Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepa. Mogę pociagnąć Astrą?

Featured Replies

Napisano

Astra ma w poz. dow. rejestrac. G = 1318 kg - masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego innego niż kategoria M1 masa własna pojazdu obejmuje urządzenie sprzęgające (w kg),

+

Przyczepka dwu-osiowa DMC poz. O1. - 1400 kg.

Przyczepa przekracza masę pojazdu. Można tak? Czy jednak przyczepka max 1318 kg?

Napisano

Podstawą do określenia jaka przyczepę możesz holować jest wpis w DR. Dwie pozycje. DMC p-py bez hamulca (O 2) i z hamulcem (O 1).

Takowy wpis posiada DR samochodu który przeszedł stosowne badania pod kątem wyposażenia go w hak holowniczy.

Napisano

> Podstawą do określenia jaka przyczepę możesz holować jest wpis w DR. Dwie pozycje. DMC p-py bez

> hamulca (O 2) i z hamulcem (O 1).

> Takowy wpis posiada DR samochodu który przeszedł stosowne badania pod kątem wyposażenia go w hak

> holowniczy.

Potwierdzam. W przypadku astry ostrzejszym przepisem od PoRD sa wymogi techniczne pojazdu, wiec obowiazuja masy z rubryk O1 lub O2 w zaleznosci czy przyczepa jest lub nie jest wyposazona w hamulec.

Napisano

> nie zapomnij o viatoll czy jak to sie tam pisze...

Do 3,5T łącznie z przyczepą nie trzeba...

Napisano

> Astra ma w poz. dow. rejestrac. G = 1318 kg - masa własna pojazdu; w przypadku pojazdu ciągnącego

> innego niż kategoria M1 masa własna pojazdu obejmuje urządzenie sprzęgające (w kg),

> +

> Przyczepka dwu-osiowa DMC poz. O1. - 1400 kg.

> Przyczepa przekracza masę pojazdu. Można tak? Czy jednak przyczepka max 1318 kg?

na B nie możesz, MW auta musi być większa od DMC przyczepy

Napisano

Teraz dopiero doczytalem, ze nie pytasz o kategorie jaka chcesz to ciagnac. Jesli tylko B to tak jak wyzej napsialismy, jesli zas B+E to mozesz, ale musisz pamietac o viatollu, jesli masa zestawu >3,5t.

Napisano
  • Autor

> Teraz dopiero doczytalem, ze nie pytasz o kategorie jaka chcesz to ciagnac. Jesli tylko B to tak

> jak wyzej napsialismy, jesli zas B+E to mozesz, ale musisz pamietac o viatollu, jesli masa

> zestawu >3,5t.

Wydawałoby się proste a nie jest frown.gif

DMC (1400 kg) przyczepy przekracza o kilkadziesiąt kg, MW auta - ale jest w normie możliwej do ciągnięcia astrą (czyli max 1400 kg).

Mogę to pociągnąć z kat. B?

czy szukać przyczepki o DMC 1300 kg?

Napisano

> Wydawałoby się proste a nie jest

> DMC (1400 kg) przyczepy przekracza o kilkadziesiąt kg, MW auta - ale jest w normie możliwej do

> ciągnięcia astrą (czyli max 1400 kg).

> Mogę to pociągnąć z kat. B?

> czy szukać przyczepki o DMC 1300 kg?

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=276606846&page=0&vc=1

276604543-przyczepya.jpg

Jeszcze jest ważna homologacja haka. Sprawdź na tabliczce znamionowej. U siebie w Lacetti np. mam max. 1200kg.

Napisano

> DMC (1400 kg) przyczepy przekracza o kilkadziesiąt kg, MW auta - ale jest w normie możliwej do

Jedna rzecz to PoRD, z ktorych wynika, ze MW<DMC przyczepy mowiac ogolnie, druga to homologacja pojazdu, czyli rubryka O1 i O2 w DR. Z tych dwoch bierzesz warunki ostrzejsze i juz wiesz jaka przyczepe mozesz pociagnac.

Napisano

ale co nie jest ?

już napisałem wyżej że nie możesz, kodeks jasno to precyzuje

Quote:

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

kategorii A - motocyklem;

kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;

kategorii B:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego
, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

ile masz DMC tej astry ?

bo jest jeszcze warunek że 1.33*DMC > DMC przyczepy

zresztą w tej tabelce jest wszystko ok.gif

Napisano

ostatnio spotkałem się z ciekawym przypadkiem:

pojazd który ma MW=1150kg, a w polu O1 wpis MMC=800kg

i teraz mam przyczepkę która ma DMC=900kg, MW=700kg (przyczepa kempingowa)

czyli jadąc "na pusto", taka przyczepka będzie ważyć mniej niż przewidział producent pojazdu i holowanie jest bezpieczne,

ale czy zgodne z prawem ? czy policjant podczas kontroli nałoży mandat za jazdę takim zestawem ? na jakiej podstawie ?

Dodam że zapisy z PoRd są spełnione - MW auta jest większa od DMC przyczepy, a zestaw nie przekracza 3.5T

to tak do koszyczka że w DR jest MMC a nie DMC, a dlaczego MMC jest przyrównywane do DMC przyczepy grinser006.gifspineyes.gif

Napisano

> Do 3,5T łącznie z przyczepą nie trzeba...

chyba trzeba...

Napisano

> chyba trzeba...

Przestań bzdurzyć. Wejdź sobie na http://www.viatoll.pl/pl i przeczytaj co jest napisane pod niebieskim samochodzikiem...

Niebieski kolor oznacza, że nie trzeba boxa, i jak byk jest tam "Samochód osobowy z przyczepą o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej samochodu i przyczepy poniżej 3,5 tony"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.