Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania silnika po uruchomieniu ?

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów i zwracam się do nich z pytaniem czy u was jtd 115 KM też występuje taki objaw że przy np. porannym rozruchu silnik od strony skrzyni bardziej się telepie niż od strony rozrządu a po przejechaniu paru kilometrów złapaniu temperatury zgaszeniu i po chwili znowu odpaleniu silnik pracuję równiej i się nie telepie tak mocno jak przy pierwszym odpaleniu drga ale równomiernie po obu stronach a nie jak w pierwszym odpaleniu czy może macie jakąś hipotezę na ten temat dodam że wszystkie poduszki koło dwumasowe i sprzęgło było wymienione na nowe za pomoc serdecznie dziękuje smile.gif

Dziwi mnie tylko jedno czemu raz odpala z dużymi drganiami a za drugim już tych drgań nie ma i bez względu na temperaturę ? Czytałem na jednym z forum że to może by sprzęgło alternatora ? przy pierwszym odpaleniu nie mam rozjaśnienia świateł i deski natomiast za drugim już ten objaw jest ?

Napisano

> Witam szanownych kolegów i zwracam się do nich z pytaniem czy u was jtd 115 KM też występuje taki

> objaw że przy np. porannym rozruchu silnik od strony skrzyni bardziej się telepie niż od

> strony rozrządu a po przejechaniu paru kilometrów złapaniu temperatury zgaszeniu i po chwili

> znowu odpaleniu silnik pracuję równiej i się nie telepie tak mocno jak przy pierwszym

> odpaleniu drga ale równomiernie po obu stronach a nie jak w pierwszym odpaleniu czy może macie

> jakąś hipotezę na ten temat dodam że wszystkie poduszki koło dwumasowe i sprzęgło było

> wymienione na nowe za pomoc serdecznie dziękuje

> Dziwi mnie tylko jedno czemu raz odpala z dużymi drganiami a za drugim już tych drgań nie ma i bez

> względu na temperaturę ? Czytałem na jednym z forum że to może by sprzęgło alternatora ? przy

> pierwszym odpaleniu nie mam rozjaśnienia świateł i deski natomiast za drugim już ten objaw

> jest ?

jeśli bredzę, niech ktoś mnie poprawi: grinser006.gif

jakiś czas temu jeden z wtryskiwaczy postanowił mi się rozkodować. nie wiem dokładnie kiedy, nie wiem dokładnie dlaczego.

w każdym razie, zanim stilon obraził się ostatecznie i pojechał do Cinka na lawecie, silnik stroił różne fanaberie (nie chciał ciągnąć, czasami gasł, wpadał w nadprogramowe wibracje ). Objawy nie miały żadnej regularności.

podepnij padakę pod kompa i zobacz, czy przypadkiem silnik nie zgłasza jakichś błędów. z podpiętym kompem sprawdź czy wszystkie wtryskiwacze pracują równo, dają podobne dawki itp itd ok.gif

Napisano
  • Autor

Komp nic nie pokazuje żadnych błędów a co do wtrysków jakie parametry powinny byc prawidłowe?

Napisano

> Komp nic nie pokazuje żadnych błędów a co do wtrysków jakie parametry powinny byc prawidłowe?

dokładnej liczby nie pamiętam. porównaj, czy któryś nie odstaje znacząco od pozostałych

Napisano
  • Autor

A jeżeli będzie któryś odstawał to pewnie trzeba regenerowac czy też inna forma naprawy czeka ? W Fesie pokarze parametry wtrysków bo na moim kabelku pokazuje KLAS 2 i tyle może nie taki mam kabelek ?A może do aso podjechac żeby sprawdzili ?

Napisano

> A jeżeli będzie któryś odstawał to pewnie trzeba regenerowac czy też inna forma naprawy czeka ? W

> Fesie pokarze parametry wtrysków bo na moim kabelku pokazuje KLAS 2 i tyle może nie taki mam

> kabelek ?A może do aso podjechac żeby sprawdzili ?

Kabelek jest dobry smile.gifTaka jest klasa wtrysków.Dzieli się na 3 klasy:1;2;3

Napisano

> A jeżeli będzie któryś odstawał to pewnie trzeba regenerowac czy też inna forma naprawy czeka ?

a na to pytanie ci CINEK odpowie wink.gif

> A może do aso podjechac żeby sprawdzili ?

jeśli masz nadmiar wolnej gotówki, albo mało czasu wink.gif

Napisano
  • Autor

To jak mam kompem sprawdzi dawki podawanego paliwa skoro mi tylko klas 2 pokazuje jakiś inny program mi to pokarze ??? podpowiedzcie coś koledzy smile.gif

Napisano

> To jak mam kompem sprawdzi dawki podawanego paliwa skoro mi tylko klas 2 pokazuje jakiś inny

> program mi to pokarze ??? podpowiedzcie coś koledzy

rzuć okiem na korekty wtrysków

Napisano

> To jak mam kompem sprawdzi dawki podawanego paliwa skoro mi tylko klas 2 pokazuje jakiś inny

> program mi to pokarze ??? podpowiedzcie coś koledzy

Tak.

285790270-korekta.jpg

post-140827-14352515666139_thumb.jpg

Napisano

> JTD nie pokazuje ....

Jakoś tak z rozpędu potraktowałem temat,przepraszam oslabiony.gif

Ale pokazuje smile.gifale w tych cf4 smile.gif

ECU ISO Code: FD 86 C2 04 9E

2011-06-16 19:42:32

CONNECTED TO:

FIAT STILO 1.9 JTD

Bosch EDC16C39 CF4/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)

--------------------------------------------------------------

Kod ISO: FD 86 C2 04 9E

Numer rysunku FIAT: 51798000

Nuemr HW: 0281013672

Wersja HW: 00

Numer SW: 1037382795

Wersja SW: 3442

Numer homologacji: 1924E

Data zaprogramowania: 01/06/2007

READ PARAMETERS:

Korekta paliwa Cyl.1: 0,86 mm³/w

Korekta paliwa Cyl.2: -0,92 mm³/w

Korekta paliwa Cyl.3: -0,63 mm³/w

Korekta paliwa Cyl.4: 0,68 mm³/w

Mierzona masa powiet.: 459,0 mg/i

Mierzone cisnienie doladow.: 978 mBar

Cisnien. doladowania AD/C: 1 583,3 mV

Otwarcie zaworu EGR: 4,00 %

Temperatura wody: 59,06 °C

Napiecie sondy lambda: 2,1145 V

Koncentracja tlenu lambda: 0,169 %

Napisano
  • Autor

> Kabelek jest dobry Taka jest klasa wtrysków.Dzieli się na 3 klasy:1;2;3

A o co chodzi z tymi klasami bo w FESIE można je przeprogramowac ale nie wiem po co ??? i co taka operacja da ???

Napisano
  • Autor

Drgania silnika dalej są i to najbardziej na zimnym silniku jak w poniższym linku

silnik zimny stoi sztywno nawet nie drgnie a u mnie telepie całym a najbardziej od strony skrzyni a wraz z silnikiem wszystkie gumowe przewody czyli coś jest nie tak tylko co ??? myślicie że mogą to byc wtryski i trzeba podjechac je sprawdzic czy coś innego może to byc według was ???
Napisano
  • Autor

Dzisiaj odpalił i po jakiś 30 sekundach zaczął zchodzic ze ssania jak doszedł do 850 obrotów to znowu zaczeło nim trzęsc nagrałem telefonem filmik ale na nim wcale nie widac tych drgań frown.gif najlepiej zobaczyc to na żywo !!! może ktoś z Lublina miał by czas to z miłą chęcią bym się umówił na spotkanie i ocenienie tego zjawiska w żeczywistości !!! smile.gif czy też może u was też to tak wygląda i tak poprostu musi byc ???

• 3 miesiące później...
Napisano

> witam, i jak sprawa z tym drzeniem silnika od strony aku , ja mam dokladnie ten sam objaw , drzenie silnika , szcegolnie z prawej strony od aku. robilam rozrzad w aso w lutym zaraz po zakupie |( mowili o drzeniu i ze zwykle odpowiada za to poduszka ), wczesniejszy wlasciciel w aso naprawial kolo pasowe i pasek wieloklinowy, niedawno klimatyzacje serwis robilam w aso , nikt mi nic nie powiedzial, o alternatorze ( nie mam problemow z ladowaniem, nic nie piszczy, poduszki wymienilam nad skrzynia, i te dwie pod silnikiem , zadnej poprawy , nie zamierzam kupowac najdrozszej poduszki bo to bez sensu, szczegolnie ze jest od strony rozrzadu, a tam silnik nie drzy, za mocno uwazam mi klekocze, (aso przy zakupie sprawdzalo samochod poza zawiesz. drobnymi rzeczami nie mieli uwag) ja uwazam ze to albo swieca, przepustnica , egr ( chyba sie zawiesil ostatecznie , czy ktos faktycznie rozwiazal ten problem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.