Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Pajero Pinin - kilka pytań....

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

piszę bo jestem zainteresowany kupnem autka z napędem 4x4 i wpadł mi w oko Mitsubishi Pajero Pinin 5cio drzwiowe...

w przedziale do 20.000 tys da się wyszukać kilka ładnych egzemplarzy ale kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę

silnik - raczej benzyna do zagazowania ale diesla tez nie skreślam

takie ło znalazłem...

autko miałoby służyć - weekendy w lekki teren, w tygodniu dojazd do pracy...podpowiedzcie zatem na co zwracać uwagę przy oglądaniu..czy są jakieś konkretne uwagi do tych mitsubishi? jak z awaryjnością itd...

Napisano

>

> silnik - raczej benzyna do zagazowania

GDI nie zagazujesz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> GDI nie zagazujesz

Cenne info. Czyli sprawdze koszty napraw i serwisu i wtedy można wybrać silnik. No i spalanie jest ważne

Napisano

> Cenne info. Czyli sprawdze koszty napraw i serwisu i wtedy można wybrać silnik. No i spalanie jest

> ważne

Po doświadczeniach z Volvo V40 z silnikiem 1.8 GDI z Carismy to odradzę każdemu ten silnik no.gif

Napisano
  • Autor

> Po doświadczeniach z Volvo V40 z silnikiem 1.8 GDI z Carismy to odradzę każdemu ten silnik

czyli omijać i szukać innego - jest jeszcze 2.0 GDI oraz 1.8 16V

Napisano

> czyli omijać i szukać innego - jest jeszcze 2.0 GDI oraz 1.8 16V

Może inaczej - jak się naszukałem przepustnicy do 1.8 GDI to znienawidziłem tego silnika.

Napisano

model jak zauważyłeś nie cieszył się zbytnio popularnością, głównie z powodu testów zderzeniowych

Napisano

> <ciach>

jak już ktoś napisał, to testy zderzeniowe nie wyszły najlepiej dla Mitsu

w budżecie, powiedzmy do 25k pln i roczniku powyżej 2000 celowałbym bardziej w takie autka:

Hyundai Santa Fe - sporo ich jeździ, będzie auto relatywnie najmłodsze Jeep Cherokee (Liberty) - takim śmigał Rejmi, proste auto i nie jest bardzo drogie w utrzymaniu

Grand Cherokee - nowszy model raczej maks 2001 rok, na starszy chyba nie patrzyłeś, właśnie ze względu na wiek

Nissan Terrano - w okolicach 2001 roku jest sporo dostępnych autek, minusem, że większość to dieselki

w sumie jak to ma być auto na weekendowe wypadu to może jakieś kombi uterenowione, przy czym tutaj chyba tylko Subaru Forester wchodzi w grę

pogadaj z Ozarkiem, on od jakiegoś czasu śmiga czymś takim

Napisano
  • Autor

w takim razie wracam do pomysłu z Suzuki Jimny lub wspomnianego SantaFe...

Foresterowi podziękuję z uwagi na ceny części zamiennych

Napisano

> w takim razie wracam do pomysłu z Suzuki Jimny

Jimny to auto dwuosobowe raczej icon_rolleyes.gif - mam, jak chcesz to mogę się trochę rozpisać o plusach i minusach... Mnie to auto pasuje z kilku powodów, ale trudno by się upierać że to samochód uniwersalny. grinser006.gif

Napisano

> w takim razie wracam do pomysłu z Suzuki Jimny lub wspomnianego SantaFe...

> Foresterowi podziękuję z uwagi na ceny części zamiennych

dziwna rozbieżność icon_rolleyes.gif

jamnik to klasyczna terenówka - rama reduktor, mały - niecałe 4m

a hultaj to taki klasyczny suv

potrzebujesz auta terenowego z rama ? czy właśnie suv'a ?

Napisano

powiem to co Koonrad już napisał

te dwa auta to całkiem różne są

jeśli miałbym wybierać to chyba bym wolał Santa Fe ze względu na fakt iż w gnój po klamki wjeżdżał nie będę a czasem mogę rodzinę zabrać ...

a Forester jeśli jest N/A i uda Ci się kupić zadbany egzemplarz to wcale nie jest tragiczny w utrzymaniu

zresztą pogadaj z useremi może najpierw

Napisano

> dziwna rozbieżność

> jamnik to klasyczna terenówka - rama reduktor, mały - niecałe 4m

> a hultaj to taki klasyczny suv

I do tego 2 razy większy od Suzi...

> potrzebujesz auta terenowego z rama ? czy właśnie suv'a ?

No właśnie rozpiętość zainteresowań ogromna...

Napisano

Duży rozrzut masz wink.gif

Masz podstawy ku temu twierdzeniu? Ozarek ma takiego potwora i porownywaliśmy ceny części - Subaru nie wypada tak tragicznie, chociaż fakt faktem - ceny części do Santka są typowo "koreańskie" - typu wymiana wszystkich amortyzatorow z poduchami (części oczywiście oryginalne) - wraz z robocizną - 1500 PLN wink.gif

Napisano

> I do tego 2 razy większy od Suzi...

Ale w róznych miejscach te proporcje są różne. zlosnik.gif Najgorzej jest chyba w przypadku bagażnika:

dsc9010h.jpg

rotfl.gif

W drugiej kolejności są miejsca z tyłu:

dsc9044p.jpg

Jedna osoba może jakos da radę... Z przodu już tak najgorzej nie jest:

dsc9017m.jpg

ok.gif

Bagażnik niby można powiekszyć kosztem tylnych siedzeń:

dsc9013x.jpg

dsc9016.jpg

ale dalej to jest prowizorka. Zastanawiam sie nad radykalnym rozwiązaniem w postaci wkładu do bagażnika z wersji "Ranger":

load%20liner.JPG

Znikają tylne miejsca, za to z bagażem można troche bardziej poszaleć. grinser006.gif

Napisano

> Ale w róznych miejscach te proporcje są różne. Najgorzej jest chyba w przypadku bagażnika:

fotele się podnoszą po złożeniu ?

u mnie w vitarce jest w sumie podobnie miejsca grinser006.gif

jak złoże fotele to jest kawałek bagażnika, auto w sam raz na 2 osoby ok.gif

choć ja jeździłem z całą rodzinką tzn 2+2

z tyłu 2 osoby siedzą w miarę wygodnie, wygodniej niż 3 w przeciętnym kompakcie

mieszczą się dwa foteliki spokojnie ok.gif

Napisano

> fotele się podnoszą po złożeniu ?

Niestety nie - co gorsza samo składanie zostało wymyślone w czasie gdy jeszcze nie było zagłówków z tyłu, potem doszły zagłówki i do złożenia zagłówki trzeba wyciągać. Można je wrzucić w miejsce na nogi pasażerów z tyłu. grinser006.gif

> u mnie w vitarce jest w sumie podobnie miejsca

> jak złoże fotele to jest kawałek bagażnika, auto w sam raz na 2 osoby

Dlatego właśnie myślałem o tym wkładzie od wersji "Ranger" - kratka za fotelami do samego sufitu i plastikowa podłoga. waytogo.gif

> choć ja jeździłem z całą rodzinką tzn 2+2

> z tyłu 2 osoby siedzą w miarę wygodnie, wygodniej niż 3 w przeciętnym kompakcie

> mieszczą się dwa foteliki spokojnie

Tutaj na szerokość jest kiepsko, ale Jimny jest węższy od Vitary:

dsc8964.jpg

Z przodu jest OK - ja mam gabaryty lekko ponadstandardowe (ważę więcej niż 100 kg) i ciasnota mi nie doskwiera ok.gif - ale z tyłu są po bokach te półki, pod którymi są nadkola, więc "kanapa" jest dość wąska. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Niestety nie - co gorsza samo składanie zostało wymyślone w czasie gdy jeszcze nie było zagłówków z

> tyłu, potem doszły zagłówki i do złożenia zagłówki trzeba wyciągać. Można je wrzucić w miejsce

> na nogi pasażerów z tyłu.

to bryndza grinser006.gif

004.jpg

krótka vitara ma dwa niezależne fotele składane tak że z tyłu powstaje płaska podłoga na poziomie bagażnika

010.jpg

long ma już kanapę, ale system składania jest taki sam ok.gif

> Dlatego właśnie myślałem o tym wkładzie od wersji "Ranger" - kratka za fotelami do samego sufitu i

> plastikowa podłoga.

ok.gif, tak, tylko że wtedy masz auto 2 osobowe

my czasem jeździmy w 2+2, 2+1 - wtedy składam jedno siedzenie i jest miejsce na prowiant wink.gif

nawet stolik i krzesełka się mieszczą grinser006.gif

> Tutaj na szerokość jest kiepsko, ale Jimny jest węższy od Vitary:

> Z przodu jest OK - ja mam gabaryty lekko ponadstandardowe (ważę więcej niż 100 kg) i ciasnota mi

> nie doskwiera - ale z tyłu są po bokach te półki, pod którymi są nadkola, więc "kanapa" jest

> dość wąska.

jest wąska, ale ja jeździłem z tyłu i IMO jest OK

szerokość vitary to 163cm, długość 362cm prawie jak sc wink.gif

https://picasaweb.google.com/koonrad.b/VitaraKatalog03#5402883390529026418

być może jest faktycznie mniej obudowana plastikiem, trzeba by to pomierzyć grinser006.gif

Napisano

> to bryndza

Pod kanapą z tyłu rama jest prawie na wysokości górnej krawędzi opony, potem się obniża przy srodku (i tam jest miejsce na nogi dla pasażerów z tyłu) - tak że siedzisko kanapy praktycznie leży na podłodze. Tam jest na prawdę kiepsko z przestrzenią. grinser006.gif

> , tak, tylko że wtedy masz auto 2 osobowe

Mnie to nie przeszkadza ok.gif - w wiekszym gronie jeżdżę innymi autami, tym zazwyczaj w pojedynkę. grinser006.gif Bardziej w sumie przydałby mi się bak większy o jakieś 20 litrów niż te dwa miejsca z tyłu. biglaugh.gif

> szerokość vitary to 163cm

Jimny ma 160 cm - ale z tyłu kabiny, między nadkolami, jest niewiele ponad metr grinser006.gif Przednie fotele sa oddalone od siebie prawie o 20 cm, ustawione jeden obok drugiego nie zmieściłyby się z tyłu między nadkola. mlot.gif

Napisano

> Jimny ma 160 cm - ale z tyłu kabiny, między nadkolami, jest niewiele ponad metr Przednie fotele sa

> oddalone od siebie prawie o 20 cm, ustawione jeden obok drugiego nie zmieściłyby się z tyłu

> między nadkola.

ok.gif to różnicy wielkiej nie ma, kiedyś porównywałem na żywo te auta

może strefy zgniotu hmm.gif

vitara to konstrukcja z końca lat 80, a jamnik końca 90 i cały czas w produkcji ok.gif

Napisano
  • Autor

duzy rozrzut dlatego, ze nie mam do końca sprecyzowanego auta jakie mamy kupić...są to luźne dywagacje i nawet obecnie oglądam rovera 75 2.0 V6 grinser006.gif

lista wygląda tak:

Jimny

Pinin

SantaFe

Yaris

GP

Clio/Fiesta/Corsa

Rover 75 grinser006.gif

jednak chcielibysmy 4x4 z uwagi na błotko w okolicy działki ok.gif

Napisano

> to różnicy wielkiej nie ma, kiedyś porównywałem na żywo te auta

Mnie się jakos tak wydaje, że Vitara jest jednak większa hmm.gif Jimny jest bardziej "pudełkowaty", może dlatego:

dsc8987q.jpg

dsc9003p.jpg

dsc8981t.jpg

Z przodu ilośc miejsca jest IMO wystarczająca (oczywiście na miarę wielkości auta - gdzieś tak na poziomie wielu aut miejskich):

dsc9045.jpg

Z tyłu jest z tym miejscem po prostu słabo...

> vitara to konstrukcja z końca lat 80, a jamnik końca 90 i cały czas w produkcji

Tak wiele się znowu nie zmieniło - i tak trzeba pamiętać, że jednak trochę się to różni od "normalnego" auta w codziennym obcowaniu, z resztą nawet instrukcja obsługi wielokrotnie o tym fakcie przypomina. biglaugh.gif

BTW. w mojej okolicy jeździ Jimny, który w miejscu tych smiesznych tylnych siedzeń ma sporą butlę na gaz. zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> I do tego 2 razy większy od Suzi...

> No właśnie rozpiętość zainteresowań ogromna...

Miałem Vitarę, mam Santka. Jeżeli Jimny jest mniejszy od Vitary to między Jimnym a Santkiem jest przepaść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.