Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel 1.3 słabo pali po nocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Podejrzenie "speca": paliwo cofa się. Nie wiem gdzie jest zawór zwrotny i chciałbym nie naprawiać tylko założyć dodatkowy przed filtrem paliwa. Jaką średnicę wew. ma ten przewód? Wiem że jak przetnę to będę widział, ale wtedy nie będę miał czym podjechać w celu zakupu.

Napisano

> Witam

> Podejrzenie "speca": paliwo cofa się. Nie wiem gdzie jest zawór zwrotny i chciałbym nie naprawiać

> tylko założyć dodatkowy przed filtrem paliwa. Jaką średnicę wew. ma ten przewód? Wiem że jak

> przetnę to będę widział, ale wtedy nie będę miał czym podjechać w celu zakupu.

Broń cie Boże nie przecinaj przewodów. Masz MJ z CR z el pompką gdzie paliwo tłoczone jest z cisnieniem kilku barów.

Nawet gdyby paliwo sie cofało to pompka ma potęzny wydatek i byś tego nie odczuł. A w ogóle w szynie wtryskowej też jest paliwo . Szukał bym przyczyny przez podłączenia do examinera , czas wtrysku, ilość , kąty itp.

Napisano

> Witam

> Podejrzenie "speca": paliwo cofa się. Nie wiem gdzie jest zawór zwrotny i chciałbym nie naprawiać

> tylko założyć dodatkowy przed filtrem paliwa. Jaką średnicę wew. ma ten przewód? Wiem że jak

> przetnę to będę widział, ale wtedy nie będę miał czym podjechać w celu zakupu.

Co to znaczy "słabo pali"? przyczyn może być kilka, od padniętych świec do... padniętego wszystkiego, co z paliwem związane. "Cofanie" paliwa ze względu na elektryczną pompę w baku brałbym pod uwagę jako ostatnie. Prędzej za niskie ciśnienie wytworzone przez ową pompę.

Napisano

A czemu nie zaczynasz od sprawdzenia świec żarowych hmm.gif ciąć przewody to głupota i wbijanie się w koszty facepalm%5B1%5D.gif Taniej Ci wyjdzie jak ktoś kto ma o tym pojęcie się wypowie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> szynie wtryskowej też jest paliwo . Szukał bym przyczyny przez podłączenia do examinera , czas

> wtrysku, ilość , kąty itp.

Nie wiem czy te parametry były sprawdzane, w każdym razie błędów nie było.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy "słabo pali"?

Muszę długo kręcić nim załapie, niezależnie od temperatury zew. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale odpala "na dotyk" kiedy po przekręceniu kluczyka poczekam aż pompka w zbiorniku się wyłączy, a następnie ponownie kluczyk i start

Napisano
  • Autor

> A czemu nie zaczynasz od sprawdzenia świec żarowych

Tak jak napisałem wyżej błędów nie było. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenie świeczek miernikiem?

Napisano

> Tak jak napisałem wyżej błędów nie było. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenie świeczek miernikiem?

Ale idąc Twim tokiem myślenia co ma dać jeszcze jeden filtr ? Nie wiadomo czy po zamontowaniu jeszcze jednego filterka ciśnienie paliwa sie nie zmieni niewiem.gif Jak na stacji uszlachetniają ON to co za różnica który filtr zapchasz więc po co modzić - sorki nie ogarniam boje_sie.gif Ze sprawdzeniem świec żarowych w byle jakim warsztacie nie powinni mieć problemu. Ja bym wlał takie coś skandynawskie do paliwa dawka x 2 jest na stacjach i polatał na tym jeśli masz zawalony filtr to powinno się poprawic. Ja cały rok do ON to lałem i działało jak ta lala cool.gif

285825181-dodatek-do-oleju-napedowego-diesel-skydd-500-ml.jpg

post-145126-14352515830685_thumb.jpg

Napisano

> Tak jak napisałem wyżej błędów nie było. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenie świeczek miernikiem?

Mozna ... ale niekoniecznie powie prawde.

Sprawna swieca powinna miec okolo 100ohmow.

Jednak sprawna swieca powinna sie rozżarzać od czubka ... w kierynku tylu ... generalnie prawie cala grzejaca czesc powinna sie swiecic.

Niedawno wymienialem u siebie w Xantii swiece ... 2 uwalone, 2 niby dobre .. z czego jedna swiecila tylko na czubku (i miala 100ohmów).

Najlepiej swiece wykrecic i podac na nia napiecie i obserwowac (uwaga .. nieumiejetnie trzymajac mozna sie oparzyć).

Napisano
  • Autor

> Najlepiej swiece wykrecic i podac na nia napiecie i obserwowac (uwaga .. nieumiejetnie trzymajac

> mozna sie oparzyć).

Boję się żeby nie urwać. Ale spróbuję może w sobotę.

Napisano

> Muszę długo kręcić nim załapie, niezależnie od temperatury zew. Nie wiem czy to zbieg okoliczności,

> ale odpala "na dotyk" kiedy po przekręceniu kluczyka poczekam aż pompka w zbiorniku się

> wyłączy, a następnie ponownie kluczyk i start

Czyli "po raz" grzeją wtedy dłużej świece, "po dwa" może mieć już pompka najlepsze dni za sobą i potrzebuje czasu, żeby wytworzyć odpowiednie ciśnienie wstępne. Bez powodu takiego ciśnienia nie wytwarza....

Napisano

> Boję się żeby nie urwać. Ale spróbuję może w sobotę.

Przy odkrecaniu ?

Ja lekko uderzalem w klucz ... a przy dokrecaniu ...z rozsadkiem ....

Napisano

> Mozna ... ale niekoniecznie powie prawde.

> Sprawna swieca powinna miec okolo 100ohmow.

> Jednak sprawna swieca powinna sie rozżarzać od czubka ... w kierynku tylu ... generalnie prawie

> cala grzejaca czesc powinna sie swiecic.

> Niedawno wymienialem u siebie w Xantii swiece ... 2 uwalone, 2 niby dobre .. z czego jedna swiecila

> tylko na czubku (i miala 100ohmów).

> Najlepiej swiece wykrecic i podac na nia napiecie i obserwowac (uwaga .. nieumiejetnie trzymajac

> mozna sie oparzyć).

sprawna swieca to ma 1-2 ohm proponuje zmierzyc.

Napisano
  • Autor

> sprawna swieca to ma 1-2 ohm proponuje zmierzyc.

... i zmierzyłem: od 1.3 do 1.4 ohma wszystkie mają.

Napisano

> ... i zmierzyłem: od 1.3 do 1.4 ohma wszystkie mają.

No to świece możesz wykluczyć old.gif spróbuj z tym specyfikiem znajomy tankował ON cały czas tylko na jednej stacji shella pod Warszawą i cały czas wymieniał filtry tak raz w miesiącu potem auto trafiło do aso i miał czyszczenie całego układu paliwowego od A do Z podobno był sam syf i blokował wszystko ooniee.gif Ja jeśli mam paliwo ON w autku to cały rok lato - zima dolewam tego specyfiku lepiej mi to działało niż tankowanie ON zimoeego ale tyle co ludzi tyle zdań 30.GIF

Napisano

> No to świece możesz wykluczyć spróbuj z tym specyfikiem znajomy tankował ON cały czas tylko na

> jednej stacji shella pod Warszawą i cały czas wymieniał filtry tak raz w miesiącu potem auto

> trafiło do aso i miał czyszczenie całego układu paliwowego od A do Z podobno był sam syf i

> blokował wszystko Ja jeśli mam paliwo ON w autku to cały rok lato - zima dolewam tego

> specyfiku lepiej mi to działało niż tankowanie ON zimoeego ale tyle co ludzi tyle zdań

Ten specyfik nalezy dodawac do paliwa, kiedy temperatura jest jeszc ze powyzej zera.

BTW ... przy -15oC musialem wyciagac smoka w Xantii .... nic przyjemnego ... ale to co zobaczylem .. przerazilo mnie ... syfu co nie miara.

Aha ... w Xantii swiece maja wiekszy opor.

Napisano

> Ten specyfik nalezy dodawac do paliwa, kiedy temperatura jest jeszc ze powyzej zera.

> BTW ... przy -15oC musialem wyciagac smoka w Xantii .... nic przyjemnego ... ale to co zobaczylem

> .. przerazilo mnie ... syfu co nie miara.

> Aha ... w Xantii swiece maja wiekszy opor.

A ja lałem cały rok i nigdy problemu nie miałem. lejąc go też w lecie smaruje ,czyści i przepala caly syf i parafina sie nie odkłada ale kto co lubi cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Paliwo się nie cofa bo niby jak skoro we filtrze jest zapas zawsze, poza tym pompa jest w baq jeśli ciśnienie jest ok nie ma się czego czepiać.

Osobiście sprawdził bym zawór EGR bo on może powodować to o czym piszesz. Błędu może nie być na kompie a zawór będzie pracował wadliwie (zacinał się) i objaw będzie właśnie taki a nie inny. Świece też mogą nie grzać tak jak ktoś napisał trzeba sprawdzić organoleptycznie czy centralka a właściwie przekaźnik świec żarowych podaje prąd na świece, później sprawdzić czy fizycznie świece się grzeją.

Co do innych pomysłów to jest ich jeszcze troche ale wszystko trzeba obadać :-)

Napisano
  • Autor

> ...

> Co do innych pomysłów to jest ich jeszcze troche ale wszystko trzeba obadać :-)

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Zawór EGR był ostatnio robiony bo właśnie się zacinał. Powiedz mi jak sprawdzić czy centralka podaje prąd na świece i jak sprawdzić czy ciśnienie wytwarzane przez pompę jest OK. Centralkę bym wykluczał, bo jaki pisałem, jeśli poczekam dłużej z kręceniem (po zgaśnięciu kontrolki świec) to pali na dotyk.

Napisano

> Centralkę bym wykluczał, bo jaki pisałem, jeśli poczekam dłużej z

> kręceniem (po zgaśnięciu kontrolki świec) to pali na dotyk.

To znaczy, że wszystko jest w porządku, tak właśnie powinno się uruchamiać silnik wysokoprężny - dopiero po zgaśnięciu kontrolki świec.

Przeczytaj instrukcję obsługi str. 150 - "Procedura dla wersji na olej napędowy"

Napisano
  • Autor

> To znaczy, że wszystko jest w porządku, tak właśnie powinno się uruchamiać silnik wysokoprężny -

> dopiero po zgaśnięciu kontrolki świec.

> Przeczytaj instrukcję obsługi str. 150 - "Procedura dla wersji na olej napędowy"

Wyobraź sobie, że czytałem. Nigdzie nie znalazłem informacji, że po zgaśnięciu kontrolki od świec (przy temp. zewn. ok. 8 st. ) należy poczekać ponad 10 sekund i dopiero uruchamiać.

Napisano
  • Autor

> A finalnie udało Ci się dojść do tego co się dzeje

No niestety jeszcze nie. Teraz to w ogóle muszę przestać szukać, bo padł mi przepływomierz i oddałem na gwarancji.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Kolego,a czy Ty w ogóle wymieniłeś filtr paliwa???

kilka razy. Wymieniam tak jak przewiduje instrukcja.

Napisano

Instrukcja przewiduje wymianę filtra paliwa co 60 tyś. km, a Ty piszesz, że już wymieniłeś kilka razy. Samochód musi więc mieć bardzo duży przebieg, dobrze byłoby przeprowadzić konkretną diagnostykę silnika.

Napisano

> Instrukcja przewiduje wymianę filtra paliwa co 60 tyś. km, a Ty piszesz, że już wymieniłeś kilka

> razy. Samochód musi więc mieć bardzo duży przebieg, dobrze byłoby przeprowadzić konkretną

> diagnostykę silnika.

A ile ma przelotu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A ile ma przelotu

200 tys. Co masz na myśli "konkretna diagnostyka"?

Napisano

> 200 tys. Co masz na myśli "konkretna diagnostyka"?

200 tysi normalnie nie wiem co Kolega miał na myśli prwnie ciśnienie na cylindrach, ciśnieie oleju, na pompie i na wtryskach reszta to elektronika. Świece masz sprawdzone więc zostają ciśnienia hmm.gif ciśnienie oleju i cylindrów powiedza sporo o stanie silnika old.gif

Napisano

> 200 tys.

z tego co pamiętam ten silnik producent przewidział na ok 150 tkm - powyżej to loteria spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> z tego co pamiętam ten silnik producent przewidział na ok 150 tkm - powyżej to loteria

To taki żart czy poważnie piszesz?

Napisano

> To taki żart czy poważnie piszesz?

Oj jak pisze Darek to raczej serio

Napisano

No tak do 150tys to ok ale powyżej kolega ma rację że to już loteria.

Zresztą jak każde silniki fiata <hahaha>

Ja bym jednak zaczął od wymiany filtra paliwa.

Często było to przyczyną odpalania za 2/3 razem po dłuższym postoju.

Napisano

Konstruktorzy przewidzieli żywotność tego silnika na ponad 250 tys. km.

Wracając do wcześniejszego postu:

...po zgaśnięciu kontrolki od świec (przy temp. zewn. ok. 8 st. ) należy poczekać ponad 10 sekund i dopiero uruchamiać. ,

jest jeszcze jedna możliwość takiego zachowania. Świece żarowe mogą być sprawne (nie wykazują przerwy) ale zużyte i wymagają dłuższego podgrzewania. Zgaśnięcie kontrolki nie świadczy o wyłączeniu świec. W tym silniku świece są włączone jeszcze przez jakiś czas jego pracy, aż do osiągnięcia jakiejś minimalnej temperatury.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.