Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za wysoka temperatura wody

Featured Replies

Napisano

Auto doładowana benzyna, w trasie przy 90km/h temperatura osiąga 100 stopni, czyli za dużo.

Wentylatory się włączają, chłodnica robiona na zamówienie też powinna być ok, co się sypnęło?

Czyżby termostat?

Jak to sprawdzić?

Doradźcie coś, kończą mi się pomysły oslabiony.gif

Napisano

> Auto doładowana benzyna, w trasie przy 90km/h temperatura osiąga 100 stopni, czyli za dużo.

> Wentylatory się włączają, chłodnica robiona na zamówienie też powinna być ok, co się sypnęło?

> Czyżby termostat?

> Jak to sprawdzić?

> Doradźcie coś, kończą mi się pomysły

Układ chłodzenia nie wyrabia. Układ pompuje się ciśnieniem???

Napisano
  • Autor

> Układ chłodzenia nie wyrabia. Układ pompuje się ciśnieniem???

Łopatologicznie poproszę grinser006.gif

Napisano

> Łopatologicznie poproszę

grzanie się to może być objaw padającej uszczelki w silniku.

Napisano
  • Autor

> grzanie się to może być objaw padającej uszczelki w silniku.

Dobra, jakieś inne objawy padniętej/padającej UPG?

Masła pod korkiem nie ma, nie dymi na biało, w zbiorniczku płynu też ok, co może być jeszcze?

Napisano

> Dobra, jakieś inne objawy padniętej/padającej UPG?

> Masła pod korkiem nie ma, nie dymi na biało, w zbiorniczku płynu też ok, co może być jeszcze?

Zrób test na zawartość spalin w układzie chłodzenia. Stawiam flachę że wyjdzie pozytywnie grinser006.gif

Chyba ze jeździsz na mocno ubogiej mieszance i silnik się wręcz gotuje.

Napisano

A układ nie jest zapowietrzony ?

Napisano

> A układ nie jest zapowietrzony ?

Dokładnie, tu może być problem.

ewentualnie ta chłodnica jednak nie daje rady, skoro wentylatory nie wyrabiają z chłodzeniem.

Jeśli była by to uszczelka, to temperatura rosła by dalej i ciśnienie wyrzuciło by płyn z układu.

Napisano

> Układ chłodzenia nie wyrabia. Układ pompuje się ciśnieniem???

Zamkniete uklady chlodzenia zawsze pracuja przy nadcisnieniu rzedu 1.0 bar do nawet 1.4 bar. Ma to na cely aby w razie nieszczelnosci powstal wyciek na zewnatrz a nie zapowietrzanie.

Napisano

A to nie jest normalna temperatura pracy tego silnika ?

O ile dobrze pamiętam ten silnik ma na środku skali przy liczniku temp. właśnie 100* hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie jest normalna temperatura pracy tego silnika ?

> O ile dobrze pamiętam ten silnik ma na środku skali przy liczniku temp. właśnie 100*

Nie, środek ma przy 90, ale instrukcja obsługi pojazdu zawiera fragment mówiący o tym, że jak podczas jazdy wskazówka wbije na czerwone pole, to żeby się zatrzymać, zgasić silnik, odpalić i pojechać spokojnie dalej zlosnik.gif

Chyba moim problemem jest termostat, zobaczymy co będzie po wymianie wink.gif

Napisano

Sprawdzić należy czy dolna część chłodnicy też ma tak wysoką temperaturę i wtedy można stwierdzić czy układ wyrabia czy nie.

Druga sprawa-gdzie znajduje się czujnik załączający wentylatory, bo może być na chłodnicy (wtedy cały płyn w chłodnicy musi być gorący dla włączenia wentylatora) lub w ECU albo zegarach (wówczas załączenie wentylatorów może nastąpić przy zimnej chłodnicy ale wysokiej temp. silnika, przyczyny-termostat, uszczelka głowicy, sama głowica)

Napisano

> Auto doładowana benzyna, w trasie przy 90km/h temperatura osiąga 100 stopni, czyli za dużo.

> Wentylatory się włączają, chłodnica robiona na zamówienie też powinna być ok, co się sypnęło?

> Czyżby termostat?

> Jak to sprawdzić?

Wirnik pompy wody może się ślizgać po osi - niestety to coraz częstsze uszkodzenia pomp wody.

Napisano

> Zamkniete uklady chlodzenia zawsze pracuja przy nadcisnieniu rzedu 1.0 bar do nawet 1.4 bar. Ma to

> na cely aby w razie nieszczelnosci powstal wyciek na zewnatrz a nie zapowietrzanie.

No dobra ale to nic nie wnosi do tematu. Bo jak zacznie pompować ciśnieniem z cylindrów to nie będzie 1,5 bara w układzie chłodzenia.

W BMKach jak się pompuje to wywala wszystkie krućce z głowicy w powietrze.

Napisano

> Wirnik pompy wody może się ślizgać po osi - niestety to coraz częstsze uszkodzenia pomp wody.

Też obstawiałbym pompę wody jeśli czujnik wentylatora jest w chłodnicy. Druga opcja uszczelka pod głowicą. Ręki nie daję grinser006.gif

Napisano
  • Autor

EDIT:

Sprawdziłem wszystko od początku: chłodnica oraz górny wąż nagrzewają się od razu, powiedzmy tak samo jak woda w układzie (ztcw chłodnica do czasu załączenia się termostatu powinna być zimna, a tu zdecydowanie nie jest). Dolny wąż jest chłodny, potem ciepły (temp. na zegarze 90-100), ale i tak jest duuużo chłodniejszy od górnego.

Pytanie: co jest nie tak?

Aaa wiatraki załączają się przy 94, potem 99, potem 100 stopniach, jakby to miało pomóc zlosnik.gif

Napisano

> EDIT:

> Sprawdziłem wszystko od początku: chłodnica oraz górny wąż nagrzewają się od razu, powiedzmy tak

> samo jak woda w układzie (ztcw chłodnica do czasu załączenia się termostatu powinna być zimna,

> a tu zdecydowanie nie jest). Dolny wąż jest chłodny, potem ciepły (temp. na zegarze 90-100),

> ale i tak jest duuużo chłodniejszy od górnego.

> Pytanie: co jest nie tak?

> Aaa wiatraki załączają się przy 94, potem 99, potem 100 stopniach, jakby to miało pomóc

1) termostat

2) zakamieniona chlodnica

mniej prawdopodobna pompa wody

Napisano
  • Autor

> 1) termostat

> 2) zakamieniona chlodnica

> mniej prawdopodobna pompa wody

Chłodnica nowa cała alu - co pewnie nie wyklucza zakamienienia, termostat bardzo prawdopodobny chyba ok.gif

Napisano

> Czyżby termostat?

> Jak to sprawdzić?

Jak dasz ogrzewanie na maksa to spada temp?

Napisano
  • Autor

> Jak dasz ogrzewanie na maksa to spada temp?

Egzakli, dość szybko spada ok.gif

Napisano

> Egzakli, dość szybko spada

Skoro masz nową chłodnicę to stawiam na termostat.

Napisano
  • Autor

> Skoro masz nową chłodnicę to stawiam na termostat.

Też na to stawiam wink.gif

Napisano

> Też na to stawiam

To ja też grinser006.gif

Ale dodam, że kiedyś też wszystko wymieniałem bez skutku i wymieniając ostatni możliwy jakiś czujnik w chłodnicy, uszkodziłem ją.

Musiałem kupić nową chłodnicę i okazało się, że nawet stojąc długo w korku temp. nie chciała za bardzo iść do góry.

Skoro chłodnica nowa, to termostat 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Skoro chłodnica nowa, to termostat

No chyba że przy zmianie nie został dobrze odpowietrzony układ zlosnik.gif

Napisano

Miałem niedawno podobne objawy w Maździe. Pomimo, iż kilka osób przekonywało mnie iż nie ma mowy żeby termostat uszkodził się w pozycji zamkniętej i nie otwierał się - tak właśnie było.

Wyciągnąłem go, wrzuciłem do gotującej wody i miałem jasność - po wymianie było ok

Napisano

> Też na to stawiam

nie wiem jaki masz silnik ale w taim wypadku wyciągnij termostat i złóż układ bez niego (jeśli się da).

Moim zdanie to nie jest wina termostatu. Nawet jeśli jest zepsuty to w tę stronę, że otwiera duży obieg cały czas (masz jakby nie patrzeć gorącą chłodnicę).

Zbyt mało wydajny układ:

-coś się przytkało

-zapowietrzone

-pompa

Albo UPG.

Odpowietrz solidnie na początek.

Napisano

> Czyżby termostat?

> Jak to sprawdzić?

Może ta chłodnica robiona na zamówienie ? Jest więsza / mniejsza? Nie przesłaniasz czymś. Zalej nowy płyn. Pompa wody zmieniana przy rozrządzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.