Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti - dziwny objaw podczas kręcenia kierownicą

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie!

Niedawno stałem się posiadaczem Lacetti. Niepokoi mnie jedna rzecz. Mianowicie podczas kręcenia kierownicą, wydaje ona dziwne dźwięki. Co ciekawe jak auto jest zimne, objaw nie występuje. Nasila się wraz ze wzrostem temperatury. Dźwięk dochodzi moim zdaniem z przestrzeni między kierownicą, a osłonami. Na zewnątrz i pod maską nic nie słychać. Nagrałem dzisiaj filmik, żeby zobrazować Wam o co chodzi. Można go pobrać stąd: http://db.tt/ZFdFTvaE.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

Ma ktoś jakiś pomysł, co to może być?

Napisano

Mi też kolega tak "piska " kierownica jak kręcę, na początku też mnie denerwowało. Rozbierałem osłony psikałem wd 40 ale nie za bardzo działało, wiec odpuściłem i tyle. Ale chętnie podpatrzę jak ewentualnie inni koledzy poradzili sobie z tym problemem.

Napisano

Niewiele slysze, ale u mnie tez delikatnie popiskuje i przyzwyczailem sie do tego.

Moze TTTM?

Napisano

> Moze TTTM?

Dokładnie tak ok.gif Lacetti, które obecnie posiadam jest od nowości w rodzinie (od 6 lat) i praktycznie od początku występują takie "piski". Nic z tym nie było robione i auto po 6 latach skręca jak skręcało na początku ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli pozostaje tylko przyzwyczaić się do tego? Nie wiem, czy dam radę, bo bardzo drażnią mnie wszelkie niestandardowe dźwięki w aucie. Może dlatego, że mam słuch absolutny i mnie to bardziej przeszkadza niż innym... No nic, jak coś uda mi się z tym zrobić, to dam znać.

Napisano

Niestety nie mogę odsłuchać twojego filmiku,ale też mam lacetti i dziwne dzwięki przy kręceniu kierownicą.Ja raczej winię za to system wspomagania kierownicy lub zapowietrzenie go .Na początku chcę wymienić płyn wspomagania dextron 3 i odpowietrzyć układ .Dodam że ostatnio auto jak by mniej pewnie się prowadzi,a zawieszenie i koła w najlepszym porządku.Dam znać po wymianie.

Napisano

TTTM.

To z filmiku to na 99% nie wspomaganie. Tam jest (podobno) jakiś gumowy oring na kolumnie kierownicy i ta gumka wydaje takie dźwięki. W poprzednim lacku mojej mulher.gif też taki efekt występował.

Rozwiązaniem jest przesmarowanie tej gumki, ale ja nie wiem jak się tam dostać.

Napisano

> TTTM.

> To z filmiku to na 99% nie wspomaganie. Tam jest (podobno) jakiś gumowy oring na kolumnie

> kierownicy i ta gumka wydaje takie dźwięki. W poprzednim lacku mojej też taki efekt

> występował.

> Rozwiązaniem jest przesmarowanie tej gumki, ale ja nie wiem jak się tam dostać.

Tak jak kolega napisał, to piski z kolumny. Koledzy jak wcześniej napisałem psikałem na kolumnę wd40 wszędzie gdzie mogłem się dostać, ale jej nie rozbierałem na części pierwsze. jedynie zdjąłem osłony kolumny. Dźwięk wyraźnie wydostaje się z kolumny, więc pewnie jest tak jak napisałeś, jakiś gumowy o-ring, uszczelka etc. Ja słucham głośniej radia -) taka rada:)

Napisano

Ten odgłos najprawdopodobniej wydaje taśma/zwijak w kolumnie kierownicy - element pośredniczący między obracającą się poduszką powietrzną a nieruchomą kolumną kierownicy. W jego środku jest jakby kołowrotek, na którym jest dość luźno nawinięta taśma przewodząca sygnały do poduszki. W czasie obrotów kierownicy poszczególne zwoje taśmy ocierają się o siebie napinając się, lub rozluźniając jeszcze bardziej niż w położeniu neutralnym. To może powodować takie dźwięki, nie oznaczają one żadnej usterki. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda - wystarczy wpisać na znanym portalu aukcyjnym "Lacetti taśma". Zdaje się, że nie jest to rozbieralne (ale pewności nie mam), poza tym psikanie tam preparatami chyba nie jest najlepszym pomysłem, a przynajmniej trzeba zachować rozsądek - poduszka często ratuje życie. Mamy pewność, że poducha zadziała w czasie wypadku, jak nalejemy tam np WD40?

Napisano
  • Autor

Bardzo dzięuję za wszystkie odpowiedzi. Macie całkowitą rację. Wszystko wskazuje na to, że te odgłosy wydaje taśma poduszki powietrznej. Raczej nic z tym nie zrobimy, także trzeba się przyzwyczaić i to polubić wink.gif

Napisano

e niekoniecznie - przecież tą taśmę możesz wymienić na nową (jak się odkręci kierownicę to wymiana jest banalna), cena zależy od wersji wyposażenia i oscyluje gdzieś między 80-250 zł (tak, rozpiętość jest duża, ale zależy też gdzie się kupuje), a smorwać można, ale częśś ruchomą kierownicy - ja sie bawiłem w to we fieście - sama taśma jest raczej nierozbieralna (tzn można rozebrać ale chyba tylko raz), ale mnie wystarczyło posmarować powierznie styku z kierownicą i juz pomogło.

U mnie w lacetii nie "szura" (u mojej siostry też) przy skręcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.