Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab 9-5 - Vectra B - sprawy zawieszeniowe

Featured Replies

Napisano

Vectra B i Saab 9-5 mają wspólną płytę podłogową i jeszcze jakieś tam części (pomijam to, że w vectrze można się klaustrofobii nabawić, o co ciężko w saabie, no ale...)

Czy amortyzatory i sprężyny z vectry B będą pasowały do saaba 9-5 z 2001r? Mam wersję aero, która jest za twarda, poza tym, na moje oko amory się skończyły. Nie ukrywam, że różnica w cenie jest delikatnie mówiąc znaczna zlosnik.gif

Napisano

nie nie beda pasowac, 9-5 i vectra b to nie ta plyta

vectra A i 900NG/9-3 to ta sama plyta ale zawieszenie tez ma lekko inne

Napisano

Vectra B nie ma wspólnego zawieszenia z żadnym Saabem.

Napisano
  • Autor

Wahacze są zupełnie inne w Vb i 9-5, ale amortyzatory wyglądają zupełnie identycznie... Przynajmniej na zdjęciach. Trzeba zrobić szrotowy rekonesans i pomacać.

Napisano

> Wahacze są zupełnie inne w Vb i 9-5, ale amortyzatory wyglądają zupełnie identycznie...

> Przynajmniej na zdjęciach. Trzeba zrobić szrotowy rekonesans i pomacać.

Jak się dobrze rozejrzeć, to pewnie kawałek Lanosa się tam znajdzie facepalm%5B1%5D.gif, a myślał by kto grinser006.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Wahacze są zupełnie inne w Vb i 9-5, ale amortyzatory wyglądają zupełnie identycznie...

Belka przedniego zawieszenia jest od vectry, wahacze sa inne, tylna zawiecha na 100% tez od vectry, co do reszty to popatrze jutro,mam akurat takiego rozgrzebanego na warsztacie. Upomnij sie jakbym zapomnial

Napisano
  • Autor

> Belka przedniego zawieszenia jest od vectry, wahacze sa inne, tylna zawiecha na 100% tez od vectry,

> co do reszty to popatrze jutro,mam akurat takiego rozgrzebanego na warsztacie. Upomnij sie

> jakbym zapomnial

Co do tylnych to bym sobie dał nadciętego palca uciąć, że są te same sprężyny i amory, z przodu wygląda, że jest to samo, z tą różnicą, że w vektrze są mocowania przewodów przy kolumnie, za to w saabie są obydwa mocowania do końcówki stabilizatora, vektra rozróżnia P i L stronę w tym temacie.

Napisano

Tylko czemu nie zgadzają się żadne numery producentów? Właśnie wczoraj kupiłem tylne do saaba 9-5 monreo gazowe za 115 zl sztuka na allgro, nie widzialem zadnej analogii jezeli chodzi o numery do vectry - czyli moze jednak czyms sie roznica? Poza tym oszczednosc na komplecie to z tego co widze okolo 60 zl, czy jest sens ryzykowac?

Napisano
  • Autor

> Tylko czemu nie zgadzają się żadne numery producentów? Właśnie wczoraj kupiłem tylne do saaba 9-5

> monreo gazowe za 115 zl sztuka na allgro, nie widzialem zadnej analogii jezeli chodzi o numery

> do vectry - czyli moze jednak czyms sie roznica? Poza tym oszczednosc na komplecie to z tego

> co widze okolo 60 zl, czy jest sens ryzykowac?

A przednie? A sprężyny? A czemu numery inne? Dla przedniego tak jak wyżej napisałem, co do tyłu... Inna masa? Ale jeśli rzeczywiście monroe za 115 znalazłeś, to kombinacja z tyłem nie ma sensu.

Napisano

> A przednie? A sprężyny? A czemu numery inne? Dla przedniego tak jak wyżej napisałem, co do tyłu...

> Inna masa? Ale jeśli rzeczywiście monroe za 115 znalazłeś, to kombinacja z tyłem nie ma sensu.

Wszystko ma inne numer, zazwyczaj katalog IC ładnie pokazuje, która częśc montowana jest w różnych markach i samochodach, pomiędzy Vectra, a 9-5 nie ma wspólnych numerów jeżeli chodzi o amortyzatory i spreżyny, również allegro nie widzi takiego podobieństwa.

Amortyzatory kupiłem tutaj:

http://allegro.pl/amortyzatory-saab-9-5-tyl-monroe-i2022898060.html

Napisano
  • Autor

> Wszystko ma inne numer, zazwyczaj katalog IC ładnie pokazuje, która częśc montowana jest w różnych

> markach i samochodach, pomiędzy Vectra, a 9-5 nie ma wspólnych numerów jeżeli chodzi o

> amortyzatory i spreżyny, również allegro nie widzi takiego podobieństwa.

> Amortyzatory kupiłem tutaj:

> http://allegro.pl/amortyzatory-saab-9-5-tyl-monroe-i2022898060.html

Wiem, że nie mają wspolnych numerów, stąd pytanie do druciarzy na forumie wink.gif

Dzięki za linkę 893goodvibes.gif

Napisano

> Wiem, że nie mają wspolnych numerów, stąd pytanie do druciarzy na forumie

> Dzięki za linkę

Przejrzyj SaabKlub, może ktoś tam coś napisał na ten temat, ale tam bycie druciarzem jest ble, fuj i paskudne - tylko ASO i najdroższe cześci icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Przejrzyj SaabKlub, może ktoś tam coś napisał na ten temat, ale tam bycie druciarzem jest ble, fuj

> i paskudne - tylko ASO i najdroższe cześci

Dlatego incognito pytam tutaj, żeby sobie obciachu nie robić zlosnik.gif

A usunięcie TCSa w 9000 kosztuje 3k pln zlosnik.gif I się prawie nie da zrobić zlosnik.gif

Napisano

moze wygladaja podobnie ale nie sa takie same. 9-5 to nie vectra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.