Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus II Ogrzewanie przedniej szyby

Featured Replies

Napisano

Hm... i pierwszy problem z moim Ryśkiem zlosnik.gif

Z dnia na dzień przestało działać ogrzewanie przedniej szyby. Kilka dni temu jeszcze było wszystko ok, a dziś rano zero odzewu. Bezpieczniki wyglądają na całe - jakieś sugestie? Może przekaźnik? Jakie jest jego oznaczenie? (bo przypuszczam, że znajduje się w skrzynce bezpieczników).

Napisano

nie działa całkiem? nawet połowa?

W podszybiu pod plastikiem są kostki, które łączą przewody z szybą, brak styku w tym miejscu powoduje, ze szyba nie działa. Dość częsta przypadłość.

Co do przekaźników, u mnie te przekaźniki są za schowkiem na rękawiczki ale ja raz mam monde ło a dwa anglika hehe.gif

Sądzę, że u Ciebie będzie to pod kolumna kierownicy, za tym małych schowkiem co to jest pod włącznikiem świateł.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ni huhu... ani połóweczka zlosnik.gif

Dokumałem się przez wujka googla, że w focusie to te przekaźniki są w skrzynce w komorze silnika (przynajmniej tak mi wychodzi z pobieżnego śledztwa). Ale dokładnie który to do tego już niestety nie doszedłem frown.gif

Napisano

> Ni huhu... ani połóweczka

> Dokumałem się przez wujka googla, że w focusie to te przekaźniki są w skrzynce w komorze silnika

> (przynajmniej tak mi wychodzi z pobieżnego śledztwa). Ale dokładnie który to do tego już

> niestety nie doszedłem

przekaźnik to nie wiem, ale bezpieczniki są w komorze nr 16 i 14, 40A

Napisano
  • Autor

> przekaźnik to nie wiem, ale bezpieczniki są w komorze nr 16 i 14, 40A

Bezpieczniki całe więc to coś innego niewiem.gif

Napisano

a przekaźnik cyka przy włączaniu szyby?

sprawdź kostki w podszybiu, są po obu stronach szyby.

Napisano
  • Autor

> a przekaźnik cyka przy włączaniu szyby?

Hm... no właśnie nic nie słyszę... przytulałem ucho do skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską i nic.

Mam prośbę do kolegów z ogrzewanymi szybkami, żeby sprawdzić czy przekaźnik cyka przy włączaniu czy nie wtedy już coś będę wiedział.

> sprawdź kostki w podszybiu, są po obu stronach szyby.

To by musiał być cholerny niefart żeby padły naraz z jednej i drugiej strony naraz. Poza tym nie bardzo mam możliwość sprawdzenia tego w warunkach polowych - o ile się orientuję trzeba całe podszybie ściągnąć żeby się do tego dostać.

Aha i jeszcze obserwacja z wczoraj z wieczora - po włączeniu ogrzewania silnik zachowuje się tak jakby ogrzewanie się włączało tzn delikatnie na sekundkę opadają obroty i widać np po światełku w środku że spada napięcie.

Na razie zgłupiałem zlosnik.gif

Napisano

u mnie słychać jak przekaźnik cyka, tyle, że u mnie przekiaźniki są za schowkiem na rękawiczki więc słychać wyraźnie. Do tego widocznie na chwilkę spadają obroty, przyciemnia się światełko i ... słychać gwizd z altka - mam słaby i do tego mały aku - 46 Ah więc lipton - ale taki był fabrycznie.

ZTCW bywa, że spadają kostki a jeśli dostaniesz się do przewodów to bedziesz mógł zmierzyć napięcie na stykach - a to powie sporo. Zresztą klucz do wycieraczek i chyba śrubokręt to nie tak wiele coby rozkręcić to na parkingu ok.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie słychać jak przekaźnik cyka, tyle, że u mnie przekiaźniki są za schowkiem na rękawiczki więc

> słychać wyraźnie. Do tego widocznie na chwilkę spadają obroty, przyciemnia się światełko i ...

> słychać gwizd z altka - mam słaby i do tego mały aku - 46 Ah więc lipton - ale taki był

> fabrycznie.

Hm... nie chcę nic sugerować i mieszać ale dziś patrzyłem w służbówce w firmie (mondeo mkIII '05) w kabinie to słychać ale tylko przekaźnik od tylnej szyby. Przekaźnik przedniej szyby jest pod maską i delikatnie go słychać jak się wł/wył grzanie szyby i przyłoży ucho do skrzynki bezpieczników pod maską.

Jaki masz motor? (u mnie w służbówce 2.0 TDCI 115KM)

I zeszliśmy z mojego focusa na mondea zlosnik.gif Jak na razie wydaje mi się, że u mnie umarł przekaźnik no ale będę jeszcze badał sprawę

> ZTCW bywa, że spadają kostki a jeśli dostaniesz się do przewodów to bedziesz mógł zmierzyć napięcie

> na stykach - a to powie sporo. Zresztą klucz do wycieraczek i chyba śrubokręt to nie tak wiele

> coby rozkręcić to na parkingu

Na ten mróz to ja dziękuję cokolwiek robić na polu a garażu niestety nie posiadam frown.gif Ale co do kostek mam mieszane uczucia... musiałyby spaść jednocześnie z jednej i drugiej strony hmm.gif

Napisano

> Hm... i pierwszy problem z moim Ryśkiem

> Z dnia na dzień przestało działać ogrzewanie przedniej szyby. Kilka dni temu jeszcze było wszystko

> ok, a dziś rano zero odzewu. Bezpieczniki wyglądają na całe - jakieś sugestie? Może

> przekaźnik? Jakie jest jego oznaczenie? (bo przypuszczam, że znajduje się w skrzynce

> bezpieczników).

Domyślam się, że auto stoi na dworze. Temperatura w nocy spada (przynajmniej u mnie) do 17-19 st poniżej zera. Moja szyba załącza się jak zawsze, ale na efekt przy takim mrozie muszę znacznie dłużej czekać. Przy dajmy na to -5 czekam kilka sekund i zmywam wycieraczkami wodę. Dziś przy -18 grzałem szybę dobrych 10minut i dalej nie rozmarzła całkowicie.

Może u Ciebie tez jest tak samo? wink.gif Czyli wszystko działa, ale z racji dużego mrozu nie widzisz od razu efektu? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Domyślam się, że auto stoi na dworze. Temperatura w nocy spada (przynajmniej u mnie) do 17-19 st

> poniżej zera. Moja szyba załącza się jak zawsze, ale na efekt przy takim mrozie muszę znacznie

> dłużej czekać. Przy dajmy na to -5 czekam kilka sekund i zmywam wycieraczkami wodę. Dziś przy

> -18 grzałem szybę dobrych 10minut i dalej nie rozmarzła całkowicie.

> Może u Ciebie tez jest tak samo? Czyli wszystko działa, ale z racji dużego mrozu nie widzisz od

> razu efektu?

Hm... może masz rację... mróz jest po -15, -17 jak przychodzę rano do auta więc może coś w tym jest... będę obserwował... w każdym razie na razie skrobaczka w dłoń i jadę zlosnik.gif bo rano to zazwyczaj nie mam czasu czekać tylko się spieszę...

A mógłbyś w miarę możliwości sprawdzić czy słychać ten przekaźnik pod maską czy nie - bo to jest dla mnie interesujące...

Edit... zauważyłem, że masz Galaxy więc może być inaczej z tym przekaźnikiem...

Napisano

> Hm... może masz rację... mróz jest po -15, -17 jak przychodzę rano do auta więc może coś w tym

> jest... będę obserwował... w każdym razie na razie skrobaczka w dłoń i jadę bo rano to

> zazwyczaj nie mam czasu czekać tylko się spieszę...

> A mógłbyś w miarę możliwości sprawdzić czy słychać ten przekaźnik pod maską czy nie - bo to jest

> dla mnie interesujące...

> Edit... zauważyłem, że masz Galaxy więc może być inaczej z tym przekaźnikiem...

No właśnie....mam galaxy, więc nie wiem, czy tak samo jest w focusie, ale u mnie nie słychać przekaźnika.

Napisano

> Hm... może masz rację... mróz jest po -15, -17 jak przychodzę rano do auta więc może coś w tym

> jest... będę obserwował... w każdym razie na razie skrobaczka w dłoń i jadę bo rano to

> zazwyczaj nie mam czasu czekać tylko się spieszę...

> A mógłbyś w miarę możliwości sprawdzić czy słychać ten przekaźnik pod maską czy nie - bo to jest

> dla mnie interesujące...

> Edit... zauważyłem, że masz Galaxy więc może być inaczej z tym przekaźnikiem...

jak nie zapomnę to sprawdzę dziś w maksie, ale IMO nie słychać

ale włączenie szyby przedniej to czuć, tzn nie że ciepła, ale tak spada napięcie że widać

najlepiej wieczorem zobacz czy przygasają światła, u mnie jest roczny aku, który kręci jak głupi, a mimo to jak włączę szybę to przygasa wszytsko hmm.gif

na komputerze napięcie spada do 13.5V z 14V

nawet po obrotach dmuchawy słychać hehe.gif

Napisano

> Hm... nie chcę nic sugerować i mieszać ale dziś patrzyłem w służbówce w firmie (mondeo mkIII '05) w

> kabinie to słychać ale tylko przekaźnik od tylnej szyby. Przekaźnik przedniej szyby jest pod

> maską i delikatnie go słychać jak się wł/wył grzanie szyby i przyłoży ucho do skrzynki

> bezpieczników pod maską.

przepraszam za wprowadzeni w błąd, przekaźnika od przedniej szyby nie słychać w kabinie.

Za to widać chwilowe osłabienie świateł i gwizd a altka

> Jaki masz motor? (u mnie w służbówce 2.0 TDCI 115KM)

2.0 noPb 145 KM

A jak masz chwilkę i bedziesz miał odmrożone auto postaw na desce rozdzielczej kubek z gorącą kawą / herbatą i pozwól szybie zaparować a potem włącz ogrzewanie - bedziesz wiedział czy działa.

U mnie całkowicie zamarnięta szyba po nocnej gołoledzi i temp. ok -3-4 st. o poranku odmrażała się jakieś 3 minuty ok.gif

Napisano

> przepraszam za wprowadzeni w błąd, przekaźnika od przedniej szyby nie słychać w kabinie.

ok.gif

sprawdziłem i u mnie też nie słychać, tylną leciutko pyka, a przód cisza

pod maską (zamknięta) z zewnątrz też nic nie słychać ok.gif

ale tak jak pisałem, opór spory bo przygasa wszystko spineyes.gif

Napisano

to jest nas dwóch .... wszystkie reakcje na załączenie przedniej szyby niby ok. ale grzania zero. Wnoszę o uznanie natarcia epidemi grinser006.gif

W weekend zaczynam poszukiwania. Chyba, że znajdziesz przyczynę food.gif

Napisano

> to jest nas dwóch .... wszystkie reakcje na załączenie przedniej szyby niby ok. ale grzania zero.

> Wnoszę o uznanie natarcia epidemi

> W weekend zaczynam poszukiwania. Chyba, że znajdziesz przyczynę

tzn ? jest spadek napięcia ? - przygasanie świateł

bo jeśli tak to pewnie grzeje, tylko w takim mrozie trza poczekać na efekty icon_rolleyes.gif

Napisano

chłopaki coś kantują, wygląda, że rzadki prąd mają...

mówię zrobić test z kawą na desce rozdzielczej albo herbatą

Napisano

> tzn ? jest spadek napięcia ? - przygasanie świateł

> bo jeśli tak to pewnie grzeje, tylko w takim mrozie trza poczekać na efekty

dokładnie to samo miałem pisać - nagle na wszystkich forach forda wysyp postów o przedniej szybie, co chyba nie grzeje. ona po prostu przy takich temperaturachśrednio daje radę - pamiętajcie, ile macie drucikós w przedniej szybie wporównaniu do tylnej, jakie są malutkie, no i jaka wielka jest powierzchnia przedniej szyby - tam musi isc mały prąd i grzac to musi slabiej niż tył, bo by wam światła ppogasły od poboru mocy smile.gif widac szybka nie wydala i potrzebuje duzo czasu.

Napisano

> dokładnie to samo miałem pisać - nagle na wszystkich forach forda wysyp postów o przedniej szybie,

> co chyba nie grzeje. ona po prostu przy takich temperaturachśrednio daje radę - pamiętajcie,

> ile macie drucikós w przedniej szybie wporównaniu do tylnej, jakie są malutkie, no i jaka

> wielka jest powierzchnia przedniej szyby - tam musi isc mały prąd i grzac to musi slabiej niż

> tył, bo by wam światła ppogasły od poboru mocy widac szybka nie wydala i potrzebuje duzo

> czasu.

ok.gif

u siebie dzisiaj włączyłem i efekt był po ok 5min, przy temp bliżej 0 to efekt jest po kilkunastu sek.

auto było nagrzane, tzn po ok 15km ciepły nadmuch na szybę, ale z zew zamarzł spryskiwacz i padał śnieg, włączyłem szybę i nic

tam gdzie była zimna (nie dociera nadmuch) to dobre 5min nic się nie działo

IMO takie auto z nocy, bez wspomagania nadmuchem to z 10min zanim efekt na szybie będzie widoczny hmm.gif

Napisano

> ona po prostu przy takich temperaturach średnio daje radę

zgadza się do -5 st. C efekt jest spektakularny i po kilku sekundach ok.gif , dzisiaj przy -17 st. praktycznie już nie widać czy grzeje , czy nie ok.gif, więc spokojnie zlosnik.gifok.gif

Napisano

> zgadza się do -5 st. C efekt jest spektakularny i po kilku sekundach , dzisiaj przy -17 st.

> praktycznie już nie widać czy grzeje , czy nie , więc spokojnie

moim zdaniem wpływ ma jeszcze poziom naładowania aku... może wydawać się bzdurą ale sprawdzone oranoleptycznie ok.gif

Napisano

U mnie podgrzewana szyba działa super przy takich temperaturach - góra 2 minuty i szyba czysta.

Dzięki temu nie muszę włączać nawiewu i silnik się szybciej grzeje smile.gif

Napisano
  • Autor

> to jest nas dwóch .... wszystkie reakcje na załączenie przedniej szyby niby ok. ale grzania zero.

> Wnoszę o uznanie natarcia epidemi

> W weekend zaczynam poszukiwania. Chyba, że znajdziesz przyczynę

Wydaje mi się jednak, że siejemy panikę... w środę wieczorem miałem taką sytuację, że szyba była zalodzona, odpaliłem motor i na mniej więcej 5-6 minut musiałem odejść od auta. Jak wróciłem to szyba była dalej zmrożona ale skrobaczką schodził ten lód maksymalnie bezproblemowo. Kilka pociągnięć i było po lodzie.

Wychodzi na to, że koledzy maja rację, że w takich temperaturach nie będzie efektu takiego jak np przy -5...

Na razie więcej testów nie robiłem bo szef mnie wysłał w delegację i moje autko stoi sobie w garażu do poniedziałku cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.