Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak używać tlenku ceru?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie spore wiaderko tlenku ceru w celu czyszczenia szyb, ale nie chciałbym czegoś zepsuć w związku z czym pytanie - jak tego używać? Zrobić pastę z wodą? Trzeć ręcznie czy czymś obrotowym?

Napisano

> Kupiłem sobie spore wiaderko tlenku ceru w celu czyszczenia szyb, ale nie chciałbym czegoś zepsuć w

> związku z czym pytanie - jak tego używać? Zrobić pastę z wodą? Trzeć ręcznie czy

> czymś obrotowym?

z wiadra na szybę, a później ścierą trzyj

Napisano

> z wiadra na szybę, a później ścierą trzyj

Widzę że nie lubisz kolegi grinser006.gif

Ręka to jest masa roboty, najlepiej pad na wiertarkę (lub profesjonalnie - jakaś polerka? ), i jedziesz po całej szybie, i nie dociskasz w jednym miejscu długo bo będziesz miał soczewkę.

Oczywiście uprzednio rozrabiając z wodą, (w trakcie też musisz trochę "chłodzić").

Był już taki temat na MK.

Napisano

> Kupiłem sobie spore wiaderko tlenku ceru w celu czyszczenia szyb, ale nie chciałbym czegoś zepsuć w

> związku z czym pytanie - jak tego używać? Zrobić pastę z wodą? Trzeć ręcznie czy

> czymś obrotowym?

ja uzywam w filtrze cząstek stałych DPF.

Napisano
  • Autor

> Widzę że nie lubisz kolegi

> Ręka to jest masa roboty, najlepiej pad na wiertarkę (lub profesjonalnie - jakaś polerka? )

Czy maszyna do woskowania się nada?

Napisano

> czymś obrotowym?

na wyczyszczenie szyby z rysek wystarczy ci 15-20 gram z przedniej szyby- mówimy o czystym tlenku ceru ( białym) a nie o np różu poleskim który nie nadaje się do niczego,

robisz z tego wodnistą papkę, bierzesz maszynę polerską z padem filcowym i do dzieła w czasie pracy zwilżaj np lekko spryskiwaczem- aha pozaklejaj całe autko wokół bo chlapie

edit- było parę dni temu - klik

Napisano

> na wyczyszczenie szyby z rysek wystarczy ci 15-20 gram z przedniej szyby- mówimy o czystym tlenku

> ceru ( białym) a nie o np różu poleskim który nie nadaje się do niczego,

zlosnik.gif Marek mieszka w USA - tam chyba tak nie kantują ludzi na każdym kroku jak w PL?

> robisz z tego wodnistą papkę, bierzesz maszynę polerską z padem filcowym i do dzieła w czasie pracy

> zwilżaj np lekko spryskiwaczem- aha pozaklejaj całe autko wokół bo chlapie

> edit- było parę dni temu - klik

A ja mysle że z tym zanieczyszczeniem szyby przez stwardniałe oleje to lekka ściema sprzedawców tlenku ceru, bo specjalnie oglądałem swoją i nic takiego nie było smile.gif

Napisano

> czymś obrotowym?

Po pierwsze, to nie jest żadne czyszczenie szyb tylko regularna polerka.

Po drugie, dla mnie to czysta głupota i przesada, można przy nie umiejętnym stosowaniu popsuć sobie szybę. Takie rzeczy pozostawia się fachowcom!!!

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze, to nie jest żadne czyszczenie szyb tylko regularna polerka.

> Po drugie, dla mnie to czysta głupota i przesada, można przy nie umiejętnym stosowaniu popsuć sobie

> szybę. Takie rzeczy pozostawia się fachowcom!!!

Przede wszystkim to chce stoły w domu wypolerowac bo są porysowane. A przy okazji przejade tez lekko szyby. I już będę fachowcem...

Napisano

> Po pierwsze, to nie jest żadne czyszczenie szyb tylko regularna polerka.

nieprawda- jak rozrobisz sobie małe stężenie szybę tylko oczyszcza nie poleruje!!

> Po drugie, dla mnie to czysta głupota i przesada, można przy nie umiejętnym stosowaniu popsuć sobie

> szybę. Takie rzeczy pozostawia się fachowcom!!!

Bujda na resorach- nie wiem co byś musiał z tą polerką wyprawiać aby uszkodzić szybę?!!

to nie jet lakier że go możesz np przepalić, przetrzeć czy przegrzać!!

Urban legend!!

Napisano
  • Autor

> Urban legend!!

Mi chodzi głównie o wyczyszczenie szyby + wypolerowanie stołów w domu - na tych będę testował bardziej radykalne polerowanie, bo są trochę porysowane.

Kupiłem takie coś:

31buxBTAwOL._SL500_AA300_.jpg

100% tlenek ceru, żadnych dodatków.

Napisano

> Mi chodzi głównie o wyczyszczenie szyby + wypolerowanie stołów w domu - na tych będę testował

> bardziej radykalne polerowanie, bo są trochę porysowane.

> Kupiłem takie coś:

> 100% tlenek ceru, żadnych dodatków.

to jest róż polerski z domieszką tlenku ceru a nie czysty tlenek - tlenek jest zupełnie biały jak mąka czy talk!

Napisano

> A ja mysle że z tym zanieczyszczeniem szyby przez stwardniałe oleje to lekka ściema sprzedawców

> tlenku ceru,

Z tymi olejami to nie do końca jest ściema. Dzisiejsze oleje syntetyczne tak czy inaczej wydostają się z silników. Czy to z błotem śnieżnym (tu chyba najintensywniej) czy z błotem za ciężarówką , lądują na szybach i tworzą cieniuuuuśki film, tak mocno przylegający, że zadnym płynem szyby porządnie nie umyjesz. Przekonałem się o tym jak kupiłem takie mleczko (emulsję) z Turtla. Niby ma polerować (cienko), ale szybę czyści rewelacyjnie z tych właśnie oleistych zanieczyszczeń. Po takiej operacji wystarczy 2-3 razy machnąć wycieraczkami i szyba czysta, nic się nie maże, smug nie zostawia. Kiedyś zwalałem na zużyte wycieraczki, teraz używam tego preparatu raz na 3-4 tygodnie (zimą zcęściej) i jest OK!

Dodam, że też świetnie czyści lustra szafy Stanley'a w domu!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.