Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masełko pod korkiem oleju i ubywajacy płyn chlodzacy

Featured Replies

Napisano

Witam ostatnio zauwazylem ubytki plynu w mojej Astrze 1.2 16V 2004 r i osad "capucino" pod korkiem oleju, pytanie czy poszla uszczelka pod glowica?? czy wina niskich temperatur??. Dziennie do pracy robie jakies 18 km w jedna strone. Czy to moze byc wina tych mrozów?? temp pokazuje mi maks 80 st wydaje mi sie ze po przejechaniu 18km powinna byc juz normalna temperatura??

Napisano

> czy poszla uszczelka pod glowica??

padnieta UPG i przy tym ubytek płynu objawia sie zazwyczaj albo:

- kłebami białego "dymu" z wydechu

- płynem w oleju

a co do temperatury to po 18 km powinna byc ona być już prawidłowa wink.gif

Napisano

Sprawdź czy masz twarde węże wodne i czy szybko sie robi ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym. Sprawdź też czy na odkręconym korku po dodaniu gazu nie wyrzuca Ci płynu chłodniczego, przy UPG można też zaobserwować niewielkie bąbelki w zbiorniczku, ale musisz się przyjrzeć.

Przy obecnych temperaturach kłeby białego dymu są normalne, gdy silnik nie jest rozgrzany dość dobrze.

Wg mnie to UPG.

Napisano
  • Autor

> padnieta UPG i przy tym ubytek płynu objawia sie zazwyczaj albo:

> - kłebami białego "dymu" z wydechu

> - płynem w oleju

no własnie przy tych mrozach dymi jak kazde inne auto nie zauwazylem zeby to byl jakis bialy dym a jak poznac ze plyn jest w oleju skoro poziom oleju jest taki sam i nic nie przybywa??

Napisano

> no własnie przy tych mrozach dymi jak kazde inne auto nie zauwazylem zeby to byl jakis bialy dym a

> jak poznac ze plyn jest w oleju skoro poziom oleju jest taki sam i nic nie przybywa??

Płyn może dostawać się do komory spalania a nie do oleju. Poza tym gdyby dostawał się do oleju to poziom byłby wyższy, poza tym tego masła byłoby znacznie więcej.

Napisano
  • Autor

> zacznijmy o tego ile tego płynu Ci ginie?

jakies 0.5l powiedzmy na 1500 km...sprawdzilem tez ze przy odkreconym kurku zbiorniczku nie ma babelkow powietrza.

Napisano

> jakies 0.5l powiedzmy na 1500 km...

Na noc karton pod auto i sprawdz czy gdzieś nie cieknie

Napisano

Tak jak radzi kolega 51cent, jest zima, są mrozy guma się kurczy i przy rozgrzewaniu rozkurcza i może podczas tej pracy płyn ucieka.

PZDR VEN

Napisano

> jakies 0.5l powiedzmy na 1500 km...sprawdzilem tez ze przy odkreconym kurku zbiorniczku nie ma

> babelkow powietrza.

rozgrzej dobrze silnik i na rozgrzanym odkręć powoli (OSTROŻNIE) korek ze zbiorniczka. Jak zrobi się wewnątrz gejzer i płyn będzie chciał wykipieć, to UPG, a jak nie, to pewnie zwykły wyciek.

Napisano

Jak powiedział kolega 51cent

> Na noc karton pod auto i sprawdz czy gdzieś nie cieknie

a teraz takie pytanie

1. Jak długie odcinki pokonyjesz

2. Jaki olej masz zalany

3. Czy przybywa oleju w misce olejowej

a dlaczego pytam. Z tego co sam zaobserwowałem w corsie siostry a potwierdził mi znajomy mechanik może to być spowodowane niedogrzewaniem silnika i słabej jakości olejem

Napisano

> a teraz takie pytanie

Przeca napisał:

>Jak długie odcinki pokonyjesz

Dziennie do pracy robie jakies 18 km w jedna strone

>Czy przybywa oleju w misce olejowej

poziom oleju jest taki sam i nic nie przybywa

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

sorki "gapa" jestem widocznie gdzieś ta informacja umkneła mi kara.gif... a jak z dogrzewaniem silnika (termostat)

Napisano

> a jak z dogrzewaniem silnika (termostat)

facepalm%5B1%5D.gif

Przecież pisał:

"temp pokazuje mi maks 80 st wydaje mi sie ze po przejechaniu 18km powinna byc juz normalna temperatura??"

Napisano

tak przyznaję się bylo.gif JEST napisane należy mi się kara.gif za niedokładne czytanie

ale i tak będę obstawiał na niesprawny (otwarty) termostat

niech sprawdzi to nic nie kosztuje

Napisano

> tak przyznaję się JEST napisane należy mi się za niedokładne czytanie

> ale i tak będę obstawiał na niesprawny (otwarty) termostat

> niech sprawdzi to nic nie kosztuje

A wg mnie UPG. Po tych 18km, niekoniecznie musi mieć książkową temperaturę. W AG X16XEL, po przejechaniu nieco ponad 15km, mam nieco ponad 80'C, termostat 100% sprawny. Przy takiej temperaturze jaką mamy silnik naprawdę dośc dlugo się rozgrzewa, a jeszcze jak autor jedzie dość szybko, ma odkręcone ogrzewanie na max i dmuchawę na 3-4 biegu to jednak trochę czasu to zajmuje.

No ale niech sprawdzi, bo to nic nie kosztuje smile.gif

Napisano

> ale i tak będę obstawiał na niesprawny (otwarty) termostat

Przy tych temperaturach i pokonywanym odcinku i przy otwartym termostacie to nie wiem czy by wskazówka ruszyła ponad niebieskie pole jakby dojechał do celu podróży.

Do autora wątku u mnie też wskazówka była poniżej 90 stopni - czyli jakieś 80, piszę była gdyż zakryłem połowę chłodnicy i na odcinku 10 km po przejechaniu 4 km otwiera się termostat a u końca trasy mam temperaturę pomiędzy 90 a 95.

Działanie termostatu można spokojnie zaobserwować podczas jazdy szczególnie w te mrozy, od początku jazdy należy obserwować wskazówkę powinna podnieść się gdzieś ponad 95 i gwałtownie opaść co będzie znakiem, że termostat się otworzył.

Edyta:

Nie wspomniałem tylko tego, że ja ruszam z ciepłego garażu.

W drodze powrotnej, faktycznie termostat tak chyżo nie reaguje.

PZDR VEN

Napisano

... tak na marginesie

w oststnich dniach przy temp poniżej - 10 w mojej AF termostat otwiera się po przejechaniu 4 - 6 km + kilka minut po odpaleniu na oskrobanie szyb (i teraz zaczynam się zastanawiać czy mam się martwić czy cieszyć z tego powodu) auto garażowane na ulicy pod blokiem, jak na razie bez żadnych osłon (osłona pod silnik leży w piwnicy czeka na sprzyjającą pogodę)

Napisano

> w oststnich dniach przy temp poniżej - 10 w mojej AF termostat otwiera się po przejechaniu 4 - 6 km

Jeżeli się otwiera znaczy działa, jedyna rzecz to przy jakiej temperaturze silnika.

Moim zdaniem nie masz się co martwić, ja zasłoniłem chłodnicę po to aby ten silnik się jednak dogrzewał i nie powstawało masło pod korkiem, a przy otwartym dużym obiegu i temperaturze -15 stopni jest to dość ciężkie, aby silnik miał większą temperaturę musiałem zmniejszyć znacznie grzanie w aucie, a teraz mam dogrzany silnik i ciepełko w środku.

> żadnych osłon (osłona pod silnik leży w piwnicy czeka na sprzyjającą pogodę)

No ja swoją połamałem, ale w tamtą zimę miałem i powiem Ci szczerze, że pełen luksus, szczególnie gdy ma się LPG, silnik szybko łapał temperaturę odpowiednią do odparowania gazu i się jeździło oszczędnie, teraz niedość, że nie mam osłony to jeszcze padł mi komp od gazu i jeżdżę tylko na NoPb a wydatki na paliwo w styczniu miałem bagatela jakieś 600, trochę sporo.

PZDR VEN

Napisano

> Jeżeli się otwiera znaczy działa, jedyna rzecz to przy jakiej temperaturze silnika.

- przy 95*C

> . . . jest zima, są mrozy guma się kurczy i przy rozgrzewaniu rozkurcza i

> może podczas tej pracy płyn ucieka.

odbiegając troszeczke od tematu macie jakiś dobry patent na uszczelnienie podcieków oprócz dokręcania opasek

Napisano

> odbiegając troszeczke od tematu macie jakiś dobry patent na uszczelnienie podcieków oprócz

> dokręcania opasek

skoro opaski nie trzymają to kup nowe i wymień je

żadne inne patenty nie pomogą wink.gif

Napisano

> - przy 95*C

Prawidłowo

> macie jakiś dobry patent na uszczelnienie podcieków

Patentu żadnego nie ma, przynajmniej ja nie znam. Rozwiązanie jakie mi przychodzi to wymiana przewodów gumowych.

PZDR VEN

Napisano

> Patentu żadnego nie ma, przynajmniej ja nie znam. Rozwiązanie jakie mi przychodzi to wymiana

> przewodów gumowych.

Można kupić parę metrów Semperitu i wymieniać po kawałku, do tego nowe opaski - ja tak zrobiłem.

Ale zastanawiam się czy nie można zapodać nieco silikonu na trójniki od gazu tak żeby wąż się przykleił? Są jakieś przeciwwskazania, oprócz problemów ze zdjęciem węża?

Napisano

> Są jakieś przeciwwskazania, oprócz problemów ze zdjęciem węża?

hm...

Powiem szczerze, ogólnie nie powinno być problemów, jedynie co może się stać to po pewnym czasie silikon stwardnieje i zacznie się kruszyć, jak wcześniej sklei to po jakimś czasie się odparzy, zastanawiałbym się bardziej na uszczelniaczem typu dirko elring.

Jeżeli chodzi o trójniki może lepiej kupić aluminiowe trójniki, odtłuścić trójniki oraz część wnętrza gumowego przewodu złożyć i zacisną dobrą opaską (ostatnio mam takie szczęście do opasek, że dwukrotne ich odkręcenie kwalifikuje je do wymiany).

PZDR VEN

Napisano

> Powiem szczerze, ogólnie nie powinno być problemów, jedynie co może się stać to po pewnym czasie

> silikon stwardnieje i zacznie się kruszyć,

do różnych rzeczy używałem czerwonego silikonu, łącznie z uszczelnianiem silnika, i nawet po kilku latach, jak ponownie go rozmontowywałem, silikon nadal był elstyczny i nie rozróżniłbyś go od nowego.

także zanim ten silikon stwardnieje- oddasz auto na złom wink.gif

Napisano

> także zanim ten silikon stwardnieje- oddasz auto na złom

Może i masz racje...

Ale może Ty nie miałeś przykrego doświadczenia z ukruszonym czerwonym silikonem ja też nie.

Ale widziałem zatkany kanał olejowy właśnie czerwonym silikonem jak się domyślasz niezbyt dobre konsekwencję tego były.

PZDR VEN

Napisano

> Może i masz racje...

> Ale może Ty nie miałeś przykrego doświadczenia z ukruszonym czerwonym silikonem ja też nie.

> Ale widziałem zatkany kanał olejowy właśnie czerwonym silikonem jak się domyślasz niezbyt dobre

> konsekwencję tego były.

> PZDR VEN

to, że uszczelniając coś przy silniku silikonem trzeba być bardzo uważnym i przewidującym, to nie ma najmniejszej wątpliwości.

Chodziło mi o same właściwości fizyczne silikonu.

Napisano

> Chodziło mi o same właściwości fizyczne silikonu.

Poczytaj forum właśnie o stosowaniu czerwonego silikonu, jest wielu zwolenników jak i jeszcze więcej przeciwników.

Ja osobiście do "lepienia" silnika wolę używać uszczelek z wyższej półki (chociaż cena i tak jest przystępna) typu właśnie Dirko.

PZDR VEN

Napisano

> Prawidłowo

> Patentu żadnego nie ma, przynajmniej ja nie znam. Rozwiązanie jakie mi przychodzi to wymiana

> przewodów gumowych.

> PZDR VEN

Oprócz wymiany przewodów pomóc może też wymiana trójników na metalowe i obejdzie się bez lepienia silikonami ok.gif

Edit: Przecież było o trójnikach mlot.gif

Napisano

> zastanawiałbym się bardziej na uszczelniaczem typu dirko elring.

ok.gif

> Jeżeli chodzi o trójniki może lepiej kupić aluminiowe trójniki, odtłuścić trójniki oraz część

> wnętrza gumowego przewodu złożyć i zacisną dobrą opaską

Mam założony jeden trójnik plastikowy, jeden metalowy grinser006.gif Dwa aluminiowe już czekają w szufladzie, dwa plastikowe też grinser006.gif I 3 m węża... Tylko w te mrozy guma jest tak twarda że nie ma jak zdjąć ani założyć węża, opalarka nieco pomaga ale nie do końca więc robota musi nieco poczekać. A tak to po prostu troszeczkę kapie z węża przy nagrzewnicy, da się z tym na razie żyć ok.gif

Napisano

A ja wczoraj z ciekawości zajrzałem pod maskę i yikes.gif musiałem podokręcać większość opasek zlosnik.gif

Napisano

> A ja wczoraj z ciekawości zajrzałem pod maskę i musiałem podokręcać większość opasek

Ja w sobote robilem to smo czyzby od mrozu sie pokurczyly przewody panic.gifhahaha.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja w sobote robilem to smo czyzby od mrozu sie pokurczyly przewody

> Pozdrawiam

Coś w tym musi być. U mnie najbardziej ciekło z tego węża między termostatem a chłodnicą,przy chłodnicy właśnie ok.gif

Napisano

> Coś w tym musi być. U mnie najbardziej ciekło z tego węża między termostatem a chłodnicą,przy

> chłodnicy właśnie

U mnie natomiast na trojnikach gazowych nawet kapalo reszta nieco zapocona ale bez powaznych wyciekow.

Napisano

> Ja w sobote robilem to smo czyzby od mrozu sie pokurczyly przewody

Ja wczoraj czyściłem odmę w Pugu. W warunkach garażowych (pewnie -5*C) rękawiczki gumowe były sztywne, a węże odmy były jak twardy plastik. Można było nimi gwoździe wbijać sick.gif

Zero elastyczności, a do tego wszystko się kurczy więc i opaski nie trzymają. Moje rozgrzała dopiero opalarka i to nie tak znowu od razu. Spróbuj podmuchać czymś ciepłym na te przewody i dopiero wtedy poskręcać to się lepiej ułożą węże i opaska ok.gif

Napisano

> rozgrzej dobrze silnik i na rozgrzanym odkręć powoli (OSTROŻNIE) korek ze zbiorniczka. Jak zrobi

> się wewnątrz gejzer i płyn będzie chciał wykipieć, to UPG, a jak nie, to pewnie zwykły wyciek.

Nie do końca, u mnie w f-ce 1,4 16V były te same objawy, w zbiorniczku cisza i spokój a jednak wyrok był jeden...uszczelka pod głowicą...

W Toyocie Camry objaw uszczelki był taki, że nie działało ogrzewanie, po o.k. miesiącu dopiero w zbiorniczku zaczął się "gejzer" a na korku "cappucino" brak... Co auto inny objaw a pechowy kiero przerabial to w 2 autkach sick.gif

Dodam że w Astrze ogrzewanie działało do końca...

Natomiast znalezienie wycieku pod autem to najprostsza sprawa podłożyć tekturę...

Jak wycieka może być to pompa wodna, ale jak jest "capuccino" tzn płyn się z olejem miesza... angryfire.gif

Miałem to 3 lata temu i koszt z wymianą płynu, oleju, robocizną wyniósł niecałe 1000zeta.

Jak masz Kolego parę zaskurniaków to zleć wymianę uszczelki wraz z paskiem rozrządu i pompą wodną, zapłacisz więcej, ale będziesz miał święty spokój na dłuuuuuuugooooo!!! Jedna robota, sporo zrobione i śmigasz... chyba że do komisu to wstawisz cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.