Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż świateł do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zakupiłem sobie (nie wiem czy dobre czy nie) światła LEDowe do jazdy dziennej. Wszystko ładnie pięknie z montażem sobie poradzę ale już instalacja elektryczna to dla mnie czarna magia oslabiony.gif

Mam taką instrukcję podpięcia:

285834733-inst.jpg

I ni w ząb nie kumam jak gdzie i co podłączyć. Czy mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć (najlepiej z jakimiś fotkami) gdzie wpiąć dany kabelek confused.gif

Pacjent to Astra F - byłbym wdzięczny za pomoc zlosnik.gif

P.S. Manuala czytałem i z niego też nic nie kumam hehe.gif

post-41266-14352515895233_thumb.jpg

Napisano

czarny przewód do masy czyli minusa na akumulatorze

czerwony do plusa po stacyjce - plus po stacyjce to przewód w czarnej lub czarnej z kolorowym paskiem osłonie

białe przewody (tu nie jestem tego pewien niech inni wypowiedza sie) powinny iśc do przewodów zasilajacych reflektory (+) czyli chyba zółtych hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czarny przewód do masy czyli minusa na akumulatorze

Rozumiem że bezpośrednio do klemy jakoś ten przewód przypiąć?

> czerwony do plusa po stacyjce - plus po stacyjce to przewód w czarnej lub czarnej z kolorowym

> paskiem osłonie

Ale gdzie szukać tego przewodu - w komorze silnika? w kabinie? i jak się w niego wpiąć - w przewód czy jest jakaś kostka?

> białe przewody (tu nie jestem tego pewien niech inni wypowiedza sie) powinny iśc do przewodów

> zasilajacych reflektory (+) czyli chyba zółtych

No to na razie na 100% wiem gdzie dać czarny przewód hehe.gif

Napisano

> Rozumiem że bezpośrednio do klemy jakoś ten przewód przypiąć?

gdzie ci bedzie łatwiej, ważne by była masa na światłach wink.gif

> Ale gdzie szukać tego przewodu - w komorze silnika? w kabinie? i jak się w niego wpiąć - w przewód

jak sama nazwa wskazuje plus po stacyjce snajdziesz na pewno w okolicach stacyjki wink.gif

plus po stacyjce idzie chyba tez do wycieraczek, pompki spryskiwacza

przewód możesz przylutować do plusa po stacyjce i zabezpieczyć lub poprostu na skrętkę wink.gif

> No to na razie na 100% wiem gdzie dać czarny przewód

claps.gif

Napisano

> plus po stacyjce idzie chyba tez do wycieraczek, pompki spryskiwacza

wg mnie najlepiej jest się wpiąć w plus po stacyjce idzie na wyłącznik termiczny wentylatora chłodnicy -i tam bym się wpioł.

P.S. daj linka jakie światełka kupiłeś i jak już będą podłączone do zrób proszę fotkę tak z ok. 50 m od autka- od kilku miesięcy myślę o DRL-ach, a nie wiem jakie wybrać?

Napisano

> a nie wiem jakie wybrać?

najlepiej jakieś markowe bo tylko te sensownie swiecą z tego co widzę, reszta to są swiatła do jazdy dziennej tylko z nazwy wink.gif

Napisano

> najlepiej jakieś markowe bo tylko te sensownie swiecą z tego co widzę, reszta to są swiatła do

> jazdy dziennej tylko z nazwy

Wiem, ale nie chce diod, bo to to widać jak już się mija z autem.

Nowe Octavie czy Polo mają światła do jazdy dziennej na zwykłą żarókę P21W - jak się przepali to zmieniasz żarówkę za 2 zł i dalej jazda - a i widoczność o wiele lepsza.

Mam nawet animację jak te lamki świaecą ale nie wiem jak wstawić ją tu na forum.

Lampy chcę kupić tu:

http://lampcar.home.pl/index.php?page=sh...&Itemid=122

Napisano
  • Autor

> wg mnie najlepiej jest się wpiąć w plus po stacyjce idzie na wyłącznik termiczny wentylatora

> chłodnicy -i tam bym się wpioł.

> P.S. daj linka jakie światełka kupiłeś i jak już będą podłączone do zrób proszę fotkę tak z ok. 50

> m od autka- od kilku miesięcy myślę o DRL-ach, a nie wiem jakie wybrać?

Takie kupiłem - masę tego na allegro znajdziesz. Pewnie jakaś chińszczyzna bo cóż innego oslabiony.gif

Ale już mam dość przepalających się żarówek i zbędnego obciążania akumulatora - tym bardziej że 80% mojej jazdy to jazda po mieście/w korkach.

Do nowego auta pewnie bym ich nie zamontował ale do 14 letniej Astry jak znalazł zlosnik.gif

1329221726_315248975_1-Pictures-of--DAYTIME-RUNNING-LIGHTS-LED.png

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Trochę więcej bo moje są z automatem yikes.gifhehe.gif

Coś ok. 60 zeta z przesyłką mnie wyszło.

Napisano

> Trochę więcej bo moje są z automatem

> Coś ok. 60 zeta z przesyłką mnie wyszło.

Automat mozna sobie samemeu zrobic na przekazniku. lizak.gif

Napisano

Podstawowym problemem praktycznie wszystkich (nawet tych markowych) DRL na LEDach są duże zakłócenia elektromagnetyczne emitowane przez przetworniczki sterujące prądowo gałęziami LEDów. Dość intensywnie sieją i zakłócają radio samochodowe (słyszalne na stacjach ze słabszym sygnałem) lub CB.

Napisano
  • Autor

> LEDów. Dość intensywnie sieją i zakłócają radio samochodowe (słyszalne na stacjach ze

> słabszym sygnałem) lub CB.

Czytałem gdzieś na jakimś forum właśnie coś podobnego.

Ale akurat ja radia słucham rzadko - przeważnie z mp3 leci muzyka a CB nie posiadam - więc jeśli takowy problem wystąpi to może nie będzie dla mnie zbyt uciążliwy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Automat mozna sobie samemeu zrobic na przekazniku.

Nie wiem czy zauważyłeś jak ja mam problem ze zmajstrowaniem samej tylko instalacji (pewnie niektórzy leją ze mnie jak trzeba hehe.gif ) a co dopiero o jakichś automatach robionych na przekaźniku grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem czy zauważyłeś jak ja mam problem ze zmajstrowaniem samej tylko instalacji (pewnie

> niektórzy leją ze mnie jak trzeba ) a co dopiero o jakichś automatach robionych na

> przekaźniku

A z czego tu lac nie kazdy musi znac sie na elektryce bynajmniej ja do tego tak podchodze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Poproszę o podpowiedź. Który kabelek (chodzi o kolor) to + w kostce od świateł mijania i świateł pozycyjnych?

285836583-pa160301.jpg

Fotografia znaleziona przez wujka gugla w necie zlosnik.gif

post-41266-14352515901535_thumb.jpg

Napisano

Żólty w dużej kostce (w kółku czerwonym) do przewód od świateł mijania

W mniejszej kostce poniżej dużej ten NIEBRĄZOWY wink.gif to + od pozycyjnych.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Żólty w dużej kostce (w kółku czerwonym) do przewód od świateł mijania

> W mniejszej kostce poniżej dużej ten NIEBRĄZOWY to + od pozycyjnych.

> Pozdroofka

Dzięki za odpowiedź.

W schemacie pisze że "do świateł mijania lub pozycyjnych" więc chyba nie ma znaczenia pod które podepnę?

Napisano

> Dzięki za odpowiedź.

> W schemacie pisze że "do świateł mijania lub pozycyjnych" więc chyba nie ma znaczenia pod które

> podepnę?

nie ma znaczenia, bo chodzi o to , że włączając światła na noc maja zgasnąć dzienne a czy to będą pozycyjne czy mijania to mało ważne bo i tak oba w nocy świecić muszą

Napisano

> nie ma znaczenia, bo chodzi o to , że włączając światła na noc maja zgasnąć dzienne a czy to będą

> pozycyjne czy mijania to mało ważne bo i tak oba w nocy świecić muszą

Jest różnica - w przepisach jest jasno napisane, że DRL ma zgasnąć po zapaleniu świateł pozycyjnych. Jak podłączysz pod mijania i wieczorkiem staniesz np. na przystanku czekając za kimś i włączysz tylko pozycje wówczas DRL będą się świecić. Jak jeszcze będziesz miał szczęście i akurat będzie przejeżdżał obeznany policial.gif to twój dowód rejestracyjny zrobi 30.GIF. I niestety wówczas będzie miał on rację ponieważ po doposażeniu pojazdu pojazd nie będzie spełniał warunków pracy DRL

Napisano

> Jest różnica - w przepisach jest jasno napisane, że DRL ma zgasnąć po zapaleniu świateł

> pozycyjnych.

zgadzam się w całej rozciągłości

pisząc powyższe to pisałem ogólnie wink.gif

ciekawe jest to, iż producent swiateł juz wprowadza w błąd i pisze, że można pod światła mijania podpiąć

Napisano
  • Autor

> Jest różnica - w przepisach jest jasno napisane, że DRL ma zgasnąć po zapaleniu świateł

> pozycyjnych.

Czyli podpinać się pod postojówki?

Kurde już prawie prawie zostałem elektrykiem hehe.gif

Teraz pozostaje mi tylko jeszcze znaleźć podłączenie do zapłonu ze stacyjki - jakby ktoś był tak miły i poratował jakimś fajnym foto zlosnik.gif

Napisano

Moja propozycja moze troszke chamska, ale patrzac jakie pytania zadajesz to proponuje podjechac do warsztatu i dac pare zlotych zeby to oni zamontowali. Obawiam sie ze jak nie znasz sie na instalcji elektrycznej to mozesz wieksze straty narobic niz koszt monatzu w jakims warsztacie

Napisano
  • Autor

> Moja propozycja moze troszke chamska, ale patrzac jakie pytania zadajesz to proponuje podjechac do

> warsztatu i dac pare zlotych zeby to oni zamontowali. Obawiam sie ze jak nie znasz sie na

> instalcji elektrycznej to mozesz wieksze straty narobic niz koszt monatzu w jakims warsztacie

Eeeee tam założyłeś naprawdę wersję bardzo pesymistyczną - nie takie rzeczy się w życiu robiło. Na elektryce się nie znam to fakt ale wszystko inne potrafię robić grinser006.gif

Poza tym już wszystko mam jasne - pozostaje tylko +do zapłonu po stacyjce zlosnik.gif

Napisano

> Poza tym już wszystko mam jasne - pozostaje tylko +do zapłonu po stacyjce

pomyśl które urządzenia działaja tylko po włączeniu zapłonu i w ich okolicach szukaj czarnego przewodu grinser006.gif

Napisano

> Czyli podpinać się pod postojówki?

waytogo.gif

> Kurde już prawie prawie zostałem elektrykiem

hehe.gif

> Teraz pozostaje mi tylko jeszcze znaleźć podłączenie do zapłonu ze stacyjki

Po stacyjce "działa" np. klakson, cewka zapłonowa, wiatrak na chłodnicy (z tym, ze ten jest odcinany za czas rozruchu więc światełka będą gasły podczas odpalania. Może to i lepiej... wink.gif )

Ja mam cewkę na nadkolu i nawet wychodzi z niej luźny przewód zakończony konektorem. Aż się prosiło żeby coś tam podłączyć smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

To taka moja drobna uwaga - bo wychodzi że to ważne. W tym manualu na astra.auto.pl jest podane podpięcie pod światła mijania - może by tam dopisać opcję że zalecane pod postojowe? hmm.gif

> Po stacyjce "działa" np. klakson, cewka zapłonowa, wiatrak na chłodnicy (z tym, ze ten jest

> odcinany za czas rozruchu więc światełka będą gasły podczas odpalania. Może to i lepiej... )

> Ja mam cewkę na nadkolu i nawet wychodzi z niej luźny przewód zakończony konektorem. Aż się prosiło

> żeby coś tam podłączyć

> Pozdroofka

Wydaje mi się że ten wiatrak na chłodnicy to mogłaby być najlepsza opcja. Nie dość że nie trzeba będzie kabli przeciągać do kabiny to jeszcze jak piszesz ze będą gasły podczas rozruchu ok.gif

W każdym razie dzięki za podpowiedź zlosnik.gif

Napisano

> To taka moja drobna uwaga - bo wychodzi że to ważne. W tym manualu na astra.auto.pl jest podane

> podpięcie pod światła mijania - może by tam dopisać opcję że zalecane pod postojowe?

Manual był robiony kiedy przepisy były stare wink.gif

> Wydaje mi się że ten wiatrak na chłodnicy to mogłaby być najlepsza opcja.

Od wtyczki wiatraka do lewej lampy masz tuż-tuż wink.gif

> nie trzeba będzie kabli przeciągać do kabiny

Skupiłem się na miejscach występowania plusa po stacyjce pod maską wink.gif Od klaksonu też masz blisko do lamp.

Pozdroofka

Napisano

> Skupiłem się na miejscach występowania plusa po stacyjce pod maską Od klaksonu też masz blisko do lamp.

Witam.

Z tego co wiem klakson nie jest podłączony pod stacyjkę, lecz na stale do akumulatora.

Co do "+ po stacyjce" to faktycznie można pod wentylator chłodnicy lub ( też niedaleko) cewkę zapłonową.

P.S. Też montowałem identyczne lampy u siebie (bez automatu który zrobiłem sobie sam), tylko ja podłączałem się pod taka okrągłą kostkę (złącze) przy akumulatorze.

Napisano
  • Autor

Generalnie już temat wyczerpany i wszystko jasne ale wpadła mi do głowy jedna myśl idea.gif

Czy nie można tego +po zapłonie wpiąć pod któryś bezpiecznik?

Przecież w kabinie są bezpieczniki i od świateł postojowych i od wentylatora etc. - czy to można tak zrobić czy będzie mało profesjonalnie? grinser006.gif

Napisano

> Z tego co wiem klakson nie jest podłączony pod stacyjkę, lecz na stale do akumulatora.

Kurcze, aż sprawdzę (jak tylko Astra wróci do domu smile.gif ) czy klakson działa bez stacyjki smile.gif Jetem prawie pewny, że nie, ale co prawda bardzo rzadko go używam, a na postoju wcale smile.gif No, chyba że coś poprzerabiałem i zapomniałem zlosnik.gif A przerabiałem, bo przecież nie mam oryginalnego smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Przecież w kabinie są bezpieczniki i od świateł postojowych i od wentylatora etc.

No przeca nie chciałeś ciągnąć kabli z kabiny grinser006.gifzlosnik.gif

> czy to można tak zrobić czy będzie mało profesjonalnie?

Wszystko Ci wolno, Twoje auto wink.gif Jak tylko będę miał dostęp do garażu to pokażę ci fotę sprytnego rozwiązania, jak podłączać się w bezpieczniki bez nacinania kabli smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No przeca nie chciałeś ciągnąć kabli z kabiny

No niby tak - tyle że nikt nie podpowiedział tak banalnego rozwiązania - na to bym się zdecydował bez wahania grinser006.gif

> Wszystko Ci wolno, Twoje auto

Tylko czy to będzie dobre rozwiązanie - znaczy się która opcja lepsza/trwalsza/bezpieczniejsza - już o długość kabli nie chodzi.

> Jak tylko będę miał dostęp do garażu to pokażę ci fotę sprytnego

> rozwiązania, jak podłączać się w bezpieczniki bez nacinania kabli

> Pozdroofka

No to czekam na fotkę zlosnik.gif

Napisano

> No niby tak - tyle że nikt nie podpowiedział tak banalnego rozwiązania - na to bym się zdecydował bez wahania

A ja przeciwnie smile.gif Jak podłączałem pralkę w łazience, nie ciągnąłem węża z wodą z kuchni wink.gif

> Tylko czy to będzie dobre rozwiązanie - znaczy się która opcja lepsza/trwalsza/bezpieczniejsza -

> już o długość kabli nie chodzi.

Każda opcja będzie dobra, bo Twoja. Tak zdecydujesz i tak będzie. Nikt Ci nie będzie zaglądał jak masz podłączone wink.gif

> No to czekam na fotkę

Obyło się bez garażu, na kompie znalazłem fotkę smile.gif

Taki prosty gadżecik (znalazłem u zielika w sklepie zlosnik.gif ). Wyjmujesz bezpiecznik ze skrzynki i wkładasz go w miejsce "A". W "B" podłączasz przewód, którym chcesz się wpiąć, zakończony męskim konektorem. I całość w miejsce wyjętego bezpiecznika. Zestaw wystaje ponad ewentualne bezpieczniki obok, więc nie ma obawy, że "sie nie zmieści" smile.gif

Pozdroofka

285841071-bez.jpg

post-36940-14352515909763_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> A ja przeciwnie Jak podłączałem pralkę w łazience, nie ciągnąłem węża z wodą z kuchni

Racja tylko że tu chodziło bardziej o moje zdolności elektryczne hehe.gif i szukanie tych plusów gdzieś w gąszczu wszystkich kabli pod maską. Gdybym wcześniej pomyślał o tak logicznym rozwiązaniu to nie byłoby tylu pytań - bo akurat z bezpiecznikami sobie spokojnie poradzę - no ale z drugiej strony nauczyłem się przynajmniej trochę więcej o elektryce ok.gif

> Każda opcja będzie dobra, bo Twoja. Tak zdecydujesz i tak będzie. Nikt Ci nie będzie zaglądał jak

> masz podłączone

ok.gif

> Obyło się bez garażu, na kompie znalazłem fotkę

> Taki prosty gadżecik (znalazłem u zielika w sklepie ). Wyjmujesz bezpiecznik ze skrzynki i

> wkładasz go w miejsce "A". W "B" podłączasz przewód, którym chcesz się wpiąć, zakończony

> męskim konektorem. I całość w miejsce wyjętego bezpiecznika. Zestaw wystaje ponad ewentualne

> bezpieczniki obok, więc nie ma obawy, że "sie nie zmieści"

> Pozdroofka

No ładne cacko - fajny gadżecik - w sam raz do takich robótek.

Muszę się karnąć do jakiegoś motoryzacyjnego i sprawdzę czy mają zlosnik.gif

Napisano

> Manual był robiony kiedy przepisy były stare

Kiedy się zmieniły przepisy że światła dzienne mają gasnąć podczas załączenia świateł postojowych a nie mijania ?? bo nie dotyczy to wszystkich aut

cytuję

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Napisano

masz gdzieś to nowe rozporządzenie ?

Napisano

> Kiedy się zmieniły przepisy

Spoko, umknęła mi końcówka przepisu zlosnik.gif :

> W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również

> oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Najpierw było tak, że z dziennymi mogła świecić się cała choinka pozycyjnych, obrysowych i wszelakich, a potem się rozmyślili. Zapomniałem, że wyłączyli z tego pojazdy sprzed 2010 roku. Zapamiętałem tylko zmianę zlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Powiem wam, że do lamp dziennych LED podchodziłem jak do jeża. cfaniaczek.gif Głównym argumentem przeciw ich zastosowaniu były zakłócenia jakie emitują. Dla mnie strata w jakości odbioru ulubionej "Trójki" nie wchodziła w grę. Montowałem u ojca w samochodzie te 5-LEDowe 507 HP z osobnym pudełkiem sterownia ale one też troszkę zakłócały, choć dopiero przy słabym sygnale stacji.

Nadal jednak temat śledziłem (fora i allegro) a palące się często H7 za kilkadziesiąt zł, czy niszczejące termicznie klosze reflektorów, doprowadziły że podjąłem decyzję i zakupiłem z myślą , że najwyżej będę coś przerabiał lub dorabiał.

Wybór padł na DRLe w postaci takich pojedynczych okrągłych lampek z możliwością swobodnego kształtowania montażu. Sugerowałem się także opisem że posiadają filtry przeciwzakłóceniowe (choć nie do końca temu ufałem).

I tu miła niespodzianka. Lampy "NIE ZAKŁÓCAJĄ!!!". Nic a nic. Cisza kompletna nawet na najbardziej słabym sygnale stacji FM. Nie wiem jakie rozwiązanie zastosowano wewnątrz modułu sterującego LEDami. Czy jest tam przetwornica czy układy liniowe? Nie wiadomo bo moduł jest zalany czarną silikonową masą. Na co jednak zwróciłem uwagę obudowa modułu nie jest z plastiku lecz jest to metalowy odlew. Zamknięta tworzy więc klatkę faradaya - i może to rozwiązanie w jakimś zakresie ograniczyło emisję. Może też elektronika wewnątrz jest mądrzej zaprojektowana. Obudowa wygląda jakby była z plastiku bo jest czarna ale to tylko farba, która zresztą niezbyt estetycznie jest nałożona ale wrażenia estetyczne tego pudełka nie mają dla mnie znaczenia. Obawy miałem jedynie do ich szczelności od strony wyprowadzonych kabelków więc zabezpieczyłem profilaktycznie silikonem.

Dziś skończyłem montaż. Światła dobrze się prezentują i bardzo jasno świecą, nie ma zakłóceń bananaevil.gif. Dobrym rozwiązaniem jest też jakiś układ komparatorowy, który sprawia że światła zapalają się same po wzroście napięcia w instalacji powyżej 13,5V (pracujący silnik). To oznacza, że podłącza się je bezpośrednio do akumulatora (zmierzyłem prąd spoczynku 2,8mA, a prąd pracy 1A). Oczywiście jest jeszcze przewodzik sterujący aby gasły po zapaleniu się pozycyjnych. Pewnie i to że podłączone są bezpośrednio do akumulatora a nie do instalacji "po stacyjce" ma znaczenie na brak "siania".

Zobaczę jak to się będzie sprawować i czy aby żywotność nie będzie do bani. Musiałem nawiertolić 10 otworków w zderzaku ale jest on już dość "sterany życiem" więc szkoda żadna. Powkładałem po 5 ledków z każdej strony normalnie w kształt prostej kreski , bez jakiś pseudo brewek bo to nie BMW wink.gif. Na razie jestem zadowolony. Lampki te oznaczane są one symbolem 225 HP. Na allegro kształtują się w cenie od 190 zł do nawet 300zł. Ja kupiłem te najtańsze .

A wyglądają tak. Tu akurat czarne ale kupiłem srebrne.

285920209-225HP.jpg

285920209-225HP_1.jpg

285920209-225HP_2.jpg

285920209-225HP_3.jpg

No i trzeba było wyjąc bezpiecznik nr 32 z instalacji skandynawskiej smile.gif

post-36196-14352516212881_thumb.jpg

Napisano

> Powiem wam, że do lamp dziennych LED podchodziłem jak do jeża. Głównym argumentem przeciw ich

> zastosowaniu były zakłócenia jakie emitują. Dla mnie strata w jakości odbioru ulubionej

> "Trójki" nie wchodziła w grę.

Z tymi zakloceniami to chyba jakis mit moja (najprawdopodobniej) chinszczyzna niedosc ze swieci bardzo dobrze to nie zauwazylem jakiejkolwiek zmiany w jakosci odbierania radia.

Niemniej jednak przyznam ze calkiem niezle Twoj zestawik sie prezentuje claps.gif

Pozdrawiam

Napisano

A jak ma się sprawa z homologacją??

Każda "żarówka - led" mają oznaczenie homologacyjne??

Edyta:

Ok nie było pytania, dopiero teraz obejrzałem aukcję.

PZDR VEN

Napisano

> A jak ma się sprawa z homologacją??

> Każda "żarówka - led" mają oznaczenie homologacyjne??

tak

Napisano

> Z tymi zakloceniami to chyba jakis mit moja (najprawdopodobniej) chinszczyzna niedosc ze swieci

> bardzo dobrze to nie zauwazylem jakiejkolwiek zmiany w jakosci odbierania radia.

To nie mit. Elktroda aż huczy od tego a ja sam miałem z tym faktem do czynienia. Ma na pewno znaczenie jakość instalacji radiowej w samochodzie i odległość od przekaźnika/nadajnika fal.

> Niemniej jednak przyznam ze calkiem niezle Twoj zestawik sie prezentuje

> Pozdrawiam

Dzięki. Kombinowałem tak żeby nie było "wioski" a żeby światła spełniały swoją rolę. LEDy maja w miarę ciepłą barwę i nie świecą trupio lub niebieskawo. Tez mi się wydaje że się udało. Przez to że srebrne to jak są zgaszone to są mało widoczne w tym zderzaku. Wyglądają trochę jak skumulowane w jednym miejscu czujniki cofania zlosnik.gif

Napisano

> tak

Trochę mnie martwi jednak ten pobór prądu w spoczynku, 2,8 mA dodając do tego kondycja instalacji w starszych/niezadbanych autach to czasami daje nawet i 8 mA a to już dość poważny pobór.

Zawsze można podłączyć + po stacyjce i takie rozwiązanie bym wolał, albo przynajmniej zastosował jakiś przekaźnik uruchamiający + prosto z aku aby zniwelować możliwość siania.

PZDR VEN

Napisano

> To nie mit. Elktroda aż huczy od tego a ja sam miałem z tym faktem do czynienia. Ma na pewno

> znaczenie jakość instalacji radiowej w samochodzie i odległość od przekaźnika/nadajnika fal.

I ja potwierdzę zakłucanie.

Kumplowi w lanosie zakładałem jakąś chińszczyznę co sobie sprawił i powiem szczerze słucha ciągle płyt CD.

Miałem pokombinować aby zmienić całkowicie zasilanie samych ledów, ale... nie chce mi się - nie moje auto.

Nie pochwaliłem Twojej pracy i efektów, powiem szczerze są zacne.

Może i ja sobie sprawie takowe, ale kuszą mnie też reflektory dalekosiężne w atrapie, a nie wiem jak ma się prawo do takiej ilości świateł, jeszcze nie miałem czasu sprawdzić tego.

Gratuluje, kawał dobrej roboty z ładnym i estetycznym wynikiem - takim jak lubię.

PZDR VEN

Napisano

> Trochę mnie martwi jednak ten pobór prądu w spoczynku, 2,8 mA dodając do tego kondycja instalacji w

> starszych/niezadbanych autach to czasami daje nawet i 8 mA a to już dość poważny pobór.

> Zawsze można podłączyć + po stacyjce i takie rozwiązanie bym wolał, albo przynajmniej zastosował

> jakiś przekaźnik uruchamiający + prosto z aku aby zniwelować możliwość siania.

> PZDR VEN

Oczywiście nic nie przeszkadza dać po stacyjce. 2,8mA to nie jest duży pobór. Sama fabryczna elektronika samochodu bierze z 30mA. Plus LPG plus alarm i mam pobór rzędu 40mA. No to teraz będę miał parę procent więcej.

Proces samorozładowania akumulatora kwasowego jest ok 5% pojemności (w pokojowej temp i zdrowym aku) co daje ekwiwalent 250mA (dla np 50Ah). No więc co tam jakieś niecałe 3mA.

Napisano

> Proces samorozładowania akumulatora kwasowego jest ok 5% pojemności (w pokojowej temp i zdrowym

> aku) co daje ekwiwalent 250mA (dla np 50Ah). No więc co tam jakieś niecałe 3mA.

Podałeś warunki "laboratoryjne", na moim starym akumulatorze zostawianie testera sondy lambda na linijce 10 diód w zimę unieruchomiało pojazd po 2 dniach.

Ale według zasady jak się dba to się ma, teraz ogarnąłem elektrykę w aucie bez alarmu na postoju pobór prądu 40 mA z alarmem 50.

I to maks jaki może teraz mi pobierać na więcej nie pozwolę wink.gif

PZDR VEN

Napisano

> Zobaczę jak to się będzie sprawować i czy aby żywotność nie będzie do bani. Musiałem nawiertolić 10

> otworków w zderzaku ale jest on już dość "sterany życiem" więc szkoda żadna.

Rozumiem że zderzaka nie trzeba ściągąć confused.gif Czy przy okazji tych wierceń przez przypadek nie można czegoś przewiercić po drugiej stronie? I jak jest póżniej z dostępem od wewnętrznej strony do przewodów żeby je przeciągnąć?

Pytam się tak szczegółowo, gdyż mam zamiar w weekend wziaść się za montaż swoich świateł 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Rozumiem że zderzaka nie trzeba ściągąć Czy przy okazji tych wierceń przez przypadek nie można

> czegoś przewiercić po drugiej stronie? I jak jest póżniej z dostępem od wewnętrznej strony do

> przewodów żeby je przeciągnąć?

> Pytam się tak szczegółowo, gdyż mam zamiar w weekend wziaść się za montaż swoich świateł

Nie ma żadnego problemu, dostęp jest bardzo komfortowy. nawet nie chciało mi się skorzystać z kanału. Po prostu na leżąco wsunąłem się z głową i jedną ręką pod zderzak. Jedynie że trzeba jedną ręką pospinać te złączki ze sobą więc raczki trza mieć zwinne wink.gif. Prowadzenie kabli już normalnie od góry przed chłodnicą pospinałem trytkami do już idącego tam peszla. Dodałem sobie do tych świateł dodatkowy wyłącznik żeby np podczas ładowania aku prostownikiem można je wyłączyć(bo niestety będą się włączać).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.