Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ofiary mądrości internetowych i urban legend

Featured Replies

Napisano

dzisiaj u kolegi w warsztacie spotkałem zwolennika teorii niewymieniania oleju w silniku, tylko ewentualnych dolewek.

Panu w zeszlym tygodniu ni z gruchy ni pietruchy silnik zdechł. Po rozebraniu silnika okazało się, że wałek rozrządu przytarł się i stanął w miejscu, siła rzeczy strzelił pasek i w silniku to co mogło się pogiąć to się pogięło, co miało pęc-pękło. Po demontażu miski olejowej ukazała się jego zawartość - olej miał miejscami konsystencję kaszy, smok pompy olejowej pozalepiany tym syfem.

Obecnie właściciel jest na etapie szukania drugiego silnika- koszty zaczynają się od 1800 zeta- przy wartości auta +- 15 tyś. zeta.

Auto ma od nowości czyli jakieś 8 latek od 3 lat jak wyczytał w necie o "spisku olejowym" i od tego czasu tylko dolewki /filtru oleju również nie wymieniał/. Czyli rocznie zaoszczędzał od 100 do 150 złotych czyli na maxa 450 przez ten czas zaoszczędził.

Silnik 1.4 16V VW /ale w innej marce/.

Napisano

haha - nie sposób się z takich nie śmiać...

Napisano

Ten naród jednak nie potrafi samodzielnie myśleć. facepalm%5B1%5D.gif

Też mam jedno autko, wolnossące noPB/LPG, "dolewkowe", ale dostaje świeżego Lotosa 10w40 10zł/L oraz filterek MM 12zł co maksymalny zalecany przebieg pomiędzy zmianami przez producenta(20kkm).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> haha - nie sposób się z takich nie śmiać...

ja też nie żałuję mądrych inaczej, zawsze mnie zadziwiają tym, że ktoś kto wymyślił auto jest głupszy od nich zlosnik.gif

Napisano

w seaacie ten motor ??

Koleżance stało sie to przy -20 ale mechanicy twierdza ze te motory tak maja , przyciera sie jakis wałek ( od pompy olejowej?) - nie wiem bo mam info z drugiej ręki ale ponoc spotykana usterka niewiem.gif

Napisano

Nie od dziś wiadomo, że najlepsza nauka to nauka na błędach. A kto mądrzejszy to się postara, by nie były to błędy własne smirk.gif

A zrozumiał chociaż klient związek zatartego wałka z zaniedbaniem olejowym? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

seat ale zatarł się wałek rozrządu, podejrzenie od razu padło na pompe ale po oględzinach oleju i pompy olejowej i mądrości pana kumpel szuka raczej winy oleju wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie od dziś wiadomo, że najlepsza nauka to nauka na błędach. A kto mądrzejszy to się postara, by

> nie były to błędy własne

> A zrozumiał chociaż klient związek zatartego wałka z zaniedbaniem olejowym?

zrozumiał jak pokazał mu ten z jego miski, a ten w zbiorniku do którego zlewa zużyty zlosnik.gif

Napisano

i kup potem po takim gościu auto co np przez dwa lata nie wymieniał oleju, a przejechał na nim załóżmy 50kkm... Wiem, że od razu się wymienia po kupnie, ale do tego czasu stary olej juz pewnie zrobił swoje... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> i kup potem po takim gościu auto co np przez dwa lata nie wymieniał oleju, a przejechał na nim

> załóżmy 50kkm... Wiem, że od razu się wymienia po kupnie, ale do tego czasu stary olej juz

> pewnie zrobił swoje...

to nie kupuj od takiego smile.gif

Są auta z historią serwisową, ludzie mają faktury na naprawy - jak nie mają to nie kupuj i juz smile.gif

Napisano

> to nie kupuj od takiego

> Są auta z historią serwisową, ludzie mają faktury na naprawy - jak nie mają to nie kupuj i juz

nigdy nie zbierałem rachunków za wymiane oleju...

Napisano

> Są auta z historią serwisową, ludzie mają faktury na naprawy - jak nie mają to nie kupuj i juz

Matula moja ma golfa IV, ktory juz mimowolnie przeszedl swap jednostki z 1.4 na 1.6 bo poprzednik sie zatarl przy mrozach, ponoc wina zapchanej odmy.

Napisano

> Są auta z historią serwisową, ludzie mają faktury na naprawy

Tylko, że znam kilka przypadków - zwłaszcza w autkach flotowych, że olej zmieniał się tylko na fakturze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

gdyby wymieniał filtry, to prawdopodobieństwo zajścia takiej sytuacji spadłoby drastycznie.

A tak, to po kilkudziesieciu kkm filtr się zapchał, wszystko szło zaworem bocznym i nic dziwnego, że zaszło co zaszło.

Napisano

> gdyby wymieniał filtry, to prawdopodobieństwo zajścia takiej sytuacji spadłoby drastycznie.

> A tak, to po kilkudziesieciu kkm filtr się zapchał, wszystko szło zaworem bocznym i nic dziwnego,

> że zaszło co zaszło.

Pod warunkiem, że dolewałby 0,3L na 1000km, co i tak nie rozwiązuje problemu szlamu na dnie miski. Sama wymiana filtra co 15kkm i dolanie 0,5L oleju nic nie da bo olej się degraduje i chyba powstaje coś na kształt grafitu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tylko, że znam kilka przypadków - zwłaszcza w autkach flotowych, że olej zmieniał się tylko na

> fakturze.

> Pozdrawiam BAS

no to wyżej tyłka już nie podskoczysz, przecież alfą i omegą nie jest nikt...

Napisano

> no to wyżej tyłka już nie podskoczysz, przecież alfą i omegą nie jest nikt...

Niestety problem dotyczy ASO, pracownicy są przeciętnie opłacani, więc jak nie patrzysz na ręce to...

Ostatnią zmianę robiłem przed największymi mrozami, za zimno było, żeby samemu robić w garażu a tym bardziej w Cromie, gdzie wymiana filtra oleju jest, powiedzmy mało ergonomiczna, pojechałem do warsztatu, za 25zł wymieniono olej + filtr, stałem sobie przy autku i patrzyłem jak się filterek wymienia i jak się nalewa olej z banieczki, którą przywiozłem, więc mam pewność, że oliwka w silniku jest świeża. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no to wyżej tyłka już nie podskoczysz, przecież alfą i omegą nie jest nikt...

Moje posty dotyczące częstych wymian oleju i filtrów, szczególnie w silnikach uturbionych wielu już wyśmiewało i wyśmiewa. Tworzą się też watki, które negują sens wymiany oleju. Wielu userów wymienia też oleje zgodnie z pseudoekologicznymi normami producentów, co 30 tysięcy, w jednostkach z zasilaniem CR i turbo. Odnotowałem sobie te nicki i spokojnie czekam na rozpaczliwe posty o ratunek ich turbin i silników. Na dodatek oleje zalewane przez ASO to najtańsze HC dostępne na rynku i wymiana tego szlamu co 30 tysięcy to żart zafundowany przez księgowych, nawet w przypadku eksploatacji auta na trasach, w przypadku eksploatacji miejskiej silnika turbo CR, jest to wyrok śmierci na sprężarkę i wałki rozrządu jeszcze w okresie gwarancji lub niedługo po nim. Jeden już miał miejsce - dotyczył dwuletniego auta na gwarancji. Czekam na więcej...

Napisano

> i kup potem po takim gościu auto co np przez dwa lata nie wymieniał oleju, a przejechał na nim

> załóżmy 50kkm... Wiem, że od razu się wymienia po kupnie, ale do tego czasu stary olej juz

> pewnie zrobił swoje...

Przecież wyciągnięcie bagnetu i przyjrzenie się olejowi to chyba nie problem wink.gif.

Napisano

> Moje posty dotyczące częstych wymian oleju i filtrów, szczególnie w silnikach uturbionych wielu już

> wyśmiewało i wyśmiewa. Tworzą się też watki, które negują sens wymiany oleju. Wielu userów

> wymienia też oleje zgodnie z pseudoekologicznymi normami producentów, co 30 tysięcy, w

> jednostkach z zasilaniem CR i turbo. Odnotowałem sobie te nicki i spokojnie czekam na

> rozpaczliwe posty o ratunek ich turbin i silników.

Wszystko było fajnie-pięknie przed kryzysem, firma kupowała samochody dla pracowników lub brała w najem długoterminowy, autko było na gwarancji i miało mało kosztować, kupowało się dyrektorowi np. takie autko jak nasze, robiło się 3 przeglądy co 35kkm, kończyła się gwarancja, autko wracało do leasingu(a później na przetarg) lub jeśli było własnością firmy to było sprzedawane i wszystko było cacy.

Zauważ, że jakbyś chciał przez te 140kkm(przeglądy 35, 70, 105) wymieniać oliwkę i filtr w ASO co 15kkm to z 3 wymian zrobiłoby się 7 wymian a to już by ładnie nie wyglądało w excelu.

Teraz porobiło się tak jak się porobiło i okres eksploatacji się wydłużył, ale nadal usiłuje się oszczędzać. Nie tak dawno na HP ktoś się żalił, że jego znajoma dbała o służbowy samochód, wymieniała dodatkowo olej na swój koszt, po czym autko odkupił ktoś inny w firmie. Efekt? Nikt nie będzie już dbał o autka służbowe.

> Na dodatek oleje zalewane przez ASO to

> najtańsze HC dostępne na rynku

Lepiej taki olej wlewać na wymianę niż wcale nie wymieniać.

> i wymiana tego szlamu co 30 tysięcy to żart zafundowany przez

> księgowych, nawet w przypadku eksploatacji auta na trasach, w przypadku eksploatacji miejskiej

> silnika turbo CR, jest to wyrok śmierci na sprężarkę i wałki rozrządu jeszcze w okresie

> gwarancji lub niedługo po nim. Jeden już miał miejsce - dotyczył dwuletniego auta na

> gwarancji. Czekam na więcej...

Zwykle gwarancję wytrzyma a później to już nie problem producenta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

nie przesadzaj - akurat znam 4 passaty serwisowane zgodnie z przeglądami Long Life (30kkm) olejem shell hellix ultra VX. Dobijają już do 400kkm bez większych problemów.

ja tam jednak robię co 15kkm przeglądy, ale skoro ten co mi to auto wyprodukował mówi że co 30kkm wystarczy, chyba że czujnik jakości oleju powie inaczej, to on chyba wie najlepiej.

Napisano

> Moje posty dotyczące częstych wymian oleju i filtrów, szczególnie w silnikach uturbionych wielu już

> wyśmiewało i wyśmiewa. Tworzą się też watki, które negują sens wymiany oleju. Wielu userów

> wymienia też oleje zgodnie z pseudoekologicznymi normami producentów, co 30 tysięcy, w

> jednostkach z zasilaniem CR i turbo. Odnotowałem sobie te nicki i spokojnie czekam na

> rozpaczliwe posty o ratunek ich turbin i silników. Na dodatek oleje zalewane przez ASO to

> najtańsze HC dostępne na rynku i wymiana tego szlamu co 30 tysięcy to żart zafundowany przez

> księgowych, nawet w przypadku eksploatacji auta na trasach, w przypadku eksploatacji miejskiej

> silnika turbo CR, jest to wyrok śmierci na sprężarkę i wałki rozrządu jeszcze w okresie

> gwarancji lub niedługo po nim. Jeden już miał miejsce - dotyczył dwuletniego auta na

> gwarancji. Czekam na więcej...

A co ma CR do oleju, bo tak to podkreślasz?? Notuj sobie co chcesz, ale samochody firmowe dojeżdżają setek tysięcy kilometrów, są serwisowane w ASO zgodnie z "ekologicznym" harmonogramem i zalewane olejem typu "HC szlam" i wychodzi im to na dobre.

Napisano

Quote:

chyba że czujnik jakości oleju powie inaczej, to on chyba wie najlepiej.

to nie jest taki czujnik (labolatorium przenosne zlosnik.gif) tylko zabawka ktora zlicza starty, zimne przebiegi i inne tego typu pierdolki a komputerek przelicza i wyswietla kiedy czas na zmiane. wot taki sprytny algorytm.

Napisano

> A co ma CR do oleju, bo tak to podkreślasz?? Notuj sobie co chcesz, ale samochody firmowe

> dojeżdżają setek tysięcy kilometrów, są serwisowane w ASO zgodnie z "ekologicznym"

> harmonogramem i zalewane olejem typu "HC szlam" i wychodzi im to na dobre.

Potwierdzam. Osobiście znam floty, gdzie olej jest wymieniany co 30kkm (zgodnie z zaleceniami producenta), a nikt tych aut nie oszczędza, nie dociera i w ogóle nie dba. Sypie się wiele rzeczy (głównie zawieszenie), ale silniki przy przebiegu 250-300 kkm (a tyle zazwyczaj są trzymane w firmie) są zdrowe.

Napisano

niestety nie stanowi to o niczym..

jest bardzo wiele przypadków, gdzie w ASO nie wymienią filtra, czy oleju (bo akurat przyda się mechanikowi..), a fakturę piękną dostaniesz do kompletu... oslabiony.gif

Napisano

> seat ale zatarł się wałek rozrządu, podejrzenie od razu padło na pompe ale po oględzinach oleju i

> pompy olejowej i mądrości pana kumpel szuka raczej winy oleju

W seatach a wszczególności 1,4 jest jakaś wada, która powoduje zacieranie sie wałka rozrzadu. Moja znajoma ma takiego seata i przy mrozach zaczęła mrugać jej kontrolka od ciśnienia oleju ale po ruszeniu po chwili gasła. Efekt, przeskoczył rozrząd, przytarty wałek, wywalona panewka na wale. W innym przypadku wałek rozrządku się rozszedł tzn wałek zkłada się z elementów na gorąco pasowanych, jeden z nich a dokładnie mocowanie kółka, przesunął się tak , że rozrząd trzeba było złozyć z przesunięciem o 3 zęby a ten element wcisnać ponownie w walek. Dzieje sie tak w silnikach z przebiegami 150tyś km i więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.