Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Białe auto, 8 lat nie myte - czym atakować?

Featured Replies

Napisano

Czytając tego typu rady upewniam się, że postąpiłem słusznie zlosnik.gif

Korciło mnie, żeby otworzyć myjnię / studio detailingowe - doszedłem do wniosku, że to nie ma zbytnio szans bytu w naszych warunkach - utwierdzam się grinser006.gif

EDIT

Ale nie neguję - chcesz myć Cifem - Twoja sprawa wink.gif

Chcesz pumexem - też Twoja sprawa smile.gif

Napisano

wiesz, generalnie jestem mocno związany z branżą... testowałem różną chemię, na białym samochodzie cif działa bardzo dobrze .

ale spoko wiem że tutaj wszyscy znają się na wszystkim... więc już się nie odzywam tongue.gif na pewno wiesz najlepiej.

Napisano

> bo to bardzo dobra propozycja na białe auto najlepszy jest cif

kurde ja bialego nie mam oslabiony.gif a sa jakies domowe srodki do bordowego metalika?

Napisano

> kurde ja bialego nie mam a sa jakies domowe srodki do bordowego metalika?

kupić sobie biały zlosnik.gif

Napisano

a ja mam białe ...

mogło by się obrazić na cif[a

Napisano

No jak Ciff odpada to pewnie Pur - pomarańcza i eukaliptus będzie dobry hehe.gif

Ale cicho - to taka tajemnica siedzących w branży hehe.gif

Napisano

> to na próbę zrób na jakimś małym kawałku, gdzieś gdzie nie widać, schodzi nawet taki żółty nalot

Ja akurat mam wypróbowany środek na biel, ale kiedyś może spróbuję i tego.

Tak, Car Plan Color Restorer. Są tego dwa rodzaje do akryli i do metaliców smile.gif

To jest ów mój wypróbowany środek na doprowadzenie auta do bieli, o którym wspomniałam wcześniej. Raz na jakiś czas tym czyszczę auto i wygląda jak należy. Później wosk koloryzujący dodatkowo, ale konieczności nie ma.

Ja w każdym razie polecam - wypróbuj.

Napisano

> To jest właśnie sens i logika. Samochód był traktowany jako wozidło a nie posąg modlitewny.

W domu też nie sprzątasz 8 lat żeby nie traktować go jak posągu modlitewnego? Nie myjesz kibla, wanny, nie odkurzasz przez 8 lat? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W domu też nie sprzątasz 8 lat żeby nie traktować go jak posągu modlitewnego? Nie myjesz kibla,

> wanny, nie odkurzasz przez 8 lat?

Raczej o cotygodniowe mycie elewacji należałoby zapytac. Do tego wartośc domu jest jednak minimalnie chocby wyższa od wartości przedmiotowej w tym wątku Astry F smile.gif

Napisano

> Pozostawia ślady na lakierze

Jak ktoś z wielkim zapałem i siłą szoruje po przyklejonym do karoserii piachu, to może tak być. Zawsze korzystam ze szczotki i na razie żadnych widocznych śladów nie zauważyłem na żadnym z 5 samochodów, które miałem. Zawsze jednak WCZEŚNIEJ spłukuję mytą powierzchnię, by nie szorować po piachu. Mikrouszkodzenia prędzej czy później pojawią się zawsze, bez względu na użyty sprzęt myjący, ale samochodu pod mikroskopem nie oglądam. IMO łatwiej wypłukać nagromadzony piach ze szczotki niż gąbki czy ścierki.

Napisano

> Raczej o cotygodniowe mycie elewacji należałoby zapytac. Do tego wartośc domu jest jednak

> minimalnie chocby wyższa od wartości przedmiotowej w tym wątku Astry F

Quote:

Z ciekawostek - wnętrze również niesprzątane od tego czasu, znacznie trudniej je doczyścić.

Mechanicznie za to wyjątkowo dbane - gdzie tu sens i logika?

Czytasz wybiórczo, nie sprzątał 8 lat w środku więc jeździł w tym syfie.

Napisano

Najpierw myjnia automatyczna do zmycia wierzchniego brudu a potem jakaś chemia agresywna i ręczne mycie na koniec jakimś plastmalem czy pasta tempo przejechać.

Napisano

> Zima powoli puszcza, chciałbym przywrócić nabytą 3 miesiące temu Astrę F do jakiegokolwiek

> akceptowalnego stanu.

> Poprzedni właściciel powiedział mi, że przez 8 lat w jego rękach samochód nie był myty, tak też się

> prezentuje.

> Pojechałem z nim na myjkę ręczną ciśnieniową, ale po spłukaniu brudu biel jest nadal pełna

> "wgryzionego" brudu.

> Jak kiedyś miałem problem z doczyszczeniem plastików w Tico, zrobiłem to płynem do mycia alufelg,

> teraz też mam taką chrapkę, ale nie chciałbym uszkodzić lakieru do tego stopnia, żeby zaczął

> rdzewieć - póki co auto jest wolne od rdzy.

> Macie jakieś pomysły?

> Auto to Astra F kombi w kolorze białym.

Dimerem kilka razy, mniej rozcieńczonym i będzie biała zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz polezę na zewnątrz i pstryknę fotkę, ale auto jest już po myjce ciśnieniowej, więc największy

> bród zszedł, zresztą nie wyglądało od początku specjalnie odpychająco. Chodzi o brud, który

> wżarł się w lakier, auto jest białe, ale z nalotem szarości.

wątek sie rozrósł a fotek dalej nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.