Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Vectra C 1.9 150KM za duzo oleju.

Featured Replies

Napisano

Witam, pacjent podany w temacie, dziś sprawdziłem stan oleju (1raz po wymienię 2miesiące temu-5tyś km temu) i co się okazało, oleju jest ponad stan, płyn chłodniczy ok. auto z dpf, wypalanie dpf zawsze zakończone. Co to może być? Jutro chce się umówić na wymianę oleju.

Napisano

> Witam, pacjent podany w temacie, dziś sprawdziłem stan oleju (1raz po wymienię 2miesiące temu-5tyś

> km temu) i co się okazało, oleju jest ponad stan, płyn chłodniczy ok. auto z dpf, wypalanie

> dpf zawsze zakończone. Co to może być? Jutro chce się umówić na wymianę oleju.

dużo jeździsz na krótkich odcinkach?

Napisano
  • Autor

> dużo jeździsz na krótkich odcinkach?

przez pierwszy miesiąc praktycznie co dziennie auto odpalane 2km i gaszone po 8 godzinach to samo, tylko w weekendy robiłem dziennie po 300km, a od miesiąca auto stoi pod domem przez tydzień i tylko lata w trasy.

Napisano

> Witam, pacjent podany w temacie, dziś sprawdziłem stan oleju (1raz po wymienię 2miesiące temu-5tyś

> km temu) i co się okazało, oleju jest ponad stan, płyn chłodniczy ok. auto z dpf, wypalanie

> dpf zawsze zakończone. Co to może być? Jutro chce się umówić na wymianę oleju.

U mnie w Mondeo TDCi było podobnie. Byłem akurat miesiąc po wymianie oleju w aso, sprawdziłem jego poziom i było za dużo = myślałem że to dpf (choć zawsze starałem się zakończyć proces wypalania). Pojechałem do aso, po mniej więcej 1h fachowcy jednak stwierdzili, że poziom oleju jest w normie. Wg mnie eksperci na pierwszej wymianie po prostu za dużo oleju wlali...

Napisano
  • Autor

> U mnie w Mondeo TDCi było podobnie. Byłem akurat miesiąc po wymianie oleju w aso, sprawdziłem jego

> poziom i było za dużo = myślałem że to dpf (choć zawsze starałem się zakończyć proces

> wypalania). Pojechałem do aso, po mniej więcej 1h fachowcy jednak stwierdzili, że poziom oleju

> jest w normie. Wg mnie eksperci na pierwszej wymianie po prostu za dużo oleju wlali...

ASO sick.gif

mogłem sprawdzić ile jest zaraz po wymianie crazy.gif

Napisano

> przez pierwszy miesiąc praktycznie co dziennie auto odpalane 2km i gaszone po 8 godzinach to samo,

> tylko w weekendy robiłem dziennie po 300km, a od miesiąca auto stoi pod domem przez tydzień i

> tylko lata w trasy.

w krótkich trasach jeził niedogrzany i paliwko niespalone masz w oleju najprawdopodobniej oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> w krótkich trasach jeził niedogrzany i paliwko niespalone masz w oleju najprawdopodobniej

no to czas wymienić olej i będziemy patrzeć co się robi ok.gif

Napisano

> ASO

> mogłem sprawdzić ile jest zaraz po wymianie

to też jest rozwiązanie kłopotu, bo mogli od razu zalać za dużo crazy.gif

Napisano

Witam.

Olej wymień jak najszybciej - masz w nim sporo oleju napędowego, co zdecydowanie degraduje jego właściwości smarne. Sprawcą zamieszania jest filtr DPF - dokładnie jego wielokrotne przerwane wypalanie lub pokonujesz bardzo krótkie odcinki, co prowadzi do przedostawania się ON do oleju silnikowego. Tak jak napisali koledzy, majstry z ASO mogli przelać angryfire.gif. Zapraszam na kącik Cromy - zostaniesz tam dokładnie poinformowany o zagrożeniach i innych aspektów posiadania Krowy z tym silnikiem.

Pozdrawiam

Bartek

PS. Masz zapchaną skrzynkę PW!

Napisano

> ASO

> mogłem sprawdzić ile jest zaraz po wymianie

Ja za każdym razem teraz sprawdzam poziom po wymianie ; ) Ale nie można generalizować, jedno aso drugiemu nie równe. Wymienić od razu olej i jeżeli objawy nie będą się powtarzać to chyba oznacza, że należy zmienić punkt serwisowy...

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Olej wymień jak najszybciej - masz w nim sporo oleju napędowego, co zdecydowanie degraduje jego

> właściwości smarne. Sprawcą zamieszania jest filtr DPF - dokładnie jego wielokrotne przerwane

> wypalanie lub pokonujesz bardzo krótkie odcinki, co prowadzi do przedostawania się ON do oleju

> silnikowego. Tak jak napisali koledzy, majstry z ASO mogli przelać . Zapraszam na kącik Cromy

> - zostaniesz tam dokładnie poinformowany o zagrożeniach i innych aspektów posiadania Krowy z

> tym silnikiem.

kurcze tylko starałem się zawsze wypalać dpf, poza tym auto pokonuje w piątek-sobote-niedziele trasy po 200-300km dziennie i to w dość szybkim tempie. Jutro podjadę z samgo rana do ASO to może uda mi się wymienić olej na już.

> Pozdrawiam

> Bartek

> PS. Masz zapchaną skrzynkę PW!

skrzynka już pusta, można pisać grinser006.gif

Napisano

Na 99% to przez dpf, kolega ma identyczny problem w Combo.

Gdy wlacza sie dopalanie, to wtryski leja wiecej paliwa, ktore w calosci nie jest zbierane przez pierscienie i przenika do oleju. Dlatego masz wiekszy stan i to nie jest sam olej, ale z domieszka ropy. Niestety taka mieszanina ma gorsze wlasciwosci smarujace niz sam olej.

Napisano
  • Autor

> Na 99% to przez dpf, kolega ma identyczny problem w Combo.

> Gdy wlacza sie dopalanie, to wtryski leja wiecej paliwa, ktore w calosci nie jest zbierane przez

> pierscienie i przenika do oleju. Dlatego masz wiekszy stan i to nie jest sam olej, ale z

> domieszka ropy. Niestety taka mieszanina ma gorsze wlasciwosci smarujace niz sam olej.

no własnie można zauważyć wypalanie dpf na kompie ze spalania, normalnie przy ok 110km/h i 6 biegu pokazuje ok 5,5l a gdy jest wypalanie to pokazuje ok 8,5l - 9

Napisano

> no własnie można zauważyć wypalanie dpf na kompie ze spalania, normalnie przy ok 110km/h i 6 biegu

> pokazuje ok 5,5l a gdy jest wypalanie to pokazuje ok 8,5l - 9

No wlasnie, a to czego nie spali to idzie w wydech albo przenika do oleju. Koledze zebralo sie paliwo w dpf i tam zaczelo sie palic. Wydech byl czerwony i grozilo to pozarem sick.gif

Jak sie jedzie za samochodem w ktorym wlaczylo sie dopalanie, to zapach spaplin jest specyficzny i czesto ciezko wytrzymac za takim autem. Zastanawiam sie wtedy, co to za ekologia sick.gif.

Napisano

To taka zaleta współczesnego diesla... Ludzie zawsze martwili się, że ubywa oleju, a we współczesnych dieslach przybywa... ok.gifzlosnik.gif

Za delikatnie nim jeździsz, lub pokonujesz krótkie odcinki...

Sterownik uruchamia wypalanie DPF, czego skutkiem jest bardzo duża wydajność wtryskiwaczy. Tak duża, że pierścienie nie zbierają całego paliwa i częśc przedostaje się na dół silnika....

Poza przedwczesnym zużyciem silnika nic złego się nie dzieje...

Ps.: Popatrz na postoje taksówek... Na te świeższe fury.... Na ich tylnych klapach coraz częściej spotyka się literki typu FSI, TSI, zamiast TDI. Oni już wiedzą.... zlosnik.gif

Napisano

> Bartek teraz Ty masz zapchaną skrzynkę PW

Już jest funkcjonalna.

Napisano

Przybywa po wypalaniu DPF...

Ja zaopatrzyłem sie w strzykaweczkę z długim wężykiem i po prostu odciągam sobie nadmiar oleju...

Mój mechanik twierdzi że w związku z rozrzedzaniem się oleju przez paliwo wymiana oleju max co 15 kkm, a nie jak mówi książka co 30 kkm.

Napisano

> Przybywa po wypalaniu DPF...

> Ja zaopatrzyłem sie w strzykaweczkę z długim wężykiem i po prostu odciągam sobie nadmiar >oleju...

Tylko, ze tak na prawde powinienes zmienic ta mieszanine oleju z ropa, bo tego drugiego skladnika masz coraz wiecej.

Napisano

> Przybywa po wypalaniu DPF...

> Ja zaopatrzyłem sie w strzykaweczkę z długim wężykiem i po prostu odciągam sobie nadmiar oleju...

> Mój mechanik twierdzi że w związku z rozrzedzaniem się oleju przez paliwo wymiana oleju max co 15

> kkm, a nie jak mówi książka co 30 kkm.

zalatwisz silnik...bierz przyklad ze swojego mechanika

Napisano

> Na 99% to przez dpf, kolega ma identyczny problem w Combo.

> Gdy wlacza sie dopalanie, to wtryski leja wiecej paliwa, ktore w calosci nie jest zbierane przez

> pierscienie i przenika do oleju. Dlatego masz wiekszy stan i to nie jest sam olej, ale z

> domieszka ropy. Niestety taka mieszanina ma gorsze wlasciwosci smarujace niz sam olej.

Niech jedzie do ASO na zmianę oprogramowania. Nowy soft zmniejsza ilość wtryskiwanego dodatkowo paliwa w procesie wypalania. Ja po aktualizacji nie mam żadnych problemów z przybywaniem oleju.

Napisano

Nie piszę że nie biorę. Wymieniam olej co 15 kkm tak jak mówi. Ale może zadarzyć się przypadek że do wymiany jest jeszcze 5 kkm, a stan przekracza max, to wtedy odciągam trochę nadwyżki...

Napisano

> a stan przekracza max, to wtedy odciągam trochę nadwyżki...

A po co?

Napisano

> Niech jedzie do ASO na zmianę oprogramowania. Nowy soft zmniejsza ilość wtryskiwanego dodatkowo

> paliwa w procesie wypalania. Ja po aktualizacji nie mam żadnych problemów z przybywaniem

> oleju.

To musialby tez i zmienic wkladke dpf'a, bo stara jest na wykonczeniu. Taniej bedzie pozbyc sie tego dziadostwa z samochodu.

Napisano

> To musialby tez i zmienic wkladke dpf'a, bo stara jest na wykonczeniu. Taniej bedzie pozbyc sie

> tego dziadostwa z samochodu.

Ja bym zrobił płukankę filtra i nowy soft. Kiedyś te wszystkie wycinki DPFów się odbiją, niech tylko wejdą przepisy traktujące poważnie normy emisji.

Napisano

> Ja bym zrobił płukankę filtra i nowy soft. Kiedyś te wszystkie wycinki DPFów się odbiją, niech

> tylko wejdą przepisy traktujące poważnie normy emisji.

zeby spelniac euro 4 nie trzeba miec dpfa zlosnik.gif

Napisano

> zeby spelniac euro 4 nie trzeba miec dpfa

A to już zależy od silnika kolego.

Napisano

> A to już zależy od silnika kolego.

tez, pisze na przykladzie 1.9 16v mj, wiec watek cdti sie pokrywa, ale proscizna jest dodac super ekologie dpf zamiast normalnego zastosowania 2 katow, metal + ceramika i mamy euro 4 w w/w fiatowskiej jednostce

Napisano

> A to już zależy od silnika kolego.

Niekoniecznie, bo sa identyczne samochody z takimi samymi samochodami, z tego samego rocznika i jeden ma dpf, drugi nie, a oba spelniaja normy Euro 4 skromny.gif.

Zamiast wkladki mozesz wlozyc drugiego kata jak chcesz miec pewnosc, ze po wycieciu dpf'a samochod bedzie spelnial normy Euro 4.

Napisano

> Ja bym zrobił płukankę filtra i nowy soft. Kiedyś te wszystkie wycinki DPFów się odbiją, niech

> tylko wejdą przepisy traktujące poważnie normy emisji.

Tam juz nie ma co plukac, bo filtr sie potopil po tym jak paliwa szlo w wydech.

Zobacz co sie dzieje za samochodem przy dopalaniu i uszkodzonej wkladce wiltra, czasem stary Ikarus wymieka. Raczej z ekologia ma to niewiele wspolnego, to tylko kolejny sposob wyciagniecia kasy o uzytkownikow samochodow.

Napisano

> Tam juz nie ma co plukac, bo filtr sie potopil po tym jak paliwa szlo w wydech.

Nie mam pojęcia co trzeba robić z autem, żeby doszło do stopienia wnętrza filtra icon_rolleyes.gif

U siebie dobijam do 200 tys km i filtr za każdym razem wypala się do 15-20%, więc prawidłowo. Wystarczy mu tylko dać to wykonać. Może różnica polega na tym, że mam świadomość obecności filtra w aucie, inni którzy mieli to w d.... może właśnie dlatego mają problemy.

Napisano

> tez, pisze na przykladzie 1.9 16v mj, wiec watek cdti sie pokrywa, ale proscizna jest dodac super

> ekologie dpf zamiast normalnego zastosowania 2 katow, metal + ceramika i mamy euro 4 w w/w

> fiatowskiej jednostce

Możesz to rozwinąć praktycznie?

Napisano

> Możesz to rozwinąć praktycznie?

nb 1.9mj 16v 150KM idacy na normalne rynki czytaj polske spelnia norme euro 4 bez dpf, dpf mogles sobie dokupic za doplata ok 2,7k, poza wtopieniem sporej ilosci gotowki nie dostawales nic poza euro4 ktore motor spelnia bez dpf'u

zestaw bez dpf ma egr, 2 katalizatory i euro 4

Napisano

> Nie mam pojęcia co trzeba robić z autem, żeby doszło do stopienia wnętrza filtra

Zebralo sie paliwo i sie zapalilo, to wystarczy.

> U siebie dobijam do 200 tys km i filtr za każdym razem wypala się do 15-20%, więc prawidłowo.

> Wystarczy mu tylko dać to wykonać. Może różnica polega na tym, że mam świadomość obecności

> filtra w aucie, inni którzy mieli to w d.... może właśnie dlatego mają problemy.

Nie wiadomo jak ktos jezdzil wczesniej.

Napisano

> Zebralo sie paliwo i sie zapalilo, to wystarczy.

No to coś było skiepszczone w katalizatorze. Paliwo nie zbiera sie w DPF tylko po wtryśnięciu w fazie wydechu do cylindra leci sobie do katalizatora i tam w wysokiej temperaturze sie spala jeszcze ją podwyższając tak by gorące spaliny wypaliły sadze w DPF

Napisano

> nb 1.9mj 16v 150KM idacy na normalne rynki czytaj polske spelnia norme euro 4 bez dpf, dpf mogles

> sobie dokupic za doplata ok 2,7k, poza wtopieniem sporej ilosci gotowki nie dostawales nic

> poza euro4 ktore motor spelnia bez dpf'u

> zestaw bez dpf ma egr, 2 katalizatory i euro 4

GM podaje, że w przypadku Vectry C, model 1.9 CDTI z filtrem cząstek stałych spełnia normę EURO5.

Napisano

> GM podaje, że w przypadku Vectry C, model 1.9 CDTI z filtrem cząstek stałych spełnia normę EURO5.

o czyli scieli soft silnika grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.