Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Ciuchy...

Featured Replies

Napisano

No więc stało się...zacząłem kurs zlosnik.gif

a poważnie, to skończyłem już część teoretyczną i z początkiem marca (jak tylko pogoda pozwoli) zaczynam jazdy zlosnik.gif

na samą myśl o tym jestem mega podekscytowany, ale nie o tym.

Jako, że kompletnie nie mam żadnych ciuchów (a tym bardziej doświadczenia w ich użytkowaniu czy wiedzy dot. marek/materiałów itp), które by się na moto nadawały, a na jazdy, wypadałoby jakieś podstawowe szmatki móc już przywdziać, zwracam się do Was o pomoc.

Zaczynam pewnie typowo, bo od wyboru kominiarki i rękawic.

Garnka jeszcze nie wybieram, bo za cholerę nie wiem wciąż jakiego rodzaju moto będę chciał dosiąść.

natomiast rękawice, co by mi ręce nie zmarzły i się nie zdarły podczas ewentualnej gleby, no i kominiarka, bo za cholerę nie wiem, kto jeździł w kasku, który mi przyjdzie przywdziać, przede mną, wydają mi się być niezbędne cool.gif ( o ile się mylę, prośba o wyprowadzenie mnie z błędu)

tym samym prośba do Was o pomoc, sugestie,wskazówki itp. itd

na co zwracać uwagę, czego unikać, czego szukać (linki mile widziane)

szczególnie zależałoby mi na porządnych rękawicach (w miarę uniwersalnych, tzn i na ciepłe i na chłodniejsze dni)

raz jeszcze dzięki za pomoc

Napisano

> No więc stało się...zacząłem kurs

> a poważnie, to skończyłem już część teoretyczną i z początkiem marca (jak tylko pogoda pozwoli)

> zaczynam jazdy

> na samą myśl o tym jestem mega podekscytowany, ale nie o tym.

W Bielsku zdajesz ? Na jakim motocyklu będziesz się uczył ?

> szczególnie zależałoby mi na porządnych rękawicach (w miarę uniwersalnych, tzn i na ciepłe i na

> chłodniejsze dni)

Takie nie istnieją biglaugh.gif

Proponował bym może teraz kupić jakieś ocieplane z gore-texem a na lato kupić kolejną parę.

Jeśli chcesz poczytać testy to:

http://www.motocykl-online.pl/artykuly/Test_rekawic_zima

http://www.motocykl-online.pl/artykuly/test-rekawic-uniwersalnych-8211-wszystko-w-twoich-rekach

A co do kominiarki to nie wiem, nie używam, na nauce jazdy jeździłem w swoim kasku biglaugh.gif

Napisano

Na same lato uzywam conajmniej dwoch par rekawic,

1. mash

2.najcienszy Gore-Tex

Kominiarke wez z jedwabiu, w chlodniejsze dni grzeje, w cieplejsze chlodzi.

Nie polecam Ci z Louisa bo sa b. male wez z jakiejs innej firmy.

Helmu nie kupuj bez przymiarki, bo moze sie okazac, ze masz inna forme glowy niz ten ktory wizualnie sie podoba.

wink.gif

Napisano

nie ma uniwersalnych rekawic, na cieple dni mam jedne, na chlodniejsze drugie a na deszcz i zimno trzecie, z gore

jesli chodzi o kominiarke to polecam brubecka, np taki

Napisano
  • Autor

> W Bielsku zdajesz ? Na jakim motocyklu będziesz się uczył ?

W Krakowie ok.gif a co do motocykla, to zarówno w szkole jak i w MORD`zie biglaugh.gif jeździ się Yamahą YBR w wersji 125ccm i 250ccm

> Takie nie istnieją

> Proponował bym może teraz kupić jakieś ocieplane z gore-texem a na lato kupić kolejną parę.

> Jeśli chcesz poczytać testy to:

> http://www.motocykl-online.pl/artykuly/Test_rekawic_zima

> http://www.motocykl-online.pl/artykuly/test-rekawic-uniwersalnych-8211-wszystko-w-twoich-rekach

> A co do kominiarki to nie wiem, nie używam, na nauce jazdy jeździłem w swoim kasku

dzięki ok.gif biere się za czytanie zatem zlosnik.gif łudziłem się, że może da się takie kupić co by w lecie chłodziły a w zimie grzały ;D

a kasku jeszcze nie chcę kupować, bo ostatnio ewoluują i ciągle zmieniają mi się potencjalne motocykle, no i czekam z podjęciem decyzji co do kasku, do momentu, kiedy będę pewien, jaki motocykl przyjdzie mi dosiąść

Napisano

> W Krakowie a co do motocykla, to zarówno w szkole jak i w MORD`zie jeździ się Yamahą YBR w

> wersji 125ccm i 250ccm

Myślałem że może w Bielsku, tam jest fajny sprzęt na placu Yamaha Tricker 250:

Yamaha-Tricker_1.JPG

a na mieście o ile dobrze pamiętam ybr 125

> dzięki biere się za czytanie zatem łudziłem się, że może da się takie kupić co by w lecie

> chłodziły a w zimie grzały ;D

Niestety, ale zawsze można zamontować podgrzewane manetki biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma uniwersalnych rekawic, na cieple dni mam jedne, na chlodniejsze drugie a na deszcz i zimno

> trzecie, z gore

> jesli chodzi o kominiarke to polecam brubecka, np taki

a na marzec to wybierać takie na chłodniejsze dni, takie przeciwdeszczowe, czy może jeszcze inne ?

co do kominiarki, to najprawdopodobniej będę zamawiał te z Twojego linka ok.gif dzięki za niego

Napisano
  • Autor

> Na same lato uzywam conajmniej dwoch par rekawic,

> 1. mash

> 2.najcienszy Gore-Tex

a taki cieniutki gore-tex sprawdza się podczas upadku?

i na jakie ochraniacze na rękawicy zwracać uwagę?

> Kominiarke wez z jedwabiu, w chlodniejsze dni grzeje, w cieplejsze chlodzi.

ooo przynajmniej kominiarki takie są zlosnik.gif szkoda, że rękawic takich nie robią zlosnik.gif

> Nie polecam Ci z Louisa bo sa b. male wez z jakiejs innej firmy.

> Helmu nie kupuj bez przymiarki, bo moze sie okazac, ze masz inna forme glowy niz ten ktory

> wizualnie sie podoba.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Myślałem że może w Bielsku, tam jest fajny sprzęt na placu Yamaha Tricker 250:

> a na mieście o ile dobrze pamiętam ybr 125

> Niestety, ale zawsze można zamontować podgrzewane manetki

całkiem zgrabna ta Yamaszka ok.gif

nie widziałem takiej wcześniej blush.gif

zastanawiam się tylko, jak ze swomi 187/188 cm i 95kg pomieszczę się na tej YBR, bo wygląda na zdjęciach na niewielką zlosnik.gif

a co do grzanych manetek, to jak będzie już moto, napewno powędrują na kierownicę jako jeden z pierwszych zakupów ok.gif

Napisano

> całkiem zgrabna ta Yamaszka

> nie widziałem takiej wcześniej

Ja zobaczyłem ją pierwszy raz w chwili gdy miałem zdawać egzamin rotfl.gif

> zastanawiam się tylko, jak ze swomi 187/188 cm i 95kg pomieszczę się na tej YBR, bo wygląda na

> zdjęciach na niewielką

Nie powinno być źle smile.gif

> a co do grzanych manetek, to jak będzie już moto, napewno powędrują na kierownicę jako jeden z

> pierwszych zakupów

Ja cały czas rozważam i dodatkowo się zastanawiam czy grzanej kanapy nie zrobić, bo to w sumie niewielki koszt smile.gif

Napisano

> a taki cieniutki gore-tex sprawdza się podczas upadku?

Od spodniej strony dloni nie roznia sie od innych rekawiczek

Aby byly jak najciensze bedziesz ich glownie uzywal w deszczu, wieksza czésc swego zywota spedza w Plecaku lub schowku.

> i na jakie ochraniacze na rękawicy zwracać uwagę ?

W Gore-Tex'ie wierzchnie protektory naleza do zadkosci IXS ma takowe w swojej ofercie - cena 150 Euro

> ooo przynajmniej kominiarki takie są szkoda, że rękawic takich nie robią

Jak nei robia, jak robia biglaugh.gif pytanie tylko kto Ci po wypadku 4 litery bedzie podcieral ?

wink.gif

Napisano
  • Autor

a jakieś konkretne firmy polecasz?/radzisz unikać?

zastosowanie, docelowo do jazdy turystyczno/rekreacyjnej

pytam, bo przeglądając allegro, te nazwy, firmy, marki kompletnie mi nic nie mówią, a jak wszędzie, któreś są lepsze, któreś gorsze... zlosnik.gif

Napisano

> a na marzec to wybierać takie na chłodniejsze dni, takie przeciwdeszczowe, czy może jeszcze inne ?

> co do kominiarki, to najprawdopodobniej będę zamawiał te z Twojego linka dzięki za niego

na chlodniejsze ale ja te przeciwdeszczowe mam zawsze w kufrze

Napisano
  • Autor

> na chlodniejsze ale ja te przeciwdeszczowe mam zawsze w kufrze

a podałbyś markę rękawic, które używasz, bo kompletnie nie wiem nawet na jakie firmy patrzeć, a które omijać szerokim łukiem oslabiony.gif

Napisano

> a podałbyś markę rękawic, które używasz, bo kompletnie nie wiem nawet na jakie firmy patrzeć, a

> które omijać szerokim łukiem

mam rukki i vanucci na lato, shima oraz aplinestars z goretexem

Napisano

> a jakieś konkretne firmy polecasz?/radzisz unikać?

> zastosowanie, docelowo do jazdy turystyczno/rekreacyjnej

> pytam, bo przeglądając allegro, te nazwy, firmy, marki kompletnie mi nic nie mówią, a jak wszędzie,

> któreś są lepsze, któreś gorsze...

Powiem Ci nieco inaczej moja corka ma najlepsze - BMW - 100 Euro,

w sumie troche zaluje, ze sobie tez takich nie kupilem, ale coz, trudno.

http://www.bmw-motorrad-shop.info/WebRoo...s-prosommer.jpg

ja uzywam tych z drugiej pozycji, tu masz je w promocji, bo normalnie kosztuja 78 Euro

http://www.google.de/imgres?imgurl=http:...ved=0CGUQrQMwCQ

Na naprawde gorace dni uzywam tych, sa maprawde zajefajne

http://www.google.de/imgres?imgurl=http:...tx=43&ty=75

Tak wiec wolalbym kupic te dwie pary ktore mam niz te jedne sportowe z linku ponizej

a tu masz te o ktorych pisalem wczesniej

http://csimg.shopwahl.de/srv/DE/0001971110001565/T/340x340/C/FFFFFF/url/ixs-handschuh-taras.jpg

wink.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za info ok.gif

kominiarka, polecana przez Leff`a już jedzie zlosnik.gif

pozostają jeszcze rękawice

przeglądając neta udało mi się wyselekcjonować trzy marki.

nie znam się na tych markach/materiałach, po prostu odpowiada mi design:

wariant 1

wariant 2

wariant 3

wariant 4

wariant 5

wariant 6

wariant 7

wariant 8

co sądzicie o powyższych

jest tam coś wartego uwagi?

z góry dzięki za recenzje ok.gif

Napisano

> dzięki za info

> kominiarka, polecana przez Leff`a już jedzie

> pozostają jeszcze rękawice

> przeglądając neta udało mi się wyselekcjonować trzy marki.

> nie znam się na tych markach/materiałach, po prostu odpowiada mi design:

> wariant 1

> wariant 2

> wariant 3

> wariant 4

> wariant 5

> wariant 6

> wariant 7

> wariant 8

> co sądzicie o powyższych

> jest tam coś wartego uwagi?

> z góry dzięki za recenzje

te wszystkie shimy sobie odpusc, alpinestars to gorna polka wiec musisz je dobrac do rodzaju moto i swojej reki - rekawiczki MUSISZ mierzyc

Napisano
  • Autor

> te wszystkie shimy sobie odpusc, alpinestars to gorna polka wiec musisz je dobrac do rodzaju moto i

> swojej reki - rekawiczki MUSISZ mierzyc

szkoda, bo te Shimy zaczynały mi się podobać...

anyway, te są do kupienia w Krakowie więc byłaby szansa przymierzyć, a oczywiście tylko tak planuję zakup ok.gif wyglądają fajnie, co do fukncjonalności to nie mam pojęcia, warto to uwagi by było?

ewentualnie trzecia marka z linka powyżej?

Napisano

Proponowal ym Ci sie dowiedziec jaka jest roznica miedzy memgrana Gore-Tex a innymi - chodzi o przepuszczalnosc pary wodnej - sam dojdziesz do wniusku

Hipora to najwieksze badziewie jakie zostalo wyprodukowane.

wink.gif

Napisano

> swojej reki - rekawiczki MUSISZ mierzyc

Przy wloskich to napewno.

wink.gif

Napisano

W zależności ile chcesz wydać to jeśli coś tańszego na początek to ja bym poszukał czegoś w ofercie polo smile.gif może coś takiego http://moto.allegro.pl/rekawice-f-310-firefox-rozmiar-9-polo-i2118118462.html tylko z kosztem przesyłki zaszaleli biglaugh.gif

A jak możesz więcej wyłożyć to proponował bym zasugerować się testami które wcześniej dawałem.

Napisano

> W zależności ile chcesz wydać to jeśli coś tańszego na początek to ja bym poszukał czegoś w ofercie

> polo może coś takiego

> http://moto.allegro.pl/rekawice-f-310-firefox-rozmiar-9-polo-i2118118462.html tylko z kosztem

> przesyłki zaszaleli

> A jak możesz więcej wyłożyć to proponował bym zasugerować się testami które wcześniej dawałem.

Sorry, ale Polo nie ma nic ciekawego do powiedzenia w temacie rekawic, predzej juz Hein Gericke. Jedynie co da sie u nich przetrawic to firma Reusch

wink.gif

Napisano

> szkoda, bo te Shimy zaczynały mi się podobać...

> anyway, te są do kupienia w Krakowie więc byłaby szansa przymierzyć, a oczywiście tylko tak

> planuję zakup wyglądają fajnie, co do fukncjonalności to nie mam pojęcia, warto to uwagi by

> było?

> ewentualnie trzecia marka z linka powyżej?

ale tego na armature nie zalozysz, wiec najpierw decyzja jakie moto

Napisano

> Sorry, ale Polo nie ma nic ciekawego do powiedzenia w temacie rekawic, predzej juz Hein Gericke.

> Jedynie co da sie u nich przetrawic to firma Reusch

A ja uważam że jeśli chodzi o tanie rękawice to Polo jest OK, a ich membrana polo-tex uwzględniając półkę cenową jest bardzo fajna smile.gif

A hein gericke to już nie ta cena, Reusch tak samo też nie ta cena, a firma to raczej znana z rękawic narciarskich.

Napisano

> ale tego na armature nie zalozysz

Łaj, leo...

Dopóki ktoś żyje konwenansami, to może i owszem...

Napisano

> Łaj, leo...

> Dopóki ktoś żyje konwenansami, to może i owszem...

ja wiem, ale generalnie taka rekawica na armaturze dosc ciekawie wyglada

Napisano

> ja wiem, ale generalnie taka rekawica na armaturze dosc ciekawie wyglada

Etam.

Idąc tym tropem to na erłanie laska nie może siedzieć w czymś innym niż japonki i kiecka w której widać majtki i kałacha.

Napisano
  • Autor

> ale tego na armature nie zalozysz, wiec najpierw decyzja jakie moto

oświećcie mnie proszę co to armatura zlosnik.gif bo tego nie ogarniam zlosnik.gif a co do tego jakie moto, to najbardziej skłaniam się ku czemuś pokroju TDM/F650GS ok.gif generalnie czegoś na trasy bliższe i dalsze ok.gif do takiego sprzęta te Alpinestars to dobry wybór?

Napisano

> oświećcie mnie proszę co to armatura bo tego nie ogarniam

grupa_armatura_bateria_umywalkowa_stojaca_symetric_m.jpg

Zastanów się jeszcze raz... jaki to rodzaj motocykla, który świeci się jak psu jaja zlosnik.gif

Napisano

to i ja coś powiem...

*mam kominiarkę Oxford Chiliout i mogę ją polecić z całego serca, jest ciepła w chłodniejsze dni i dobrze oddaje parę z głowy - jest jak by z różnych materiałów w różnych częściach głowy, nawet jej uzywalem na nartach ale to inna bajka...

*rękawice mam HELD EMOTION 2150 zalety to lekkość, poręczność, wady jak jest zimno przydały by się grzane manetki, poprostu palce cierpną ale ja mam handbary... poprostu lekkie ale na lato. inne z wad to protektory tylko po co protektory na górze rękawic jak przy upadku się raczej hamuje wewnętrzną stroną... a tu albo poręczność albo protektor... (to moja wersja)

Napisano

> Etam.

> Idąc tym tropem to na erłanie laska nie może siedzieć w czymś innym niż japonki i kiecka w której

> widać majtki i kałacha.

800px-She_and_her_Honda_at_Bike_Week_2009_Daytona.jpg

biglaugh.gif

Napisano

> oświećcie mnie proszę co to armatura

Określenie na motocykle typu chopper.

Napisano

Tak jeszcze grzebałem na temat rękawic i czy mi się zdaje czy praktycznie żadne z rękawic nie spełniają normy EN ? icon_eek.gif

Napisano

To jakaś fanka bezopasnosti chyba - spodnie długie, rękawiczki, kask...

Ooo i ochraniacz na nerki też!

Napisano

Podczepie się pod temat rękawic. Poszukuje wygodnych ( miekkie protektory) rękawic do jazdy w koło komina. Wygoda przede wszystkim, warunki używania wiosna lato. Wczesniej miałem Probikery ale sie zużyły. Zastanawiałem się nad HELD TOURING FIVE. Ale na zimę kupiłem Helda i po 2 tygodniach sie popruł i poszedł na reklamacje. Wiec podziekuje tej firmie. Zastanawiam sie nad tymi racer A może polecice coś od siebie może Modeka

Napisano

Synonimem jakosci do ceny jest

Tschul

tyle, ze membrany niema.

wink.gif

Napisano

> Synonimem jakosci do ceny jest

> Tschul

> tyle, ze membrany niema.

Są rękawice Tschula z membranami, ale chyba nie mają żadnych dobrych biglaugh.gif

Napisano

> Zastanawiam sie nad

> tymi racer A może polecice coś od siebie może Modeka

ma te racery i mogę polecić

Napisano
  • Autor

> Zastanów się jeszcze raz... jaki to rodzaj motocykla, który świeci się jak psu jaja

orajt zlosnik.gif zakumałem zlosnik.gif dzieny ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.