Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małżeństwo - zakup auta - dane na FV i w DR

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja: małżeństwo kupuje auto na FV.

Czy dane obojga małżonków muszą być na FV kupna?

Czy jeśli na FV są dane tylko jednego z małżonków można auto zarejestrować na oboje? I na odwrót: FV na oboje a w DR może być tylko jedno?

Napisano

> Czy dane obojga małżonków muszą być na FV kupna?

Tak. Ta osoba, która jest pierwsza na fakturze, jest właścicelem. Osoba druga będzie dopisana jako współwłaścicel.

> Czy jeśli na FV są dane tylko jednego z małżonków można auto zarejestrować na oboje?

Wprost tak nie można. Trzeba coś pokombinować z częściowym przekazaniem pojazdu drugiej osobie.

> I na odwrót:

> FV na oboje a w DR może być tylko jedno?

Wydaje mi się że DR musi być zgodny z fakturą, czyli nie może być tylko jedno wpisane do DR.

Napisano

> Taka sytuacja: małżeństwo kupuje auto na FV.

> Czy jeśli na FV są dane tylko jednego z małżonków można auto zarejestrować na oboje? I na odwrót:

Może być jedna osoba, potem idziecie razem do rejestracji i przed złożeniem papierów podpisujesz takie pisemko, że małżonek/małżonka będzie współwłaścicielem - sprawdzone tak ja zrobiłem.

Napisano

Jak dane obojga mają być też w dowodzie to tak

> Czy jeśli na FV są dane tylko jednego z małżonków można auto zarejestrować na oboje? I

trzeba napisać umowę darowizny np. 50 % auta na drugą osobę , zgłosić do US, nic to nie kosztuje bo w pierwszej grupie podatkowej nie ma podatku od darowizny, i formalnie robi się dwóch właścicieli do dowodu

na odwrót:

Można na odwrót smile.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czy jeśli na FV są dane tylko jednego z małżonków można auto zarejestrować na oboje? I na odwrót:

1. nie, nie muszą

2. tak, można, w WK i tak wypełniasz kwity i dla współwłasności jest osobny kwit, na druku rejestracji nie wpisuje się obu tylko głównego właściciela i ten musi być na FV

3. jak są oboje to nie wiem czy będzie można na jedno zarejestrować, przy jednym na bank się da na oboje.

Ad 2. jak wypełniłem kwit w WK zgodnie z danymi FV, czyli 2. os. na FV, to musiałem zaczynać od początku zlosnik.gif

Napisano

Po co komplikować sprawę?

Nie wystarczy jedna osoba.

Napisano

> Po co komplikować sprawę?

> Nie wystarczy jedna osoba.

Chłop chce kupic żonie na Dzien Kobiet autko, wiec jedzie w srode i kupuje (faktura na siebie).

W czwartek stawia zapakowane kokardą i i czeka na reakcje.

Jesli sie podoba, to chce zeby zona byla wspolwlascicielem (np kwestia znizek przy ubezpieczeniu).

Jesli sie nie podoba, to rejestruje na siebie.

Taki przypadek mi przyszedl do głowy na szybko.

Pozdrawiam

PS. Iwik nie obraź sie za tak wymyslne historie.

Napisano

> trzeba napisać umowę darowizny np. 50 % auta na drugą osobę , zgłosić do US, nic to nie kosztuje bo

> w pierwszej grupie podatkowej nie ma podatku od darowizny, i formalnie robi się dwóch właścicieli do dowodu

chyba przekombinowane - jezeli nie ma rozdzielnosci majatkowej to tego typu sprawy nie ma chyba koniecznosci zglszania do US bo z zalozenia jest to wspolny majatek nabyty w czasie trwania wspolnoty majatkowej

co innego zapewne w chwili gdy istnieje rozdzielnosc majatkowa

Napisano

> Tak. Ta osoba, która jest pierwsza na fakturze, jest właścicelem. Osoba druga będzie dopisana jako

> współwłaścicel.

Czym się różni współwłaściciel od właściciela w omawianym przypadku?

Napisano
  • Autor

No byłeś "prawie" blisko.

Gdzie nie wiadomo o co chodzi, chodzi o $

Jedno z właścicieli jest kierowcą młodym stażem i na dzień dobry ma premię +30% w stawkach ubezpieczeniowych, więc chytry plan jest taki, żeby wziąć FV na oboje a zarejestrować tylko na kierowcę ze zniżkami. Po 2 latach jak z drugiego zejdzie "premia" młodego stażem kierowcy - dopisać do DR.

Napisano

> chyba przekombinowane - jezeli nie ma rozdzielnosci majatkowej to tego typu sprawy nie ma chyba

> koniecznosci zglszania do US bo z zalozenia jest to wspolny majatek nabyty w czasie trwania

> wspolnoty majatkowej

> co innego zapewne w chwili gdy istnieje rozdzielnosc majatkowa

tu o co innego chodzi, WK skąd ma wiedzieć że jesteś żonaty ? akt ślubu będziesz im nosił? muszą mieć podstawę żeby wpisać drugiego właściciela - konkretną osobę, a co jak "udowodnisz" że masz żonę, a masz z nią rozdzielność ? , jak urzędnik ma to sprawdzić ? To co napisałem wbrew pozorom jest najprostsze, nawet jak masz samochód za 50-80 tys , to możesz umowę darowizny napisać na 5% samochodu, nie potrzeba tej umowy do US nosić bo wartość tych 5% jest poniżej progu który trzeba zgłaszać, a WK ma podstawę do wpisania drugiego właściciela. Kolega przerabiał taki temat, tyle że w relacji z córką.

Napisano

> Czym się różni współwłaściciel od właściciela w omawianym przypadku?

niczym , ale ktoś musi być pierwszy wpisany zlosnik.gif zazwyczaj wpisuje się pierwszę osobę wpisaną na fakturze, a drugą jako współwłaściciela.

Podobnie jest w przypadku spółki cywilnej, 2 współwłaścicieli po 50%, ale we wszystkich dokumentach jako pierwszy jest wpisywany ten który w umowie spółki jest pierwszy wpisany, dotyczy to też samochodów będących własnością spółki i wpisów w ich DR

Napisano

> tu o co innego chodzi, WK skąd ma wiedzieć że jesteś żonaty ? akt ślubu będziesz im nosił? muszą

> mieć podstawę żeby wpisać drugiego właściciela - konkretną osobę, a co jak "udowodnisz" że

> masz żonę, a masz z nią rozdzielność ? , jak urzędnik ma to sprawdzić ? To co napisałem wbrew

> pozorom jest najprostsze, nawet jak masz samochód za 50-80 tys , to możesz umowę darowizny

> napisać na 5% samochodu, nie potrzeba tej umowy do US nosić bo wartość tych 5% jest poniżej

> progu który trzeba zgłaszać, a WK ma podstawę do wpisania drugiego właściciela. Kolega

> przerabiał taki temat, tyle że w relacji z córką.

to sie zdecyduj bo raz piszesz ze do skarbowki ma ktos isc a raz ze nie musi

mi tylko chodzi o to ze skarbowce nic do tego i nie ma sensu mieszac US do sprawy tak jak to wczesniej sugerowales

Napisano

Do zniżek w PZU nie potrzebny jest wpis w dowodzie że żona jest współwłaścicielem, przerabiałem to, moja żona miała 60% zniżki w OC, ja miałem tylko 40%, powiedziałem że żona ma 60% i tyle mi dali. Nawet kwitka nie wypełniałem żadnego (pewnie dlatego że w PZU były te zniżki żony), w Hestii tak samo załatwiłem tyle że musiałem przynieść przebieg ubezpieczenia żony z PZU i jakiś kwit podpisać że nie mamy rozdzielności majątkowej.

Napisano

> to sie zdecyduj bo raz piszesz ze do skarbowki ma ktos isc a raz ze nie musi

> mi tylko chodzi o to ze skarbowce nic do tego i nie ma sensu mieszac US do sprawy tak jak to

> wczesniej sugerowales

może iść, ale nie musi, zależy o jaką kwotę darowizny chodzi, nie pamiętam dokładnych kwot, ale kwota darowizny do (chyba) 4000 zł nie trzeba zgłaszać do US, a jak powyżej to trzeba bo obliguje do tego ustawa o spadkach i darowiznach i US sie może doczepić jak nie było zgłoszenia, wśród 1 grupy podatkowej nie ma żadnych kosztów

Napisano

Faktura na mnie, żona miała być współwłaścicielem, auto zostało zarejestrowane na nas oboje tylko dlatego, że żona pracuje w urzędzie, bo inaczej to zapomnij ... co kraj to obyczaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.