Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mniejsze spalanie lpg

Featured Replies

Napisano
Tu w aukcji pisze że podgrzewacz zmniejsza spalanie LPG, czy to pmożliwe?
Napisano

Jak reduktor jest za słaby do auta (albo ma cienką termikę) to się go wymienia a nie kupuje jakieś "badziewia " typu magnetyzer (bo co może dać podgrzewanie podgrzanego gazu?) ...

Napisano

>bo co może dać podgrzewanie podgrzanego gazu?

Podgrzać go po prostu bardziej. Idea jest pewnie taka, że dajesz szybkie przełączenie na gaz zimnego silnika, a co za tym idzie reduktora i LPG na wylocie, i potem dogrzewasz gaz tym ustrojstwem.

Druga kwestia to, jak sam zauważyłeś, słaba termika reduktora, czyli temperatura gazu spada istotnie przy ciągłej jeździe z dużym obciązeniem przez dłuższy czas.

Tak na moje oko, to jednak na zmieniejszenie zużycia LPG w ten sposób nie ma co liczyć.

Napisano

> Podgrzać go po prostu bardziej. Idea jest pewnie taka, że dajesz szybkie przełączenie na gaz

> zimnego silnika, a co za tym idzie reduktora i LPG na wylocie, i potem dogrzewasz gaz tym

> ustrojstwem.

> Druga kwestia to, jak sam zauważyłeś, słaba termika reduktora, czyli temperatura gazu spada

> istotnie przy ciągłej jeździe z dużym obciązeniem przez dłuższy czas.

> Tak na moje oko, to jednak na zmieniejszenie zużycia LPG w ten sposób nie ma co liczyć.

hmm.gif

tzn na początku pewnie jest zimny, ale zimne paliwo jest lepsze ? - coś jak intercooler ?

IMO bardziej chodzi o właśnie przypadek niewydalania reduktora, zalewania ciekłym gazem, wtedy ten ciekły odparuje hmm.gif

ale to jak ktoś pisał, lepiej wydajniejszy/drugi reduktor dołozyć

gdzieś czytałem że w V8 ciężko jest zrobić żeby śmigało na jednym reduktorze, a dołożenie drugiego zmniejszyło spalanie spineyes.gif

ale po co podgrzewać gaz ? u mnie filtr fazy lotnej jest gorący

Napisano

> ale po co podgrzewać gaz ?

Gaz podgrzewa się tak bardzo po to, żeby mieć pewność, że jest w stanie gazowym. Poza tym parownik nie ma regulacji przepływu cieczy, więc siłą rzeczy przy małym zapotrzebowaniu gaz będzie gorący. Sterownik LPG ma zapisaną w pamięci charakterystykę gęstości gazu w stos. do temp, więc teoretycznie temp. gazu nie ma znaczenia. Ale im gaz zimniejszy tym mniej ogrzewa powietrze i tym lepsze napełnianie cylindrów. Zwłaszcza w gen. I i II, gdzie gaz jest podawany daleko od głowicy.

Można sobie zamontować zawór termostatyczny z kapilarą na wejściu reduktora. Będzie on utrzymywał w miarę równą temp. gazu niezależnie od obciążenia. Przydatne zwłaszcza w korkach latem.

Napisano

> Podgrzać go po prostu bardziej. Idea jest pewnie taka, że dajesz szybkie przełączenie na gaz zimnego silnika, a co za tym idzie reduktora i LPG na wylocie, i potem dogrzewasz gaz tym ustrojstwem...

Albo w aucie tak jak ja mam - reduktor zaraz za chłodnicą - trochę z boku i powyżej górnej krawędzi chłodnicy.

Jak jest -20°C na zewnątrz, to przy stałej jeździe - chłodzeniu reduktora przez zimne powietrze - jego temperatura jest stała i wynosi ok. 40°C frown.gif

Napisano

> Albo w aucie tak jak ja mam - reduktor zaraz za chłodnicą - trochę z boku i powyżej górnej krawędzi

> chłodnicy.

> Jak jest -20°C na zewnątrz, to przy stałej jeździe - chłodzeniu reduktora przez zimne powietrze -

> jego temperatura jest stała i wynosi ok. 40°C

ale to lepiej jakoś osłonić reduktor a nie dokładać kolejne dziwne urządzenia ?

Napisano

> ale to lepiej jakoś osłonić reduktor a nie dokładać kolejne dziwne urządzenia ?

Oczywiście że tak smile.gif

Na razie osłoniłem przewody układu chłodzenia, ale czeka mnie uszczelnienie termostatu i wtedy też przy okazji zrobię izolację termiczną dla reduktora smile.gif

Napisano

> Oczywiście że tak

> Na razie osłoniłem przewody układu chłodzenia, ale czeka mnie uszczelnienie termostatu i wtedy też

> przy okazji zrobię izolację termiczną dla reduktora

zrobilem to co ty chcessz, czyli izolacje termiczna reduktora bo tez mam przy chlodnicy

polecam

Napisano

> Jak jest -20°C na zewnątrz, to przy stałej jeździe - chłodzeniu reduktora przez zimne powietrze -

> jego temperatura jest stała i wynosi ok. 40°C

Ja też tak mam i też planuję go ocieplić, ale to już na przyszłą zimę. Auto jeździ w porządalu, ale trzeba długo czekać na przełączenie - 25 deg na reduktorze potrafi być dopiero, gdy na wylocie płynu z silnika do nagrzewnicy i reduktora, jest już ponad 40 deg. frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.