Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma z ogłoszenia

Featured Replies

Napisano

Nie znam zupełnie tego modelu, zatem każda informacja to dla mnie nowość ok.gif

Poszukuję czegoś większego i tak sobie myślę, że Cromy mają dosyć dobre ceny hmm.gif

Możecie coś powiedzieć tak patrząc na ogłoszenie?

Jakieś elementy niepasujące?

Czy cena jest normalna? Młode auto, a ma 1/3 wartości nowego hmm.gif

Te skrzynie się nie sypią?

Ogłoszenie

Napisano

z zewnątrz oprócz zatyczki w zderzaku nic jej nie brakuje. Check na desce się swieci. To tak ze zdjęć. Skóra mi się wogóle nie podoba w Fiacie. Jeśli to 2,4 motor to akcyza za niego była 19% jak sie nie myle to pomyśl ile opłacenie kosztowało , że kolesiowi warto go za 40 tyś sprzedac. Musiała być w średnim stanie. Ja swoją z NL przywoziłem i zrobiona na gotowo wyszła mnie odrobine więcej z zarejestrowanie i ubezpieczeniem z tymże mam 2010r i 50k km przebiegu, ale wyposażenie marne. Są ładniejsze Cromy na otomoto wink.gif

Napisano

Brak B&M, reszta w normie.

EDIT: Mogło się coś dziać z przodu(zobacz jak się schodzi maska ze zderzakiem i lampą), ale trzeba by to z bliska obejrzeć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> z zewnątrz oprócz zatyczki w zderzaku nic jej nie brakuje. Check na desce się swieci.

Właśnie się zastanawiałem kiedy w Cromie ta ikonka gaśnie. Dopiero po zapaleniu silnika, czy już po przekręceniu lekko kluczyka aby pompa paliwa zadziałała? hmm.gif

>To tak ze

> zdjęć. Skóra mi się wogóle nie podoba w Fiacie.

Ja wolę materiał, ale tu akurat jest skóra i nic na to nie poradzę wink.gif

>Jeśli to 2,4 motor to akcyza za niego była 19%

> jak sie nie myle to pomyśl ile opłacenie kosztowało , że kolesiowi warto go za 40 tyś

> sprzedac. Musiała być w średnim stanie.

Tego właśnie nie wiem i nie wiem też jak to sprawdzić. Czujnik lakieru niewiele powie. nawet jeśli połowa elementów była malowana to o niczym nie świadczy. Moje Punto jest bezwypadkowe, a było prawie dookoła malowane ostatnio, bo jakiś typ-pijak się do mnie delikatnie przykleił bokiem, a tydzień wcześniej drugą stronę żona uszkodziła delikatnie przestawiając śmietnik oslabiony.gif

>Ja swoją z NL przywoziłem i zrobiona na gotowo wyszła

> mnie odrobine więcej z zarejestrowanie i ubezpieczeniem z tymże mam 2010r i 50k km przebiegu,

> ale wyposażenie marne. Są ładniejsze Cromy na otomoto

Z tym silnikiem z lat 2008 i 2009 są tylko dwie chyba hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Brak B&M, reszta w normie.

Ale brak "brak", czy tylko brak w opisie? Z Foto da się dopatrzeć czy ten system jest? hmm.gif

> EDIT: Mogło się coś dziać z przodu(zobacz jak się schodzi maska ze zderzakiem i lampą), ale trzeba

> by to z bliska obejrzeć.

> Pozdrawiam BAS

No tutaj się właśnie nie znam. Też widziałem tą szparę, ale wiem że np w Grande Punto w każdym taka szpara jest. W ogłoszeniach same ciemne Cromy i tego tak nie widać. Ta jedna jest jasna hmm.gif

Napisano

Brak B&M widać po kierownicy, nie ma klawiszów sterujących tym systemem wink.gif

Co do spasowania masz racje w GP to był dramat wink.gif

Napisano

> Właśnie się zastanawiałem kiedy w Cromie ta ikonka gaśnie. Dopiero po zapaleniu silnika, czy już po

Po odpaleniu jeśli dobrze pamiętam, ale z tego co pamietam tam są obroty na obrotomierzu na poziomie 900obr/min wiec powinna zgasnąć

> Ja wolę materiał, ale tu akurat jest skóra i nic na to nie poradzę

szukać bez skóry wink.gif

> Tego właśnie nie wiem i nie wiem też jak to sprawdzić. Czujnik lakieru niewiele powie. nawet jeśli

> połowa elementów była malowana to o niczym nie świadczy.

oczywiście ze nie świadczy, jeśli sprzedawca niema nic do ukrycia to pokaże fotki jak wygladała przed naprawą wink.gif

> Z tym silnikiem z lat 2008 i 2009 są tylko dwie chyba

A czemu ci tak na 2,4 zależy? 1,9 150 podciągniesz chipem do blisko 190 a opłaty niższe, spalanie niższe.

Napisano
  • Autor

> Po odpaleniu jeśli dobrze pamiętam, ale z tego co pamietam tam są obroty na obrotomierzu na

> poziomie 900obr/min wiec powinna zgasnąć

O, fakt. Co tam za kontrolki się jeszcze świecą? Poduchy? zlosnik.gif

> szukać bez skóry

Nie jest łatwo z tym silnikiem.

> oczywiście ze nie świadczy, jeśli sprzedawca niema nic do ukrycia to pokaże fotki jak wygladała

> przed naprawą

Fakt ok.gif

> A czemu ci tak na 2,4 zależy? 1,9 150 podciągniesz chipem do blisko 190 a opłaty niższe, spalanie

> niższe.

Bo mi się to auto mało widzi, a ten silnik ładnie brzmi i nieźle ciągnie wink.gif Przynajmniej jakis plus zlosnik.gif

Nie zamierzam nic modyfikować, a nawet jak, to z 2.4 wyciągnie się jeszcze więcej wink.gif

Z 1.9, nawet 120KM, to mogę brać Alfę 159. Auto same w sobie jest fajne wink.gif

Napisano

> O, fakt. Co tam za kontrolki się jeszcze świecą? Poduchy?

Nie pamiętam co w tym miejscu jest, ale sporo tego świeci, trójkąt na środku to żarówka, ale w lewej części licznika za dużo kontrolek wink.gif

> Z 1.9, nawet 120KM, to mogę brać Alfę 159. Auto same w sobie jest fajne

Zgadzam się, 159 w combi nawet w podobnych pieniądzach mozna kupić i gdybym nie kupił Cromy wróciłbym 159 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam co w tym miejscu jest, ale sporo tego świeci, trójkąt na środku to żarówka, ale w

> lewej części licznika za dużo kontrolek

Wychodzi na to, że świeci się ABS i coś jeszcze czego nie rozpoznaję hmm.gif

285671748-zegar.jpg

Może gościu dopiero zapalił silnik i cykał zaraz fotkę. Aż trudno uwierzyć żeby nic nie działało zlosnik.gif

post-7124-14352515209131_thumb.jpg

Napisano

> Wychodzi na to, że świeci się ABS i coś jeszcze czego nie rozpoznaję

> Może gościu dopiero zapalił silnik i cykał zaraz fotkę. Aż trudno uwierzyć żeby nic nie działało

abs i esp, i kontrolka silnika się świeci tak jak na twoim foto. Nie możliwe żeby tak szybko zrobił zdjęcie bo te kontrolki gasną zanim odpalisz silnik, pozycja zapłon i po 2 sek gasną i zostają te które są u ciebie na foto

Napisano

> abs i esp chyba się świeci, a gaśnie zanim motor odpalisz. Po przekręceniu zapłonu a przed

> uruchomieniem rozrusznika świeci aku, kontrolka ciśnienia oleju

Ale spójrzcie na prawy zegar (obrotomierz), po powiększeniu wydaje mi się, że obroty wskazują ok. 900rpm. Więc silnik pracuje i nie powinno się tyle choinki świecić na desce.

Napisano

> Ale spójrzcie na prawy zegar (obrotomierz), po powiększeniu wydaje mi się, że obroty wskazują ok.

> 900rpm. Więc silnik pracuje i nie powinno się tyle choinki świecić na desce.

napisałem o tym chyba w 2 poście

Napisano

> napisałem o tym chyba w 2 poście

Faktycznie napisałeś. Zwracam honor 20.GIF

Napisano

> Faktycznie napisałeś. Zwracam honor

jak widać najlepszym się zdarza wink.gif

Napisano

> Ale brak "brak", czy tylko brak w opisie? Z Foto da się dopatrzeć czy ten system jest?

Tak jak koledzy pisali - widać np. po kierownicy, jak jest B&M to obok ręcznego jest port USB.

Odnośnie kontrolek to możliwe, że autko miało odpinany akumulator, więc trójkąt może oznaczać cokolwiek, choćby konieczność adaptacji szyb, nie wiem dlaczego pali się check, pozostałe kontrolki trudno powiedzieć na odległość, najlepiej byłoby podjechać i obejrzeć z bliska autko.

Jak będziesz mierzył autko miernikiem to nie zdziw się na drzwiach bo mają plastikowe poszycie.

Co do chipowania tego silnika to wąskim gardłem może być skrzynia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie pamiętam jak w nowszych, ale przed FL włącznik świateł awaryjnych jest po lewej stronie. Na tym chyba zamienione strony.

Na kierownicy nie masz sterowania B&M, więc nie masz.

Generalnie dziwnie mały przebieg na ten silnik. Jak szukałem swojej to co sprawdzałem, to miało odkręcany przebieg passed_out.gif

Serwisowanie równiez jest trochę droższe - wymiana rozrządu w ASO to prawie 1 kzł więcej od 1.9 passed_out.gif

Napisano

> Nie pamiętam jak w nowszych, ale przed FL włącznik świateł awaryjnych jest po lewej stronie. Na tym

> chyba zamienione strony.

Faktycznie dziwne, może to jest przekładka z anglika?

Pozdrawiam BAS

Napisano

kurde spostrzegawczy jesteś, nawet na to nie zwróciłem uwagi. Faktycznie może to być angol po przekładce, no chyba ze już w pl był wymieniany lewarek razem z ta półeczką (?)

Jeszcze jedno na co zwróciłem uwage a nie widziałem czy to normalne, czy to EKU przy prawym kielichu jest umieszczony? tuż nad puszcza filtra powietrza?

edit: widze że w innych 2,4 jest tak samo wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam jak w nowszych, ale przed FL włącznik świateł awaryjnych jest po lewej stronie.

Rzeczywiście, na innych kromkach z ogłoszeń jest po drugiej stronie oslabiony.gif

Napisano

> Rzeczywiście, na innych kromkach z ogłoszeń jest po drugiej stronie

panel od klimy zdecydowanie od anglika! moze byc poprostu przekładka była po dzwonie... więc poduszek też może nie być.. wink.gif

z ciekawości, trzebaby rozkodować vin i bdzie czarno na białym czy to wersja z kierownicą po lewej czy nie też jakiś składak.

Napisano

> panel od klimy zdecydowanie od anglika!

Po czym wnosisz?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Po czym wnosisz?

> Pozdrawiam BAS

napisy po Angielsku

sory nie mogłem sie powstrzymać :D

Napisano

> guziki?

są w porządku, jedynie półeczka przy awaryjnych, CZ jest z anglika. Nie kojarze czy tunel środkowy w angliku jest taki jak w europie czy lustrzane odbicie

Napisano

> Wiesz, że u Ciebie jest dokładnie taki sam? U mnie wygląda identycznie, w PL instrukcji obsługi też

> tak wygląda:

> Pozdrawiam BAS

no dobra 270751858-jezyk.gif ale awaryjne i ASR przestawione:)

Napisano

Z tym anglikiem to raczej przesada... może ktoś zamienił miejscami bo lubił wyłączać często ASR lub drzwi ryglować zlosnik.gif

Napisano

> no dobra ale awaryjne i ASR przestawione:)

Z tym się zgadzam.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> no dobra ale awaryjne i ASR przestawione:)

Zaczynam się zastanawiać, że pewno deska była zdejmowana bo wystrzeliła poducha pasażera i przy składaniu jakiś kretyn włożył te przyciski w złe miejsca zlosnik.gif

Dawno dawno temu oglądałem Fabię RS i spryskiwacze reflektorów ktoś założył dwa lewe zlosnik.gif Też bym tego nie zauważył, ale na kąciku Skody ktoś na to uwagę zwrócił smile.gif

Napisano

> Zaczynam się zastanawiać, że pewno deska była zdejmowana bo wystrzeliła poducha pasażera i przy

> składaniu jakiś kretyn włożył te przyciski w złe miejsca

No cóż , przy zakupie używki i takie ewentualności trzeba wziąć pod uwagę , a zapis "bezwypadkowy" jest tylko sloganem powielanym w niemal każdym ogłoszeniu .

Sam się o tym nie raz przekonałem szukając auta dla siebie i kolegów icon_rolleyes.gif

Napisano

> No cóż , przy zakupie używki i takie ewentualności trzeba wziąć pod uwagę , a zapis "bezwypadkowy"

> jest tylko sloganem powielanym w niemal każdym ogłoszeniu .

No niestety....

Dlatego warto sprawdzić grubość lakieru lub przejechać dłonią po rantach błotników... jeśli sa pogięte to było auto naprawiane a tych rantów nikt nie prostuje idealnie ... co do przebiegu to jak wiemy różnie z tym bywa ( gdzieś widziałem na zachodnich portalach Cromę z przebiegiem 360 tyś km... 120 KM ... co było raczej realnym przebiegiem wink.gif ) Warto sprawdzić równiez wszystko od świateł po wszystkie szyby i lusterka czy działaja oraz na wolnych obrotach i wysokich biegach przejechac sie - dać w but.gif wtedy wychodzą wszystkie problemy z kołami 2-masowymi, sprzęgłem lub i skrzynią

Napisano

> No niestety....

> Dlatego warto sprawdzić grubość lakieru lub przejechać dłonią po rantach błotników... jeśli sa

> pogięte to było auto naprawiane a tych rantów nikt nie prostuje idealnie ... co do przebiegu

> to jak wiemy różnie z tym bywa ( gdzieś widziałem na zachodnich portalach Cromę z przebiegiem

> 360 tyś km... 120 KM ... co było raczej realnym przebiegiem ) Warto sprawdzić równiez

> wszystko od świateł po wszystkie szyby i lusterka czy działaja oraz na wolnych obrotach i

> wysokich biegach przejechac sie - dać w wtedy wychodzą wszystkie problemy z kołami

> 2-masowymi, sprzęgłem lub i skrzynią

Te przebiegi to tylko wina polaków którzy chcą być oszukiwani że samochód robi 20 lub mniej tyś km na rok. Dlatego np nie spotkałem się z croma ktora ma wiecej niż 200k km a moja zrobiła w 6 miesiecy 40 tyś km wiec w rok miałaby napewno koło 80-100k km. Dla polskich kupców samochód z przebiegiem powyżej 200 k km to już zajechany grat, dlatego wszystkie passaty po przekroczeniu granicy mają 180-190k km wink.gif

Napisano

> granicy mają 180-190k km

Oooo to sie zmieniło bo przed kilkoma laty miały 110-120 tys km

Napisano

> Oooo to sie zmieniło bo przed kilkoma laty miały 110-120 tys km

no ale to kilka lat temu wink.gif

kuzyn zachwycony kupił A4 1995r 189000km wink.gif tdi off koz za 10 000zł.

Pogratulowałem mu zakupu. Wprost igiełka, ok 10 000km na rok. uszanowany pewnie wink.gif oczywiscie wysmiał mnie po zakupie cromy ;p

Napisano

Brakuje pokrywy akumulatora . Zostaly zatrzaski na nią . Check engine nie powinien sie świecić , chyba ,że silnik zgasł właśnie przy robieniu zdjęcia i obrotomierz nie opadl ale to malo prawdopodobne. Chyba ,że obrotomierz 033102bebe_1_prv.gif Tak czy siak trzeba to organoleptycznie sprawdzić .Możliwe ,że to problem styków do kompa ale tu mi nie pasuje , bo u mnie po siedmiu latach nie wywaliło ani jednego failura . Jeśli stoi w komisie to może niskie napięcie aku - sprawdzić . U mnie przy słabym aku nie było failura- więc ??? Silnik 2,4 jest bardzo przyjemny i jeśli nic mu nie dolega to warto . Spalanie nie jest wysokie wbrew pozorom . Skrzynia jest dobra - ja jestem zadowolony , ale olej trzeba wymieniać . Sprawdzić po co najmniej 40 minutowej jeździe jak nabierze temperatury roboczej - w trybie automatycznym i ręcznym, przy wolnej i szybkjiej jeździe przy wolnej , niezdecydowanej może niegładko zmienic bieg ale tylko niegładko bez sensacji i z rzadka . Wnętrze wygląda na nie ruszone , na e-bayu za grosze mozna kupić nawigacje fabryczną i wziąć mapy dedykowane Navteqa - są przyzwoite- korzystam - nie brać starszych wersji map z allegro !

Sprawdź matę pokrywy silnika - to element wrażliwy po kilkudziesięciu tysiącach km lubi sie znienacka , bez uprzedzenia tu i ówdzie postrzępić i posypac kłakami . Dlaczego ????? 8 , drgania ? Jeśli jest nowa to ok mogła byc wymieniona , jeśli brak to czemu ? Skóra łatwa do utrzymania w czystości w przeciwieństwie do tkaniny ale śliskawa jak to skóra coś za coś .

Napisano

> ta jest chyba dużo pewniejsza:

> http://tablica.pl/oferta/fiat-croma-salon-polska-2007-IDAxxz.html

Trzeba sprawdzić czy faktycznie bezwypadkowa, siostra mówiła że taka croma praktycznie bez przodu jechała do blacharni fiata 4 mies temu. A w Zabrzu tych Crom zbyt wiele nie jezdzi a na otomoto widnieje jako bezwypadkowa

Napisano

> Trzeba sprawdzić czy faktycznie bezwypadkowa, siostra mówiła że taka croma praktycznie bez przodu

> jechała do blacharni fiata 4 mies temu. A w Zabrzu tych Crom zbyt wiele nie jezdzi a na

> otomoto widnieje jako bezwypadkowa

I mam wrazenie ze juz widzialem na allegro jak swojej szukalem.Ale moze akurat wiecej w Zabrzu ich bylo.

Napisano

> I mam wrazenie ze juz widzialem na allegro jak swojej szukalem.Ale moze akurat wiecej w Zabrzu ich

> bylo.

Ta też jest już od jakiegoś czasu na otomoto:

http://otomoto.pl/fiat-croma-1-9-jtd-emotion-faktura-vat-C21562084.html

Tu raczej sprzedający jest pewny - kupowałem od nich swoją Cromę. Ta jest identyczna jak moja, tylko kolor inny i przebieg ponad x2. I chyba jeździło w tej samej firmie w Białymstoku wink.gif

W swojej ofercie mają sporo samochodów z klasy średniej i wyższej - BRE Leasing

Napisano

No i na tym jednym zdjeciu jakos dziwnie maska jasniejsza od reszty. I nawet wiem gdzie aktulanie stoi ta Croma.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Z jest coś na rzeczy? zlosnik.gif

Jestem coraz bardziej zdesperowany zlosnik.gif

Napisano

> Z tą jest coś na rzeczy?

> Jestem coraz bardziej zdesperowany

Kierownica nie z tej bajki(brak części przycisków).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kierownica nie z tej bajki(brak części przycisków).

Tzn?

Jak są przyciski, to muszą być wszystkie?

Czy może jak jest "duży ekran", to są i wszystkie przyciski?

Oświeć mnie zlosnik.gif

Napisano

> Tzn?

Powinna tak wyglądać.

> Jak są przyciski, to muszą być wszystkie?

> Czy może jak jest "duży ekran", to są i wszystkie przyciski?

> Oświeć mnie

Jak jest B&M/duża nawigacja to powinny być przyciski do obsługi tego, chociażby do obsługi telefonu i strzałki do poruszania się po menu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tzn?

> Jak są przyciski, to muszą być wszystkie?

> Czy może jak jest "duży ekran", to są i wszystkie przyciski?

> Oświeć mnie

Kierownica jest z klawiszami od zwykła radia - zapewne ktoś dołożył Navi ( widać to po antenie na dachu - nie ma GPS-u - jest na podszybiu obok czujnika nasłonecznienia o ile dobrze widze - zresztą ja mam w tym samym miejscu ) a zapomniał o kierownicy ... tak czy owak klawisze pasują od Stilo i przekładasz same klawisze... przynajmniej ja tak zrobiłem... a co do navi to ciekawe czy wszystko poprawnie podłączył.... ale to nie problem nawet jesli jest na sztuke wsadzone... szyby przednie przyciemnione więc jakiś "automaniak"

Co więcej... nie podoba mi sie spasowanie przednich drzwi kierowcy.... a i nie przypominam sobie aby Cromy miały Bi-xenony.. ta ma xenony a i o BLUETOOTH mozna pomażyć - no chyba, ze ma założony zestaw Noki... ale ja nie widzę a to juz masakra: PODUSZKI POW. X 12 w tym 2 na kolana / w cromie max to 9 zlosnik.gif reszta do weryfikacji...

Napisano

> Z tą jest coś na rzeczy?

> Jestem coraz bardziej zdesperowany

Wygląda na to, że ta Croma nie miała fabrycznie przyciemnianych szyb, albo została bardziej przyciemniona....

Zostały oklejone - widać to po bocznych trójkątach (w miejscach gdzie są kropki - przejście z czarnej farby na brzegach do szkła - folia zawsze delikatnie odchodzi).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.