Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR, klapy wirowe czy coś innego?

Featured Replies

Napisano

Drogi Kąciku... niestety croma znowu ma zgona.. szczescie w nieszcześciu znowu stało się to pod domem slinka.gif

wczoraj wróciłem z trasy, 700km przebiegło w miare ok, ale już chyba coś zaczynało się dziać... bo byl jeden moment jak na 5s, przy prędkości ok 70km/s stracił moc i nie chcial przyśpieszać... potem juz ok.

w drodze powrotnej, jak jechałem przez lublin, nie miał mocy przy ruszaniu, do 2rpm, potem dostawal kopa. restart pomogł.

dzis jak wracałem z pracy, zaczeła się czkawka.. już na 1 nie wkręcał się na obroty, brak mocy.. po chwili jakby "przetkało" go i ruszył.

po obiedzie odpalam ponownie, zaczyna już nierówno chodzić i znowu brak mocy, ale po chwili znowu sie odblokowal. ruszyłem, dojechałem 1km do rodziców i znowu czkawka, nawet na 1. do tej pory był brak błędów.

podłaczyłem go do FES'a: (na luzie) 840 rpm, korekcje na 1 wtryskiwaczu +5, pozostałe +1 do +3... pochodził z 5 minut na luzie i pojawił się bład 403 EGR.

odłaczyłem egr, ale nadal troche nierówno chodzi i max 2k rpm...

jakieś pomysły co moge sprawdzić, samemu zdiagnozować ?! zaczynam googlac...

auto z PL ma 62k km przebiegu i raczej przebieg oryginalny, bo mechanik, ktory wymieniał mi rozrząd, stwierdził, że pompa wody jak nowa.

--

1) słaby do 2k rpm -> "klapy wirowe" - fakt, spojrzałem na listwe, i juz brudna przy klapach, ale czemu czkawka?

2) ....

Napisano

> Drogi Kąciku... niestety croma znowu ma zgona.. szczescie w nieszcześciu znowu stało się to pod

> domem

> wczoraj wróciłem z trasy, 700km przebiegło w miare ok, ale już chyba coś zaczynało się dziać... bo

> byl jeden moment jak na 5s, przy prędkości ok 70km/s stracił moc i nie chcial przyśpieszać...

> potem juz ok.

> w drodze powrotnej, jak jechałem przez lublin, nie miał mocy przy ruszaniu, do 2rpm, potem dostawal

> kopa. restart pomogł.

> dzis jak wracałem z pracy, zaczeła się czkawka.. już na 1 nie wkręcał się na obroty, brak mocy.. po

> chwili jakby "przetkało" go i ruszył.

> po obiedzie odpalam ponownie, zaczyna już nierówno chodzić i znowu brak mocy, ale po chwili znowu

> sie odblokowal. ruszyłem, dojechałem 1km do rodziców i znowu czkawka, nawet na 1. do tej pory

> był brak błędów.

> podłaczyłem go do FES'a: (na luzie) 840 rpm, korekcje na 1 wtryskiwaczu +5, pozostałe +1 do +3...

> pochodził z 5 minut na luzie i pojawił się bład 403 EGR.

> odłaczyłem egr, ale nadal troche nierówno chodzi i max 2k rpm...

> jakieś pomysły co moge sprawdzić, samemu zdiagnozować ?! zaczynam googlac...

> auto z PL ma 62k km przebiegu i raczej przebieg oryginalny, bo mechanik, ktory wymieniał mi

> rozrząd, stwierdził, że pompa wody jak nowa.

> --

> 1) słaby do 2k rpm -2) ....

Może to być problem zacinającego się EGR i to jedna kwesta. Nie tankowałeś niedawno - korekcje wtrysków są poza wszelkimi normami i świadczą o ewidentnie nieprawidłowej pracy tych elementów!

Napisano
  • Autor

tankowałem na bp z 2tyg temu, zrobiłem 350km po mieście było ok. w drodze powrotnej, już po wystąpieniu chwilowego zadlawienia, tankowałem na orlenie i statoilu.

zauważyłem, że chwilowe spalanie wzrosło, ale średnie z (350 po mieście i 700 poza) i tak miałem 6.1.

---

Napisano

1 EGR

2 korekcji większej jak +-3 nigdy nie widziałem, prawidłowo kolega to odczytuje?

Drgawki na jałowym to zwyczajowo klapy, jak sra juz oliwą z sadzą przy klapach to są one nieszczelne i nadają się do wywalenia.

Pozdro

Napisano
  • Autor

1) ale odłaczenie egr nie powinno pomóc?

2) na luzie bylo od +4 do +5 na 1szym (nie pamietam jak jednostka ale nie zmieniałem nic po instalacji). przy dodawaniu gazu spadało do +2.. po odłaczeniu egr, jakby troche lepiej ale nadal powyzej 1.

3) tak wygląda listwa (ciemno ale mam nadzieje coś tam widać) aha, i przy dodawaniu gazu listwa nie ruszała się płynnie, przy 1.5k rpm troche jakby zaczynała chodzić (nie wiem jak powinno być prawidłowo)

2012-01-17%2B20.40.23.jpg

https://plus.google.com/photos/112141807...=COiR97Cp4rqzSQ

niedawno wymieniałem rozrząd i filtr paliwa.

Napisano

Ten "smalec" uchodzący z nieszczelności klap świadczy, ze w kolektorze nie jest za fajnie i zapewne EGR do gruntownego czyszczenia.. 60 tyś to już czas.... ale razem z cewką inaczej nic to nie da...

Napisano

> Ten "smalec" uchodzący z nieszczelności klap świadczy, ze w kolektorze nie jest za fajnie i zapewne

> EGR do gruntownego czyszczenia.. 60 tyś to już czas.... ale razem z cewką inaczej nic to nie

> da...

Ten smalec przy klapie świadczy że klapy umierają, jak auto ma dpf filtr będzie dostawał po tyłku. Czyszczenie egra/ wymiana gówno da z puntku widzenia klap - kolektor do wymiany/przeróbki niemniej przy działającym egrze za jakiś czas będzie powtórka z rozrywki

Pozdro

Napisano

Trzeba było się tym zając przy okazji roboty rozrządu - mechanik był ślepy czy jak? Teraz przy wyrzucaniu kolektora o ile pompa nie wyjdzie po dobroci i trzeba będzie użyć ściągacza rozrząd jest do ponownego demontażu.

Reakcji nie będzie jak trzpień stoi/cewka jest spalona.

Napisano
  • Autor

> Trzeba było się tym zając przy okazji roboty rozrządu - mechanik był ślepy czy jak? Teraz przy

> wyrzucaniu kolektora o ile pompa nie wyjdzie po dobroci i trzeba będzie użyć ściągacza rozrząd

> jest do ponownego demontażu.

> Reakcji nie będzie jak trzpień stoi/cewka jest spalona.

jakaś sensowna opcja na kolektor, poza wymianą na regenerowany http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/ ?

Napisano

> jakaś sensowna opcja na kolektor, poza wymianą na regenerowany http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/

> ?

Na początek to znajdź ciepły garaż, wyciągnij drania, rozbierz, przewierć i wyczyść.

Docelowo jeśli nie masz DPF to pozbądź się drania(trzeba wyciąć w sofcie a drania fizycznie zaślepić).

Mam DPF, OGRa mam wyłączonego w sofcie w pozycji zamknięty(tak jakby go nie było).

Jak się zaciął to odłączenie złącza nic Ci nie da.

Pozdrawiam BAS

ps. Zanim zaczniesz obwiniać markę to uprzedzam, że nie jest to problem marki a ekoterroryzmu.

Napisano

> Na początek to znajdź ciepły garaż, wyciągnij drania, rozbierz, przewierć i wyczyść.

> Docelowo jeśli nie masz DPF to pozbądź się drania(trzeba wyciąć w sofcie a drania fizycznie

> zaślepić).

> Mam DPF, OGRa mam wyłączonego w sofcie w pozycji zamknięty(tak jakby go nie było).

> Jak się zaciął to odłączenie złącza nic Ci nie da.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Zanim zaczniesz obwiniać markę to uprzedzam, że nie jest to problem marki a ekoterroryzmu.

Chyba bardziej problem inżynierów Opla/Pierburga - Fiat to dość dobrze poprawił, wprowadzając w 159 i pokrewnych częściowo plastikowy kolektor z zabudowanymi klapami.

Napisano
  • Autor

> Na początek to znajdź ciepły garaż, wyciągnij drania, rozbierz, przewierć i wyczyść.

> Docelowo jeśli nie masz DPF to pozbądź się drania(trzeba wyciąć w sofcie a drania fizycznie

> zaślepić).

> Mam DPF, OGRa mam wyłączonego w sofcie w pozycji zamknięty(tak jakby go nie było).

> Jak się zaciął to odłączenie złącza nic Ci nie da.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Zanim zaczniesz obwiniać markę to uprzedzam, że nie jest to problem marki a ekoterroryzmu.

no wiem, ale nie mam warunków na samodzielne czyszczenie, w pt podjade do mojego mechanika. odłączyłem go, jak juz nie miał mocy, więc pewnie jest otwarty/

a czy w FES nie pokazuje stanu otwarcia/zamkniecia EGR?

Napisano

> Chyba bardziej problem inżynierów Opla/Pierburga - Fiat to dość dobrze poprawił, wprowadzając w 159

> i pokrewnych częściowo plastikowy kolektor z zabudowanymi klapami.

Mam taki w Krowie smile.gif

Chodziło mi o OGR'a, wiem, że miałeś przejścia z klapami i masz do nich uraz, ale jeśli listwa siedzi na miejscu to zacząłbym od OGR'a, dopiero po tym martwiłbym się klapami.

Co do inżynierów to klapy i OGR'a wymyślono z powodu ekoterroryzmu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no wiem, ale nie mam warunków na samodzielne czyszczenie, w pt podjade do mojego mechanika.

> odłączyłem go, jak juz nie miał mocy, więc pewnie jest otwarty/

Jest w dowolnie wybranej pozycji, skoro nie jedzie to jest otwarty.

> a czy w FES nie pokazuje stanu otwarcia/zamkniecia EGR?

Pokazuje.

Możesz go pod blokiem spróbować oszukać, ale żeby to zrobić to i tak zmarzniesz, więc jedź do mechanika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jest w dowolnie wybranej pozycji, skoro nie jedzie to jest otwarty.

> Pokazuje.

> Możesz go pod blokiem spróbować oszukać, ale żeby to zrobić to i tak zmarzniesz, więc jedź do

> mechanika.

> Pozdrawiam BAS

Zawsze po odłączeniu można mu przywalić młotkiem lub innym ciężkim narzędziem - oczywiście w granicach rozsądku - w Stilo awaryjnie przed czyszczeniem pomagało. Nadal uważam, że korekty w granicach 2 - 5 to patologia i radzę się tym zainteresować - jeśli to odbarwiany kwasem opał to za chwilę może być tragedia - to cały czas będzie żarło wszystko co metalowe.

Napisano

> jakaś sensowna opcja na kolektor, poza wymianą na regenerowany http://www.kolektorycdti.zafriko.pl/

> ?

Sensowna opcja to, wymiana kolektora na taki z wywalonymi klapami (zaspawane otwory) przy okazji czyszczenie wszystkiego co się da + wycięcie EGR . U mnie po takim zabiegu same zalety, spalanie bardzo niskie, DPF wypala się rzadziej niż do tej pory pomimo softu podnoszącego moc.

Wszelkie próby reanimacji tego układu uważam za bezsensowne, nie dają one nadziei na dłuższe bezproblemowe działanie. Po prostu szkoda pieniędzy na wymianę.

Napisano

> no wiem, ale nie mam warunków na samodzielne czyszczenie, w pt podjade do mojego mechanika.

> odłączyłem go, jak juz nie miał mocy, więc pewnie jest otwarty/

> a czy w FES nie pokazuje stanu otwarcia/zamkniecia EGR?

FES / komputer silnika pokazuje na ile powinien się otworzyć lub zamknąc EGR ale nie ma informacji o położeniu - on to wylicza na podstawie powietrza zasysanego i wielu innych elementów...

Moja rada... nie wpadaj w panikę zlosnik.gifold.gif weź wydrukuj instrukcję czyszczenia EGR-a oraz cewki EGR-a ... to bardzo ważne i z tym udaj się do mechanika... niech wyczyści, umyje a następnie założy + do tego proponuje wstawić blaszkę za EGR-em z otworami... i zobaczysz czy się poprawiło czy nie... co do klap i reszty tałatajstwa to można zawsze umyć kolektor bez zdejmowania i rozkręcania tego - sa środki i sposoby aby to zrobić łącznie z wtryskiwaczami i cała szyną CR i nie uwalić silnika zlosnik.gif bez wydawania $$$$$

Zacznij od EGR-a ok.gif

Napisano
  • Autor

> FES / komputer silnika pokazuje na ile powinien się otworzyć lub zamknąc EGR ale nie ma informacji

> o położeniu - on to wylicza na podstawie powietrza zasysanego i wielu innych elementów...

> Moja rada... nie wpadaj w panikę weź wydrukuj instrukcję czyszczenia EGR-a oraz cewki EGR-a ...

> to bardzo ważne i z tym udaj się do mechanika... niech wyczyści, umyje a następnie założy + do

> tego proponuje wstawić blaszkę za EGR-em z otworami... i zobaczysz czy się poprawiło czy

> nie... co do klap i reszty tałatajstwa to można zawsze umyć kolektor bez zdejmowania i

> rozkręcania tego - sa środki i sposoby aby to zrobić łącznie z wtryskiwaczami i cała szyną CR

> i nie uwalić silnika bez wydawania $$$$$

> Zacznij od EGR-a

musze zacząć od egr pod blokiem, bo dzisiaj croma wogóle nie zapaliła angryfire.gif

wieczorem sprzwdze czy nie ma nowego błedu, założe blaszke z dziurkami i zobaczymy czy wogóle ruszy...

Napisano

> musze zacząć od egr pod blokiem, bo dzisiaj croma wogóle nie zapaliła

> wieczorem sprzwdze czy nie ma nowego błedu, założe blaszke z dziurkami i zobaczymy czy wogóle

> ruszy...

Awaryjnie jeśli chcesz dojechać do mechanika lub gdziekolwiek to całkowicie zaślep EGR blachą... jeśli to jego wina auto odpali i dojedziesz - wywali tylko błędy na desce ale to sobie FES-em skasujesz jak dojdziesz do ładu.....

Nic się nie stanie.... ok.gif

Napisano
  • Autor

> Awaryjnie jeśli chcesz dojechać do mechanika lub gdziekolwiek to całkowicie zaślep EGR blachą...

> jeśli to jego wina auto odpali i dojedziesz - wywali tylko błędy na desce ale to sobie FES-em

> skasujesz jak dojdziesz do ładu.....

> Nic się nie stanie....

no wiem, dlatego właśnie zakładam optymistycznie, że po zaślepieniu egr, auto zapali i będzie jechać wink.gif

edit:

filmik z porannego odpalania http://www.youtube.com/watch?v=eVNl3xKYTg4

Napisano
Najsensowniej klapy całkowicie usunąć, regeneracja kolektorów to wyrzucone $. Usunięcie całkowite klap jest tańsze i definitywnie eliminuje problem. Przy okazji polecam całkowite wywalenie EGRu - nie będzie już syfu w kolektorze.
Napisano
  • Autor

> Najsensowniej klapy całkowicie usunąć, regeneracja kolektorów to wyrzucone $. Usunięcie całkowite

> klap jest tańsze i definitywnie eliminuje problem. Przy okazji polecam całkowite wywalenie

> EGRu - nie będzie już syfu w kolektorze.

jestem za, ale narazie to musi odpalić.. wtedy pomyśle nad kolektorem smile.gif

do poprzedniego posta wrzuciłem filmik z odpalania, ale w sumie dużo nie widać, poza zgonem...

a może ktoś zna warsztat z łodzi lub okolic, gdzie wytną mi egr w ecu ?

Napisano

> jestem za, ale narazie to musi odpalić.. wtedy pomyśle nad kolektorem

> do poprzedniego posta wrzuciłem filmik z odpalania, ale w sumie dużo nie widać, poza zgonem...

> a może ktoś zna warsztat z łodzi lub okolic, gdzie wytną mi egr w ecu ?

Zaślep EGR i spróbuj odpalić. Może być również i tak ze klapa gasząca umarła i jest cały czas w pozycji zamkniętej - to też można odpiąc i z softu wywalic wink.gif

Pozdro

Napisano

> jestem za, ale narazie to musi odpalić.. wtedy pomyśle nad kolektorem

> do poprzedniego posta wrzuciłem filmik z odpalania, ale w sumie dużo nie widać, poza zgonem...

> a może ktoś zna warsztat z łodzi lub okolic, gdzie wytną mi egr w ecu ?

Sam szukałem kogoś w okolicach Łodzi i niestety opowieści jakie słyszałem od fachowców na temat jakie to trudne i skomplikowane skłoniły mnie do wyjazdu do Gliwic.

Proponuję więc wyczyścić EGR, wykupić assistance i jechać do Cinsoftu.

Napisano

> klapa gasząca umarła i jest cały czas w

> pozycji zamkniętej - to też można odpiąc i z softu wywalic

Ona raczej jest przydatna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ona raczej jest przydatna.

> Pozdrawiam BAS

W teorii tak, w praktyce jak motor się rozbiega (zaciąga oliwę przez sprężarkę) to i klapa gasząca nic nie da; jedyna możliwość zgaszenia wtedy to strzał ze sprzęgła na wysokim biegu przy wciśniętym hamulcu...

Pozdro

Napisano
  • Autor

wymontowałem egr, sprawdziłem błedy ale nic nowego poza 403. z ciekawostek, FES pokazywał ładowanie aku na poziomie 11.5V-12V, bez odpalania - tylko kluczyk na ON... może za słabe aku na start?

egr wygląda tak jak na zdjęciach, jutro przed pracą się nim zajme, ale podłączony na krótko do aku nie wykazywał zadnych oznak życia. hmm...

2012-01-18%25252020.23.24.jpg

2012-01-18%25252020.22.41.jpg

Napisano

> wymontowałem egr, sprawdziłem błedy ale nic nowego poza 403. z ciekawostek, FES pokazywał ładowanie

> aku na poziomie 11.5V-12V, bez odpalania - tylko kluczyk na ON... może za słabe aku na start?

12,8 V to jest napięcie w pełni naładowanego akumulatora....

> egr wygląda tak jak na zdjęciach,

Do rozkręcenia i czyszczenia.... koniecznie cewkę nalezy rozebrać old.gif

Napisano
  • Autor

> 12,8 V to jest napięcie w pełni naładowanego akumulatora....

> Do rozkręcenia i czyszczenia.... koniecznie cewkę nalezy rozebrać

egr rozebrany, wyczyszczony... teraz chodzi prawidłowo smile.gif

klasyka, trzebabyło rozwiercic bo "dzyndzel" utknął w pozycji zamknietej i ami drgnął

montuje wieczorem na fiata i się okaże.

edit: niestety pada śnieg z deszczem.. musze odłożyć operacje do jutra :/

Napisano

> edit: niestety pada śnieg z deszczem.. musze odłożyć operacje do jutra :/

Mięczak zlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

mimo niesprzyjających warunków przyrody, EGR założony. niestety sukces jest połowiczny frown.gif

auto odpaliło za 1 razem, nie ma drgań, skaczących obrotów lub innych podejrzanych odgłosów, ale... tak wyglądają parametry egr, przy 850obr egr, silnik nierozgrzany. poniżej wtryski.

egr%252520%25252B%252520powietrze.jpg

wtryski%252520850-%2525202000-850.jpg

czy podczas postoju powinno byc 32%? korekcje powyzej normy, ale to pewnie z powodu tego egr'a.

podczas jazdy wyraźnie skoczyło chwilowe zużycie paliwa, jadąc na luzie nie spada do 2l ale utrzymuje sie 4-5l/100km, podczas przyśpieszania szybko dobija do 25l... wiec raczej coś jest nie tak.

Napisano

> podczas jazdy wyraźnie skoczyło chwilowe zużycie paliwa, jadąc na luzie nie spada do 2l ale

> utrzymuje sie 4-5l/100km, podczas przyśpieszania szybko dobija do 25l... wiec raczej coś jest

> nie tak.

Takie spalanie wygląda na wypalanie dpf-u.

Być może wcześniej nie miał możliwości żeby się wypalić i teraz skorzystał z okazji.

Napisano
  • Autor

> Takie spalanie wygląda na wypalanie dpf-u.

> Być może wcześniej nie miał możliwości żeby się wypalić i teraz skorzystał z okazji.

ale u mnie nie ma i nie było dpfa.

Napisano

> czy podczas postoju powinno byc 32%? korekcje powyzej normy, ale to pewnie z powodu tego egr'a.

To akurat z nie ma ze sobą nic wspólnego , a poza tym to wartość jeszcze generalnie w normie .

Stopień otwarcia EGR-a spadł ci potem na jałowych do min ?

Napisano

> mimo niesprzyjających warunków przyrody, EGR założony. niestety sukces jest połowiczny

> auto odpaliło za 1 razem, nie ma drgań, skaczących obrotów lub innych podejrzanych odgłosów, ale...

> tak wyglądają parametry egr, przy 850obr egr, silnik nierozgrzany. poniżej wtryski.

> czy podczas postoju powinno byc 32%? korekcje powyzej normy, ale to pewnie z powodu tego egr'a.

Tak to norma.... od 55% lub więcej przy zimnym silniku

> podczas jazdy wyraźnie skoczyło chwilowe zużycie paliwa, jadąc na luzie nie spada do 2l ale

> utrzymuje sie 4-5l/100km, podczas przyśpieszania szybko dobija do 25l... wiec raczej coś jest

> nie tak.

To normalne.... spalanie maksymalne 25 litrów według wskazań kompa na niskich biegach przy dynamicznym przyspieszaniu....

Co do minimalnego spalania to przy hamowaniu silnikiem powinno spadać do 2 litrów /100 minimum tak jest ustawiony komp... u FIATA a co do jazdy na luzie to 0,5 litra na godzinę pracy silnika po nagrzaniu .... czyli jak będziesz się toczyć na luzie 5 km/h to powinien pokazać 5 litrów/100 zlosnik.gif

Korekty również nie są jakieś straszne.... zobacz jeszcze po nagrzaniu silnika spalanie chwilowe powinno bez klimy i oświetlenia według FES-u wynosić około 0,5 litra ON na godzinę

Jak dla mnie to naprawiłeś auto wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za pomoc. poprostu wczesniej nie podłaczałem sie pod kompa, stad nie wiem jakie powinny być wartości odniesienia.

EGR wyczyszczony i przemyślałem, że faktycznie na zimnym powinien być otwarty, aby szybciej dogrzać silnik. jak dodawałem gazu do skakał i wracał do 4%, wiec raczej juz OK.

jeszcze, to większe spalanie nie daje mi spokoju. do tego po odpaleniu czuć spaliny, więc może gdzieś jest nieszczelność? założyłem blaszke z otworami za egr... jutro jednak na próbe zaślepie przed EGR i zobacze czy jest jakas różnica.

dobranoc smile.gif

Napisano

> EGR wyczyszczony i przemyślałem, że faktycznie na zimnym powinien być otwarty, aby szybciej dogrzać

> silnik. jak dodawałem gazu do skakał i wracał do 4%, wiec raczej juz OK.

4% to minimalne położenie.... przy zamkniętym EGR-e... tak pokazuje FES

> jeszcze, to większe spalanie nie daje mi spokoju. do tego po odpaleniu czuć spaliny, więc może

> gdzieś jest nieszczelność?

Jeśli źle skręciłeś lub brak jakieś uszczelki, podszedł brud itp...ale to wyczujesz po otwarciu maski...

>założyłem blaszke z otworami za egr... jutro jednak na próbe

> zaślepie przed EGR i zobacze czy jest jakas różnica.

> dobranoc

Ja tam mam ( między EGR-em a kolektorem ) od 50 tyś km... jest OK

Aaaaa może tylko zabrudziłeś rurki i sie wypalały podczas nagrzewania i z tat ten smród...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.