Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Trafica pomoc w ocenie

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie nad zakupem Trafica 9 osobowego L2H1 z klima z tylu...

rocznik 2008-2009

cena wiadomo im nizsza tym lepsza ale widze ze 40kzl netto trzeba na to miec - czy sie myle?

jaka wartosc ma Trafic L2H1 z klima z tylu z lat 2007, 2008, 2009, 2010 i jaki powinny miec przebieg?

2.0DCI 115KM

co lepsze klapa czy drzwi z tylu?

czy brac pod uwage rowniez blizniaczego Opla i Nissana?

a moze ktos moze jakiegos polecic (wskazac ogloszenie ktorym warto sie zainteresowac)?

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem Trafica...

> 2006r 141kkm bezwypadkowy, ostatnio widziany w serwisie 30.10.2009 przy przebiegu 90750....

> Cena 40kzl, umowa KS.. czyli VATu sie nie odliczy...

> warte toto zachodu czy raczej odpuscic?

Mam na sprzedaż Trafica po ojcu, jesteś zainteresowany?

Napisano

trzymaj sie z dala od tego padla, niewarte to nic, mam w firmie nissana primastara 2009 - 130kkm, (to to samo) poleciala pompa wspomagania, pompa wtryskowa, wtryskiwacze, przy wyciaganiu wtryskow glowica i rozrzad. ostatnio linki hamulcowe od recznego sie zapiekly, wymieniony przelacznik zespolony pod kierownica buda normalnie ekspoloatowana ale podloga cala pognieciona od sciagania pasami (doslownie blacha jak papier), tyle dobrego ze jeszcze nie rdzewieje, do tego masa innych drobnych [motyla noga], czekamy teraz az skrzynia padnie bo ponoc lubia padac.

ogolnie porazka nie samochod

Napisano

> 2006r 141kkm bezwypadkowy, ostatnio widziany w serwisie 30.10.2009 przy przebiegu 90750....

Za takie pieniądze znajdziesz podobnego trafika z f-rą 23% z polskiej sieci dilerskiej i z pełną dokumentacją serwisową, wiec...

Silnik 115 (1,9) to trochę krótko na tą furę, zwłaszcza załadowaną pod korek.

Z racji, że jest to F9Q to miewa problemy typu obrócenie sie panewek itp.

Jeździłem 2,5 dCi 150KM i toto to już bardzo zacnie latało.

Napisano

> W weekend Trafic z tym silnikiem na trasie 250km (z czego połowę z toną załadunku) spalił mi

> 7,5l/100km.

No mówię - bardzo zacne auto.

Nie mam szczególnych doświadczeń z trafikiem - mam za to sporo masterów z 2,5 dCi 120KM - silniki konstrukcyjnie niemal bliźniacze.

Problemów powalających z nimi nie ma - pewnie, czasem się coś zdarzy, ale nie bardziej niż norma.

Z całą pewnością mogę stwierdzić, że lekkiego życia to u mnie nie mają...

Napisano
  • Autor

> Za takie pieniądze znajdziesz podobnego trafika z f-rą 23% z polskiej sieci dilerskiej i z pełną

> dokumentacją serwisową, wiec... \\\

tez to juz zauwazylem... a tamto juz ktos zaliczkowal....

> Silnik 115 (1,9) to trochę krótko na tą furę, zwłaszcza załadowaną pod korek.

115KM wystarczy (w 2.0 - bo tyle tam jest...) , jezdzilem 1,9 90KM i dynamika mi wystarczala.

> Z racji, że jest to F9Q to miewa problemy typu obrócenie sie panewek itp.

AFAIK to jest tam M9R

> Jeździłem 2,5 dCi 150KM i toto to już bardzo zacnie latało.

nie potrzeba, pozatym 2,5 ma chyba pasek...

Napisano
  • Autor

> W weekend Trafic z tym silnikiem na trasie 250km (z czego połowę z toną załadunku) spalił mi

> 7,5l/100km.

1,9 na trasie 1150km spalil mi 7,2...

Napisano
  • Autor

> Mam na sprzedaż Trafica po ojcu, jesteś zainteresowany?

troche wiecej info poprosze na priv

Napisano

vat i tak do odliczenia maks 60% maks 6000zł

poza tym nie wierzę żeby znaleźć w takiej wersji auto za 40 tys brutto ... w sensownym przebiegu

na swojego sprzedałem ( 08r. ale total blaszanka przelot 80 tyś. ) za 40 ale netto ...

polecam ...

komfort jazdy porównywalny do auta osobowego smile.gif

Napisano
  • Autor

> vat i tak do odliczenia maks 60% maks 6000zł

no to i tak z 8kzl Vatu jest 5kzl do zwrotu...

> poza tym nie wierzę żeby znaleźć w takiej wersji auto za 40 tys brutto ... w sensownym przebiegu

sensownym tzn jakim?

> na swojego sprzedałem ( 08r. ale total blaszanka przelot 80 tyś. ) za 40 ale netto ...

> polecam ...

> komfort jazdy porównywalny do auta osobowego

to to wiem, jezdzilem krotkim 1,9 ale bez wentylacji z tylu

Napisano
  • Autor

> trzymaj sie z dala od tego padla, niewarte to nic, mam w firmie nissana primastara 2009 - 130kkm,

> (to to samo) poleciala pompa wspomagania, pompa wtryskowa, wtryskiwacze, przy wyciaganiu

> wtryskow glowica i rozrzad. ostatnio linki hamulcowe od recznego sie zapiekly, wymieniony

> przelacznik zespolony pod kierownica buda normalnie ekspoloatowana ale podloga cala

> pognieciona od sciagania pasami (doslownie blacha jak papier), tyle dobrego ze jeszcze nie

> rdzewieje, do tego masa innych drobnych [motyla noga], czekamy teraz az skrzynia padnie bo

> ponoc lubia padac.

> ogolnie porazka nie samochod

to ma sluzyc do przewozu osob a nie ladunkow wiec, kwestia pogniecionej podlogi nie dotyczy.

a co innego proponujesz? bo o Jumperze, Ducato, Boxer, Transporter to samo slyszalem....

Napisano

> to ma sluzyc do przewozu osob a nie ladunkow wiec, kwestia pogniecionej podlogi nie dotyczy.

> a co innego proponujesz? bo o Jumperze, Ducato, Boxer, Transporter to samo slyszalem....

szczewrze mowiac nie mam pojecia, tego sprzedajemy i chemy cos wiekszego, musze cos wybrac i tak naprawde nie ma z czego, wszystko tak sie sypie ze szok, waham sie miedzy transitem i dukato 2004-2006

Napisano

> no to i tak z 8kzl Vatu jest 5kzl do zwrotu...

tak , ale nie oszukujmy się ... cena którą chce uzyskać sprzedający w 90 % przypadków jest netto a vat dolicza się w górkę...

> sensownym tzn jakim?

według mnie do 100 tyś. km. można myśleć o takim aucie żeby zrobić wmiarę spokojnie kolejne 100 ... ja kupiłem nowego , interes nie wyszedł ... i utopiłem wink.gif troszkę kasy

> to to wiem, jezdzilem krotkim 1,9 ale bez wentylacji z tylu

ja miałem l2h1 ale blaszanka ze ścianą grodziową.

Napisano

> trzymaj sie z dala od tego padla, niewarte to nic, mam w firmie nissana primastara 2009 - 130kkm,

> (to to samo) poleciala pompa wspomagania, pompa wtryskowa, wtryskiwacze, przy wyciaganiu

> wtryskow glowica i rozrzad. ostatnio linki hamulcowe od recznego sie zapiekly, wymieniony

> przelacznik zespolony pod kierownica buda normalnie ekspoloatowana ale podloga cala

> pognieciona od sciagania pasami (doslownie blacha jak papier), tyle dobrego ze jeszcze nie

> rdzewieje, do tego masa innych drobnych [motyla noga], czekamy teraz az skrzynia padnie bo

> ponoc lubia padac.

> ogolnie porazka nie samochod

Też mamy w firmie primastara 2.5 dci 150KM rocznik 2007 z przebiegiem 77tys od nowości (jeździ głównie po mieście). Do tej pory w serwisie wymieniony był tylny stabilizator, kilka razy końcówki drążków, drążki kierownicze i swożnie wahaczy. Do tego hydrauliczny wysprzęglik i ostatnio maglownica oraz silentblocki przednich wahaczy. Jak narazie silnik i skrzynia dają radę.

Jeździ się tym fajnie ale przez awaryjność bym tego auta nie polecał. Chyba że tylko na trasy do niemiec. A co do spalania to u nas wychodzi od 8l trasa latem do 15-16 na krótkich odcinkach w mieście zimą. Buda podwyższona ale przez większość czasu wozi praktycznie tylko powietrze.

Napisano
  • Autor

> tak , ale nie oszukujmy się ... cena którą chce uzyskać sprzedający w 90 % przypadków jest netto a

> vat dolicza się w górkę...

jak pisze netto to netto, a jak brutto to brutto, no chyba ze ja czegos nie rozumiem...

btw czy komis moze sprzedac auto z pelna FV?

> według mnie do 100 tyś. km. można myśleć o takim aucie żeby zrobić wmiarę spokojnie kolejne 100 ...

mysle ze te auta spokojnie jezdza do 300....

> ja kupiłem nowego , interes nie wyszedł ... i utopiłem troszkę kasy

tego chcialbym uniknac...

> ja miałem l2h1 ale blaszanka ze ścianą grodziową.

tez ma byc tych wymiarow ale osobowka, najlepiej suwanymi drzwiami z 2 stron BlackEdition, ale to ponad 100kzl... frown.gif

Napisano

> jak pisze netto to netto, a jak brutto to brutto, no chyba ze ja czegos nie rozumiem...

> btw czy komis moze sprzedac auto z pelna FV?

Tak. O ile kupił z pełną f-rą 23%.

> mysle ze te auta spokojnie jezdza do 300....

Każdy samochód tyle zrobi - kwestia nakładów :-)

> tego chcialbym uniknac...

> tez ma byc tych wymiarow ale osobowka, najlepiej suwanymi drzwiami z 2 stron BlackEdition, ale to

> ponad 100kzl...

Napisano

140kkm to miało 100 lat temu, zniszczona jakby miało z 500kkm - dodatkowo jakoś dziwnie popasowane, przery niemiłosierne, albo przywalony, albo poprzycierany i odpicowany

mam we flocie koło 40 trafików/primastarów/vivaro 1.9 120km i złego słowa o nich nie powiem

jeździ fajnie, biorąc pod uwagę, że to nie osobówka

prowadzi się prawie jak osobówka

spalanie da się osiągnąć w okolicach 7l/100km

awaryjność o niebo niższa niż np. jumper/boxer czy transit

Napisano

> 140kkm to miało 100 lat temu, zniszczona jakby miało z 500kkm -

Siedzenia z tyłu nie wyglądają na zniszczone. Nie wiadomo jak z siedzeniem kierowcy, szczególnie lewa strona siedziska - tam się najszybciej niszczy. Auta które oglądałem w zeszłym roku (cena do 40 000 zł) miały w większości poprzecierane siedziska. Przebiegu rzeczywistego nie sprawdzisz. Raczej nie ma się co nastawiać na autentyczny przebieg.

Auto zarejestrowane w Krakowie w okolicach września - października 2011r.

Znając ceny aut w Niemczech, to albo było bite, albo przebieg kręcony i to zdrowo.

Mój miał być bity z tyłu, a po zimie mam odpryski na całej przedniej masce (lakier wytrzymał 100000 km, a po dalszych 3000 się zużył hehe.gif)

Ja jeżdżę blaszakiem 2.0 115km z półautomatyczną skrzynią biegów i przy emeryckim stylu jazdy mam 9,0 litrów średnie spalanie (trasa/miasto 50/50) a przy dynamicznej jeździe 10,5 - 11,5 litra. Emerycki styl, praktycznie bez użycia turbiny, bo mam uszkodzony wąż od intercoolera i jak za mocno deptam w gaz, to mi moja prowizorka się rozlatuje smile.gif

Z aktualnych cen części to mogę Ci podać:

wąż od intercoolera - 800 zł - zamienników brak, używki trudno dostępne

tarcza hamulcowa tył z łożyskiem - 400 zł zamiennik

klocki hamulcowe na oś - 150 zł

amortyzator monroe przód - 260 zł

ceny brutto

Z auta jestem zadowolony, kupiony z rezerwą na naprawy po zakupie (nie przewidziałem tylko tej nieszczęsnej rury od turbo).

Napisano

> jak pisze netto to netto, a jak brutto to brutto, no chyba ze ja czegos nie rozumiem...

po prostu się nie rozumiemy , z mojej praktyki wynika że jak coś jest z 23 % VAT do odliczenia to po odliczeniu wychodzi cena rynkowa a ... " wie pan zawsze możemy wystawić fakture na niższą kwotę to i cena bedzie niższa ... " tak to działa ... nie mi oceniać czy to dobrze czy też źle

> btw czy komis moze sprzedac auto z pelna FV?

oczywiście , tylko że wtedy musi nabyć auto taką samą fakturą.

> mysle ze te auta spokojnie jezdza do 300....

oczywiście , i 500 tyś. zrobią... tylko pytanie ile będzie kosztował kilometr takim autem .

ja mówię o przebiegu który WEDŁUG MNIE jest bezpieczny i przy rozsądnym traktowaniu powinien się obyć bez poważnych napraw a jedynie wymianą eksploatacyjnych rzeczy

> tego chcialbym uniknac...

jak każdy smile.gif

na pocieszenie wyszedł mi inny i nie umarłem z głodu grinser006.gifgrinser006.gif

trafika sprzedałem i z bolącą dupą ( straciłem bardzo dużo kasy przez nietrafiony leasing w walucie ... blaszanka mnie wyszła więcej niż dobrze wyposażony VW CARAVELLE

zapomniałem o sprawie.

sick.gif

> tez ma byc tych wymiarow ale osobowka, najlepiej suwanymi drzwiami z 2 stron BlackEdition, ale to

> ponad 100kzl...

no niestety , ale podobnie wyposażony VW

+ xx plnów ...

Napisano
  • Autor

> 140kkm to miało 100 lat temu, zniszczona jakby miało z 500kkm - dodatkowo jakoś dziwnie popasowane,

> przery niemiłosierne, albo przywalony, albo poprzycierany i odpicowany

tego juz odpuscilem - szukam dalej, moze mozesz jakiegos polecic?

> mam we flocie koło 40 trafików/primastarów/vivaro 1.9 120km i złego słowa o nich nie powiem

> jeździ fajnie, biorąc pod uwagę, że to nie osobówka

> prowadzi się prawie jak osobówka

> spalanie da się osiągnąć w okolicach 7l/100km

wiem, mialem mozliwosc przejechac 1200km 90konnym 1.9

> awaryjność o niebo niższa niż np. jumper/boxer czy transit

tez sie zastanawialem wlasnie nad Ducato, ale tych jest jak na lekarstwo...

Napisano

> tego juz odpuscilem - szukam dalej, moze mozesz jakiegos polecic?

we wrześniu będziemy oddawać do reanault około 20-30 sztuk, więc pewnie pojawią się używki u dealerów - auta sprawdzone technicznie i bezwypadkowe (moze jakieś drobne stłuczki)

Napisano
  • Autor

> we wrześniu będziemy oddawać do reanault około 20-30 sztuk, więc pewnie pojawią się używki u

> dealerów - auta sprawdzone technicznie i bezwypadkowe (moze jakieś drobne stłuczki)

a jakie wersje?

Napisano

> a jakie wersje?

sprawdze jutro i dam znać

ma elektrykę (szyby i lusterka), klima manulana przód i tył 9osobne sterowanie), 9 miejsc i wiem, że to długa wersja, ma całkiem duży bagażnik za 3 rzędem siedzeń

115koni

Napisano
  • Autor

> sprawdze jutro i dam znać

> ma elektrykę (szyby i lusterka), klima manulana przód i tył 9osobne sterowanie), 9 miejsc i wiem,

> że to długa wersja, ma całkiem duży bagażnik za 3 rzędem siedzeń

> 115koni

no ciekawe... hmm.gif

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem Trafica

miałem 3 dotychczas i jesli chodzi o klape to na pewno otwierana do gory - nie przeszkadza w ładowaniu i w czasie deszczu pomaga zlosnik.gif poza tym przeszedlem przez wszystkie usterki tutaj wymieniane: alternator, pompa wspomagania, łozyska macphersonów, alarm głupiał mi w drugim roku uzytkowania kazdego z nich - ogólnie polecam zlosnik.gif jak czasem wsiadam w transita to czuje sie jakbym wsiadał do dostawczaka zlosnik.gif trafic duzo przyjemniejszy ok.gif

Napisano

> no ciekawe...

sorki, nie dałem rady

w systemie nie mam info o wersji

a co do sprzedaży przed wrześniem i poza dealerem to nie ma szans, mamy je w baybacku, więc to jedyna ścieżka sprzedaży

Napisano

> no ciekawe...

Mam Vivaro 1,9 DI 250kkm

Usterki:

Czujnik turbo 800zł - wymiana serwis opla

Pęknięta szyba kamień spod tira 500zł - zakład

Łapa silnika 280zł - wymiana własna

A tak to wymieniam oleje, rozrządy, klocki, leje ON i śmigam. Opony continentala od nowości yikes.gif i jeszcze dobre są.

Napisano

> ogólnie porażka nie samochód

mam trochę inne zdanie na podstawie trzech samochodów naszych i kilku po znajomych firmach

moje mają 140, 240, 290 kkm

raz wymienione końcówki kierownicze w tych ponad 200kkm

wysprzęgliki - każdy z nich przed 20kkm - gw

jeden alternator

dwa akumulatory

reszta to co się normalnie zużywa - klocki, tarcze .....

Napisano
  • Autor

90% ogloszen jest od oszustow

"serwisowany w ASO" - oznacza ze najczesciej ze w serwisie byl pare razy, ale ostatni raz rok, 2 lata tamu...

"bezwypadkowy" - nikt nie zginal

"stan bdb" - 70% elementow do malowania

ceny zawyzone od Eurotaxu o 10-15%....

znalezienie L2H1 takiego z klapa z tylu jest praktycznie niemozliwe...

moze ktos z Was ma informacje o takim pojezdzie, pojazdach poleasingowych, ale ktorych cena bedzie adekwatna do stanu...

Napisano

> 90% ogloszen jest od oszustow

Jak ze wszystkim..

Niestety, jest to rzadki model...

> moze ktos z Was ma informacje o takim pojezdzie, pojazdach poleasingowych, ale ktorych cena bedzie

> adekwatna do stanu...

Moje źródło na dziś takowych nie ma, ale będę pamiętał.

Napisano
  • Autor

> Jak ze wszystkim..

> Niestety, jest to rzadki model...

osobowe Ducato jest rzadsze...

> Moje źródło na dziś takowych nie ma, ale będę pamiętał.

jakby co to moze byc tez Ducato Panorama, lub Minibus, ew cos innego podobnego. TIA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.