Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia 'dwysprzeglowa' a wymiana sprzegla

Featured Replies

Napisano

Hejka,

dzisiaj podczas 'przerwy na kawke' rozmawialismy sobie o autkach i kiedy jeden z kolegow rozwodzil sie nad wspanialoscia DSG w jego Octavii padlo pytanie:

- znaczy rozumiem ze sprzegla wymieniasz 2 na raz? - czyli ze nie dosc ze skrzynia droga to jeszcze przy twoim stylu jazdy to sprzegla beda lecialy co 15kkm... smile.gif

konsterna na twarzy kolegi byla przepiekna...

ale pojawilo sie oczywiscie pytanie - czy w DSG sa klasyczne sprzegla ktore sie wymienia? czy wymienia sie je parami? a moze jak padnie sprzeglo to cala skrzynia idzie do smieci?

Napisano

Zazwyczaj są to mokre sprzęgła wielopłytkowe a ich wymiana jest znacznie trudniejsza niż klasycznego, ale przy normalnej jeździe starczają na znacznie dłużej niż zwykłe sprzęgło.

Napisano
  • Autor

> Hejka,

> dzisiaj podczas 'przerwy na kawke' rozmawialismy sobie o autkach i kiedy jeden z kolegow rozwodzil

> sie nad wspanialoscia DSG w jego Octavii padlo pytanie:

> - znaczy rozumiem ze sprzegla wymieniasz 2 na raz? - czyli ze nie dosc ze skrzynia droga to jeszcze

> przy twoim stylu jazdy to sprzegla beda lecialy co 15kkm...

> konsterna na twarzy kolegi byla przepiekna...

> ale pojawilo sie oczywiscie pytanie - czy w DSG sa klasyczne sprzegla ktore sie wymienia? czy

> wymienia sie je parami? a moze jak padnie sprzeglo to cala skrzynia idzie do smieci?

wymienia się "moduł" sprzęgieł - jeśli dobrze pamiętam cenę, to trochę ponad 1500zł.

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj są to mokre sprzęgła wielopłytkowe a ich wymiana jest znacznie trudniejsza niż

> klasycznego, ale przy normalnej jeździe starczają na znacznie dłużej niż zwykłe sprzęgło.

w DSG raczej tak, ale alfowy wynalazek - TCT ma na przyklad suche sprzegla wink.gif

Napisano
  • Autor

> wymienia się "moduł" sprzęgieł - jeśli dobrze pamiętam cenę, to trochę ponad 1500zł.

za calosc z robocizna? czy za sam element? smile.gif - w kazdym razie tragedii nie ma wink.gif

Napisano
  • Autor

> w DSG raczej tak

w DSG (czyli VW) są skrzynie dwusprzęgłowe "suche" i "mokre"

Napisano
  • Autor

> za calosc z robocizna? czy za sam element? - w kazdym razie tragedii nie ma

sam element.

Napisano
  • Autor

> w DSG (czyli VW) są skrzynie dwusprzęgłowe "suche" i "mokre"

wow... a to sobie mozna wybrac? :D

Napisano
  • Autor

> sam element.

thx za info wink.gif

Napisano
  • Autor

> wow... a to sobie mozna wybrac? :D

tak, można. smirk.gif

Napisano
  • Autor

> tak, można.

ale ze jak? chce sucha to biore touarega a jak mokra to octavie? bo w katalogu octy to tylko z albo bez DSG mozna wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale ze jak? chce sucha to biore touarega a jak mokra to octavie? bo w katalogu octy to tylko z albo

> bez DSG mozna

akurat w octavii DSG6 jest "mokre" a DSG7 "suche"

Napisano

> sam element.

Dodajmy jednakowoż, że (ZTCP) to wymienia się to razem z DKZ, a cena jaką podałeś to cena za jakiś zamiennik.

Napisano

> Dodajmy jednakowoż, że (ZTCP) to wymienia się to razem z DKZ, a cena jaką podałeś to cena za jakiś

> zamiennik.

Cenę sprawdziłem - nowy, z dwuletnią gwarancją i fakturą, zestaw sprzęgieł do DSG7 LUKa kosztuje na allegro 1740zł. Dwumas w tej skrzyni jest najzwyklejszym dwumasem, bez żadnych cudów.

Napisano

> Cenę sprawdziłem - nowy, z dwuletnią gwarancją i fakturą, zestaw sprzęgieł do DSG7 LUKa kosztuje na

> allegro 1740zł.

No tak jak mówiłem - zamiennik.

> Dwumas w tej skrzyni jest najzwyklejszym dwumasem, bez żadnych cudów.

i kosztuje... ?

Napisano

> Cenę sprawdziłem - nowy, z dwuletnią gwarancją i fakturą, zestaw sprzęgieł do DSG7 LUKa kosztuje na

> allegro 1740zł. Dwumas w tej skrzyni jest najzwyklejszym dwumasem, bez żadnych cudów.

dla dopełnienia dodam ceny serwisowe:sprzęgło 2600,dwumasa 3400

Napisano

> dla dopełnienia dodam ceny serwisowe:sprzęgło 2600,dwumasa 3400

A robocizna ile?

Napisano

> No tak jak mówiłem - zamiennik.

a sprzęgła jakiej firmy są montowane na pierwszy montaż? LUKa? hehe.gif

> i kosztuje... ?

nie wiem, nie sprawdzałem, bo z tego co wiem, można wymienić sprzęgła bez DKZ.

Napisano

> Hejka,

> dzisiaj podczas 'przerwy na kawke' rozmawialismy sobie o autkach i kiedy jeden z kolegow rozwodzil

> sie nad wspanialoscia DSG w jego Octavii padlo pytanie:

> - znaczy rozumiem ze sprzegla wymieniasz 2 na raz? - czyli ze nie dosc ze skrzynia droga to jeszcze

> przy twoim stylu jazdy to sprzegla beda lecialy co 15kkm...

> konsterna na twarzy kolegi byla przepiekna...

> ale pojawilo sie oczywiscie pytanie - czy w DSG sa klasyczne sprzegla ktore sie wymienia? czy

> wymienia sie je parami? a moze jak padnie sprzeglo to cala skrzynia idzie do smieci?

Tak z ciekawości, bo sam ujeżdżam skrzynię MCP/EGS Citroena - na czym polega styl jazdy, ktory doprowadza do zarzynania sprzęgła w takiej skrzyni?

Napisano

> a sprzęgła jakiej firmy są montowane na pierwszy montaż? LUKa?

Jarek, a gdzie ja napisałem, że "to źle" (bądź "to dobrze"), że zamiennik?

Nie spinaj się tak, bo Ci jeszcze strzeli żyła :-)

Kolega wyżej podał cenę części oryginalnej + usługi serwisowej.

> nie wiem, nie sprawdzałem, bo z tego co wiem, można wymienić sprzęgła bez DKZ.

Każde sprzęgło można wymienić z/bez DKZ, per analogiam każde DKZ można wymieniać bez sprzęgła itd.

Pewne rzeczy jednak robi się jednocześnie - czasem z uwagi na to, że "szkoda nie wykorzystać okazji" (np wymiana simeringu wału korbowego), a pewne bo tak przewiduje technologia.

OFC można być mądrzejszym od kury jajkiem i wymienić np samo sprzęgło, ale trzeba liczyć się z sytuacją, że coś dupnie i skutkiem tej oszczędności będzie konieczność wymiany DKZ oraz ponowna wymiana sprzęgła, oczywiście z koniecznością poniesienia ponownego kosztu robocizny.

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości, bo sam ujeżdżam skrzynię MCP/EGS Citroena - na czym polega styl jazdy, ktory

> doprowadza do zarzynania sprzęgła w takiej skrzyni?

nie mamy pojecia, ale w poprzednim aucie kolegi (octa z manualem) sprzegla zyly po 50kkm wink.gif - oczywiscie tzw 'badziewne zamienniki' wymieniane w ASO ktore sie nie zna smile.gif

wlasciciel tego DSG chyba sobie zdaje sprawe ze moze to jego styl jazdy konczyl sprzegla w takim tempie, wiec jak zobaczyl (w myslach) cene starego sprzegla x2 to sie troche zmartwil wink.gif

Napisano

> nie mamy pojecia, ale w poprzednim aucie kolegi (octa z manualem) sprzegla zyly po 50kkm -

> oczywiscie tzw 'badziewne zamienniki' wymieniane w ASO ktore sie nie zna

> wlasciciel tego DSG chyba sobie zdaje sprawe ze moze to jego styl jazdy konczyl sprzegla w takim

> tempie, wiec jak zobaczyl (w myslach) cene starego sprzegla x2 to sie troche zmartwil

Ja bym raczej pomyślał, że skoro nie potrafi operować zwykłym sprzęgłem, to skrzynia DSG jest właśnie dla niego.

Napisano

> Tak z ciekawości, bo sam ujeżdżam skrzynię MCP/EGS Citroena - na czym polega styl jazdy, ktory

> doprowadza do zarzynania sprzęgła w takiej skrzyni?

Dodawanie gazu w momencie gdy skrzynia zmienia biegi, rozpedzanie się z gazem do dechy, hamowanie silnikiem przez ręczna zmianę biegów na niższe.

Napisano

> Jarek, a gdzie ja napisałem, że "to źle" (bądź "to dobrze"), że zamiennik?

> Nie spinaj się tak, bo Ci jeszcze strzeli żyła :-)

Spróbuj utrzymać jakikolwiek poziom dyskusji ok.gif

> Kolega wyżej podał cenę części oryginalnej + usługi serwisowej.

Jeśli sprzęgło które mogę kupić za połowę ceny z ASO, jest tym samym sprzęgłem co w ASO, to nie obchodzi mnie co Ty nazywasz "oryginalnym"

> Każde sprzęgło można wymienić z/bez DKZ, per analogiam każde DKZ można wymieniać bez sprzęgła itd.

> Pewne rzeczy jednak robi się jednocześnie - czasem z uwagi na to, że "szkoda nie wykorzystać

> okazji" (np wymiana simeringu wału korbowego), a pewne bo tak przewiduje technologia.

> OFC można być mądrzejszym od kury jajkiem i wymienić np samo sprzęgło, ale trzeba liczyć się z

> sytuacją, że coś dupnie i skutkiem tej oszczędności będzie konieczność wymiany DKZ oraz

> ponowna wymiana sprzęgła, oczywiście z koniecznością poniesienia ponownego kosztu robocizny.

Jeśli dobrze zapamiętałem, to DKZ jest zamontowane na "zewnątrz" skrzyni DSG, na wale silnika.

32auditt-dsg.jpg

Jeśli się mylę, to mnie popraw, jeśli się nie mylę, to wyjaśnij mi, po co miałbym wymieniać DKZ razem z modułem sprzęgieł. ok.gif

Napisano

> Dodawanie gazu w momencie gdy skrzynia zmienia biegi, rozpedzanie się z gazem do dechy, hamowanie

> silnikiem przez ręczna zmianę biegów na niższe.

Dwa pierwsze ok, ale hamowanie silnikiem dlaczego?

Napisano

> Dwa pierwsze ok, ale hamowanie silnikiem dlaczego?

Za każdym razem jak wymuszasz zmianę biegu na niższy próbując hamować silnikiem, sprzęgła muszą zsynchronizować prędkość obrotów silnika i wału. Samo hamowanie nic złego nie robi, za to rozpoczęcie tego procesu tak.

Napisano

> Za każdym razem jak wymuszasz zmianę biegu na niższy próbując hamować silnikiem, sprzęgła muszą

> zsynchronizować prędkość obrotów silnika i wału. Samo hamowanie nic złego nie robi, za to

> rozpoczęcie tego procesu tak.

A czy przy redukcji nie ma dodania gazu hmm.gif

Napisano

> Za każdym razem jak wymuszasz zmianę biegu na niższy próbując hamować silnikiem, sprzęgła muszą

> zsynchronizować prędkość obrotów silnika i wału. Samo hamowanie nic złego nie robi, za to

> rozpoczęcie tego procesu tak.

Sorry za pytanie ignoranta, ale jestem trochę nietechniczny. Czy wobec tego, jeśli sam nie przerzucam biegu na niższy, a robi to komputer - oznacza to, że komputer wybiera moment na redukcję w momencie kiedy obroty wału i silnika są podobne?

Napisano

> Jarek, a gdzie ja napisałem, że "to źle" (bądź "to dobrze"), że zamiennik?

> Nie spinaj się tak, bo Ci jeszcze strzeli żyła :-)

> Kolega wyżej podał cenę części oryginalnej + usługi serwisowej.

> Każde sprzęgło można wymienić z/bez DKZ, per analogiam każde DKZ można wymieniać bez sprzęgła itd.

> Pewne rzeczy jednak robi się jednocześnie - czasem z uwagi na to, że "szkoda nie wykorzystać

> okazji" (np wymiana simeringu wału korbowego), a pewne bo tak przewiduje technologia.

> OFC można być mądrzejszym od kury jajkiem i wymienić np samo sprzęgło, ale trzeba liczyć się z

> sytuacją, że coś dupnie i skutkiem tej oszczędności będzie konieczność wymiany DKZ oraz

> ponowna wymiana sprzęgła, oczywiście z koniecznością poniesienia ponownego kosztu robocizny.

Mam dziwne wrażenie, że nie masz pojęcia o tym jak wygląda moduł sprzęgieł do DSG, i że pod względem "współpracy" z kołem zamachowym ma on niewiele wspólnego z "każdym sprzęgłem".

Napisano

> Sorry za pytanie ignoranta, ale jestem trochę nietechniczny. Czy wobec tego, jeśli sam nie

> przerzucam biegu na niższy, a robi to komputer - oznacza to, że komputer wybiera moment na

> redukcję w momencie kiedy obroty wału i silnika są podobne?

Zależy od modelu i algorytmu, ale najczęściej jeżeli zmieniasz bieg na niższy z puszczonym gazem to komputer myśli że chcesz hamować silnikiem = używa sprzęgieł jako tymczasowego hamulca (aż się wyrównają obroty). Podobnie jak byś to zrobił z ręczną skrzynią - zmieniając na niższy bieg po to by hamować silnikiem nie dodawałbyś gazu, ale użył sprzęgła puszczając je wolno.

P.S. Trochę inna skrzynia, ale tak w ramach poinformowania że są inne rozwiązania - u mnie IS-F w trybie manualnym dodaje gazu przed zmianą biegu na niższy co daje efekt skoków królika.

Napisano

> Podobnie jak byś to zrobił z ręczną skrzynią - zmieniając na niższy bieg po

> to by hamować silnikiem nie dodawałbyś gazu, ale użył sprzęgła puszczając je wolno.

A w życiu, daję gaz i puszczam sprzęgło na wyrównanych/spadających obrotach.

> P.S. Trochę inna skrzynia, ale tak w ramach poinformowania że są inne rozwiązania - u mnie IS-F w

> trybie manualnym dodaje gazu przed zmianą biegu na niższy co daje efekt skoków królika.

To bez sensu, czy aż tak trudno napisać algorytm redukcji?

Napisano

> To bez sensu, czy aż tak trudno napisać algorytm redukcji?

Taki który nie powodowałby królikowania - tak.

Napisano

> Jeśli się mylę, to mnie popraw, jeśli się nie mylę, to wyjaśnij mi, po co miałbym wymieniać DKZ

> razem z modułem sprzęgieł.

Przyjacielu,

DKZ w klasycznym układzie zwykle (podkreślam, aczkolwiek znam 2 przypadki - praktycznie można powiedzieć, że zaniedbywalna ilość, gdzie nie było potrzeby) wymienia się wraz ze sprzęgłem i na odwrót.

Powodem wymiany DKZ niezmiernie rzadko jest jego zużycie w sensie zużycia powierzchni współpracującej ze sprzęgłem, bądź uszkodzenie w sensie przegrzania wynikającego z przypalenia sprzęgła.

Zwykle jest to zużycie mechanizmu wachliwego - duże luzy.

DKZ w takim przypadku nie spełnia swojej roli - przenosi (za) duże wibracje na nowe sprzęgło, skutkiem czego doprowadza do jego szybkiego zniszczenia.

Ponieważ w cud-skrzyni DKZ spełnia tą samą rolę co w klasycznym układzie RÓWNIEŻ należy się liczyć z zależnością "wymiana sprzęgła = wymiana wraz z DKZ".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.