Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno dawcy a kwestia OC

Featured Replies

Napisano

Jest problem z dostępnością niektórych części "luzem", więc planuję kupić drugie auto, "takie samo" jak jedno z tych, które już posiadam. Poprzekładać, co się da, a resztę oddać na szrot.

Nie mogę za bardzo wybrzydzać, więc być może będę musiał wziąć coś zarejestrowanego, lecz bez OC. Co wtedy - ubezpieczać na co najmniej pół roku auto, które za kilka dni i tak ma być "stracone"? niewiem.gif

Napisano

Mógłbyś popytać czy ktoś nie jest w stanie ubezpieczyć auta na kilka dni.

Inna sprawa - sprawdź czy na szrocie skasują ci auto które jest niekompletne. Chyba że poprzekładasz zużyte części z powrotem. Gdzieś słyszałem że może być problem z kasacją na złomie jeżeli auto jest niekompletne, albo mogą kazać dopłacić. Na ile jest to prawda nie wiem.

Napisano

> Mógłbyś popytać czy ktoś nie jest w stanie ubezpieczyć auta na kilka dni.

> Inna sprawa - sprawdź czy na szrocie skasują ci auto które jest niekompletne. Chyba że

> poprzekładasz zużyte części z powrotem. Gdzieś słyszałem że może być problem z kasacją na

> złomie jeżeli auto jest niekompletne, albo mogą kazać dopłacić. Na ile jest to prawda nie

> wiem.

Podobno za kazdy brakujący kilogram się chyba cos doplaca... coś mi sie tak obija o uszy... A OC pewnie trzeba bedzie miec bo to takie chore przepisy....

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś popytać czy ktoś nie jest w stanie ubezpieczyć auta na kilka dni.

Kręcą nosem. Najwyżej można zagadać, żeby dostać zwrot nadpłaconego OC po zezłomowaniu, bo chyba taka możliwość istnieje...

> Chyba że

> poprzekładasz zużyte części z powrotem.

Zdecydowanie tak. Innej opcji nawet nie biorę pod uwagę. Wszyscy złomiarze, których znam, to podli ludzie. Skoro kłopot stanowi dla nich wykręcenie z auta paru części (za które przecież bym zapłacił), to nie sądzę, że któryś łaskawie za darmo przyjmie na złom niekompletne auto.

Napisano

Z tego co wiem to pojazd w chwili złomowania/wyrejestrowania musi mieć OC, bo albo nie wezmą ci auta na szrocie albo w wydziale komunikacji pani poprosi o polisę a jak nie masz to zgłasza do funduszu i może być drogo grinser006.gif

Jednak, jeśli wykupisz polisę, nie wykorzystane OC odzyskasz od ubezpieczyciela więc stracisz niewiele...

Napisano

> Podobno za kazdy brakujący kilogram się chyba cos doplaca... coś mi sie tak obija o uszy...

możnaby spreparować złom szynami kolejowymi jak w zmienikach W111 zlosnik.gif

Napisano

> możnaby spreparować złom szynami kolejowymi jak w zmienikach W111

Kiedyś już pisałem:

Quote:

Mój kumpel jakiś czas temu, żeby się waga +/- zgadzała właśnie oddał z pełnym zbiornikiem, wszystkie zbiorniczki też były pełne ....

... gruzu i uzupełnione pod korek wodą. tapicerka była tak zlana, że pewnie starczyłoby wody, żeby napełnić średnie akwarium.

Ale cóż ... goście z autozłomu nie chcieli się zgodzić przyjąć bez dopłaty złomu bez skrzyni biegów i zawieszenia i, ze waga musi się zgadzać, albo 10 zł dopłaty za kilogram - no to zamiast oryginalnego zawieszenia w bagażniku znalazło się zawieszenie ze starej zastawy, braku skrzyni nie zauważyli, za to złom warzył 60 kg więcej niż masa wpisana w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano

Ale po co takie hocki klocki robić, wystarczyć pogooglać i poszukać gości co zajmują się kasacją. Za kompletne auto dostaniesz kwit i jeszcze pare $, za niekompletne kasy nie dają ale odbierają za free i wystawiają papier aby nie było problemu z OC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.