Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma 120 czy 150?

Featured Replies

Napisano

> No to le mnie oceniasz niestety

> Widzisz, 35 tysiakow to niwielka czesc wolnych srodkow ale z natury jestem "racjonalnie rozrzutny"

> wiec lubie wiedziec w co sie pcham, podobnie nak z inwestycjami, liczy sie za i przeciw,

> warto czy nie, jaka stopa zwrotu itp

> Odnosnie wywalenia DPF nie liczylem ile mi mniej spali ale z czystej ciekawosci jak to u nas jest

> Bo na przegladzie to mi gosc powiedzial,ze kierownica MOMO jest nieoryginalna i zeby do niego

> wiecej nie przyjezdac:)))) a ze do tlumika pchaja cos tam to stad to pytanie.

> Mam swiadomosc,ze Croma spali 7-8 w miescie i tyle, skoro 1,5dci pali 7,2 w miscie

> A pytania o awaryjnosc byly bo slysze o bolaczkach diesli, ale dieselkiem dobrze mi sie jezdzi

> (czasami sluzbowe)

> Mamy sluzbowego C5 500kkm i jezdzi:)

Miałem w życiu bardzo dużo używanych samochodów, nauczyło mnie to jednej rzeczy - koszt zakupu to nie wszystkie wydatki frown.gif niestety. Przy samochodzie za 35 tys dobre 2,5-3 tys pójdzie na ubezpieczenia i rejestrację, pełny przegląd z rozrządem i przy założeniu, że nie napotkasz na niespodziewane usterki to pewnie jakieś 2 tys, do tego niech dojdą opony to za nowe trzeba wywalić sporo ponad 2 tys (17 cali) Widać więc, że na ,,dzień dobry'' robi się kwota 40-42 tys , ale tak jak napisałem przy założeniu braku usterek.

Jak trafisz na ,,uwalone'' klapy wirowe to może się zacząć dopiero cyrk, trzeba pamiętać by przed zakupem posprawdzać takie rzeczy jak:

- Stan klap ( jeśli jest kolektor z tworzywa nie sprawdzisz tego, ale klapy mogą tam umierać tak samo jak w starszym typie)

- Stan EGR, bo to ten wynalazek odpowiada za większość problemów w silnikach 150 Km

- Korekcje na wtryskach bo te często umierają przy przebiegach rzędu 140-170 tys , a kosztują majątek.

Bardzo ważna rzecz - umów się na test z samego rana i obowiązkowo odpal ten samochód na zupełnie zimnym silniku najlepiej po całej nocy. Jeśli odpali i zacznie ,,telepać'', a co gorsza puści bąka na niebiesko możesz być pewien, że będą kłopoty.

Tak czy siak, dobrze Ci życzę (żeby nie było smile.gif ) Croma poza paroma mankamentami to bardzo fajny wozik, silnik 1,9 150 KM to świetna baza pod dobry soft, a przy mocy 190-200 KM i 400 Nm to na prawdę fajnie się zwija.

PS. DCi mojej żony w największe mrozy spalił 5,1 l/100 km..... grinser006.gif ale to Twingo z najsłabszym 68 konnym DCi

Napisano
  • Autor

Tak czy siak, dobrze Ci życzę (żeby nie było )

Dzieki za mile slowa:)

Z tym umawianiem si po nocy to wiesz, przyjdzie gosc 3h wczesniej odpali, rozgzeje i...

Aleja mam na oku silnik 120KMOn nie ma wynalazku typu klapy?

A co do kosztow to zgadzam sie

auto-zakup,rejestracja, AC,OC,NW to 30 tysiakow

rozrzad 850 wiec zle nie jest (jesli nic innego nie wyjdzie)

A jesli kupie to do wiosny moze jakies alu na ebay nabede za 300E smile.gif

Obejrzec pojade

Napisano

> A co do kosztow to zgadzam sie

> auto-zakup,rejestracja, AC,OC,NW to 30 tysiakow

> rozrzad 850 wiec zle nie jest (jesli nic innego nie wyjdzie)

Pamiętaj, że UC przyjmie wartość netto tego autka w okolicach 40-50kzł co daje 1200-1500zł akcyzy, 160zł za vat24/25, 170zł przegląd rejestracyjny, 250zł rejestracja+75zł KP, 500zł opłata recyklingowa, 200zł inne opłaty.

Oczywiście nie chcę Cie przestraszyć, ale chyba zapomniałeś o tym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pamiętaj, że UC przyjmie wartość netto

Chłopaki auto to jedna wielka skarbonka bez dna... zaczynając od paliwa a kończąc na wymianie opon poprzez wszystkie podatki i przeglądy, utrata wartości ..... o mandatach nie wspomnę bo to indywidualna sprawa cool.gif

Tak więc znacznie bogatsi od nas szwajcarzy przestają kupować auta a tylko wypożyczać w momencie gdy jest im potrzebne wink.gif

Zazwyczaj przyjmuje się ze auto kosztuje 500 zł/ miesiąc + paliwo

Napisano

> Zazwyczaj przyjmuje się ze auto kosztuje 500 zł/ miesiąc + paliwo

Chciałbyś, samo ubezpieczenie Krowy to prawie 4kzł rocznie, do tego olej, filtry, inne materiały eksploatacyjne, utrata wartości. IMO 500zł to pobożne życzenia, nierealne w przypadku Krowy. Ewentualnie w przypadku Stilo da się zmieścić w 500zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pamiętaj, że UC przyjmie wartość netto tego autka w okolicach 40-50kzł co daje 1200-1500zł akcyzy,

> 160zł za vat24/25, 170zł przegląd rejestracyjny, 250zł rejestracja+75zł KP, 500zł opłata

> recyklingowa, 200zł inne opłaty.

dokładnie tak jak piszesz, jak mnie pamięć nie myli to opłaty mnie wyniosły ok 2200zł. Do tego OC 605zł AC 2200zł. biglaugh.gif

Napisano

> dokładnie tak jak piszesz, jak mnie pamięć nie myli to opłaty mnie wyniosły ok 2200zł. Do tego OC

> 605zł AC 2200zł.

Do tego AutoSzyba, AutoPomoc...

Generalnie lepiej tego nie liczyć bo posprzedajemy samochody i przesiądziemy się na taksówki a autokacik upadnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Do tego AutoSzyba, AutoPomoc...

> Generalnie lepiej tego nie liczyć bo posprzedajemy samochody i przesiądziemy się na taksówki a

> autokacik upadnie.

> Pozdrawiam BAS

Ja mam full opcje za tą kase. Aszyba 80zł i pomoc chyba koło 220zł. ale to juz w cenie tych 2200zł podałem, włascicielem off koza mamusia 60% zniżki a prawka nigdy nie miała biglaugh.gif

Napisano

A ja sam mam 60% znizekk, bez mamusi clown.gifzlosnik.gif

Napisano

mnie ostatnio full pakiet za Cromę wyszedł 1600zł AC+OC+NNW i assistance na całą Europę przy 40% zniżki

a co do samochodu jak Cie nie odstrasza wizja wyjazdu do Bielska to w FAP stoi używana Croma po FL do sprzedania możesz przedzwonić popytać o szczegóły, autka mają stosunkowo tanie jak na salon i pewne a przy negocjacjach można coś jeszcze ugrać

Napisano

> a co do samochodu jak Cie nie odstrasza wizja wyjazdu do Bielska to w FAP stoi używana Croma po FL

> do sprzedania możesz przedzwonić popytać o szczegóły, autka mają stosunkowo tanie jak na salon

> i pewne a przy negocjacjach można coś jeszcze ugrać

A jest gdzie na necie wystawiona?

Napisano

> A jest gdzie na necie wystawiona?

niestety nie, z tego co wiem FAP nie wystawia ogłoszeń w internecie, samochody stoją na ich parkingu można przyjechać pooglądać i dogadywać szczegóły sprzedaży...

Napisano

> niestety nie, z tego co wiem FAP nie wystawia ogłoszeń w internecie, samochody stoją na ich

> parkingu można przyjechać pooglądać i dogadywać szczegóły sprzedaży...

To tak jak z moja Croma bylo.

Ps.

Relingi kupiles??

Napisano

> Chciałbyś, samo ubezpieczenie Krowy to prawie 4kzł rocznie,

Ja za AC i OC NW i szybę zapłaciłem 1750 zł... ale mam max zniżki

> do tego olej, filtry, inne materiały

> eksploatacyjne, utrata wartości. IMO 500zł to pobożne życzenia, nierealne w przypadku Krowy.

Komplet filtrów i olej - a wymieniam co 10 -11 tyś km to rocznie mniej niż 1000 zł - dla porównania jeden przegląd w Skodzie Fabi ASO z silnikiem 1,4 16V benzyna to 860 zł yikes.gif

> Ewentualnie w przypadku Stilo da się zmieścić w 500zł.

> Pozdrawiam BAS

Przez 2 lata było to nawet mniej ( największym wydatkiem były opony ) ale teraz poleciał akumulator ( 300 zł + klima 780 zł i coś czuję że spokojnie przekroczę 500 zł zlosnik.gif

Napisano

> Relingi kupiles??

jeszcze nie:) pozostawiałem numery na szrotach i czekam...

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że UC przyjmie wartość netto tego autka w okolicach 40-50kzł co daje 1200-1500zł akcyzy,

A US nie bierze ceny z umowy KS?

Wkoncu auto uszkodzone, wiadomo zanizyc bardzo nie mozna ale

Mam dwie opcje, albo sam to zalatwie, albo mam goscia co za tym pochodzi i 2 tysiaki chce, zostanie tylko rejestracja - 250zl???

Wiem, ze grosz do grosza i....sie uzbiera

ACo,OC,NW to 1750 zl przy 50% znizek a teraz za moj lanowoz o wartosci 4600:) place full 1300zl:) wszystko poznoszone

absurd prawda???

Napisano
  • Autor

> Komplet filtrów i olej - a wymieniam co 10 -11 tyś km to rocznie mniej niż 1000 zł

a to tak czesto jak w maluchu sie olej wymienia w kromce? smile.gif czy takie tam natretctwa kolega posiada? smile.gif

Napisano

> A US nie bierze ceny z umowy KS?

bierze:) jak za bardzo nie odbiega od średniej to przyjmie taką kwotę a jak nie to biegły wycena itd

> ACo,OC,NW to 1750 zl przy 50% znizek a teraz za moj lanowoz o wartosci 4600:) place full 1300zl:)

> wszystko poznoszone

> absurd prawda???

widocznie Cromy nie kradną a do tego mała liczba szkód z ich udziałem i to się przekłada na wyliczenia ubezpieczyciela - jak chcesz większy absurd to za Pandę z 2008r. koleś przede mną przy 60% zniżki zapłacił 1900 zł smile.gif

Napisano

> Ja za AC i OC NW i szybę zapłaciłem 1750 zł... ale mam max zniżki

To u mnie przy max zniżkach w Łodzi w PZU za pełen pakiet wychodzi ponad 3kzł. Kwestia jeszcze jaką wartość masz w AC.

> Przez 2 lata było to nawet mniej ( największym wydatkiem były opony )

Felgi na zimę 4x140zł opony 4x323zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Biorą z Eurotax'u.

> Wkoncu auto uszkodzone, wiadomo zanizyc bardzo nie mozna ale

Możesz im wykazać, że autko jest warte tyle ile na umowie, ale musisz powołać rzeczoznawcę(300zł), który napisze im opinię, że wartość na umowie jest prawdziwa bo autko jest uszkodzone.

> Mam dwie opcje, albo sam to zalatwie, albo mam goscia co za tym pochodzi i 2 tysiaki chce,

Za 2kzł też mogę Ci to załatwić, to jest dość łatwe i szybkie do załatwienia.

> place full 1300zl:)

> wszystko poznoszone

> absurd prawda???

Płacisz stawkę OC+ minimialne stawki dla AC i wtedy tak wychodzi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a to tak czesto jak w maluchu sie olej wymienia w kromce? czy takie tam natretctwa kolega posiada?

U mnie(150KM) według instrukcji co 35kkm, ale chcę, żeby turbo pożyło, więc filtr powietrza, filtr oleju i olej zmieniam co 15kkm.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To u mnie przy max zniżkach w Łodzi w PZU za pełen pakiet wychodzi ponad 3kzł. Kwestia jeszcze jaką

> wartość masz w AC.

Ostatnio miałem niespełna 40 dychy ...w tym roku pewnie będzie coś koło 30 dych...

> Felgi na zimę 4x140zł opony 4x323zł.

> Pozdrawiam BAS

Za dwie opony Bridgestone 16" na lato zapłaciłem 1100 zł wink.gif

Napisano

> a to tak czesto jak w maluchu sie olej wymienia w kromce? czy takie tam natretctwa kolega posiada?

Ja tak samo olej wymieniam, w porywach do 13 tys km wink.gif

Napisano
  • Autor

> To u mnie przy max zniżkach w Łodzi w PZU

A kto dzis ma w PZU???? szstacz kasa

ja mialem liberty, ale w ch...a mnie zrobili przy szkodzie, odcieli 1000zl ze niby duzy przebieg, ale jak ku...a brali skladke to im przebieg niekazal obnizyc wartosciwiec powiedzialek seeyou

Traz LINK4

W sumie nie planuje szkod zadnyach a tym bardziej dorabiac sie na nich:)

Napisano

JA mam w PZU, mialem w AXA, znajomy mial w Link4, i dziekuje, wole PZU wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie(150KM) według instrukcji co 35kkm

35 to hardcore chyba,ze tygodniowo cykasz 4 tysiaki:)

Ale rozsadnym wydaje sie co 20 max

A powiedz bas, silnik 120KM ma klapy wirowe?

W czym jest "skromniejszy" od 150tki? poza moca?

Dodam,ze nie bede chipowac !!!

Napisano

> Tak czy siak, dobrze Ci życzę (żeby nie było )

> Dzieki za mile slowa:)

> Z tym umawianiem si po nocy to wiesz, przyjdzie gosc 3h wczesniej odpali, rozgzeje i...

> Aleja mam na oku silnik 120KMOn nie ma wynalazku typu klapy?

> A co do kosztow to zgadzam sie

> auto-zakup,rejestracja, AC,OC,NW to 30 tysiakow

> rozrzad 850 wiec zle nie jest (jesli nic innego nie wyjdzie)

> A jesli kupie to do wiosny moze jakies alu na ebay nabede za 300E

> Obejrzec pojade

Odpuść 120 km i szukaj 150 tki, kupisz 120 multijet i będziesz żałował, bo to po prostu nie jest dobra moc do tak ciężkiego samochodu.

Napisano

> U mnie(150KM) według instrukcji co 35kkm, ale chcę, żeby turbo pożyło, więc filtr powietrza, filtr

> oleju i olej zmieniam co 15kkm.

> Pozdrawiam BAS

waytogo.gif bardzo dobre podejście, na tym się nie zaoszczędzi.

Ja mam metodę taką, zwłaszcza w samochodach po sofcie:

- Olej co 10 tys (oczywiście z filtrem grinser006.gif)

- Filtr powietrza co dwie wymiany oleju

- Filtr paliwa wraz z filtrem powietrza.

Napisano

> - Filtr powietrza co dwie wymiany oleju

Ja wymieniam przy kazdej zmianie oleju, koszt mały, a zawsze nowka filtr smile.gif

Napisano

> 35 to hardcore chyba,ze tygodniowo cykasz 4 tysiaki:)

> Ale rozsadnym wydaje sie co 20 max

> A powiedz bas, silnik 120KM ma klapy wirowe?

> W czym jest "skromniejszy" od 150tki? poza moca?

> Dodam,ze nie bede chipowac !!!

120 nie ma klap, a ,,skromniejszy jest'' bo:

- 150 ma 16 zaworów i dwa wałki rozrządu, przez co staje się oczywiście dużo sprawniejszą jednostką

- 150 ma inne mocniejsze turbo, spokojnie można dłubnąć soft na 1,5 bara i zaczyna się zabawa, z resztą bez softu też potrafi pojechać .

- 150 ma inny dwumas i sprzęgło , wytrzymuje bez problemu 400 Nm i więcej, 120 maks 350-360 Nm

- 150 ma inne wydajniejsze wtryski, bez problemu wystarczają do ponad 200 Km i 400 Nm smile.gif

- 150 w serii jest zwykle z bonusem i ma średnio 155-160 km i 340-350 Nm, kiedy takie wartości to max po sofcie w 120 tce grinser006.gif

Jak dla mnie tyle zalet wystarczy, jak chcesz przyjedź na ślask to się przejedziesz zdłubanym 1.9 Mjtd 150 - satysfakcja gwarantowana.

PS. Nie piszę, że silnik 120 jest zły, to bardzo udana konstrukcja jeżdżąca w całej masie modeli fiata (Multipla FL, Stilo, Doblo, Scudo,) w oplach Vectra, Astra itp. Ten silnik jest jednak za słaby do Cormy, owszem do Turlania się wystarczy, ale chcesz się turlać czy jechać ?? grinser006.gif

Napisano

> Ja wymieniam przy kazdej zmianie oleju, koszt mały, a zawsze nowka filtr

To jeszcze napisz co ile olej wymieniasz .... grinser006.gif

A tak poważnie, filtr powietrza jest na tyle duży, że po 10 tys w normalnych warunkach nie wykazuje jeszcze oznak nadmiernego zapchania, według mnie spokojnie 20 tys można zrobić. Oczywiście kto tam bogatemu zabroni wymieniać co 10 grinser006.gif

Napisano

> To jeszcze napisz co ile olej wymieniasz ....

> A tak poważnie, filtr powietrza jest na tyle duży, że po 10 tys w normalnych warunkach nie wykazuje

> jeszcze oznak nadmiernego zapchania, według mnie spokojnie 20 tys można zrobić. Oczywiście kto

> tam bogatemu zabroni wymieniać co 10

Olej co 10-13 tys km zlosnik.gifzlosnik.gif

A co do filtra, to racja przy 10 tys km jest czysty,ale jak puche otworze,to wymienie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

ale chcesz się turlać czy jechać ??

Zatem

Zalet 150tka ma mnostwo az kusi zeby..... smile.gif nadmiaru nigdy nie za wiele

ale ja naprawde spokojnie jezdze, nie pamietam kiedy gnalem 1/4 mili do swiatel wink.gif

nie zamierzam sofcić wiec standard 280Nm teoretycznie wystarczy

Nie jechalem Cromka i to jest najwiekszy minus,nie mam porownania, , jezdzilem dCi 88KM i przy 1350kg to naprawde fajnie turla (jak dla mnie)

Jesli nawet jade w trase (morze, gory, ) to 90-110 krajowka

120-130 A4

Wazniejsze jest dla mnie dlugowiecznosc silnika nia krecenie

Ktos wyzej napisal ze wtryski wytrzymuja 140-170kkm i potem majatek kosztuja

A jakie to wtryski sa Delphi ze sie regenerowac nie da?:)

Napisano

> A kto dzis ma w PZU????

Porównywałem i PZU jest stosunkowo tanie.

Owszem np. mBank wychodzi taniej, ale oni oferują, wbrew pozorom, zupełnie inny zakres ubezpieczenia, jak pododawałem sobie opcje(wszystkie nie są dostępne), które mam w standardzie w PZU to mBank wyszedł drożej.

Generalnie zawsze polecam wczytać się w OWU danej oferty.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A powiedz bas, silnik 120KM ma klapy wirowe?

Nie ma.

> W czym jest "skromniejszy" od 150tki? poza moca?

Ma 8 zaworów a nie 16.

Koszty eksploatacji 120KM są prawie identyczne jak 150KM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zalet 150tka ma mnostwo az kusi zeby..... nadmiaru nigdy nie za wiele

> ale ja naprawde spokojnie jezdze, nie pamietam kiedy gnalem 1/4 mili do swiatel

> nie zamierzam sofcić wiec standard 280Nm teoretycznie wystarczy

My naprawdę nie mamy interesu w namawianiu Cie na 150KM, w zasadzie to nam to wisi. Po prostu jeździmy tymi autkami i z doświadczenia dobrze radzimy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> My naprawdę nie mamy interesu w namawianiu Cie na 150KM, w zasadzie to nam to wisi. Po prostu

> jeździmy tymi autkami i z doświadczenia dobrze radzimy.

> Pozdrawiam BAS

hmm..no to zadaliscie mizagwozdke

skoro koszty takie same, a poza klapami nie ma roznicy w obsludze to od nadmiaru glowa nie boli:)

w sumie ta 120 to dobra oferta i stad moje zainteresowanie (zakladam, ze walka z autem nie ma:) bo wiadomo, za tanio to nie bz powodu

pomysle jeszcze

Napisano

> Wkoncu auto uszkodzone, wiadomo zanizyc bardzo nie mozna ale

> Mam dwie opcje, albo sam to zalatwie, albo mam goscia co za tym pochodzi i 2 tysiaki chce,

> zostanie tylko rejestracja - 250zl???

cene biorą z eurotax jak pisze Bas, w Gliwicach za 50zł pani załatwia za ciebie wszystkie formalności. Wylicza ile wyjdzie akcyza, recykling 500 itd itd i taką kwote jej zostawiasz . A po tygodniu odbiór dokumentów do rejestracji

> Wiem, ze grosz do grosza i....sie uzbiera

> ACo,OC,NW to 1750 zl przy 50% znizek a teraz za moj lanowoz o wartosci 4600:) place full 1300zl:)

> wszystko poznoszone

> absurd prawda???

Napisano

> A kto dzis ma w PZU???? szstacz kasa

ja mam pzu, wcale nie czuje się bogaczem szastającym kasą. Jak mam zaoszczędzić 50zł na AC to dziekuje, wole nie szukać po Polsce przedstawicielstwa MTU czy innej Samoobrony

Napisano

> kupisz 120 multijet i będziesz żałował, bo to po prostu nie jest

> dobra moc do tak ciężkiego samochodu.

kupiłem i nie żałuje. Ścigacz to nie jest, ale jak masz kobiete w ciąży a w najbliższym czasie noworodka to myślisz o bezpieczeństwie a nie zapier...niu od światęł do świateł

Napisano

> kupiłem i nie żałuje. Ścigacz to nie jest, ale jak masz kobiete w ciąży a w najbliższym czasie

> noworodka to myślisz o bezpieczeństwie a nie zapier...niu od światęł do świateł

Jeszcze raz napiszę: tu nie chodzi o zap... od świateł do świateł bo do tego nie nadaje się autko ważące 1,5t. Jak chcę poszaleć po mieście to biorę Stilo 3d 1.6 16V 103KM i szaleję sobie po mieście, Krowa z żadnym silnikiem nie nadaje się do szaleństw po mieście.

Natomiast zapas mocy ma istotny wpływ na bezpieczeństwo, jak coś pójdzie źle np. podczas wyprzedzania to dobrze mieć trochę zapasu pod pedałem, żeby zdążyć uciec a nie skończyć na czołówce z ciężarówką.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Natomiast zapas mocy ma istotny wpływ na bezpieczeństwo, jak coś pójdzie źle np. podczas

> wyprzedzania to dobrze mieć trochę zapasu pod pedałem, żeby zdążyć uciec a nie skończyć na

> czołówce z ciężarówką.

> Pozdrawiam BAS

zapas mocy można mieć i do 300KM ale do bezpiecznego przemieszczania się 120km wystarcza

Napisano

> zapas mocy można mieć i do 300KM ale do bezpiecznego przemieszczania się 120km wystarcza

Naprawdę nie zamierzam się kłócić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Naprawdę nie zamierzam się kłócić.

> Pozdrawiam BAS

ja również wink.gif

Napisano

> Naprawdę nie zamierzam się kłócić.

> Pozdrawiam BAS

Ja także nie zamierzam, jednak jeszcze raz napiszę:

- 120 po sofcie jeździ lepiej niż 150

- 120 nie ma klap

- 120 ma takie samo sprzęgło i dwumasę - żyje znacznie dłużej.

- W 120 w dobrym stanie można przebierać.

- 120 z polskiego salonu z udokumentowanym przebiegiem jest wielokrotnie więcej niż 150.

- regulacja zaworów płytkami w 8V to zaleta, a nie wada.

Szukałem dla siebie 150 przez ponad pół roku i tak kupiłem auto z pewnymi wadami - świadomie. W tym okresie czasu mógłbym kupić kilka 120 w stanie idealnym z dokumentacją z polskiego salonu. Potwierdzam to co napisał BAS - Croma nie nadaje się do ostrego jeżdżenia - Stilo się nadawało.

Z krową jest trochę jak z autami z USA, są komfortowe i na prostej cieszysz się osiągami - po pierwszym zakręcie tracisz ochotę na dalszą zabawę. Należy jednak oddać, że Krowa prowadzona z rozsądkiem, nawet w zakrętach pokonywanych z dużymi prędkościami jest przewidywalna - tym bardziej w stosunku do wysokości nadwozia. To auto to rozsądnej jazdy w mieście - jego domena są drogi ekspresowe i autostrady.

Na koniec napiszę, że dzisiaj miałbym zgryz miedzy zakupem 120 vs 150 i chyba kupiłbym 159 1.7 TBI.

Napisano
  • Autor

w najbliższym czasie

> noworodka to myślisz o bezpieczeństwie a nie zapier...niu od światęł do świateł

no wlasnie, cale sedno. Ja mam 8 latka i rocznego brzdaca wiec ani przeciazenia mi nie w glowie ani palenie gum.

Sam nie wiem, wiadomo, nadmiar mocy nie szkodzi:)

Napisano

Jesli ta Crome o ktorej piszesz, nie bedzie w oplakanym stanie i pewna to brac nie patrzac czy to 120KM.Ja szukalem swojej Cromy rok.

Napisano

Ja w zeszłym tygodniu ubezpieczałem cromę w PZU i przy zniżkach 60% wyszło mnie to 3300. Co prawda boli ale przerabiałem różnych ubezpieczycieli i najsensowniej zawsze rozmawiało się z PZU. W fiacie gdzie mają benefię wyliczyli 3100 zł ale bez szyby i utrzymania wartości auta i zniżek jak również bez szyby, a w zeszłym roku jak kupowałem cromę to pakiet promocyjny z autem benefi wyniósł mnie 2000 zł. W przyszłym tygodniu będę odbierał z bielska swoją cromę to z ciekawości zobaczę czy stoi tam do sprzedaży jakaś croma i jak ktoś będzie zainteresowany to mogę popytać.

Napisano

>W przyszłym tygodniu będę odbierał z bielska swoją cromę.

A co sie stalo ze zostawiles ja w Bielsku??

Napisano

Jak były mrozy to po nocnym odpaleniu przez około 5 sek tak jakby nie wiedział jaką dawkę paliwa dać co objawiało się skaczącymi obrotami, to po pierwsze, po drugie na luzie jak dało mu się gazu i puściło to obroty schodziły i delikatnie go dławiło ale to obojętnie czy zimny czy ciepły, a po trzecie również dotyczy obrotów po jeździe i zatrzymaniu wskazówka obrotomierza zatrzymuje się czasami w okolicy 1000 obr i jak się stoi czasami po 10 sek spadnie na właściwe miejsce a czasami nie. Auto na gwarancji więc niech robią, a ja należę niestety do osób, które nie cierpią jak coś w aucie funkcjonuje nie tak nawet jeśli jest to pierdoła. Autko w bielsku zawsze zostawiam aby mieli czas na medytację wink.gif ale dostaję zawsze autko zastępcze, co prawda lancii themy mi nie dali bo akurat mój szef dostał ją do testów (bardzo fajne autko ale niestety z benzyną nie koniecznie jednak z dieslem OK)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.