Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 156 1.9jtd - czyli za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Jest sobie TAKIE ogłoszenie. Szwagier się mocno nad tym autem zastanawia. Co możecie powiedzieć o takim modelu - niekoniecznie o tym z ogłoszenia.

Napisano

> Co możecie powiedzieć o

> takim modelu - niekoniecznie o tym z ogłoszenia.

Na "dzień dobry" robisz zawiechę grinser006.gif. Mało miejsca w środku, dobre materiały i duża frajda z jazdy ok.gif

Napisano

> Jest sobie TAKIE ogłoszenie. Szwagier się mocno nad tym autem zastanawia. Co możecie powiedzieć o

delikatne i stosunkowo drogie zawieszenie potrafi dokuczyć na Polskich drogach. Po 2002 był FL, gdzie zdaje się pojawił się wyświetlacz komputera w konsoli środkowej. Benzyny to bym się bał jak ognia, bo portfel skomle przy stacji benzynowej, ale jtd z udokumentowanym przebiegiem... o ile to rzeczywiście są dokumenty, a nie książka serwisowa wypisana przez chcącego sprzedać towar sprzedawcę z możliwością zrobienia pieczątki hmm.gif

wsiąść, przejechać się i przed zakupem sprawdzić.

Napisano

zwlaszcza 2.0 jts, który nam w korkach w Warszawie nie przekracza 11 litrów przy w miarę dynamicznej jeździe... faktycznie paliwożłop...

Napisano

> Jest sobie TAKIE ogłoszenie. Szwagier się mocno nad tym autem zastanawia. Co możecie powiedzieć o

156 to auto niestety epoko do tyły jak już powstało - jakość pasowania i montowania elementów wewnatrz poniżej krytyki - po paru latach wszystko trzeszczy i lata.

zawieszenie tylko na autostrady

silniki hmm poza dieslem i GTA chyba nic ciekawego

buda o dziwo nie gnije - ogólnie jak to mówi mój pracodawca właściciel 3x 156 !! wszystko od nowości to ZŁOMEK !!

pewnie mnie teraz wszyscy zlinczują ale taka prawda auto technologicznie jest z lat 90 (niestety)

obsługuję na codzień 156 w wersjach GTA, 2.5 V6 i JTD wszystkie od nowości bez wypadków i wszystkie się rozlatują (użytkowane z głową i serwisowane ) przebiegi max 200kkm

żeby nie popadać w tagizm 159 to na prawdę przyzwoity samochów zrobiony na miarę swoich czasów tylko niestety ciasny a bagażnik w kombi to pomyłka jak i 156 tak 159

Napisano

Skoro to samochód ubiegłej epoki to czemu ma tak skomplikowane, wielowahaczowe zawieszenie, doskonale się prowadzi, właściwie jak po szynach oraz ma silnik na bezpośredni wtrysku benzyny? Z wyposażenia raczej też niczym nie odstaje...

Oj troszkę przesadzasz smirk.gif Samochód ma swoje wady, ale ma też mnóstwo zalet, w tym prowadzenie właśnie, dzwięk silnika oraz pięknie zaprojektowane wnętrze i linia zewnętrzna (mówię o 156 po FL, które jest dla mnie ideałem).

Fakt, samochód po 200kkm wygląda jak BMW po 400kkm, ale cóż - wszystkie samochody mają swoje wady i zalety...

Jak się nie jest miłośnikiem VW i Opla, szuka czegoś więcej niż poprawnego samochodu do poruszania się z punktu A do B i do tego przyciągająceo wzrok to właśnie wybiera się Alfa Romeo, moje odczucia są takie, że mimo iż ten samochód kupiłem narzeczonej i jeżdzę nim bardzo rzadko, uwielbiam to i nie chcę mi się z niego wysiadać!

Każdy staje przed wyborem, zrobić od czasu do czasu coś w zawieszeniu i pomęczyć się z jakąś kontrolką (co najczęśniej oznacza wadliwą kostkę) i jeździć na prawdę fajnym samochodem, czy kupić Golfa, czuć się jak pół wsi i robić zawieszenie raz na rok, za to na codzień patrzeć na smutną jak **** deskę i stylistykę. Sorry, ja wybieram opcję pierwszą...

Napisano

Daruj sobie to pytanie na tym forum hehe.gif

Dostaniesz odpowiedź od samych posiadaczy/fachowców i specjalistów od narki szwagra brata siostry zlosnik.gif

Ogólnie napisze tak :

Wady

- Spora usterkowość masa pierdół leci .

- Zawieszenie jest dość delikatne szczególnie na tanich zamiennikach. Na oryginałach wytrzymuje (w moim przypadku) około 50-60 kkm.

- Potrafi pojawiać się rdza na podwoziu.

- Awaryjne silniki benzynowe TS.

- Duże spalanie benzyny.

- Spasowanie wnętrza słabe.

- Bardzo mało miejsca w środku i bagażniku.

- Duża utrata wartości.

- Kiepska ergonomia w środku.

Zalety

- Dostęp do części, które mimo opinii pseudo użytkowników nie są bardzo drogie.

- Prowadzenie i zawieszenie.

- Bardzo dobre silniki JTD.

- Tania w zakupie.

- Silnik 2.5 V6, który potrafi spalić mniej niż TS i jest naprawdę bezawaryjny.

- Brak zainteresowania przez złodziei co ma wpływ na wysokość składek ubezpieczenia.

- Wygląd ponadczasowy.

Nie sugeruj się opiniami tego forum. Najczęściej wypowiadają się osoby, które nie wiele wiedzą z autopsji lub pracują w serwisach gdzie się wiadomo co robi smile.gif

Napisano

Polecam lekture wink.gif

Napisano

> wszystkie się rozlatują (użytkowane z głową i serwisowane ) przebiegi max 200kkm

To ja miałem jakiś wyjątkowy egzemplarz (1.9 JTD), kupiłem ją z przebiegiem 170tys (bankowo cofany - wycięte kartki z książki serwisowej) przejechałem nią kolejne 100tys i sprzedałem w przyzwoitym stanie. Fakt że zawieszenie jeśi jest sprawne daje frajde z prowadzenia, tyle że utrzymanie go w sprawności to duży problem, nie pamiętam ile razy wymieniałem wahacze z przodu, najtańsze "fasty" nie wytrzymywały 25tys. TRW dużo dłużej, ale leciały sworznie w górnych z przodu. Reszta bezproblemowa, dwa razy koło pasowe na wale korbowym, sprzęgło z dwumasą, łożysko, alternator (pęknięta obudowa) więcej problemów nie było.

Co tam się rozlatuje w tych co obsługujesz, słyszałem o lecących panewkach, ale to w TS-ach, ale JTD i V6 ?

Napisano

> To ja miałem jakiś wyjątkowy egzemplarz (1.9 JTD),

Największy znany mi przebieg dla silnika 1,9 JTD pochodzi właśnie z alfy 156 i wynosił 650 tys km... więc aż tak bardzo zawodne to nie są....

Osobiście chciałem ją kiedyś kupić ale tuż przed decyzją zakupu w ciągu kilku dni zobaczyłem 3 na lawetach 156-tek i zrezygnowałem.... przestraszyłem się smile.gif pewnie niepotrzebnie więc kupiłem Stilo 1,9 Jtd .... mogę więc wypowiedzieć się na temat silnika i poza EGR-em który należy czyścić i wymianami części Boscha to można ten silnik śmiało polecić jako bardzo trwały i ekonomiczny, może nie jest tak cichy jak obecne CR ale nie ma tragedii wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.