Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cruze 2.0 163KM VCDi - wykres z hamowni

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Posiada ktoś takowy wykresik? lub natknoł się gdzieś w sieci na coś takiego? Przydatne do właściwej exploatacji silniczka. Ja szukam dalej jak coś znajde to dodam. Pozdrawiam

Znalazłem, przerobiłem na polski, ale się zawiodłem Nm jakoś mało:

post-154256-1435251591814_thumb.jpg

Napisano

> Jak w temacie. Posiada ktoś takowy wykresik? lub natknoł się gdzieś w sieci na coś takiego?

> Przydatne do właściwej exploatacji silniczka. Ja szukam dalej jak coś znajde to dodam.

> Pozdrawiam

Poszukaj na stronach www firm tuningowy lekko + 30KM mozna wyciagnac bez problemu.

Napisano

> Poszukaj na stronach www firm tuningowy lekko + 30KM mozna wyciagnac bez problemu.

Też sie zastanawiałem jak stjunować mojom 1.6 hmm.gif I wymyśliłem, że najprostszy sposób to tjun przez zakup Cruza 2.0 163KM zlosnik.gif Jest jedna wada - najdroższy tjun w historii motoryzacji chyba by to był icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jak w temacie. Posiada ktoś takowy wykresik? lub natknoł się gdzieś w sieci na coś takiego?

> Przydatne do właściwej exploatacji silniczka. Ja szukam dalej jak coś znajde to dodam.

> Pozdrawiam

Szukaj na forum Fankluby Chevroleta, jeśli dobrze pamiętam tam ktoś coś takiego kiedyś wrzucił dla 125-ki 150-ki,

więc może dla Twojej też się znajdzie palacz.gif

Napisano

> Też sie zastanawiałem jak stjunować mojom 1.6 I wymyśliłem, że najprostszy sposób to tjun przez

> zakup Cruza 2.0 163KM.

Taa jasne, większa moc i moment obrotowy, a poza tym same problemy, szczególnie przy Twoich "wielkich przebiegach",

PedalBuster sobie załóż do 1.6, Cruzak będzie inaczej reagował na gaz i przestanie być mułowaty smile.gif

http://www.pedalbooster.ru/

Napisano

A ile taki wynalazek kosztuje ? drive.gif

Napisano

> Taa jasne, większa moc i moment obrotowy, a poza tym same problemy, szczególnie przy Twoich

> "wielkich przebiegach",

> PedalBuster sobie załóż do 1.6, Cruzak będzie inaczej reagował na gaz i przestanie być mułowaty

> http://www.pedalbooster.ru/

A mianowicie jakie? Sensowana alternatywa w postaci 1.4T pojawi sie niedlugo, jednak bedzie wolniejszy. W tej cenie nie ma szybszego nowego samochodu.

Napisano

Hamowałem kiedyś swoją Epicę - wersja 150 km. Wykres wstawiałem w jednym z wątków.

Napisano

A na jakiej zasadzie to działa? W jaki sposób przyspiesza impuls biegnący do przepustnicy? Masz jakieś info na ten temat hmm.gif O cenę nie pytam, ale jak znasz to... grinser006.gif

Aha i jak to się ma do gwarancji niewiem.gif Pefnie przed wizytą w ASO wskazany demontaż but.gif

Napisano

> Też sie zastanawiałem jak stjunować mojom 1.6 I wymyśliłem, że najprostszy sposób to tjun przez

> zakup Cruza 2.0 163KM Jest jedna wada - najdroższy tjun w historii motoryzacji chyba by to

> był

Moim zdaniem po co kombinować ,jeżeli jesteś fanem mocy sprzedaj i kup inny a tak po za tym po co żeby ścigać się z pod świateł ja moim daje radę i nie narzekam na brak mocy ostatnio moje zapędy ostudziły miśki na 3 stówy i po co mi więcej km te auta mają być do jeżdżenia nie do ścigania

Napisano

> Moim zdaniem po co kombinować ,jeżeli jesteś fanem mocy sprzedaj i kup inny a tak po za tym po co

> żeby ścigać się z pod świateł ja moim daje radę i nie narzekam na brak mocy ostatnio moje

> zapędy ostudziły miśki na 3 stówy i po co mi więcej km te auta mają być do jeżdżenia nie do

> ścigania

1,6 w Lacetti daje radę, szczególnie, gdy auto puste i jest z wiatrem. zlosnik.gif

Cruze cięższy jest, więc może gorzej się zbiera, ale IMO do normalnej jazdy powinien wystarczyć.

Napisano

Dlatego napisałem w czasie przeszłym "zastanawiałem". Na chwilę obecną Cruze w postaci takiej jakiej jest mi wystarcza. Od jazdy od 2000RPM i z but.gif w podłodze mam dwulitrową lżejszą o 200 kilo nube devil.gif Cruzem 1.6 się od 2000RPM nie da jeździć old.gif

Napisano

> Dlatego napisałem w czasie przeszłym "zastanawiałem". Na chwilę obecną Cruze w postaci takiej

> jakiej jest mi wystarcza. Od jazdy od 2000RPM i z w podłodze mam dwulitrową lżejszą o 200

> kilo nube Cruzem 1.6 się od 2000RPM nie da jeździć

Dlatego 1,6 w Lacetti nie żałuję i gdy trzeba ciągnę wyżej. Jazda zaczyna się od 4000 obr. - ten silnik to lubi ok.gif Nauczyłem się już, że do skutecznego przyspieszania trzeba mocno redukować biegi zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego 1,6 w Lacetti nie żałuję i gdy trzeba ciągnę wyżej. Jazda zaczyna się od 4000 obr. - ten

> silnik to lubi Nauczyłem się już, że do skutecznego przyspieszania trzeba mocno redukować

> biegi

I to jest podstawa trójeeczka i nic nie jest straszne

Napisano
  • Autor

Nie wiem dlaczego, podziwiam i przy okazji jestem załamany jak bardzo dużo offtopowców tu się ulęgło. Co czytam jakieś posty to kolesie wpisują głupoty komplenie nie na temat. Tu moda i admina jak mniemam nie ma. Nabijacze sami. Sorki chłopaki jak kogoś uraziłem, ale tak niestety tu jest. Koniec tematu.

Jak ktoś znajdzie jeszcze wykres z hamowni to niech doda. Pozdrawiam

Napisano

> Jak ktoś znajdzie jeszcze wykres z hamowni to niech doda. Pozdrawiam

Proponowali zajrzeć do Chevrolet Klub Polska - http://fanklub.chevrolet.org.pl/viewtopi...ni&start=15

Znalazłbyś odnośnik do - http://c.wrzuta.pl/wi16020/7c3e2070000ac5294c1cae66/0/cruze.jpg

Z tym że to wersja 150KM

To może też cię zainteresuje - http://i41.tinypic.com/vwbnm.jpg

i

ten temat też- http://www.chevroletcruzeforum.com/index.php?/topic/28-lklitgaards-cruze-vcdi/

Przy okazji:

EPICA- http://diesel-tuning.pl/foto/epica_tuning.jpg

Pozdrawiam

Napisano

> Nie wiem dlaczego, podziwiam i przy okazji jestem załamany jak bardzo dużo offtopowców tu się

> ulęgło. Co czytam jakieś posty to kolesie wpisują głupoty komplenie nie na temat. Tu moda i

> admina jak mniemam nie ma. Nabijacze sami. Sorki chłopaki jak kogoś uraziłem, ale tak niestety

> tu jest. Koniec tematu.

Jakbyś się dobrze przypatrzył, to i w tym temacie wypowidzi Moda znajdziesz, więc sugerowałbym raczej nie wchodzić w Jego kompetencje. hehe.gif To po pierwsze i na marginesie, natomiast po drugie, to piszesz coś takiego:

Quote:

Przydatne do właściwej exploatacji silniczka.

Mam w związku z tym pytanie, jak na właściwą eksploatację przekładasz przebieg charakterystyki zewnętrznej momentu i mocy silnika, w dodatku uzyskane na podstawie pomiaru z hamowni podwoziowej?

Napisano

> Nie wiem dlaczego, podziwiam i przy okazji jestem załamany jak bardzo dużo offtopowców tu się

> ulęgło. Co czytam jakieś posty to kolesie wpisują głupoty komplenie nie na temat. Tu moda i

> admina jak mniemam nie ma. Nabijacze sami. Sorki chłopaki jak kogoś uraziłem, ale tak niestety

> tu jest. Koniec tematu.

> Jak ktoś znajdzie jeszcze wykres z hamowni to niech doda. Pozdrawiam

Bez nerw. Tutaj moderowanie polega na niewtrącaniu się zbytnim, bo a nóż coś pożytecznego jednak z dyskusji wyniknie. Tyle, że może niekoniecznie dla rozpoczynającego temat.

Wykres, nigdy nie myślałem o wykresie w czasie jazdy.

Możesz opisać na czym miałoby polegać korzystanie z wykresu?

Napisano
  • Autor

> Możesz opisać na czym miałoby polegać korzystanie z wykresu?

Patrząc na przykładzie wykresu który dodałem w załączniku, łatwo jest określić kiedy silniczek kręci się najlepiej. 2000-4100rpm więc w tych zakresach jest najefektywniejsze wykorzystanie momentu i mocy np w celu wyprzedzenia. Dla przykładu 4100 na 3cim biegu to już jakieś 110km/h i nie ma sensu więcej go cisnać. Skolei wskakując poniżej 2000 napotykamy niemiłą turbo dziurę i małą ilość koników do dyspozycji (75kw to jakieś 105KM przy masie tego auta 1550kg+kierowca, to śmiesznie mało) Teraz chcąc przeskoczyć jadące wolno auto (my np na 1500rpm) można sie zdziwić że nasz samochód nie chce jechać mimo pełnego but.gif do dechy. Czyli lepiej się przygotować do manewru redukując do biegu 2.

Połącze to z instrukcją obsługi która mówi że podczas wypalania dpf trzymać obroty powyżej 2000, w celu dobrego "grzania rury" . Stosując się do takiej jazdy mam nadzieję że moc wydzielana przy okazji butowania poprawi mi również oczyszczanie dpf-a. Swoja droga mam 1270km przeleciane i ani jednego czyszczenia sygnalizowanego przez diody na konsoli. No ale czekam z niecierpliwościa na pierwsze czyszczenie którego bedę świadomy. jest jeszcze coś ale to wrzucę jak opracuję:)

Napisano

> Patrząc na przykładzie wykresu który dodałem w załączniku, łatwo jest określić kiedy silniczek

> kręci się najlepiej. 2000-4100rpm więc w tych zakresach jest najefektywniejsze wykorzystanie

> momentu i mocy np w celu wyprzedzenia. Dla przykładu 4100 na 3cim biegu to już jakieś

> 110km/h i nie ma sensu więcej go cisnać. Skolei wskakując poniżej 2000 napotykamy niemiłą

> turbo dziurę i małą ilość koników do dyspozycji (75kw to jakieś 105KM przy masie tego auta

> 1550kg+kierowca, to śmiesznie mało) Teraz chcąc przeskoczyć jadące wolno auto (my np na

> 1500rpm) można sie zdziwić że nasz samochód nie chce jechać mimo pełnego do dechy. Czyli

> lepiej się przygotować do manewru redukując do biegu 2.

Ja to wiem bez wykresu - do wyprzedzania zawsze redukuję - tak mnie uczyli na nauce jazdy 20 lat temu smile.gif

> Połącze to z instrukcją obsługi która mówi że podczas wypalania dpf trzymać obroty powyżej 2000, w

> celu dobrego "grzania rury" . Stosując się do takiej jazdy mam nadzieję że moc wydzielana

> przy okazji butowania poprawi mi również oczyszczanie dpf-a. Swoja droga mam 1270km

> przeleciane i ani jednego czyszczenia sygnalizowanego przez diody na konsoli. No ale czekam z

> niecierpliwościa na pierwsze czyszczenie którego bedę świadomy. jest jeszcze coś ale to

> wrzucę jak opracuję:)

Pojeździj trochę, pociesz się jazdą smile.gif

Napisano

> Dla przykładu 4100 na 3cim biegu to już jakieś

> 110km/h i nie ma sensu więcej go cisnać. Skolei wskakując poniżej 2000 napotykamy niemiłą

> turbo dziurę i małą ilość koników do dyspozycji (75kw to jakieś 105KM przy masie tego auta

> 1550kg+kierowca, to śmiesznie mało) Teraz chcąc przeskoczyć jadące wolno auto (my np na

> 1500rpm) można sie zdziwić że nasz samochód nie chce jechać mimo pełnego do dechy.

To nie cecha TEGO silnika tylko praktycznie wszystkich turbodiesli.

> Swoja droga mam 1270km

> przeleciane i ani jednego czyszczenia sygnalizowanego przez diody na konsoli. No ale czekam z

> niecierpliwościa na pierwsze czyszczenie którego bedę świadomy.

Jak zapali Ci się kontrolka dpf'u to będzie znaczyło nic innego jak sytuację podbramkowego jego zatkania. Standardowy proces oczyszczania ( co 650-750 km ) jest widoczny JEDYNIE po:

- podniesionych obrotach jałowych

- zwiększonym spalaniem ( komp pokładowy )

- wcześniejszym wstawaniem momentu obrotowego

- w końcowej fazie dopalania z rury wali jakby paliły się tam plastikowe butelki.

Napisano

Idąc z drugiej strony, czy gdybyś nie widział wykresu, to nie wiedziałbyś, jak operować pedałem przyspieszenia i lewarkiem zmiany biegów w swoim aucie?

Napisano

> Swoja droga mam 1270km

> niecierpliwościa na pierwsze czyszczenie którego bedę świadomy

mam przejechane ~5400km w aveo dieslu i tez jeszcze sie nie swiecila kontrolka dpf'u

u znajomego w orlando kontrolka zapalila sie po 9tys km

u mnie dopalanie dpf'a objawia sie wyzszymi obrotami na biegu jalowym /~1000 o/min/ co ~700-800km

w sumie nie trwa to dlugo i jest bezproblemowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> Idąc z drugiej strony, czy gdybyś nie widział wykresu, to nie wiedziałbyś, jak operować pedałem

> przyspieszenia i lewarkiem zmiany biegów w swoim aucie?

Wiedział bym, wiedział, ale jaram się nową furą i trzeba od czegoś zacząć. Poza tym lubię znać szczegółowe parametry rzeczy które dla mnie pracują i poczęści zależy od nich moje życie. Ale ciekawe informacje wypłyneły faktycznie na temat DPF-u ( u mnie też zauważyłem że czasami obroty po odpaleniu są jakieś na powyżęj 1000-1100, a myślałem że poprostu wyjątkowo zmarzł w nocy cholernik.)

Swoją droga w TDi ku nie było aż tak odczuwalnej turbo lochy, tu pewnie jest to kumulacja razem z zamulonym pedałem gazu, bo jest zamulony przeokrutnie. Przejechane mam już ze 180tysi(140tysi w TDi-ku przez 6 lat) i prawko mam od 18 lat. Może to mało w porównaniu do kierowców zawodowych, no ale staram się. Najdłuższy trip to Gdańsk-Bułgaria i z powrotem (rumunie polecam piękne krajobrazy gorzej z jakoscia dróg i z zakrętasy że ho ho, mikołaj na sankach tam nie wyrabia i pewnie przez to rumuńskie dzieci siedzą przy drogach i zbierają prezenty:) ) Pozdrówki

Napisano

> Wiedział bym, wiedział, ale jaram się nową furą i trzeba od czegoś zacząć.

A to zmienia postać rzeczy. smile.gif

> Swoją droga w TDi ku nie było aż tak odczuwalnej turbo lochy, tu pewnie jest to kumulacja razem z

> zamulonym pedałem gazu, bo jest zamulony przeokrutnie.

Może być tak, że bez zabiegów, które to spowodowały, auto nie spełniłoby obecnych norm czystości spalin, unijnych regulacji, innych przepisów homologacyjnych lub cholera wie czego jeszcze.

>Najdłuższy trip to Gdańsk-Bułgaria i z powrotem

> (rumunie polecam piękne krajobrazy gorzej z jakoscia dróg i z zakrętasy że ho ho, mikołaj na

> sankach tam nie wyrabia i pewnie przez to rumuńskie dzieci siedzą przy drogach i zbierają

> prezenty:) ) Pozdrówki

I kto spamuje? hehe.gif

Tak nawiasem mówiąc, to też byłem w tamtych stronach, z tym że prawie 30 lat temu. Jednak z tego, co piszesz, to w Rumunii dalej to samo, też to zapamiętałem. Pozdrawiam

Napisano

> Ale ciekawe informacje wypłyneły faktycznie na temat DPF-u ( u mnie też zauważyłem że czasami

> obroty po odpaleniu są jakieś na powyżęj 1000-1100, a myślałem że poprostu wyjątkowo zmarzł w

> nocy cholernik.)

Pamiętaj jeszcze o jednym - silnik musi być choć trochę gorący, żeby procedura dopalania się rozpoczęła. Jeżeli zimą jeździ się tylko po 3-4 km od zimnego startu to procedura się nie rozpocznie - i stąd ogólne stwierdzenie, że diesel z dpf'em nie jest do miasta, bo jeżdżąc w ten sposób doprowadza się do zatkania filtra.

Kolejna rzecz to gaszenie silnika podczas procedury dopalania - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego wpływa to na podnoszenie się ilości oleju i dalsze zapychanie filtra.

Napisano

> Może być tak, że bez zabiegów, które to spowodowały, auto nie spełniłoby obecnych norm czystości

> spalin, unijnych regulacji, innych przepisów homologacyjnych lub cholera wie czego jeszcze.

To akurat jest główną przyczyną, a w zasadzie koniecznością wprowadzenia ropniaka 163 KM w miejsce 125 i 150 KM od MY2011 dla eurokołchozu.

Na Ukrainie np. nadal pukają stare wersje diesla 150 KM.

Napisano

> Wiedział bym, wiedział, ale jaram się nową furą i trzeba od czegoś zacząć. Poza tym lubię znać

> szczegółowe parametry rzeczy które dla mnie pracują i poczęści zależy od nich moje życie.

> Ale ciekawe informacje wypłyneły faktycznie na temat DPF-u ( u mnie też zauważyłem że czasami

> obroty po odpaleniu są jakieś na powyżęj 1000-1100, a myślałem że poprostu wyjątkowo zmarzł w

> nocy cholernik.)

No tak uczysz się auta to zrozumiałe. Ale takie informacje powinno się poznawać raczej przed jego kupnem a nie po smile.gif

Akurat w dieslu w cruze teraz nie ma wyboru wersji, ale wcześniej były i kilka osób narzeka na moc, i ogólne sprawowanie się słabszej wersji 125 KM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.