Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap w MPI...

Featured Replies

Napisano

FAQ skupia się na swapie w aucie z SPI...

Jakie zasadzki czekają na swapujących silnik w aucie w którym fabrycznie siedzi MPI?

Z którego łatwiej przejść na 1.2/1.4 16V - SPI czy MPI?

Drugie pytanie: załóżmy, że swapujemy 1.1 MPI na 1.4 16V. Czym wysterować ten silnik, jakie ECU wrzucić i jak to ogarnąć z resztą - tak, żeby działał prawidłowo licznik przebiegu i inne rzeczy o których zapewne nie wiem.

Czy tyrkolenie dotyczy również jednostek 1.4 16V?

Napisano

> FAQ skupia się na swapie w aucie z SPI...

> Jakie zasadzki czekają na swapujących silnik w aucie w którym fabrycznie siedzi MPI?

> Z którego łatwiej przejść na 1.2/1.4 16V - SPI czy MPI?

> Drugie pytanie: załóżmy, że swapujemy 1.1 MPI na 1.4 16V. Czym wysterować ten silnik, jakie ECU

> wrzucić i jak to ogarnąć z resztą - tak, żeby działał prawidłowo licznik przebiegu i inne

> rzeczy o których zapewne nie wiem.

> Czy tyrkolenie dotyczy również jednostek 1.4 16V?

Łatwiej przejść z SPI niż z MPI, wrzucając 1.2 16V bądź 1.4 16V możesz odpalić na osprzęcie z 1.2 16V punto 1, ewentualnie jak czujesz się an siłach to hybryda, możesz też dać wystroić bądź remap na ori kompie z 16V. Większość "szesnastek" tyrkoli;)

Napisano

Ja mialam 1.1 MPi a teraz 1.2 16 80hp ze stilo, przełozylam tylko całą wiązke ze sportinga plus chip od huby i działa elegancko waytogo.gif

Napisano

ja ma 1.2 16v w całości z wiązką z P1 do Mpi, trzeba było troche pobawić się z kablami ale działa bez problemu

Napisano

> FAQ skupia się na swapie w aucie z SPI...

> Jakie zasadzki czekają na swapujących silnik w aucie w którym fabrycznie siedzi MPI?

zadne jesli ktos kumaty da sobie rade z mpi, po prostu dochodzi przeróbka sterowania wiatrakiem chlodnicy.

> Z którego łatwiej przejść na 1.2/1.4 16V - SPI czy MPI?

z spi prosciej

> Drugie pytanie: załóżmy, że swapujemy 1.1 MPI na 1.4 16V. Czym wysterować ten silnik, jakie ECU

ecu moze byc z 1,2 16v punto1

> wrzucić i jak to ogarnąć z resztą - tak, żeby działał prawidłowo licznik przebiegu i inne

> rzeczy o których zapewne nie wiem.

licznik bedzie dzialal. wiazka silnika mpi nie jest nijak polaczona z licznikiem przebiegu i wskaznikami ok.gif

> Czy tyrkolenie dotyczy również jednostek 1.4 16V?

Napisano

Próbowałbym to ruszyć na kompie z Marei 1.6 16v.

Brak zmian w instalacji. IAW 49F.

W ten sposób właśnie swapuję MPI na 1.2 75. Komp z punto I IAW 49F D1. Żadnych przeróbek, wiatrak hula, obrotek działa, prędkość działa.

Diagnostykę robisz przez Mareę, bo punto I nie miało nowego gniazda.

Tutaj wielkie podziękowania za pomoc dla WaldiGSI.

Napisano

> Próbowałbym to ruszyć na kompie z Marei 1.6 16v.

> Brak zmian w instalacji. IAW 49F.

> W ten sposób właśnie swapuję MPI na 1.2 75. Komp z punto I IAW 49F D1. Żadnych przeróbek, wiatrak

> hula, obrotek działa, prędkość działa.

> Diagnostykę robisz przez Mareę, bo punto I nie miało nowego gniazda.

> Tutaj wielkie podziękowania za pomoc dla WaldiGSI.

a na przykład czujnik położenia wałka rozrządu i czujnik stuku jest tam przewidziany? Chodzi mi o IAW 49F D1

Napisano

> Próbowałbym to ruszyć na kompie z Marei 1.6 16v.

> Brak zmian w instalacji. IAW 49F.

> W ten sposób właśnie swapuję MPI na 1.2 75. Komp z punto I IAW 49F D1. Żadnych przeróbek, wiatrak

> hula, obrotek działa, prędkość działa.

> Diagnostykę robisz przez Mareę, bo punto I nie miało nowego gniazda.

> Tutaj wielkie podziękowania za pomoc dla WaldiGSI.

no prosze o takim patencie nie wiedzialem, moglbyc dokladniej napisac co i jak?? moze byc priv

IAW 49F był w punto 1??? devil.gifconfused.gif

Napisano

> a na przykład czujnik położenia wałka rozrządu i czujnik stuku jest tam przewidziany? Chodzi mi o

> IAW 49F D1

Czujnik stukowy tak.

Położenie wałka nie.

Druga sonda nie.

Napisano

> no prosze o takim patencie nie wiedzialem, moglbyc dokladniej napisac co i jak?? moze byc priv

> IAW 49F był w punto 1???

Szukałem i szukałem, aż znalazłem jak odpalić to cudo (1.2 75) na instalacji z MPI-ka.

Komputer był tylko w rocznikach 98-99 wersji 1.2 75.

Konstrukcyjnie jest to samo co w Bravie 1.6 16v z podobnych lat i w związku z trudnościami w dostępie do kompa z Punto, można wrzucić do kompa z Bravy mapę z D1.

Wtyczki i piny pasują jak ulał. Immo się uczy sam z fabrycznego automatycznie. Odpinasz czujnik wałka, wywalasz kata, odpinasz drugą sondę i śmiga.

Najciekawsze, że śmiga na plastikowym kolektorze i jego czujnikach.

Wtryski z Seja Mpi mają delikatnie wyższą wydajność więc tu też robi się ciekawie.

Zdjęcie zapożyczone ze strony Huby

Napisano

> Szukałem i szukałem, aż znalazłem jak odpalić to cudo (1.2 75) na instalacji z MPI-ka.

> Komputer był tylko w rocznikach 98-99 wersji 1.2 75.

> Konstrukcyjnie jest to samo co w Bravie 1.6 16v z podobnych lat i w związku z trudnościami w

> dostępie do kompa z Punto, można wrzucić do kompa z Bravy mapę z D1.

> Wtyczki i piny pasują jak ulał. Immo się uczy sam z fabrycznego automatycznie. Odpinasz czujnik

> wałka, wywalasz kata, odpinasz drugą sondę i śmiga.

> Najciekawsze, że śmiga na plastikowym kolektorze i jego czujnikach.

> Wtryski z Seja Mpi mają delikatnie wyższą wydajność więc tu też robi się ciekawie.

> Zdjęcie zapożyczone ze strony Huby

zawsze w Ciebie wierzyłem smile.gif

immo sie nauczy ale po poprzednim oczyszczenu kompa z wpisu?

Napisano

> immo sie nauczy ale po poprzednim oczyszczenu kompa z wpisu?

oczywiście biglaugh.gif

Napisano

Wydaje mi się że do silnika 1.2 75 mozna by było zostawić komp z 1.1 i zasadzić wtryski z 1.2 i zobaczyć jak to będzie współgrać ALE właśnie nie wiem co sie stanie po odłączeniu czujnika położenia wałka, musze wkońcu to sprawdzić. Czyli wychodzi na to że silnik 1.2 75 na sterowaniu 49F D1 miał już sterowanie sekwencyjne. To dobra wiadomość.

Napisano

> Czyli wychodzi na to że silnik 1.2 75 na

> sterowaniu 49F D1 miał już sterowanie sekwencyjne. To dobra wiadomość.

No jak? Przecież napisał kolega, że czujnika wałka zostawia się nie podłączony. Czy ja coś nie halo confused.gif

Napisano

> No jak? Przecież napisał kolega, że czujnika wałka zostawia się nie podłączony. Czy ja coś nie halo

No przecież sterowanie mozna zrobić po zapłonie i wydaje mi sie że chyba tak jest, albo może i nie? Napewno są cztery osobne wyjścia z komputera bo w mpi są osobno i by nie pasowała wiązka.

Napisano

Tego nie rozgryzłem. Według schematu kompa D1 każdy wtrysk jest sterowany osobno, ale jak to działa bez udziału czujnika fazy - nie wiem. Odpala z kopyta i chodzi dobrze więc nie wnikam.

Napisano

> Wydaje mi się że do silnika 1.2 75 mozna by było zostawić komp z 1.1 i zasadzić wtryski z 1.2 i

> zobaczyć jak to będzie współgrać ALE właśnie nie wiem co sie stanie po odłączeniu czujnika

> położenia wałka, musze wkońcu to sprawdzić. Czyli wychodzi na to że silnik 1.2 75 na

> sterowaniu 49F D1 miał już sterowanie sekwencyjne. To dobra wiadomość.

Kolega zeswapował 1.1 MPi na 1.2 60 z PII. Zostawił kompa z Seja (IAW 4AF) i było totalne mulenie na dole.

Założyliśmy wtryski z Xsary 1.8 8v (wydajność 184 ccm/min) i mulenie zniknęło ale osiągi jak w 1.1 .

Przeczuwam więc, że 1.2 75 na kompie z seja tyrkoliłoby mocniej.

Napisano

> Kolega zeswapował 1.1 MPi na 1.2 60 z PII. Zostawił kompa z Seja (IAW 4AF) i było totalne mulenie

> na dole.

> Założyliśmy wtryski z Xsary 1.8 8v (wydajność 184 ccm/min) i mulenie zniknęło ale osiągi jak w 1.1

> .

> Przeczuwam więc, że 1.2 75 na kompie z seja tyrkoliłoby mocniej.

ja bym sugerował zostawienie kompa z 1.1 ALE wtryski dać od 1.2 75 (140ccm). Ale podejrzewam że w 75 na takiej konfiguracji mogłoby być ubogo przy wyższych obrotach

Napisano

> Tego nie rozgryzłem. Według schematu kompa D1 każdy wtrysk jest sterowany osobno, ale jak to działa

> bez udziału czujnika fazy - nie wiem. Odpala z kopyta i chodzi dobrze więc nie wnikam.

Nagraj filmik jak chodzi na wolnych obrotach i bedzie wiadomo. Kamere trzymaj blisko kolektora dolotowego żeby było dobrze słychać jak cykają

Napisano

> Nagraj filmik jak chodzi na wolnych obrotach i bedzie wiadomo. Kamere trzymaj blisko kolektora

> dolotowego żeby było dobrze słychać jak cykają

Wyjmę listwę, podepnę pod paliwo, rozrusznik i będzie widać co się dzieje. Z cykania mogę nie rozpoznać.

Napisano

> Wyjmę listwę, podepnę pod paliwo, rozrusznik i będzie widać co się dzieje. Z cykania mogę nie

> rozpoznać.

Tak, tylko przy odpalaniu z dużą dozą prawdpodobieństwa i tak będzie full-group i tak ok.gif

Napisano

> Tak, tylko przy odpalaniu z dużą dozą prawdpodobieństwa i tak będzie full-group i tak

Sprawdzałem kiedyś w ten sposób w jakimś Hyundaiu czy Mitsu (jeden pies grinser006.gif) i sekwencja była przy próbie rozruchu.

Napisano

> Sprawdzałem kiedyś w ten sposób w jakimś Hyundaiu czy Mitsu (jeden pies ) i sekwencja była przy

> próbie rozruchu.

No to może powiem w inny sposób, jak przy odpalaniu będzie sekwencja, to masz sekwencję, jak nie będzie, to niewiele to znaczy. IAW 18FD np. start robi na full-groupie, potem pracuje w pół-sekwencji.

Napisano

Postaram się to zbadać.

W punto II spotykało się system z czujnikiem fazy lub bez niego. Silnik 188A4. Nie bardzo zależało od rocznika (mówię o tych wczesnych).

Może ktoś się orientuje jak tam było to rozwiązane?

Na schematach zawsze są cztery kabelki sterujące

a czujnik raz jest, raz go nie ma. I bądź tu mądry frown.gif

Napisano

Bez czujnika też może być sekwencja, tak jak jest w 1.1MPI jak czujnik jest zepsuty, komp się wtedy próbuje wstrzelić w fazę, jak mu się to raz uda, to potem już wie aż do wyłączenia silnika. Prawdopodobieństwo jest 50%, więc parę obrotów silnika i wszystko jasne, przy dobrze napisanym programie tyle potrzeba IMO. I z tego co pamiętam to czujnik w 1.1 MPI jest używany właśnie tylko przy/zaraz po rozruchu. I może kontrolnie co jakiś czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.