Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski przednie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wymienial ktos u siebie?

Juz nie moglem z nimi, nie mam sily, oddalem do warsztatu, zregenerowali, skasowali i dalej sie blokuja...

Felga goraca, nie da sie jechac, slaby jak szlag, pali jak smok, trafi mnie niedlugo..

Moze od razu wymienic na inne?

Nie wiem co zrobili, ale pomoglo na 2 dni..

Tylko ze pedal miekki jakis taki, teraz znow twardy i niestety samoistne hamowanie mu sie wlaczylo..ledwo na 4 jedzie..

No co za badziewie.. sciana.gif

Napisano

> Witam!

> Wymienial ktos u siebie?

> Juz nie moglem z nimi, nie mam sily, oddalem do warsztatu, zregenerowali, skasowali i dalej sie

> blokuja...

> Felga goraca, nie da sie jechac, slaby jak szlag, pali jak smok, trafi mnie niedlugo..

> Moze od razu wymienic na inne?

> Nie wiem co zrobili, ale pomoglo na 2 dni..

> Tylko ze pedal miekki jakis taki, teraz znow twardy i niestety samoistne hamowanie mu sie

> wlaczylo..ledwo na 4 jedzie..

> No co za badziewie..

Ja bym sprawdził jeszcze przewody hamulcowe elastyczne - czasami lubią się zapychać i efekt jak napisałeś ok.gif

Napisano

> Ja bym sprawdził jeszcze przewody hamulcowe elastyczne - czasami lubią się zapychać i efekt jak

> napisałeś

miałem tak w bravo... zapchany był właśnie elastyczny i płyn nie miał powrotu należytego...

Napisano

Nie tyle się zapychają co guma potrafi pękać i robi normalnie korek w środku. Zmienić wężyki dla pewności a wtedy jak nadal nie będzie odbijac hamulec to należy sprawdzić czy prowadnice w jarzmach chodzą lekko i się nie zacinają.

Napisano

> Witam!

> Wymienial ktos u siebie?

ja wymieniałem na zaciski od jtd. Kupiłem w dobrej cenie na allegro używane i zero problemów smile.gif

Napisano

A czy u kogos jak sie wolno jedzie to nie ma takiego kwiczenia z hamulcow ? Po wciepnieciu pedala dzwiek ustepuje . Zastanawiam sie czy cos w zacisku czy co. Pare miechow mialem spokoj ,i nie wiem czy to od mrozu czy co.

Napisano
  • Autor

Witam!

Cale zaciski zregenerowano, lacznie z tloczkiem i prowadnicami.

Niestety nadal sie jeden blokuje i to tak mocno, ze jedynie na co stac auto to 40km/h na 3-cim biegu..wyzej sie dusi..

Mialem juz tak ze myslalem ze nie pojade, smrodek przepiekny, metalu i gumy (opona sie chyba tez lekko podgrzala)..

Teraz maja podlaczyc baromierze i sprawdzic jakie jest cisnienie na przewodach..Moze jakis zaworek w pompie ABS? Tak cos mowia..

Zaczynam miec dosc tej zimy:(

Dziwne jest to ze kopniesz hamulec, odpusci troche, ale zaraz znowu sie blokuje..

Nie mowie juz o spalaniu 20L/100, dyskonfortu z mula, wk..wieniu, ze tyle kasy idzie w powietrze..

Jedynie to + taki ze grzeje sie jak benzyna:) szybko i sprawnie jakby ciagnal conajmniej woz koksu..

Ehh, nie wiem juz, wloszczyzna mnie nie kocha niewiem.gif

Napisano

Zamiast pitolić sie z pomiarami cudami za które zapłacisz znowu sporo pieniedzy spokojnie w ciemno można wymienić wężyki za 20-25pln szt.

A jak tak mocno przygrzałeś koło to szykuj się że na czasie łożysko upomni się o wymianę .... czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> A jak tak mocno przygrzałeś koło to szykuj się że na czasie łożysko upomni się o wymianę ....

Wlasnie tez juz to slyszalem, ze do wymiany lozysko:(

Napisano
  • Autor

> Wlasnie tez juz to slyszalem, ze do wymiany lozysko:(

Wezyki do wymiany, pozapychaly sie.

Do tego jeszcze przewod od pompy do zacisku...uwalil sie przy odkrecaniu.

Zawsze cos..

Mieliscie racje z tymi wezykami, zobaczymy jak bedzie po naprawie

Napisano
  • Autor

Panowie help.

Wezyki wymienione, nawet jeden przewod od ABS/ESP (nie dalo sie odkrecic)..i nadal sie blokuja.

Czy teraz sprawdzac pompe hamulcowa cxzy ten rozdzielacz ABS/ESP?

Nie mam juz pomyslow, a kupowac w ciemno tez nie sztuka.

Napisano

> Panowie help.

> Wezyki wymienione, nawet jeden przewod od ABS/ESP (nie dalo sie odkrecic)..i nadal sie blokuja.

> Czy teraz sprawdzac pompe hamulcowa cxzy ten rozdzielacz ABS/ESP?

> Nie mam juz pomyslow, a kupowac w ciemno tez nie sztuka.

A prowadnice zacisku nie są zapieczone??

Napisano

Zrób tak :

podnieś samochód ,odkręć koła ,popompuj pedałem kilka razy ,zwolnij pedał ,pokręć kołami, popuść odpowietrznik ,zakręć po około 3 sek. ,zakręc kołem

I teraz :

jeżeli kręcą się lżej to wina leży między zaciskiem a pampą

jeżeli nie ma różnicy to wina zacisku lub obejm

Napisano
  • Autor

> Zrób tak :

> podnieś samochód ,odkręć koła ,popompuj pedałem kilka razy ,zwolnij pedał ,pokręć kołami, popuść

> odpowietrznik ,zakręć po około 3 sek. ,zakręc kołem

> I teraz :

> jeżeli kręcą się lżej to wina leży między zaciskiem a pampą

> jeżeli nie ma różnicy to wina zacisku lub obejm

Robione juz tak bylo, problem powraca po kilkukrotnym uzyciu hamulca. Prowadnice wyszyszczone, caly zacisk chodzi ladnie.

Niestety wyglada jakby nie odpuszczal plyn, pedal jest twardszy niz zwykle.

Pada pompa ABS/ESP, hamulcowa czy co to do cholery?

Mechanior rozklada rece..

Wymieniac po kolei bez sensu

Napisano

Sprawdź czy pedał hamulca powraca na swoje miejsce. Spróbuj podnieść go ręką do oparu. Bywają przypadki, że z jakichś przyczyn (sprężyna) pedał po naciśnięciu nie wraca do punktu wyjścia, tłoczek nie otwiera kanału i płyn nie może cofnąć się do zbiorniczka. Awaria ta może wystąpić również w przypadku braku luzu na pedale. Jeszcze spróbuj na zgaszonym silniku sprawdzić czy luz ten występuje. W tym przypadku tłoczek też może nie otwierać kanału w pompie i ciśnienie pozostaje w przewodzie. Nie pamiętam jak jest w Stilo, ale luz może zlikwidować nadmiernie wykręcona śruba, którą reguluje się czujnik świateł stopu, lub odkształcenie ściany mocowania pompy (stłuczka). Może temu zaradzić skrócenie popychacza, ale tu potrzebna wiedza i rozwaga. Pozdrawiam.

Napisano

> Robione juz tak bylo, problem powraca po kilkukrotnym uzyciu hamulca. Prowadnice wyszyszczone, caly

> zacisk chodzi ladnie.

> Niestety wyglada jakby nie odpuszczal plyn, pedal jest twardszy niz zwykle.

> Pada pompa ABS/ESP, hamulcowa czy co to do cholery?

> Mechanior rozklada rece..

> Wymieniac po kolei bez sensu

u mnie podobny efekt był, co prawda nie w stilo a w CC jak miałem zapieczone tylne cylinderki. Nie pracowały i w czasie jazdy blokowało stopniowo coraz mocniej przednie zaciski. Po wymianie tylnych cylinderków obiaw się już nie pojawił. Spradz może czy tył Ci działa :D

Napisano
  • Autor

Sprawdze jeszcze ten tyl, mozliwe ze to tez moze miec znaczenie.

Mechanik chce sprawdzac pompe...mysle ze to nie tedy droga..

Napisano

> Sprawdze jeszcze ten tyl, mozliwe ze to tez moze miec znaczenie.

> Mechanik chce sprawdzac pompe...mysle ze to nie tedy droga..

Można jeszcze zrobić tak żeby pominąć całkowicie pompe abs na testy, ale do tego trzeba mieć maszynkę do zarabiania przewodów żeby przygotować sobie odpowiednie bajpasy.

Napisano
  • Autor

Omijanie odpada, niestety.

Za malo miejsca, nie ma rurek, ogolnie takie zabawy raczej odpadaja.. sciana.gif

Nie wiem gdzie juz szukac przyczyny, jedynie zostaje pomysl z tylnym zaciskiem lub pompa pada...nie wraca plyn. niewiem.gif

juz i tak wydalem 300zl na czyszczenie i wymiane wezykow, nastepne 200 za ESP/ABS raczej nie przelkne..sprzedam dziada czerwona.gif

Napisano

> Panowie, powiedzcie mi czy ten element moze byc uszkodzony i powodowac takie objawy?

> pompa??

Teoretycznie oraz w samochodzie bez pompy abs tak, w praktyce jakby pompa hydrauliczna się zacinała i trzymała ciśnienie to zaworki w pompie ABS miały by kłopoty z pracą co skutkowałoby sygnalizacją błędu.

Chociaż patrząc na nasze makarony to chyba nic mnie już nie zdziwi.

Napisano
  • Autor

Witam!

Zamieniono miejscami zasilanie na tej pompie do rozdzielacza ABS/ESP, wychodzi ze teraz tyl sie blokuje..wiec chyba to.

Ja jakos w to nie wierze, ale jak mechanik mowi to chyba tak.

Wymieni i zobaczymy co bedzie.

Tylko czy to jest pompa czy cos innego?

wyglada jakby tam sie nie cofal plyn..nie wiem co to za element, na allegro pisze ze to pompa..ale pompa hamulcowa inaczej wyglada..

Napisano

> Hej!

> W takim wypadku co to jest

> Pompa 2

Wspomaganie./taki podciśnieniowy siłowniczek/

Do tego przykręcana jest pompa hamulcowa z twojego poprzedniego obrazka.

Napisano

> Tylko czy to jest pompa czy cos innego?

> wyglada jakby tam sie nie cofal plyn..nie wiem co to za element, na allegro pisze ze to pompa..ale

...A sprawdzałeś moje powyższe wskazówki?

Napisano
  • Autor

Hej!

> ...A sprawdzałeś moje powyższe wskazówki?

Tak, pedal chodzi normalnie.

Dzis wymienia pompe i zobaczymy.

Mam nadzieje ze to koniec problemow z hamulcami..

Napisano
  • Autor

Witam!

Pytanie, wymienia sie cala pompe czy tez regeneruje?

Jest taka:

Pompa

Oraz zestaw naprawczy:

Zestaw

Jaki sens regenerowac i czy warto?

Prosze o szybka odpowiedz, szkoda kasy na nowa pompe

Napisano

> Hej!

> W takim wypadku co to jest

> Pompa 2

Tak jak Ci kolega poniżej napisał, to jest serwo czyli podciśnieniowe wspomaganie pompy hamulcowej.

Napisano

> Witam!

> Pytanie, wymienia sie cala pompe czy tez regeneruje?

> Jest taka:

> Pompa

> Oraz zestaw naprawczy:

> Zestaw

> Jaki sens regenerowac i czy warto?

> Prosze o szybka odpowiedz, szkoda kasy na nowa pompe

Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest twoja pompa, jeśli gładź po której chodzi tłoczek jest wytarta to nie pozostaje nic innego jak tylko wymienić.

Napisano
  • Autor

Panowie, przed wymiana pompy, jeszcze pytanie o serwo.

Czy woda w serwie lub jego uszkodzenie tez tak moze sie objawiac (blokowanie sekcji) przod lub tyl.??

Jak to sprawdzic?

Odlaczyc podcisnienie?

Po zamianie sekcji na pompie mam to samo, ale tym razem tyl.

Woda w serwie?

frown.gif

Napisano

> Panowie, przed wymiana pompy, jeszcze pytanie o serwo.

> Czy woda w serwie lub jego uszkodzenie tez tak moze sie objawiac (blokowanie sekcji) przod lub

> tyl.??

> Jak to sprawdzic?

> Odlaczyc podcisnienie?

> Po zamianie sekcji na pompie mam to samo, ale tym razem tyl.

> Woda w serwie?

Woda w serwie nie ma nic współnego z tym. Jakby miało blokwać to by blokowało wszystko bo by wogóle tloczek nie wracał. Zanim pomke kupisz to pasuje ją rozebrać i zobaczyć co się tam stało, może wystarczy wyczyścić i dać nowe gumki na tłoczek.

Napisano
  • Autor

Witam!

Zanim pomke kupisz to pasuje ją rozebrać i zobaczyć co się tam stało, może

> wystarczy wyczyścić i dać nowe gumki na tłoczek.

Nie mam warsztatu, wiec zakupilem nowa, zobaczymy.

A stara rozbiore, moze sie dowiem co i jak

Napisano
  • Autor

Panowie, pompa wymieniona, na razie wszystko jest ok.

Co dziwne, mojej pompy juz nie ma, jest nieosiagalna..:(

Trzeba zakupic taka jaka jest i przerobic przewody zasilajace.

Inne srednice koncowek sciana.gif

Mam nadzieje ze to juz koniec problemow z hamulcami

Stilacz ma czerwona.gif za fochy:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.