Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wybór oleju MOTUL/FUCHS/Millers

Featured Replies

Napisano

zastanawiam się nad 3 olejami:

MOTUL xclean c3 5w40

FUCHS TITAN GT1 PRO C-3 5w30

Millers Oils XF Longlife C3 5W-30

może ktoś coś powiedzieć, który z nich jest the best ?

akutalnie jezdzę na tym pierwszym

teraz myślę może nad zmianą + zastosowanie płukanki.

Napisano

> zastanawiam się nad 3 olejami:

> MOTUL xclean c3 5w40

> FUCHS TITAN GT1 PRO C-3 5w30

> Millers Oils XF Longlife C3 5W-30

> może ktoś coś powiedzieć, który z nich jest the best ?

> akutalnie jezdzę na tym pierwszym

> teraz myślę może nad zmianą + zastosowanie płukanki.

Spróbuj tutaj zapytać.

Napisano

> Spróbuj tutaj zapytać.

Również polecam. Sprzedawcę znam już osobiście, dzięki niemu moja Honda nie męczy się już na 10w60 a śmiga na 5w30, co po sezonie i tak jeszcze zostanie zmienione na 0w30. Oczywiście Millers, tyle że u mnie CFS. Polecam sklep bo tak doświadczonego i z taką wiedzą sprzedawcę ciężko znaleźć ok.gif

Napisano

ja do swojego 1.8 T leje fuchsa gt1 L3 i moge smialo polecic wink.gif

Napisano

> MOTUL xclean c3 5w40

Wybrać Xado...

Napisano

> Spróbuj tutaj zapytać.

Co oznacza:

Quote:

Fuchs ma bardzo nowoczesne oleje z aprobatami konstruktorów

Konstruktorów czyli kogo dokładnie ?

Napisano

> MOTUL xclean c3 5w40

Dobry olej, jednak należy zauważyć, że to HC

Lepszy byłby nowszy z technologią XTL. To prawdopodobnie prawdziwy syntetyk.

To chyba najlepszy wybór z tych trzech - prawdziwy syntetyk i producent z renomą. Sam się właśnie mocno nad nim zastanawiam.

Płukanka jak najbardziej - czyści wszelkie osady z silnika i układu olejowego. Nowy olej po zalaniu nie traci tak szybko swoich walorów czyszczących. Możesz zastosować tanią i dobrą od LM lub właśnie od Millers`a.

Napisz jeszcze o jakie dokładnie auto i silnik chodzi.

Pozdrawiam

Napisano

> ... Millersa XF Polecam.

Od nowosci w accordzie a od miesiaca w passacie ok.gif

Za rada kolegi z AK.

Napisano

> Dobry olej, jednak należy zauważyć, że to HC

> Lepszy byłby nowszy z technologią XTL. To prawdopodobnie prawdziwy syntetyk.

> To chyba najlepszy wybór z tych trzech - prawdziwy syntetyk i producent z renomą. Sam się właśnie

> mocno nad nim zastanawiam.

> Płukanka jak najbardziej - czyści wszelkie osady z silnika i układu olejowego. Nowy olej po zalaniu

> nie traci tak szybko swoich walorów czyszczących. Możesz zastosować tanią i dobrą od LM lub

> właśnie od Millers`a.

> Napisz jeszcze o jakie dokładnie auto i silnik chodzi.

> Pozdrawiam

a co powiesz o GULF Formula G 5W40 ?

Napisano

> a co powiesz o GULF Formula G 5W40 ?

Nic, nie mam żadnych doświadczeń, nie znam żadnych rzetelnych opinii. W necie piszą raczej pozytywnie.

Pozdrawiam

Napisano

A może coś z valvoline? Ja się przesiadłem z motula i jest lepiej zlosnik.gif

Napisano

> A może coś z valvoline? Ja się przesiadłem z motula i jest lepiej

pod jakim względem?

Napisano

> MOTUL xclean c3 5w40

Wziął bym jeszcze pod uwagę Statoil Lazerway LL 5w30 - pełen syntetyk PAO i rewelacyjna pompowalność na zimno - LL 5w30

Napisano

VW bo leja go na pierwszy montaz wink.gif nie od wszystkich oczywiscie tongue.gif

Napisano

Może mi ktoś powiedzieć czy ELF 5w40 Excellium to prawdziwy syntetyk czy też HC?

Napisano

> Wziął bym jeszcze pod uwagę Statoil Lazerway LL 5w30 - pełen syntetyk PAO i rewelacyjna

> pompowalność na zimno - LL 5w30

A jak sie ma ten parametr pompowalności na zimno w porównaniu do konkurencji? Bo współczynniki lepkosci kinematycznej w temp. 100 i 40C ma nieco gorsze a bezwymiarowy wskaźnik lepkości zbliżony.

Napisano

> Wziął bym jeszcze pod uwagę Statoil Lazerway LL 5w30 - pełen syntetyk PAO i rewelacyjna

zawartość PAO wg karty produktu jest powyżej 30%. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobry olej, ma też bardzo niską temperaturę płynięcia -54*C ok.gif

Napisano

> Może mi ktoś powiedzieć czy ELF 5w40 Excellium to prawdziwy syntetyk czy też HC?

A wystarczy wejść na stronę elfa wink.gif

msds

z tego wynika, że to nie syntetyk oslabiony.gif

Napisano

> Może mi ktoś powiedzieć czy ELF 5w40 Excellium to prawdziwy syntetyk czy też HC?

HC

Napisano

> Z dobrych olejów polecam jeszcze produkty Amsoil'a, którego nikt tu nie wymienił

Dla ludzi to zbyt niszowa i nieznana marka niestety. AMS AFL to jeden z najlepszych dostępnych syntetyków. Sam używałem i złego słowa nie powiem. Nie słyszałem jeszcze o żadnych negatywnych opiniach, ale to jednak firma nieznana i ludzie się boja to zalewać. Należy wspomnieć, że mają najlepszy olej na świecie do motocykli HD. Do VAG`ów są dostępne syntetyczne filtry oleju i powietrza, które dosłownie miażdż jakością i wydajnością filtrowania filtry standardowe. O systemach filtracji bocznikowej tylko wspomnę, że mają.

Napisano

Stety albo i niestety, ma to swoje plusy też, bo i ciężej z podrobieniem tego. Ja przy następnej wymianie zaleję Amsoila smile.gif

Z "normalnych" olejów mogę polecić jeszcze olej Repsol, mam zalane 3 Ople i dwie Hondy. Olej bardzo mało popularny u nas, a jest tani, tańszy niż M1, bo za bańkę 10W40 płaciłem poniżej 90zł - z dowiezieniem tego do domu przez pracownika Repsol Polska :D

Napisano

spytam jeszcze tak

mam 1,9tdi 110KM, przebiegu 230 000km (raczej ory) zalałem motula 5w40 i na zimnym sychac postukiwania przez kilka sekund, im zimniej tym dużej

czy wyeliminuje sie to jakimś olejem?

Napisano

> VW bo leja go na pierwszy montaz nie od wszystkich oczywiscie

Ale to by było bez sensu, bo gość pisze:

Quote:

Oleje Fuchs
jako jedyne na świecie
mają aprobaty konstruktorów

to co inni producenci leją oleje do swoich silników nie aprobując ich zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze o jakie dokładnie auto i silnik chodzi.

> Pozdrawiam

do diesla CR ze stajni BMW

Napisano
  • Autor

> Z dobrych olejów polecam jeszcze produkty Amsoil'a, którego nikt tu nie wymienił

wiem o istnieniu tego oleju i brałbym go w ciemno bez pytania ale 5L kosztuje 300zł co dla mnie jest "szaleństwem" do tego silnika.

Napisano

> wiem o istnieniu tego oleju i brałbym go w ciemno bez pytania ale 5L kosztuje 300zł co dla mnie

> jest "szaleństwem" do tego silnika.

5 litrów kosztuje około 200 zł.

Pozdrawiam

Napisano

> VW bo leja go na pierwszy montaz nie od wszystkich oczywiscie

Do TSI co idzie na pierwszy montaż ??? ...

i co w przyszłości będzie się najlepiej sprawdzać ???

Napisano

Zaraz sie pewnie mi dostanie za pisanie herezji ale twierdzę ze na kazdym z tych olei zrobisz tyle samo kilometrów do kapitalki. Przy odpowiedniej konstrukcji silnika nie odczujesz równiez różnicy w jego pracy. Ja zrobiłem na własnym silniku eksperyment. Zamiast oryginalnego oplowskiego Dexosa2 5w30 który spełnia normę C3 i jest jednocześnie bardzo tanim i słabym olejem zalałem Millersa 0W40 C3. Różnicy w pracy silnika nie ma żadnej. Tylko troche łatwiej kręcił przy -15`C. Teoretycznie turbo powinno dłuzej pożyć ale jak będzie to sie okaże w praniu. Kupiłem go na promocji z płukanką Millersa gratis wiec silnik po wymianie był wyczyszczony z pozostałości po Dexosie. Teraz mam w planach supernowość na polskim rynku czyli Mobil1 ESP 0w40 C3 z dopuszczeniem Dexos. Parametry dość podobne do Millersa a cena sporo niższa

Napisano

> A może coś z valvoline? Ja się przesiadłem z motula i jest lepiej

Zalałem go do TDI i SDI w oby przypadkach silnik chodzi znacznie ciszej, nic nie klepie po zimnym starcie i bardzo zmniejszyło się zużycie oleju... Ostatnio zalałem go do TSI (zamiast shell'a) i też jest dobrze.

Napisano

Możliwe ale każdy silnik reaguje inaczej smile.gif w Efce miałem kiedyś zalany GM 10w40, strasznie klepały popychacze, zmieniłem na Repsola 10w40 i objaw ten ustąpił w trybie natychmiastowym. Nie wspomnę o większych ubytkach tego oleju w porównaniu z Repsolem.

Mam też porównanie do Hondy. Zalałem ją Repsolem (ten sam co w eFce) i było bardzo dobrze, potem zmieniłem go na Motula 6100+ 10w40 i tamtego ubywało około 0,2l/1000km, mimo że styl jazdy pozostał niezmieniony.

Napisano

> Zalałem go do TDI i SDI w oby przypadkach silnik chodzi znacznie ciszej, nic nie klepie po zimnym

> starcie i bardzo zmniejszyło się zużycie oleju... Ostatnio zalałem go do TSI (zamiast shell'a)

> i też jest dobrze.

A jaki dokładnie wlałeś?

Napisano

> Również polecam. Sprzedawcę znam już osobiście, dzięki niemu moja Honda nie męczy się już na 10w60

> a śmiga na 5w30, co po sezonie i tak jeszcze zostanie zmienione na 0w30. Oczywiście Millers,

> tyle że u mnie CFS. Polecam sklep bo tak doświadczonego i z taką wiedzą sprzedawcę ciężko

> znaleźć

Zbieram się niedługo do wymiany oleju w mojej astrze i z racji że jest jeszcze na gwarancji i że przynajmniej na razie wypada przestrzegać zaleceń producenta, zajrzałem na stronę zmienolej.pl. Znalazłem 2 pasujące oleje - pierwszy z brzegu - Millers XF Longlife 5W30 ma niby specyfikacje GM dexos2. Na stronie producenta millersoils.net nic takiego nie ma już napisanego. Na wykazie produktów licencjonowanych gmdexos.com również nic. Troszeczkę podważa to wiarygodność tego sklepu confused.gif

Napisano

> Zbieram się niedługo do wymiany oleju w mojej astrze i z racji że jest jeszcze na gwarancji i że

> przynajmniej na razie wypada przestrzegać zaleceń producenta, zajrzałem na stronę

> zmienolej.pl. Znalazłem 2 pasujące oleje - pierwszy z brzegu - Millers XF Longlife 5W30 ma

> niby specyfikacje GM dexos2. Na stronie producenta millersoils.net nic takiego nie ma już

> napisanego. Na wykazie produktów licencjonowanych gmdexos.com również nic. Troszeczkę podważa

> to wiarygodność tego sklepu

Kolego, tu masz linka do oficjalnego dystrybutora tej marki na Polskę, poczytaj, przemyśl a potem pisz....w takiej kolejności.

http://millersoils.pl/catalog/product.php?id_product=212

Napisano

> ...poczytaj, przemyśl a potem

> pisz....w takiej kolejności.

Kolego, najpierw przeczytaj mojego posta, a dopiero pozniej syp takimi radami...

Jak bys nie zauwazyl mam watpliwosci odnosnie informacji podanych na stronie sklepu

dexos wg zmienolej.pl

ktory twierdzi ze Millers ma licencje dexos2, czego nie potwierdza strona GM.

Napisano

> Kolego, najpierw przeczytaj mojego posta, a dopiero pozniej syp takimi radami...

> Jak bys nie zauwazyl mam watpliwosci odnosnie informacji podanych na stronie sklepu

> dexos wg zmienolej.pl

> ktory twierdzi ze Millers ma licencje dexos2, czego nie potwierdza strona GM.

Widzę,że trzeba jaśniej, to co masz na stronie sklepu i importera to to samo.Sklep opiera się na importerze bo od niego ma wszelkie dane w ramach umów,które ma podpisane.To na importerze spoczywa odpowiedzialność odpowiednich materiałów i danych.Więc te pretensje do importera.Masz wątpliwość to napisz do firmy DIFF, to oficjalny importer Millersa.Masz pretensje nie do tych co należy, bo łatwo rzucać oskarżeniami...

Napisano

> To ja się dalej spytam o ten olej

> Jakie wrażenia na nim? ubywało go trochę czy nie?

Powiem Ci tak, wczesniej fabrycznie silnik byl zalany olejem shell'a. Teraz namowilem ojca na zmiane i kupilem valvoline - silnik chodzi wyraznie ciszej, zrobil na nim ok 4kkm i nic nie ubylo, zobaczymy jak bedzie przy wiekszym przebiegu. Shell'a na 28kkm wypil ok 1L

Napisano

Nie zakładam nowego wątku, ale poproszę za to o 3 ,,Najgorsze'' rodzaje ,,syntetyków'' HC i 3 przykłady najgorszych ,,semi'' z lepkościami najlepiej smile.gif

Ps. Ale z Lidla czy beczki u mietka proszę nie wpisywać wink.gif

Napisano

> Widzę,że trzeba jaśniej, to co masz na stronie sklepu i importera to to samo.Sklep opiera się na

> importerze bo od niego ma wszelkie dane w ramach umów,które ma podpisane.To na importerze

> spoczywa odpowiedzialność odpowiednich materiałów i danych.Więc te pretensje do importera.Masz

> wątpliwość to napisz do firmy DIFF, to oficjalny importer Millersa.Masz pretensje nie do tych

> co należy, bo łatwo rzucać oskarżeniami...

Całe szczęście że w naszym kraju jest jeszcze coś takiego jak odpowiedzialność sprzedawcy za towar.

Napisano

> Nie zakładam nowego wątku, ale poproszę za to o 3 ,,Najgorsze'' rodzaje ,,syntetyków'' HC i 3

> przykłady najgorszych ,,semi'' z lepkościami najlepiej

> Ps. Ale z Lidla czy beczki u mietka proszę nie wpisywać

Najgorsze co można kupić, to olej podrobiony i to chyba jedyny olej, który zabije silnik w krótkim czasie. Wszystkie firmowe oleje na rynku będą funkcjonować poprawnie, nawet te najtańsze.

Napisano

Przypuszczam, że te z Lidla wcale nie muszą być najgorsze zlosnik.gif

k.

Napisano

Wole czesciej wymieniac olej a nawet i po 8 tys ,leje olej srs niemiecki tani jest jak barszcz i nic złego nie powiem , acz kolwiek firma mało znana ,na polskim rynku jest dostepny u jednego sprzedawcy w googlach znalazłem link tego producenta ma wszystkie oleje ...... moze ktos jezdzi na tym oleju i wiecej cos napisze ja testuje i jak najbardziej za

Napisano

> Nie zakładam nowego wątku, ale poproszę za to o 3 ,,Najgorsze'' rodzaje ,,syntetyków'' HC i 3

> przykłady najgorszych ,,semi'' z lepkościami najlepiej

z semi podobno najgorszy syf to Mobil 10W/40

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.