakim sensie? Jest jakaś zauważalna poprawa po zmianie?

Ja u siebie przyznam, że też mam prawie że na minimum odkąd kupiłem, co też mnie zaciekawiło, ale zauważyłem, że nie ubywa, więc jeszcze nic nie kombinowałem i zrobiłem tak już ze 12tyś i też dalej jest bez zmian. Będę musiał sprawdzić, czy po jeździe faktycznie idzie do maxa.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź na gorącym silniku - w sensie po przejechaniu jakiejś trasy. Wtedy stan oleju powinien być

> MAX.

> Jak silnik jest zimny - samochód nigdzie nie jeździł, to wtedy poziom tego oleju jest na MIN.

No właśnie u mnie jest minimum od kiedy kupiłem czyli ponad rok i 20kkm. Więc raczej nic nie ucieka. Ale rzeczywiście zawsze sprawdzałem na zimnym. hmm.gif Następnym razem sprawdzę na ciepłym ok.gif

Napisano

> Witam ekipe Jakiś czas temu zauważyłem że poziom oleju do wspomagania jest prawie na minimum. I

> tak sobie dzisiaj pomyślałem że w sumie można by w końcu dolać Co tam się leje i o jakich

> parametrach? Mile widziany jakiś link

Lejemy Dexrona VI to takie cudo które kiedys nazywało się Dexron II lub III (i można kupić wszędzie).

GM parę lat temu wpadło na pomysł by zrobić nowszy olej (wytrzymuje wyż. temp. i nazwali go VI i zastąpił te wcześniejsze) knif w tym, że tylko ASO go sprzedaje i to w 1L pojemnikach, a w Lacetti mamy 1.1L powiedzieli mi w ASO, że jak dam u nich wymienić to oni wlewają 1.1L i za tyle płacę.

Tylko, że koszt i tak będzie większy niż gdzie indziej wymiana z zakupem 2L w ASO.

PS: I tak nie ma sensu kupować 2L ponieważ przy wymianie oleju wszystkiego nie spuścisz dlatego zalecam (tak jak i mój mechanik) 1L nowego płynu i "stara" setka 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jest zauważalna różnica. Zmieniłem w kilku samochodach zwykle po przebiegu 100 tys. km i naprawde czuć.

Napisano

> Jest zauważalna różnica. Zmieniłem w kilku samochodach zwykle po przebiegu 100 tys. km i naprawde

> czuć.

Ale co czuć? Ja zmieniłem w zabytkowym E39 oraz w Epice. Absolutnie żadnej różnicy

Napisano

> Ale co czuć? Ja zmieniłem w zabytkowym E39 oraz w Epice. Absolutnie żadnej różnicy

U mnie pompą chodziła znacznie ciszej a na postoju kręcilo sie latwiej

Napisano

> U mnie pompą chodziła znacznie ciszej a na postoju kręcilo sie latwiej

No to może pompa była już na wylocie?

Napisano

> No to może pompa była już na wylocie?

Po wymianie płynu wytrzymała następne 100k

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.