Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tablice próbne a naklejka na szybie

Featured Replies

Napisano

Proste pytanie: czy mając tablice tymczasowe też trzeba mieć tą naklejkę na przedniej szybie?

Pytam bo niedługo kupuję nowe auto w Polsce na eksport na takich tablicach

i nie chciałbym robić sobie kłopotu z usuwaniem potem tego z szyby crazy.gif

Napisano

> Proste pytanie: czy mając tablice tymczasowe też trzeba mieć tą naklejkę na przedniej szybie?

Tak.

edit: chyba jednak nie.

§ 6. 1. Rejestrując pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2-4 i § 7, organ rejestrujący wydaje:

(...)

3. W przypadku rejestracji czasowej pojazdu, o której mowa w art. 74 ust. 2 pkt 2 ustawy, organ rejestrujący wydaje:

1) pozwolenie czasowe;

2) zalegalizowane tymczasowe tablice (tablicę) rejestracyjne.

Art. 74. 1. Czasowej rejestracji pojazdu dokonuje, w przypadkach określonych w ust. 2, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania (siedzibę) właściciela pojazdu, wydając pozwolenie czasowe i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne.

2. Czasowej rejestracji dokonuje się:

1) z urzędu - po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu;

2) na wniosek właściciela pojazdu - w celu umożliwienia:

a) wywozu pojazdu za granicę,

b) przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

c) przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy;

> Pytam bo niedługo kupuję nowe auto w Polsce na eksport na takich tablicach

> i nie chciałbym robić sobie kłopotu z usuwaniem potem tego z szyby

Chwila z suszarką i żyletką i o naklejce zapominasz. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak.

> edit: chyba jednak nie.

OK, dzięki. 20.GIF

> Chwila z suszarką i żyletką i o naklejce zapominasz.

Dobrze wiedzieć.

Chciałbym jednak tego uniknąć, skoro auto będzie się w Polsce poruszać tylko dosłownie kilka godzin.

Napisano
  • Autor

> To teraz pochwal się co kupujesz.

Wymieniam Focusa na Megane RS.

Napisano

> Chwila z suszarką i żyletką i o naklejce zapominasz.

Plus trochę acetonu (zmywacza do paznokci) do zmycia ewentualnych resztek.

Napisano

> Plus trochę acetonu (zmywacza do paznokci) do zmycia ewentualnych resztek.

Benzyny jak już. Acetonem to sobie można deskę uszkodzić.

Napisano
  • Autor

> A czemu? Znudził się?

Jeśli chodzi o jazdę - absolutnie nie. Dynamika podkręconego RS-a zabija smirk.gif

Podkręcony Focus RS taki jak mój masakruje RS3 , RS4 i M3 w kategorii przyspieszeń dynamicznych na wyższych biegach (4 w górę)

Po prostu jest tyle momentu obrotowego, że nie trzeba redukować biegu.

Ale jeśli chodzi o jakość Forda jako marki, to powiem krótko że zasłużył sobie na swoją złą sławę icon_rolleyes.gif

Ponad 20 wizyt w warsztacie przez niecałe 3 lata z powodu pierdół jak fabrycznie niedoróbki, niedokręcone śrubki itd. nono.gif

Ponadto, Megane 265 KM jest niższa, lżejsza i szybsza na torze- a to dla mnie ważne.

Focus to bardzej ciężki pociąg na autostradę.

Napisano

Naklejka- o ile Ci wydadzą- to nie problem. Naklej tak, żebyś miał do niej dobry dostęp. Jak już pisali żyletka, a najlepiej są takie skrobaczki w sklepach " po 4 zł"

Coś a'la nożyk do tapet tylko z uchwytem. To pięknie działa. Stosowałem 2 razy i po samym skrobaniu jest czysto. Jak jest dobry dostęp to delikatnie acetonem ewentualne pozostałości kleju zmyć i szyba jak nówka.

Napisano

> Jeśli chodzi o jazdę - absolutnie nie. Dynamika podkręconego RS-a zabija

No właśnie dlatego się zdziwiłem. Choć w sumie dobrze jest od czasu do czasu coś zmienić smile.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o jazdę - absolutnie nie. Dynamika podkręconego RS-a zabija

> Podkręcony Focus RS taki jak mój masakruje RS3 , RS4 i M3 w kategorii przyspieszeń dynamicznych

> na wyższych biegach (4 w górę)

> Po prostu jest tyle momentu obrotowego, że nie trzeba redukować biegu.

> Ale jeśli chodzi o jakość Forda jako marki, to powiem krótko że zasłużył sobie na swoją złą sławę

> Ponad 20 wizyt w warsztacie przez niecałe 3 lata z powodu pierdół jak fabrycznie niedoróbki,

> niedokręcone śrubki itd.

> Ponadto, Megane 265 KM jest niższa, lżejsza i szybsza na torze- a to dla mnie ważne.

> Focus to bardzej ciężki pociąg na autostradę.

i zamieniasz jakość Forda na jakość renault? yikes.gif

z własnego doświadczenia (miałem focusa 2006 rok prod, mam megane 2009- wybrałbym bez wahania Forda. a Renault juz nigdy nie kupie...

Napisano
  • Autor

> i zamieniasz jakość Forda na jakość renault?

> z własnego doświadczenia (miałem focusa 2006 rok prod, mam megane 2009- wybrałbym bez wahania

> Forda. a Renault juz nigdy nie kupie...

A co mu dolegało?

Ja z Focusem miałem >20 wizyt w warsztacie, głównie niedoróbki w stylu niedokręconych śrubek.

Niby głupstwa, ale niektóre naprawdę niebezpieczne, inne cholernie irytujące

jak np. trzeszczące plastiki w kabinie od nowości -w Renault w ogóle nie trzeszczą.

Napisano

> A co mu dolegało?

> Ja z Focusem miałem Niby głupstwa, ale niektóre naprawdę niebezpieczne, inne cholernie irytujące

> jak np. trzeszczące plastiki w kabinie od nowości -w Renault w ogóle nie trzeszczą.

pod kątem trzeszczenia - renault wydaje się gorzej poskładane. oba gadają, w megane (coupe) strasznie nawala tylna półka i uszczelki drzwi skrzypią. podejrzewam że w przypadku Meg RS bedzie gorzej, ze wzgledu na zawias wink.gif

w focusie półka mniej stukała, a drzwi (były 4 - mniejsze) nie były tak uciążliwe.

plastiki zadne nie gadały ani tu ani tu.

poza tym jak się tak pojeździ dłużej niż pare h - Megane - wychodzi to, że renault to marka "budżetowa" (niedorobiony climatronic, czujnik wycieraczek, zgłasnianie muzy razem z predkoscia jest idiotyczne (1 stopniowe - przy 100 kmh), pstryk do sciemnienia lusterka wewn. działa źle - trzeba poprawić ręcznie lusterko po sciemnieniu itp itd - wszystko niby jest, mozna odfajkowac na liscie wyposazenia, ale dziala duzo gorzej niz te same akcesoria w Fordzie czy w np. VW). niby duperele, ale wkurza to ze usuniecie ich to kwestia 2% wiecej przyłożenia się do tematu... to wszystko pracuje na wizerunek negatywny...

Focus natomiast był ewidentnie bardziej "dorobiony" - czujnik wycieraczek - bez zarzutów, praktycznie się nie mylił, jak ustawiłem temp po zakupie, to nieruszałem klimy przez wiele miesiecy, zgłaśnianie działało rewelacyjnie - tego typu niedomagań nie było.

z tego co piszesz to faktycznie 20 wizyt - mega wkurzajace. w megane były tez duperele - ale nie aż tyle: lusterko skrzypiące przy skladaniu, alarm głupiał trochę, odpadł kawałek nakładki gumowej na pedał sprzęgła, odpadła rączka regulacji podparcia lędźwi fotela kierowcy - to z dupereli.

poza tym po 50 tys km skonczyly sie hamulce tył (tarcze i klocki jednocześnie) i pojawił się wyciek z uszczelnienia pólosi.

zawieszenia i skrzyni nie komentuje w Megane - bo to różna bajka vs RS. poza tym auto nie jest "złe", powaznych awarii brak.

ale osobiście nie zamieniłbym się na pewno na Renaulta z Forda ponownie smile.gif

Napisano
  • Autor

ok.gif Dzieki za Twoja opinie 20.GIF

U mnie dlugie boczne drzwi byly wielokrotnie poprawiane i teraz wreszcie juz nie trzeszcza.

Obie windy szyb zostaly tez wymienione bo sie luzowaly.

Podobnie luzujaca sie przednia belka, ze o wybuchajacych kolektorach dolotowych nie wspomne.

Wzielo sie to wszystko chyba z tego, ze Ford nie ma doswiadczenia z takimi drzwiami i konstrukcjami.

Uklad napedowy tez zupelnie dla nich nowy z Volvo.

Sa tez inne niedorobki i jesli Megane tania, to Focus to bieda =)

np. RS ma 7 l wiekszy bak, ale komp taki sam jak zwyczajny Focus.

Efekt jest taki, ze rezerwa nie zapala sie jak zostaje 8 litrow, a 8+7=15 czyli prawie 1/4 baku..

Naprawde, Megane RS wydaje sie lepiej zrobione.

Polka sie nie martwie - zostawie w garazu ;-)

Napisano

> wychodzi to, że renault to marka

> "budżetowa" (niedorobiony climatronic,

Klimatronik to mają ociekające boskością faaa-weee.

Tu jest zwykła, plebejska klimatyzacja automatyczna.

I w żelazku - istotnie - działała fatalnie.

Obecnej wersji ten problem już nie dotyczy.

> czujnik wycieraczek,

Potwierdzam

> zgłasnianie muzy razem z

> predkoscia jest idiotyczne (1 stopniowe - przy 100 kmh),

Przecież to się w radiu ustawia - jest chyba 5 poziomów. Hula bez zarzutu.

> pstryk do sciemnienia lusterka wewn.

> działa źle - trzeba poprawić ręcznie lusterko po sciemnieniu itp itd

Przy manualnym jak rozumiem?

Często jest to kwestia wzrostu drajwera - różnie bywa w różnych sprzętach.

NIe żebym był orędownikiem reno - po prostu stwierdzam swoje spostrzeżenia z różnych jazd różnymi modelami.

Aha, w obecnym meganie wskaźniki to jakieś nieporozumienie jest...

Napisano

> Aha, w obecnym meganie wskaźniki to jakieś nieporozumienie jest...

chodzi Ci o to, ze predkosciomierz jest cyfrowy?

Wersji RS to chyba nie dotyczy

Napisano

> Klimatronik to mają ociekające boskością faaa-weee.

> Tu jest zwykła, plebejska klimatyzacja automatyczna.

> I w żelazku - istotnie - działała fatalnie.

jak zwał tak zwał - dwustrefowa kupa w akcji smile.gif

> Obecnej wersji ten problem już nie dotyczy.

mialem akcje serwisowa - wymieniali wentylator - nie pomogło smile.gif

jezdzilem (sporadycznie) żelazkiem - nie zwrocilem uwagi, ale teraz mam obecną wersję - problem dotyczy.

> Potwierdzam

> Przecież to się w radiu ustawia - jest chyba 5 poziomów. Hula bez zarzutu.

no ustawia sie i na kazdym reaguje przy przekroczeniu 100 km/h. na 1 najslabiej, na 5 najmocniej - ale 1 stopniowo;) widac dla renuara plynna regulacja, to za duze wyzwanie

> Przy manualnym jak rozumiem?

> Często jest to kwestia wzrostu drajwera - różnie bywa w różnych sprzętach.

tak manualne. ale to pierwsze moje auto ktore ma z tym "problem".

> NIe żebym był orędownikiem reno - po prostu stwierdzam swoje spostrzeżenia z różnych jazd różnymi

> modelami.

> Aha, w obecnym meganie wskaźniki to jakieś nieporozumienie jest...

to detal. nie mam jakiejs opinii na tak - na nie. rzecz obojętna. ale powyzsze mogliby poprawic.

Napisano

> Dzieki za Twoja opinie

> Naprawde, Megane RS wydaje sie lepiej zrobione.

> Polka sie nie martwie - zostawie w garazu ;-)

tak to jest. trafisz na "pechowy" egzemplarz i juz masz zafiksowaną opinię smile.gif

z przyjemnością przeczytam wrażenia z tej zamiany, jak już pojezdzisz trochę nowym autem wink.gif powodzenia.

Napisano
  • Autor

> tak to jest. trafisz na "pechowy" egzemplarz i juz masz zafiksowaną opinię

W przypadku Focusa RS to nie chodzi o egzemplarz, bo inne

i to nawet z późniejszego rocznika mają te same usterki no.gifcrazy.gif

Ford o tym wie ale prawie nic z tym nie robi, np. ich sposób na wybuchające kolektory

to obniżenie mocy do 290 KM a odkręcające się belki, luzujące windy itd

poprawiają dopiero jak się ludzie do nich zgłoszą mimo że wiadomo, że to błędy konstrukcyjne.

Np. śruby mocujące belkę przednią powinny zostać unieruchomione pastą Loctite- to zrobili dopiero w RS500.

U mnie (i nie tylko) na gwarancji, ale najpierw ryzykowałem życiem, jeżdżąc z odkręcającą się belką angryfire.gif

Napisano

> W przypadku Focusa RS to nie chodzi o egzemplarz, bo inne

> i to nawet z późniejszego rocznika mają te same usterki

> Ford o tym wie ale prawie nic z tym nie robi, np. ich sposób na wybuchające kolektory

> to obniżenie mocy do 290 KM.

to tak jak sposób Subaru na g...wniane sprzęgła w swoich dieslach smile.gif wstyd...

Napisano
  • Autor

> Poczekaj na Golfa VII RS

Słyszałem o nim. Nie lubię pancerwagenów, ale kto wie, może się przekonam wink.gif

Obecna R-ka jest słaba- oto porównanie ze standardowym Focusem RS, przyspieszenie od 50 km/h:

Napisano

> jak zwał tak zwał - dwustrefowa kupa w akcji

> mialem akcje serwisowa - wymieniali wentylator - nie pomogło

> jezdzilem (sporadycznie) żelazkiem - nie zwrocilem uwagi, ale teraz mam obecną wersję - problem

> dotyczy.

No to być może osobniczy.

Ja w żelazku dostrzegałem istotny problem z wydajnością w sensie oprogramowania (bardzo ślamazarna praca wentylatora - trzeba było ręcznie nim sterować, a chyba nie o to chodzi.

> no ustawia sie i na kazdym reaguje przy przekroczeniu 100 km/h. na 1 najslabiej, na 5 najmocniej -

> ale 1 stopniowo;) widac dla renuara plynna regulacja, to za duze wyzwanie

Ty, ale to kurde przecież płynnie działa.

No używam praktycznie na codzień...

Napisano

> chodzi Ci o to, ze predkosciomierz jest cyfrowy?

Całego zestawu wskaźników - prędkościomierz, paliwomierz, temp silnika - ogólnie w medze - po-raż-ka.

Gigantycznym krokiem naprzód jest tu np zestaw we fli-ąs.

> Wersji RS to chyba nie dotyczy

Nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Całego zestawu wskaźników - prędkościomierz, paliwomierz, temp silnika - ogólnie w medze -

> po-raż-ka.

> Gigantycznym krokiem naprzód jest tu np zestaw we fli-ąs.

> Nie wiem.

Czemu tak sądzisz? niewiem.gif

Jeździłem Megane RS i nie zauważyłem we wskaźnikach niczego dziwnego.

W RS 2012 to wygląda tak (jeszcze lepiej):

285879588-MeganeRS.jpg

post-9683-14352516026638_thumb.jpg

Napisano

> Czemu tak sądzisz?

> Jeździłem Megane RS i nie zauważyłem we wskaźnikach niczego dziwnego.

> W RS 2012 to wygląda tak (jeszcze lepiej):

Jeżeli wygląda to tak jak na zdjęciu, to OK

Jeżeli tak jak w cywilnym meganie - patrz wyżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.