Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wezwanie z itd - zdjęcie z fotoradaru

Featured Replies

Napisano

> w większości się Liwek z Tobą zgadzam z jednym ale- nigdy nie zgodzę się z przerzucaniem

> udowadniania popełnienia wykroczenia na właściciela pojazdu- jest to dla mnie kompletna

> paranoja- to Policja, ITD i SM ma mi udowodnić że to ja kierowałem autem w danej chwili lub

> ktoś inny

Pełna zgoda. Pisałem o bronieniu się w przypadku wniosków o ukaranie za przekroczenie prędkości po suszarce/wideorejestratorze.

SM/ITD uważam za służby nie tylko mało pożyteczne, ale bardzo często wręcz szkodliwe. I tak długo jak będą stosować obecne techniki wyłudzania kasy od kierowców tak długo złotówki ode mnie nie zobaczą. Sposoby są ku temu bardzo proste - wielokrotnie opisywane na forum.

Jeśli kiedyś dostanę zdjęcie od SM z podobnymi wariantami jak w tytułowym poście to założę zawiadomienie o próbie wyłudzenia. cool.gif

Napisano

> Pełna zgoda. Pisałem o bronieniu się w przypadku wniosków o ukaranie za przekroczenie prędkości po

> suszarce/wideorejestratorze.

A to :

Ale ja nie mam co do tego wątpliwości. Od zawsze jestem za likwidacją tych darmozjadów.

Ale pretensje do nich za mandat otrzymany w konsekwencji przekroczenia prędkości są równie uzasadnione jak po złapaniu od tirówki trypla kiedy bzykałeś ją na kocu w lesie bez gumki.

Powtarzam - jedź przepisowo. Możesz wtedy marudzić że drogi do bani, ograniczenia bez sensu. Ale kiedy świadomie łamiesz przepisy to bierz mandat na klatę a nie miej pretensji do całego świata poza sobą.

> SM/ITD uważam za służby nie tylko mało pożyteczne, ale bardzo często wręcz szkodliwe. I tak długo

> jak będą stosować obecne techniki wyłudzania kasy od kierowców tak długo złotówki ode mnie nie

> zobaczą. Sposoby są ku temu bardzo proste - wielokrotnie opisywane na forum.

> Jeśli kiedyś dostanę zdjęcie od SM z podobnymi wariantami jak w tytułowym poście to założę

> zawiadomienie o próbie wyłudzenia.

niewiem.gif

Napisano

Nie ma się co dziwić - jeśli dostanę zdjęci za przekroczenie prędkości to w 3 minuty zrobię przelew. Jeśli będą kombinować z wyłudzaniem kasy za niewskazanie kierującego kiedy nie będę wiedział kto jechał - nie kiwnę nawet palcem żeby to ustalić.

Napisano

a ja myślę, że w naturze Polaka lezy ambiwalentny stosunek do wszelkiego prawa, czy to będzie ograniczenie V-max /przeciez to idiota wymyślił/ czy robienie jubla grubo w nocy /niech się do domku wyprowadzi jak spać nie może/ po wiele innych.

Najlepsze jest to, że Polak sam nie zrobi, żeby było lepiej, po prostu jest głupi i leniwy, czeka aż za niego i najlepiej prosto pod nos się coś podstawi.

Ot taki wioskowy głupek albo filozof wiejski- jak kto woli.

A jak przegnie i go złapią, to winni są wszyscy w koło nie on.

Napisano

> Na skrzyżowaniu kręcisz głową jak dziecko w sklepie z zabawkami a znaków nie widzisz?

Ich po prostu nie było. Sprawdziłem. Proste?

Napisano

> Oczywiście. Co więcej - w większości dużych miast są stowarzyszenia zajmujące się infrastrukturą

> drogową, które często bardzo aktywnie współpracują z zarządcami dróg mając sporą siłę

> przebicia.

> Chyba, że trafi się na takich ciuli jak kielecki MZD robiący stowarzyszeniu na przekór.

Czasami to zależy od człowieka. Przez ponad dwa lata dusiłem kierownika zarządu dróg o dostawienie brakujących znaków na skrzyżowaniu, które nim się stało nagle - najpierw do drogi asfaltowej dochodziła gruntówka, włączona do niej przez chodnik z kostki tak samo, jak wyjazdy z posesji. Czyli wyłożony szarą kostką zamiast czerwonej. I to wyglądało jak wyjazd z posesji.

Ale jednego dnia gmina postanowiła zrobić ludziom dobrze i tę gruntówkę wyłożono destruktem. I nagle bez zmiany "optycznej" z drogi asfaltowej, tam się zrobiło nieoznakowane skrzyżowanie, czyli równorzędne, zaś pozostałe skrzyżowania tej asfaltówki z innymi są z jej pierwszeństwem. Asfaltówka jest powiatowa i to do powiatu należy oznakowywanie jej skrzyżowań z drogami gminnymi.

Doszło tam nawet do zderzenia i niestety policja uznała winę jadącego powiatówką, choć pewnie w sądzie by wygrał.

Kolejne telefony i maile do pana kierownika nic nie dawały. Ale któregoś dnia rozmawiając w innej sprawie związanej z tą drogą z jakimś jego podwładnym, poskarżyłem się na ich nieruchawość w tej sprawie. I znaki zostały postawione w ciągu kilku godzin.

Napisano

> Nie ma się co dziwić - jeśli dostanę zdjęci za przekroczenie prędkości to w 3 minuty zrobię

> przelew.

Cieszę się, że są ludzie, którzy gorliwie płacą mandaty... budżet na minusie a tu trzeba jeszcze 0,5 mln odprawy dla prezesa NCS zebrać, 1,5mln na nagrody dla burmistrzów... zlosnik.gif

Moimi mandatami zajmuje się menadżer w Urzędzie Skarbowym, kolekcjonuje je i sprawdza które się już przedawniły a które jeszcze nie. Te drugie próbuje potrącić ze zwrotem podatku, a ponieważ dbam o to by zwrotu nigdy nie było... więc wszystko się przedawnia.... i jakoś sumienie mam czyste.

a jak jeszcze praktycznie punkty przestaną funkcjonować zlosnik.gifzlosnik.gif lać paliwo, grzać opony i ogień....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.