Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej wszędzie !!

Featured Replies

Napisano

Mam taki mały problem wsiadłem do auta przejechałem +/- 2 km na stacje, ruszając z stacji dostrzegłem dużą plamę oleju za sobą. Okazało się ze bagnet wybiło do góry i cala komora pływa w oleju.

Czy może być to spowodowane bardzo niską temperatura??

Napisano

Odma Ci zamarzła. Miałem niedawno to samo. Przewód który idzie od pokrywy zaworów do filtra powietrza. Zalegające w nim zimą "masło" zmieniło się w lód i gazy ze skrzyni korbowej nie miały ujścia, więc wyskoczył bagnet aby miały gdzie się uwolnić. Musisz rozmrozić i udrożnić ten przewód no i dolać oleju, aby mieć jego poziom.

c224110156.jpg

Na zdjęciu zaznaczony czerwoną strzałką.

Napisano
  • Autor

> Odma Ci zamarzła. Miałem niedawno to samo. Przewód który idzie od pokrywy zaworów do filtra

> powietrza. Zalegające w nim zimą "masło" zmieniło się w lód i gazy ze skrzyni korbowej nie

> miały ujścia, więc wyskoczył bagnet aby miały gdzie się wolnić. Musisz rozmrozić i udrożnić

> ten przewód no i dolać oleju, aby mieć jego poziom.

> Na zdjęciu zaznaczony czerwoną strzałką.

Dzięki za rade już myślałem najgorsze.

** Jest jakaś możliwość uniknięcia w przyszłości tego ??

Napisano

> Dzięki za rade już myślałem najgorsze.

> ** Jest jakaś możliwość uniknięcia w przyszłości tego ??

tak, przed zimą oczyściĆ odme z masła

Napisano

U mnie odma zamarzła gdy termostat był padnięty i silnik nagrzewał się tylko do 70 stopni.

Napisano

> Dzięki za rade już myślałem najgorsze.

> ** Jest jakaś możliwość uniknięcia w przyszłości tego ??

Zrobić odmę zewnętrzną czyli oil catch tank

Napisano

> Zrobić odmę zewnętrzną czyli oil catch tank

czyli co?

Napisano
  • Autor

> Zrobić odmę zewnętrzną czyli oil catch tank

miałem tak kiedyś w Ibizie 270751858-jezyk.gif ale można mandat złapać 270751858-jezyk.gif

a tak wygląda jak odma się zapcha 270751858-jezyk.gif

285718336-02022012010.jpg

post-153673-14352515382519_thumb.jpg

Napisano

a jak taka odma zewnętrzna wygląda w uno? na czym polega działanie takiego wynalazku?

Napisano

> a jak taka odma zewnętrzna wygląda w uno? na czym polega działanie takiego wynalazku?

Zbiera "masło" do osobnego pojemnika i nie syfi Ci dolotu. Łatwiej wyczyścić zimą i łatwiej zobaczyć w jakiej formie jest silnik.

theory_oil.gif

To czy odpływ puścisz w atmosferę, czy do silnika to już nie ma znaczenia, chyba że dla ekologów.

Napisano

> To czy odpływ puścisz w atmosferę, czy do silnika to już nie ma znaczenia, chyba że dla ekologów.

pewnie smile.gif śmieci wyrzucaj do lasu, szambo spuszczaj do rzeki/stawu - to wszystko już nic nie zmieni... screwy.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> pewnie śmieci wyrzucaj do lasu, szambo spuszczaj do rzeki/stawu - to wszystko już nic nie

> zmieni...

Olej i tak zostanie w zbiorniku, więc...? cfaniaczek.gif

Napisano

> Olej i tak zostanie w zbiorniku, więc...?

jak zapewne wiesz, odmą do układu dolotowego nie jest podawany sam olej, lecz to, co znajduje się w skrzyni korbowej (przedmuchy tym większe, im bardziej zużyty silnik) - nic - po za remontem silnika - tego nie zmieni.

a gdyby to było zupełnie nieszkodliwe dla środowiska, to pewnie sami konstruktorzy aut by zrobili odgazowanie skrzyni korbowej z wylotem do atmosfery, a tak nie jest.

jeśli silnik z normalnie podłączoną odmą ledwo zipie, tzn, że jego czas minął i potrzebny jest albo remont, albo złomowanie jednostki napędowej.

połączenie odmy z atmosferą, bo wtedy jeszcze da się jechać, to - cytując kolegę Sibui - kałożerstwo.

Napisano
  • Autor

> a jak taka odma zewnętrzna wygląda w uno? na czym polega działanie takiego wynalazku?

to znaczy gumowa rurka (slauf) skierowany w dol do ziemi 270751858-jezyk.gif zamiast do filtra powietrza. Nadmiar oleju z gaźnika jest kierowany na ziemie, zamiast zalewa filtr powietrza.

panic.gifpanic.gifpanic.gif

Ps. za taka instalacje można stracić dowód rejestracyjny.

Napisano

Przecież można zrobić catch tank i podpiąć odmę na swoje własne miejsce. A w dolocie czyściej, szczególnie jak masz spore przedmuchy.

Napisano

> czy mógł bym prosić o wytłumaczenie i działanie tego?

> >catch tank

Ze skrzyni korbowej przewodem(odmą) wpada do zbiornika wypełnionego np. wełną stalową mgiełka oleju, spalin, paliwa, pary wodnej.

Olej i inne syfy "masło" zatrzymuje się na wełnie stalowej.

A silnik zamiast zasysać do kolektora (na przepustnice) ww. mgiełkę zasysa oczyszczone powietrze.

Samo wykonanie jest banalne. Zbiornik który da się otworzyć z wejściem i wyjściem, w środku wełna stalowa i już. Co zimę wymieniasz wkład i cieszysz się czystym dolotem i niezamarzającą odmą.

Napisano
  • Autor

> Ze skrzyni korbowej przewodem(odmą) wpada do zbiornika wypełnionego np. wełną stalową mgiełka

> oleju, spalin, paliwa, pary wodnej.

> Olej i inne syfy "masło" zatrzymuje się na wełnie stalowej.

> A silnik zamiast zasysać do kolektora (na przepustnice) ww. mgiełkę zasysa oczyszczone powietrze.

> Samo wykonanie jest banalne. Zbiornik który da się otworzyć z wejściem i wyjściem, w środku wełna

> stalowa i już. Co zimę wymieniasz wkład i cieszysz się czystym dolotem i niezamarzającą odmą.

dzięki za opisanie tego. ja słyszałem o tym ale nie wiedziałem jak się to nazywa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.