Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wybór oleju MOTUL/FUCHS/Millers

Featured Replies

Napisano

> Jak bys nie zauwazyl mam watpliwosci odnosnie informacji podanych na stronie sklepu

> dexos wg zmienolej.pl

> ktory twierdzi ze Millers ma licencje dexos2, czego nie potwierdza strona GM.

Millers zamotał sprawę i tyle. Strona firmowa ze sklepem Millersa http://www.millersoils.net/1s_store.cgi i po odnalezieniu XF LONG LIFE C3 5w30

jak wół jest napisaen DEXOS 2. Albo mają od niedawna dopuszczenie dexos i jeszcze sie z tym nie ogarneli albo walą w kulki i korzystają bezprawnie z tego znaku

Napisano

> Do TSI co idzie na pierwszy montaż ??? ...

> i co w przyszłości będzie się najlepiej sprawdzać ???

ojciec pracuje w Fuchsie i ma TSI gdzie on i ja jezdzimy na 5w30 titan gt1 ja go leje od 4 lat do swojego 1.8 T a ojciec od dwoch lat do 1.8 TSI ja nie narzekam ojciec tez :D czy ida na pierwszy montaz do 1.8 TSI to musialby msie dowiedziec dokladnie bo nie pamietam teraz :D

Napisano
  • Autor

widzę, że brak jakiś jednoznacznych odp,

czy zna ktoś specyfikację fuchsa i motula ? tak jak podaje to millers :

CHARAKTERYSTYKA:

ACEA C3, A3/B4

API SM/CF

BMW Longlife 04

Mercedes Benz 229.51

GM/Opel/Vauxhall LL-A-025 / LL-B-025

GM Dexos 2

SAE klasa lepkości:…5W30

Ciężar właściwy przy 15*C…0,853

Lepkość kinematyczna przy 100*C…11,7 cSt

Lepkość kinematyczna przy 40*C…69,0 cSt

Indeks lepkości…158

Temperatura krzepnięcia…-40

Temperatura zapłonu…230

Lepkość na zimno przy -30*C…6,200 cP

Napisano
  • Autor

finalnie wybrałem millersa, droższy od motula, którego zalewałem i po przejechaniu 30km różnice słyszę, tak jakby Millers był rzadszy....

Napisano

> finalnie wybrałem millersa, droższy od motula, którego zalewałem i po przejechaniu 30km różnice

> słyszę, tak jakby Millers był rzadszy....

A po czym słyszysz że jest rzadszy???

Napisano

> Millers zamotał sprawę i tyle. Strona firmowa ze sklepem Millersa

> http://www.millersoils.net/1s_store.cgi i po odnalezieniu XF LONG LIFE C3 5w30

> jak wół jest napisaen DEXOS 2. Albo mają od niedawna dopuszczenie dexos i jeszcze sie z tym nie

> ogarneli albo walą w kulki i korzystają bezprawnie z tego znaku

Millers lubi "motać" - ma w ofercie oleje spełniające dwie normy na raz: C2 i C3?

Napisano

> widzę, że brak jakiś jednoznacznych odp,

> czy zna ktoś specyfikację fuchsa i motula ? tak jak podaje to millers :

> CHARAKTERYSTYKA:

> ACEA C3, A3/B4

> API SM/CF

> BMW Longlife 04

> Mercedes Benz 229.51

> GM/Opel/Vauxhall LL-A-025 / LL-B-025

> GM Dexos 2

> SAE klasa lepkości:…5W30

> Ciężar właściwy przy 15*C…0,853

> Lepkość kinematyczna przy 100*C…11,7 cSt

> Lepkość kinematyczna przy 40*C…69,0 cSt

> Indeks lepkości…158

> Temperatura krzepnięcia…-40

> Temperatura zapłonu…230

> Lepkość na zimno przy -30*C…6,200 cP

Jakiego konkretnie Fuchsa i Motula - można sobie ściągnąć karty produktu.

Napisano

> po turbo

bardziej gwiżdże?

Napisano

> Millers lubi "motać" - ma w ofercie oleje spełniające dwie normy na raz: C2 i C3?

a czym one się różnią, bo tak się składa że mam do wyboru dwa oleje z tymi normami, oraz jeden ma A5/B5 a drugi A3/B4?

Napisano

> a czym one się różnią, bo tak się składa że mam do wyboru dwa oleje z tymi normami, oraz jeden ma

> A5/B5 a drugi A3/B4?

Różnią się lepkością wysokotemperaturową - HTHS.

Napisano

> Różnią się lepkością wysokotemperaturową - HTHS.

To który teoretycznie będzie lepszy, toyota niby zaleca A5/B5 do mojego silnika niewiem.gif wg. strony millersa można też lać C3 ale jest też droższy.

Napisano

> To który teoretycznie będzie lepszy, toyota niby zaleca A5/B5 do mojego silnika wg. strony

> millersa można też lać C3 ale jest też droższy.

Jakie lepkości zaleca producent?

Napisano
  • Autor

> bardziej gwiżdże?

gwiżdże na zimnym oleju po nagrzaniu już nie,

na motulu przez pierwsze kilkaset km na zimnym nie podgwizdała dopiero po jakimś czasie jak się trochę przepracował to było słychać suszarkę ale też tylko na zimnym oleju.

Napisano

> 5W-30

Nie ma nic o normie ACEA C? Oleje C2 mają lepkość w 150 stopniach powyżej 2.9, C3 powyżej 3,5. D la niektórych silników to bardzo istotna różnica. Zobacz co wskazują inne wyszukiwarki olejowe, jeśli wszystkie wskazują C3, to taki trzeba zalać.

Napisano

> Nie ma nic o normie ACEA C? Oleje C2 mają lepkość w 150 stopniach powyżej 2.9, C3 powyżej 3,5. D la

> niektórych silników to bardzo istotna różnica. Zobacz co wskazują inne wyszukiwarki olejowe,

> jeśli wszystkie wskazują C3, to taki trzeba zalać.

Po przeczytaniu połowy internetu, dowiedziałem się najlepiej żeby było A5/B5, ACEA C2 zlosnik.gif

Napisano

> Po przeczytaniu połowy internetu, dowiedziałem się najlepiej żeby było A5/B5, ACEA C2

Tak bym własnie typował, japończyki lubią małe lepkości. Jest to związane z dodatkowym kanałem olejowym w tłoku. Jednak moja wiedza o smarowaniu aut japońskich jest znikoma, dlatego nie czułem się na siłach zaproponować czegoś konkretnego. W nowych konstrukcjach japońskich coraz częściej podstawowa lepkością jest 0w20, zdarzaja się nawet 0w5 icon_eek.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak bym własnie typował, japończyki lubią małe lepkości. Jest to związane z dodatkowym kanałem

> olejowym w tłoku. Jednak moja wiedza o smarowaniu aut japońskich jest znikoma, dlatego nie

> czułem się na siłach zaproponować czegoś konkretnego. W nowych konstrukcjach japońskich coraz

> częściej podstawowa lepkością jest 0w20, zdarzaja się nawet 0w5 .

> Pozdrawiam

w yarisach nawet tych starszych taki olej leja ludziska i jest ok (0w20).

Napisano

> w yarisach nawet tych starszych taki olej leja ludziska i jest ok (0w20).

Ciekawy artykuł i tabela rekomendowanych olei przez Toyote biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

zmienolej.pl

Napisano

Jakiś czas temu wpadłęm na jakiś artykuł w internecie odnośnie japończyków i olei jakie zalecają do swoich silników. Wierzyć się nie chce że już dobre 15 lat temu mieli takie normy o jakich europa jeszcze nie słyszała. Wszędzie tylko: paaaanie jak nie wiadomo co lane to lać 10w40, będzie dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.