Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka CHECK - co to jest?

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy kontrola CHECK, która wyskoczyła po dokładnie 6 latach od daty prod. może oznaczać przypomnienie o wymianie paska rozrządu? (ASO co 6 lat zaleca) niewiem.gif

Napisano

Być może może smile.gif Chyba najlepiej po prostu jechać na diagnostykę, niekoniecznie do ASO... (wiem, Ameryki nie odkryłem).

Napisano
  • Autor

Zapomniałem napisać 270751858-jezyk.gif Na diagnostykę auto jedzie w pon., podłączenie pod kompa mam nadzieję, że pokaże smile.gif Tylko teraz przez weekend jest zaduma, co to może być hmm.gif

Napisano

check na pewno nie przypomina o wymianach smile.gif auto sygnalizuje, że cos go boli ale gdzie to trzeba odczytać kod błędu w ASO lub samemu.

Napisano

Fajnie by było jakbyś napisał o jakim autku rozmawiamy to łatwiej by było coś powiedzieć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Fajnie by było jakbyś napisał o jakim autku rozmawiamy to łatwiej by było coś powiedzieć.

No tak, mój błąd.

Hyundai Getz 2006; silnik 1,1; przebieg 64kkm.

Napisano
  • Autor

> check na pewno nie przypomina o wymianach auto sygnalizuje, że cos go boli

No tak myślałem, ale nie byłem pewien. Auto jest mojego ojca i on podsunął ten pomysł, jak widać błędny.

Generalnie, po wyskoczeniu CHECK, auto jeździ tak samo jak poprzednio sick.gif Czyli bardzo dobrze, żadnych objawów, że coś jest nie tak confused.gif

Napisano

> Witam. Czy kontrola CHECK, która wyskoczyła po dokładnie 6 latach od daty prod. może oznaczać

> przypomnienie o wymianie paska rozrządu? (ASO co 6 lat zaleca)

Sterownik złapał jakiś błąd i stąd kontrolka.Podepnij pod kompa i będziesz wiedział skąd kontrolka wink.gif

Napisano

> Zapomniałem napisać Na diagnostykę auto jedzie w pon., podłączenie pod kompa mam nadzieję, że

> pokaże Tylko teraz przez weekend jest zaduma, co to może być

To może być wszystko ...

Napisano

> Trafne spostrzeżenie

Toost trafił w meritum zlosnik.gifok.gif

Sama nazwa "CHECK" mówi, że jest to lampka która ma zagonić do serwisu, żeby sprawdzić co się pozajączkowało.

Napisano
  • Autor

> Toost trafił w meritum

> Sama nazwa "CHECK" mówi, że jest to lampka która ma zagonić do serwisu, żeby sprawdzić co się

> pozajączkowało.

Tyle to też wiem wpysk.gif Chodziło mi generalnie o jakieś podpowiedzi. Dopiero w pon. auto idzie pod kompa smile.gif Weekend długi to myślałem, ze może się uda coś pogrzebać/coś zobaczyć...

Myślałem, czy czasem się katalizator nie zatkał/zabrudził? Może zbyt uboga mieszanka paliwa? niewiem.gif

P.S. Za Kolejne odpowiedzi typu: "Podepnij pod kompa" dziękuję biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Tyle to też wiem Chodziło mi generalnie o jakieś podpowiedzi. >Dopiero w pon. auto idzie pod kompa

STARY JAKIE PODPOWIEDZI ??? Komp wywalil blad do tego auto jezdzi jak jezdzilo... Kup sobie kabelek za 30pln albo blututu za 50pln i odczytaj blad waytogo.gif chyba ,ze wolisz porady wrozbity Macieja albo jasnowidza z czluchowa pad.giffacepalm%5B1%5D.gif

p.s. Generalnie najlepsza odpowiedzia na twoje pytanie jest zacytowanie starego kawału " Ja wiem co sie popsulo , samochod sie popsul"...

Napisano
  • Autor

> " Ja wiem co

sie popsulo , samochod sie popsul"...

Sprawa wyjaśniona. Odpadł kołpak i komp błąd wyświetlił spineyes.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> sie popsulo , samochod sie popsul"...

> Sprawa wyjaśniona. Odpadł kołpak i komp błąd wyświetlił

No wlasnie nie... bo kontrolka check napewno w getzie wyswietla sie w przypadku bledu sterownika silnika waytogo.gif koplaki i inne bzdety nie maja z nia nic wspolnego waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Wiem, wiem smile.gif To Ironia była. Nie jestem głupi i wiem, ze to błąd silnika. Wszystko wyjdzie w poniedziałek. Myślałem, że może ktoś już miał taki przypadek i coś będziemy wiedzieć więcej.

Odłączenia akku, żeby zresetować kompa nic nie dało - czekamy do poniedziałku.

Dzięki za sugestie 20.GIFsmile.gif

Napisano

> Wiem, wiem To Ironia była. Nie jestem głupi i wiem, ze to błąd silnika. Wszystko wyjdzie w

> poniedziałek. Myślałem, że może ktoś już miał taki przypadek i coś będziemy wiedzieć więcej.

> Odłączenia akku, żeby zresetować kompa nic nie dało - czekamy do poniedziałku.

> Dzięki za sugestie

Jak błąd jest stały to odłączenie nic nie da, bo po uruchomieniu wywali go znowu.

Kolego, tam jest tyle duperel, ze najlepszy wróżbita nie poradzi.

Sonda lambda, czujnik spalana stukowego, czujnik temperatury do kompa, czujnik położenia wału, sterownik silnika ...

To, że komuś się zapaliło może oznaczać całkowicie co innego

Napisano

> P.S. Za Kolejne odpowiedzi typu: "Podepnij pod kompa" dziękuję

W takim razie należy zamknąć ten wątek, bo równie dobrze możemy podumać czy w Wigilię będzie padał śnieg.

Napisano

> Odłączenia akku, żeby zresetować kompa nic nie dało - czekamy do poniedziałku.

> Dzięki za sugestie

Jeżeli nie ma żadnych "złych"objawów pracy silnika to spokojnie jeździj.Z taką"świecącą"ikonką jeżdżę po parę m-cy i nic złego się nie dzieje.

Jak nie masz możliwości sprawdzenia błędów we własnym zakresie to wizyta w ASO wskazana.

Napisano

> Jeżeli nie ma żadnych "złych"objawów pracy silnika to spokojnie jeździj.Z taką"świecącą"ikonką

> jeżdżę po parę m-cy i nic złego się nie dzieje.

> Jak nie masz możliwości sprawdzenia błędów we własnym zakresie to wizyta w ASO wskazana.

Spokojnie któregoś dnia będziesz miał kłopoty, bo ta kontrolka oznajmia ,że coś jest nie tak zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Spokojnie któregoś dnia będziesz miał kłopoty, bo ta kontrolka oznajmia ,że coś jest nie tak

> HanYs

Co się może stać?Korbowód bokiem wyjdzie?

Czytaj uważnie co jest napisane -"wskazana wizyta w ASO".

Napisano

> Co się może stać?Korbowód bokiem wyjdzie?

icon_eek.gif staniesz "na środku" drogi ? Czy to nie jest wystarczający kłopot ?

> Czytaj uważnie co jest napisane -"wskazana wizyta w ASO".

Ja nie mam problemu ze zrozumieniem tego tekstu. smile.gif

Ty za to doradzasz koledze żeby jeździł z usterką, bo nic się nie dzieje. blush.gif

HanYs

Napisano

> Co się może stać?Korbowód bokiem wyjdzie?

> Czytaj uważnie co jest napisane -"wskazana wizyta w ASO".

może to oznaczać uszkodzoną lambdę ,skutkiem czego może być nieodpowiednia mieszanka paliwa a to może spowodować uszkodzenie głowicy. Mało?

ps

mówię o długotrwałym zignorowaniu check'a

Napisano

> może to oznaczać uszkodzoną lambdę ,skutkiem czego może być nieodpowiednia mieszanka paliwa a to

> może spowodować uszkodzenie głowicy. Mało?

> ps

> mówię o długotrwałym zignorowaniu check'a

W stanie awaryjnym silnik pracuje w uśrednionych parametrach. Oznacza to zwiększone zużycie paliwa, mniejszą moc i momentu w niektórych zakresach obrotów i niespełnianie normy spalin. Głowicy to niczym nie grozi.

Groziło by gdyby siadł czujnik spalania stukowego a klient uporczywie jeździł dzwoniąc zaworami jak w kościele.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.