Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie jeszcze moze byc zwarcie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po tych wszystkich mrozach wszystko puscilio i jak to w Stilo cos mi zawilgło. Po pracy wsiadam do auta przekrecam kluczyk, czekam az sie skonczy cala 'procedura testowa' (patrz zgasnie airbag pasazera) nastepnie przekrecam na rozruch i .... nic sie nie dzieje z silnikiem, wszystko gasnie tak jakby w momencie ktos odcial mi akumulator.

Ladowalem go 2 dni temu wiec jetem pewien ze to nie on i mam jakies zwarcie. Po kilkunastu probach, wyjmowaniu przekaznikow w panelu w srodku auta jakos cudem odpalil.

Teraz stoi w garazu. Wyjalem skrzynke z bezpiecznikami i przkaznikami znajdujaca sie nad akumulatorem. Rozpolowilem i obie czesci sie susza nad piecem.

Moje pytanie gdzie jeszcze mam szukac i co sprawdzic zeby pozbyc sie problemu? hmm.gif

Napisano

> Witam,

> Po tych wszystkich mrozach wszystko puscilio i jak to w Stilo cos mi zawilgło. Po pracy wsiadam do

> auta przekrecam kluczyk, czekam az sie skonczy cala 'procedura testowa' (patrz zgasnie airbag

> pasazera) nastepnie przekrecam na rozruch i .... nic sie nie dzieje z silnikiem, wszystko

> gasnie tak jakby w momencie ktos odcial mi akumulator.

> Ladowalem go 2 dni temu wiec jetem pewien ze to nie on i mam jakies zwarcie. Po kilkunastu probach,

> wyjmowaniu przekaznikow w panelu w srodku auta jakos cudem odpalil.

> Teraz stoi w garazu. Wyjalem skrzynke z bezpiecznikami i przkaznikami znajdujaca sie nad

> akumulatorem. Rozpolowilem i obie czesci sie susza nad piecem.

> Moje pytanie gdzie jeszcze mam szukac i co sprawdzic zeby pozbyc sie problemu?

Objaw który opisujesz bardziej pasuje mi na rozrusznik.

Sprawdź jeszcze czy masz masę między silnikiem a budą.

Napisano
  • Autor

> Objaw który opisujesz bardziej pasuje mi na rozrusznik.

> Sprawdź jeszcze czy masz masę między silnikiem a budą.

Gdzie znajde punkty zaczepne? Zebym nie szukal po omacku alien.gif

A przy rozruszniku jest cos co moglo dostac wilgoci i czy latwo go wyjac zeby sprawdzic? Ewentualnie czy jest dobry dostep?

Napisano

Zostaw rozrusznik w spokoju .

Odkręć klemy od akumulatora (najpierw "-" później "+",przeczyść np.papierem ściernym klemy wewnątrz i bieguny akumulatora Załóż najpierw "+" a następnie "-" dobrze poskręcaj i próbuj zapalić . Możesz bieguny posmarować np.wazeliną techniczną. Sprawdzić też możesz przykręcenie tego czarnego "-" do karoserii.

Napisano
  • Autor

> Zostaw rozrusznik w spokoju .

> Odkręć klemy od akumulatora (najpierw "-" później "+",przeczyść np.papierem ściernym klemy wewnątrz

> i bieguny akumulatora Załóż najpierw "+" a następnie "-" dobrze poskręcaj i próbuj zapalić .

> Możesz bieguny posmarować np.wazeliną techniczną. Sprawdzić też możesz przykręcenie tego

> czarnego "-" do karoserii.

Klemy mam upackane smarem miedzianym a dokrecalem pare dni temu po ladowaniu. Mozliwe ze faktycznie minusowa jest troche luzniejsza, sprawdze to jeszcze dokladnie jutro

Napisano

> Gdzie znajde punkty zaczepne? Zebym nie szukal po omacku

Masa idzie od aku do podłużnicy, później dalej do skrzyni biegów.

(weź przewód 2,5mm i podepnij silnik pod minus aku i spróbuj odpalić)

> A przy rozruszniku jest cos co moglo dostac wilgoci i czy latwo go wyjac zeby sprawdzic?

> Ewentualnie czy jest dobry dostep?

Rozrusznik zostawimy na sam koniec choć duże prawdopodobieństwo, że to on a dokładnie uwalone uzwojenie na stojanie - przepalone połączenie (takie wróżenie z fusów - zobaczymy jak znajdziesz przyczynę)

do wyciągnięcia przydatny kanał, podnośnik lub giętkie ciało i wysokie kobyłki.

To nie stare Civic gdzie rozrusznik wyciąga się od góry dwom płaskimi kluczami - 10 i 13 biglaugh.gif

Napisano

cosik nie styka- stawiam na masę lub klemy - pamiętaj druciakiem nie papierem czyścimy

Napisano

> Rozpolowilem i obie czesci sie susza nad piecem.

Powinieneś rozćwiartkować na 4 części, a nie tylko dwie.

Napisano

> Klemy mam upackane smarem miedzianym a dokrecalem pare dni temu po ladowaniu. Mozliwe ze faktycznie

> minusowa jest troche luzniejsza, sprawdze to jeszcze dokladnie jutro

Na klemy stosuje się wazelinę techniczną nie smar.

Oprócz klem przejedź i sprawdź każde połączenie od aku do rozrusznika bo nie ma przejścia prądu gdzieś stąd masz te szopki.

Napisano
  • Autor

> Oprócz klem przejedź i sprawdź każde połączenie od aku do rozrusznika bo nie ma przejścia prądu

> gdzieś stąd masz te szopki.

Rozumiem ze winne moze byc polaczenie i po przekreceniu nie zaskoczyl razrusznik ale czy przy okazji gaslo by wszystko? Lampki w srodku zegary, podswietlenia itd?

Napisano

> Rozumiem ze winne moze byc polaczenie i po przekreceniu nie zaskoczyl razrusznik ale czy przy

> okazji gaslo by wszystko? Lampki w srodku zegary, podswietlenia itd?

Gdzieś brak styku i pod obciążeniem "przysiada" wszystko.... temat masy tyle razy się przewinął, że jak klemy masz ok to szukaj styku/połączeń masy.

Albo masa, albo połączenie z rozrusznikiem.

Sam rozrusznik ( czy za dużo nie bierze na rozruch ) sprawdzisz u sprzedawców aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.