Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się zrobić prawko w PL ale po angielsku?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Witam po dłuższej przerwie.

Czy jest możliwość aby osoba posługująca się tylko językiem angielskim (plus ojczysty nie-europejski) mogła zrobić prawo jazdy w Polsce?

Zwłaszcza chodzi o testy.

Pozdrawiam,

Tomek

Napisano

> Cześć,

> Witam po dłuższej przerwie.

> Czy jest możliwość aby osoba posługująca się tylko językiem angielskim (plus ojczysty

> nie-europejski) mogła zrobić prawo jazdy w Polsce?

> Zwłaszcza chodzi o testy.

> Pozdrawiam,

> Tomek

nie wiem jak jest teraz, ale pamietam, ze w Nauce Jazdy (program w tv) byl jeden obco krajowiec i zdawal teorie z tlumaczem.

Napisano

Z tłumaczem można. Angielskiej/chińskiej/francuskiej wersji testów z tego co wiem nie ma wink.gif Kiedyś był wymóg, by znać polski (pamiętam, podpisywałem w 1994 roku papier, że umiem czytać i pisać po polsku grinser006.gif), ale teraz jest liberalniej wink.gif

Napisano

Witam.

Szef mojego kumpla zdawał w PL prawko, gdyż chińskie papiery nie były ważne. Zdawał z tłumaczem języka angielskiego.

Z tego co pamiętam, musiał się wybrać do głównego "Wordu" na dany teren.

Napisano

> Witam.

> Szef mojego kumpla zdawał w PL prawko, gdyż chińskie papiery nie były ważne. Zdawał z tłumaczem

> języka angielskiego.

> Z tego co pamiętam, musiał się wybrać do głównego "Wordu" na dany teren.

Dzięki!

Pozostaje poszukać odpowiedniej szkoły nauki jazdy w Krakowie :-)

Napisano

Raczej nie ma problemu, jak zdawałem w zeszłym roku na A to był w mojej grupie norweg, który przyszedł razem z tłumaczką i we dwójke rozwiązywali testy (nie zdał, ale tłumaczem była kobieta może dlatego hehe.gifgrinser006.gif). A z rozmowy z egzaminatorem wynikało że mają jakiś mocny najazd norwegów i ten który "pisał" z nami był jedynie fragmentem kilkudziesięcioosobowej grupy.

Napisano

> Z tłumaczem można. Angielskiej/chińskiej/francuskiej wersji testów z tego co wiem nie ma

Pasowałby Tagalog :-)

Dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif

Napisano

> Z tłumaczem można. Angielskiej/chińskiej/francuskiej wersji testów z tego co wiem nie ma Kiedyś

> był wymóg, by znać polski (pamiętam, podpisywałem w 1994 roku papier, że umiem czytać i pisać

> po polsku ), ale teraz jest liberalniej

podobno sa angielskie testy...

Napisano

Tak - można zdawać nie znając słowa po polsku

Tak - egzamin jest ustny z tłumaczem PRZYSIĘGŁYM (nie, że "kolega zna, kolega pomoże - musi być przysięgły, żeby nie pomagał :-) )

Tak - język "ojczysty" zdającego może być dowolny, choćby narzecze dolnej delty Mekongu - byle zdający znalazł tłumacza przysięgłego.

Klik

Quote:

W przypadku obcokrajowców egzamin teoretyczny przeprowadzany jest w formie pisemnej z udziałem tłumacza przysięgłego. Opłata za taki egzamin wynosi 40 zł. WORD Warszawa nie zapewnia tłumacza. Zorganizowanie udziału tłumacza w egzaminie oraz pokrycie kosztów z tym związanych leży po stronie osoby zdającej.

Nie ma czegoś takiego jak "testy po angielsku" - egzamin na PJ to egzamin PAŃSTWOWY.

A językiem urzędowym w PL jest język polski - se ne da w języku lęgłydż, choćby ktoś się spocił.

Napisano

> Nie ma czegoś takiego jak "testy po angielsku" - egzamin na PJ to egzamin PAŃSTWOWY.

> A językiem urzędowym w PL jest język polski - se ne da w języku lęgłydż, choćby ktoś się spocił.

No nie wiem czy tak zupelnie sie nie da.

Ostatnio zdawalem w Irlandii testy na ciezarowke i mi pan egzaminator zaproponowal czy chce testy po Polsku.

Wsumie wolalem nie ryzykowac bo nigdy nie wiadomo kto to tlumaczyl i czy nie bedzie tak, ze nie bede wiedzial o co chodzi w pytaniu, wiec zdeycdowalem sie na te po angielsku, ale tak czy siak opcja byla.

Jesli tu sie da, to i w Polsce napewno sie da jakby komus zalezalo.

Napisano

> Jesli tu sie da, to i w Polsce napewno sie da jakby komus zalezalo.

Nie porownoj 2 roznych swiatow, jezeli u nas zadne rozporzadzenie tego nie przewidzialo, to sie nie da i juz.

Jezeli nie maja testow w potrzebnym jezyku, to nikt nie bedzie ich tlumaczyl na inne jezyki, skoro zaden przepis tego nie przewiduje.

Musialoby chyba zalezec jakiemus ministrowi i sejmowi, zeby zmienic prawo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.