Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki / wibracje przy przyspieszaniu / dodawaniu gazu - HELP

Featured Replies

Napisano

/ wazelina mode on

Witam wszystkich pomocnych cfaniaczek.gif Forumowiczów

/ wazelina mode off

Od pewnego czasu dręczy mnie (coraz bardziej) zjawisko wpadania w wibracje podobne do jazdy po kostce brukowej lub startującego A320. Drgania rozchodzą się po kierownicy, pedale gazu itp. Zjawisko nasila się przy wyższej prędkości (od 80-90 km/h), ale nie jest powodowane tylko prędkością (puszczenie gazu powoduje ustanie wibracji i stuków niezależnie od prędkości). Z drugiej strony - nawet bardziej agresywna jazda miejska (gwałtowniejsze przyspieszanie ale przy mniejszych prędkościach) nie daje takich oznak. Czasami, po mocniejszym wdepnięciu gazu samochód zdaje się wpadać w rezonans. Zawieszenie i układ kierowniczy raczej wykluczam, przy jeździe miejskiej usterka praktycznie niezauważalna, za to bardzo dotkliwa na długiej prostej, autostradowej (nawierzchnia idealna). Dwumas i sprzęgło wymienione jakieś 15 kkm wstecz, jeszcze mniej ma koło pasowe. Auto wydaje się być słabsze, wcześniej widzi wzniesienia. Miał ktoś kiedyś coś takiego? swieca.gif

Update: Bez obciążenia (na luzie / sprzęgle) nawet przy ostrym gazowaniu nie powoduje takich efektów, słabsze są również przy przyspieszaniu w jeździe z górki.

Update 2: Na różnych kompletach felg i opon bez zmian, to samo zjawisko występuje.

Napisano

Mnie sie to kojarzy ze zużytymi przegubami hmmm.... wewnętrznymi.

Wibracje powinny być najbardziej odczuwalne przy dużych przeciążeniach: przyśpieszanie na wysokim biegu, hamowanie silnikiem.

Czekamy na innych...

Napisano

1, wyważ koła

2 wejdz pod auto i sprawdź luzy na przegubach

Napisano
  • Autor

Koła wyważone, i w ogóle wymienione (felgi+opony). Luzy na przegubach można wyczuć manualnie?

Napisano

coś takiego miałem gdy wykrzywiły mi się tarcze hamulcowe z przodu, przetoczenie pomogło.

Napisano

ja tak miałem w stilo i była winna tzw półośka krótka i przegub wewnętrzny tzw kielich...chyba nic nie pomyliłem. w tym samym przedziale prędkości przy dodawaniu gazu telepało całą budą... pół roku się z tym bujałem bo w jednym ASO twierdzili, że półośki są OK (wzrokowo) a okazały się wyeksploatowane...

Napisano

Problem z przeniesieniem dużego momentu... odczuwa sie bardziej przy wysokich biegach - jest większe zapotrzebowanie niz przy niskich biegach i jeździe dynamicznej ....

Co może być przyczyną....

Oj wiele elementów /

- Przeguby wewnętrzne.... dość częsta przypadłość

- Podpora pod półosią prawą -

- Przeguby zewnętrzne ( ale tu powinno czuć się terkotanie przy skręconych kołach i przyspieszaniu )

- koło 2-masow

- układ podpory skrzyni biegów i poduszki silnika / oberwane

Co dolega tobie tego ja nie wiem.... ale bez podniesienia auta i sprawdzenia luzów na przegubach lub dynamicznego, zawieszenia skrzyni i sinika raczej nie wiele się da wymyślić ..

Dobry diagnosta lub warsztat który specjalizuje się w zawieszeniu i napędzie smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc, mam już diagnozę - rozpadła się prawa półoś. Koszt nowej części ~1,8k panic.gif Polecicie jakieś tańsze sklepy (używki nie zaryzykuję) sick.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za pomoc, mam już diagnozę - rozpadła się prawa półoś. Koszt nowej części ~1,8k

> Polecicie jakieś tańsze sklepy (używki nie zaryzykuję)

Tu koledzy coś próbowali. Może napiszą czy im się udało.

Napisano

Zapodaj nr półosi albo vin i czy lewa/prawa to się popatrzy

Napisano

> Dzięki wszystkim za pomoc, mam już diagnozę - rozpadła się prawa półoś. Koszt nowej części ~1,8k

> Polecicie jakieś tańsze sklepy (używki nie zaryzykuję)

mnie prawa na alledrogo używka (po tym jak nieudała sie wymiana samego krzyżaka - rozleciał sie po 10kpln) wyniosła 240pln z przesyłka z jakiegoś angola czy cuś - 40kkm zrobione i lata dalej - ale obadana organoleptycznie i luzu nie było

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dziś jestem po naprawie przegubu. Uszkodzeniu uległ krzyżak tzw. tripod. O ile nie da się go nabyć w ASO jako osobnej części i rodzimym sklepie z częściami też go nie mieli, zanabyłem na allegro. Wymiana 1,5h. Jako, że guma była OK to tylko :smar, krzyżak i opaska od strony kielicha. Miałem wibracje budy na czwórce przy 2k obrotów i stukało lekko na nierównościach. Dzwoniłem do ASO 812PLN półoś jak oddaję starą.Tu zamknąłem się w 150PLN. Generalnie robota prosta tylko poodkręcać niektóre śruby facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.