Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana rozrządu

Featured Replies

Napisano

Auto:

Croma ,2006 r. Emotion, 1,9 , automat, 150

Czas na zmiany. 122 tys na liczniku, więc szykuję sie do wymiany rozrządu.

Jedna z firm zaproponowała mi taki wariant:

Przesyłam kosztorys wymiany paska rozrządu wraz z pompą wody:

-zest.rolek INA (napinająca i prowadząca pasek rozrządu) -koszt 217 zł brutto

-pasek rozrządu conti -koszt 158 zł brutto

-pompa wody INA -koszt 221 zł brutto

-usługa wymianny rozrządu wraz z pompą wody -koszt 480 zł brutto

Podsumowując pełen koszt to 1076 zł brutto,w razie decyzji proszę o kontakt telefoniczny.

Co to za firma INA? Conti? Czy cena ostateczna ok.

Jaki inne warianty?

Szukałem na kąciku postów - zgłosiło mi 500 z tytułami absolutnie nie mającymi nic wspólnego

z tym co mnie interesuje.

Wiem jednak, że ktoś poruszał problem rozrządu.

Dziękuje za cenne uwagi.

Napisano

> Auto:

> Croma ,2006 r. Emotion, 1,9 , automat, 150

> Czas na zmiany. 122 tys na liczniku, więc szykuję sie do wymiany rozrządu.

to jest pierwsza wymiana - masz jeszcze ori?

Popytaj w okolicznych ASO, bo być może cena nie będzie zbytnio odbiegać...

Co do paska, to w 150 powinien być wzmacniany/z teflonem.

Napisano

Ja placilem w ASO po lekkiej znajomosci 1306 zl z wymiana pompy wody, ponoc na ori wszystko:)

Prywatnie w warsztacie wycenili na 850-1000zl w zaleznosci od tego jaka pompa wody.

Napisano

> Auto:

> Croma ,2006 r. Emotion, 1,9 , automat, 150

> Czas na zmiany. 122 tys na liczniku, więc szykuję sie do wymiany rozrządu.

> Jedna z firm zaproponowała mi taki wariant:

> Przesyłam kosztorys wymiany paska rozrządu wraz z pompą wody:

> -zest.rolek INA (napinająca i prowadząca pasek rozrządu) -koszt 217 zł brutto

> -pasek rozrządu conti -koszt 158 zł brutto

> -pompa wody INA -koszt 221 zł brutto

> -usługa wymianny rozrządu wraz z pompą wody -koszt 480 zł brutto

> Podsumowując pełen koszt to 1076 zł brutto,w razie decyzji proszę o kontakt telefoniczny.

> Co to za firma INA? Conti? Czy cena ostateczna ok.

> Jaki inne warianty?

> Szukałem na kąciku postów - zgłosiło mi 500 z tytułami absolutnie nie mającymi nic wspólnego

> z tym co mnie interesuje.

> Wiem jednak, że ktoś poruszał problem rozrządu.

> Dziękuje za cenne uwagi.

Rozrząd koniecznie z paskiem jak na tej aukcji : http://allegro.pl/rozrzad-pompa-fiat-bravo-croma-1-9-d-multijet-i2238681270.html czyli pokryty jasnym teflonem.

Jeśli do tej pory jedziesz na ori rozrządzie to twardy jesteś grinser006.gif

Według mnie cena za wymianę na poziomie 500 zł to rzeźnia, i z pewnością nie jest to cena jaką można zapłacić w prywatnym warsztacie. Myślę, że jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz taniej.

Napisano

> Rozrząd koniecznie z paskiem jak na tej aukcji :

> http://allegro.pl/rozrzad-pompa-fiat-bravo-croma-1-9-d-multijet-i2238681270.html czyli

> pokryty jasnym teflonem.

> Jeśli do tej pory jedziesz na ori rozrządzie to twardy jesteś

> Według mnie cena za wymianę na poziomie 500 zł to rzeźnia, i z pewnością nie jest to cena jaką

> można zapłacić w prywatnym warsztacie. Myślę, że jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz taniej.

Pasek Dayco teflonowany, pompa wody całkowicie metalowa, mój faworyt to Hepu. Rolka i Napinacz Luk, INA, SKF - metalowe. Napinacz najbezpieczniej kupić oryginalny, na Allegro dostaniesz w dobrych cenach.

Pozdrawiam

Napisano

OE fiat napinacz = INA +20% wink.gif co do pasków dayco , jeszcze niedawno wszyscy na nie psioczyli ,że pękają itd... a pękają jak każdej innej firmy.

Najlepiej wziąć jak coś pasek dayco ht + rolk ina + pompa kwp/skf/hepu

Napisano

> OE fiat napinacz = INA +20% co do pasków dayco , jeszcze niedawno wszyscy na nie psioczyli ,że

> pękają itd... a pękają jak każdej innej firmy.

> Najlepiej wziąć jak coś pasek dayco ht + rolk ina + pompa kwp/skf/hepu

W moim poprzednim wątku o rozrządzie do JTDm, porównywaliśmy z Cinkiem napinacze i ori był różny od zamienników sciana.gif!

Napisano

> W moim poprzednim wątku o rozrządzie do JTDm, porównywaliśmy z Cinkiem napinacze i ori był różny od

> zamienników !

W zasadzie można by wyciągnąć śmiałą hipotezę, że przy jednorazowym wydatku na następne około 100 tys oszczędzanie na wszystkim nie koniecznie jest dobrym pomysłem. Więc dlaczego nie kupić Ori napinacza skoro to tak ważny element? Chyba nie ma co zbytnio dramatyzować z tym ,,oszczędzaniem'' smile.gif

Napisano

Chyba nie ma co zbytnio dramatyzować z tym

> ,,oszczędzaniem''

Oczywiscie, ze nie ma co przesadzac ale kazdy ma swoj rozum i swoja kase i rozne poczucie swietego spokoju.

Ja zawsze rozrzad robile w ASO, nawet w poczciwym LANOSIE rozrzadz w ASO z pompa 630zl przy wartosci auta moze 5 tysiakow:)

Ale tak mam i juz:)

Skoro warsztat priv na zamiennikach krzyczy max 1000zl, to ASO na Ori 1300, warto? to jest drozej o 0,003zl na kazdy przejechany km:)

Napisano

> W moim poprzednim wątku o rozrządzie do JTDm, porównywaliśmy z Cinkiem napinacze i ori był różny od

> zamienników !

Niedawno 1 AK-owiec brał ode mnie OE napinacz fiata do jtd-ka , porównałem po kodach wyrytych i to było to samo co INA ale bez napisu INA wink.gif

Przecież Fiat nie produkuje sam części. Ja od siebie mogę polecić ogólnie rolki i napinacze skf/ina , paski gates,dayco,conti,bosch

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za uwagi.

Celna - moim zdaniem - jest uwaga o tym, że jak policzysz czas lub przebieg to wychodzi i tak groszowo, a w ASO jednak nie dadzą podróbek (chyba, że się mylę), tym samym szukanie na siłę czegoś taniej nie zawsze wyjdzie na dobre.

Przedstawioną propozycję dostałem z Hondy.

Jeszcze raz dzięki. Może komuś też się przyda.

IThankYou.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za uwagi.

> Celna - moim zdaniem - jest uwaga o tym, że jak policzysz czas lub przebieg to wychodzi i tak

> groszowo, a w ASO jednak nie dadzą podróbek (chyba, że się mylę), tym samym szukanie na siłę

> czegoś taniej nie zawsze wyjdzie na dobre.

> Przedstawioną propozycję dostałem z Hondy.

> Jeszcze raz dzięki. Może komuś też się przyda.

Nie żebym się czepiał, ale skoro z Hondy (jak mniemam ASO) otrzymałeś propozycję wymiany rozrządu, to nie rozumie szczerze dlaczego o ASO fiata nie myślałeś. Nie kapuje o co Ci chodzi sick.gif

Napisano

Jak ktoś się boi wymiany rozrządu to do ASO fiata i na ich częściach , a jak się mniej boi vel chce zaoszczędzić połowę kaski na gratach to części topowe samemu kupować ,a montaż na ASO cedować , ja tak robiłem i gra smile.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za uwagi.

> Celna - moim zdaniem - jest uwaga o tym, że jak policzysz czas lub przebieg to wychodzi i tak

> groszowo, a w ASO jednak nie dadzą podróbek (chyba, że się mylę), tym samym szukanie na siłę

> czegoś taniej nie zawsze wyjdzie na dobre.

> Przedstawioną propozycję dostałem z Hondy.

> Jeszcze raz dzięki. Może komuś też się przyda.

Wyślij zapytanie drogą mailową do kilku najbliższych ASO, zobacz co odpiszą.

Napisano

"Ja placilem w ASO po lekkiej znajomosci "

to już wiem kto zakładał ten rozrząd .... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Nie żebym się czepiał, ale skoro z Hondy (jak mniemam ASO) otrzymałeś propozycję wymiany rozrządu,

> to nie rozumie szczerze dlaczego o ASO fiata nie myślałeś. Nie kapuje o co Ci chodzi

Faktycznie, co nieco dodam.

Gdy kupowałem Cromkę zaproponowałem sprzedającym, aby przywieźli autko ze Szczecina do Gorzowa i sprawdzimy je w miejscowym ASO. Autko przyjechało, wstawiliśmy je do przeglądu - kosztowało mnie to 300 zł.

Po wyprowadzeniu auta ze stacji okazało się, że panowie mechanicy nie podnieśli nawet pokrywy silnika, powiedzieli, ze wszystko sprawdzili komputerowo. Pytam się, to jak sprawdzili stan silnika i inne podzespoły w komorze silnika?

Dopiero wtedy podnieśli klapę - okazało się, że rozciągnięta linka utrudniała im otwarcie, więc nie otworzyli. Zrobili to na moje żądanie. Kolejne moje zapytanie dotyczyło jazdy kontrolnej i sprawdzenia zachowania się pojazdu na drodze.

Okazało się, że nikt o tym nie pomyślał. Na moją prośbę jazda taka się odbyła - wykryto ściąganie na prawą stronę, a więc jakiś problem z samochodem jednak był. Gdy już autko nabyłem ( za niższą cenę) zaprowadziłem do mechanika na pełna kontrolę i wymianę drążków oraz płynów okazało się, że uszkodzona jest jedna prowadnica od szklanego dachu (cena nowej to ok. 500 zł) - czyli tego także nie sprawdzali. Gdy przyszedł pierwszy deszcz, a ja miałem ochotę na zabawę tylną wycieraczką, to okazało się, że silnik wycieraczki nie działa (był zardzewiały), czyli jego także nie sprawdzali - kolejne 400 zł.

Czy takim mechanikom oddacie swoje auto od razu, czy najpierw się gdzieś rozglądniecie? Tu jest dylemat. ASO to jednak ASO, są papierki, są potwierdzenia w zapisach komputerowych.

Pytałem się już w innym ASO ile wymiana rozrządu kosztuje, to powiedzieli, że u nich ok. 1200 zł.

Spytam się jeszcze mechanika, któremu czasami daję Cromę do przeglądu i uzupełnień, ale chciałem uniknąć w tym przypadku wymiany garażowej.

Napisano

> Faktycznie, co nieco dodam.

> Gdy kupowałem Cromkę zaproponowałem sprzedającym, aby przywieźli autko ze Szczecina do Gorzowa i

> sprawdzimy je w miejscowym ASO. Autko przyjechało, wstawiliśmy je do przeglądu - kosztowało

> mnie to 300 zł.

> Po wyprowadzeniu auta ze stacji okazało się, że panowie mechanicy nie podnieśli nawet pokrywy

> silnika, powiedzieli, ze wszystko sprawdzili komputerowo. Pytam się, to jak sprawdzili stan

> silnika i inne podzespoły w komorze silnika?

> Dopiero wtedy podnieśli klapę - okazało się, że rozciągnięta linka utrudniała im otwarcie, więc nie

> otworzyli. Zrobili to na moje żądanie. Kolejne moje zapytanie dotyczyło jazdy kontrolnej i

> sprawdzenia zachowania się pojazdu na drodze.

> Okazało się, że nikt o tym nie pomyślał. Na moją prośbę jazda taka się odbyła - wykryto ściąganie

> na prawą stronę, a więc jakiś problem z samochodem jednak był. Gdy już autko nabyłem ( za

> niższą cenę) zaprowadziłem do mechanika na pełna kontrolę i wymianę drążków oraz płynów

> okazało się, że uszkodzona jest jedna prowadnica od szklanego dachu (cena nowej to ok. 500 zł)

> - czyli tego także nie sprawdzali. Gdy przyszedł pierwszy deszcz, a ja miałem ochotę na zabawę

> tylną wycieraczką, to okazało się, że silnik wycieraczki nie działa (był zardzewiały), czyli

> jego także nie sprawdzali - kolejne 400 zł.

> Czy takim mechanikom oddacie swoje auto od razu, czy najpierw się gdzieś rozglądniecie? Tu jest

> dylemat. ASO to jednak ASO, są papierki, są potwierdzenia w zapisach komputerowych.

> Pytałem się już w innym ASO ile wymiana rozrządu kosztuje, to powiedzieli, że u nich ok. 1200 zł.

> Spytam się jeszcze mechanika, któremu czasami daję Cromę do przeglądu i uzupełnień, ale chciałem

> uniknąć w tym przypadku wymiany garażowej.

To niestety typowe dla ASO, miałem podobną nieprzyjemność przy zakupie Stilo. Gdybym miał znajomego prawnika, nie wahał bym się ani chwili i skierował pozew do sądu. Diagnostykę można zrobić samemu FES`em, przegląd zawsze u swojego mechanika.

Napisz proszę, które to było ASO - nie bój się nic ci nie zrobią, ponieważ fakty świadczą na ich niekorzyść. Napisz pismo do FAP - ja tak zrobiłem i wiem, że kierownik ASO w Warszawie maił nieprzyjemności - wysłałem polecony z dowodem doręczenia.

Do modów - może zrobimy wątek o ASO, tych złych i dobrych?

Napisano

To zapraszam do Poznania - komplet gratów z Allegro to koszt 500 zł, mój mechanik za wymianę weźmie 200 - po wydatku na paliwo sporo zostanie.

Pozdrawiam

Napisano

Wymieniałem ostatnio podstawowy zestaw po zakupie.

Auto-Sam - sklep w Łodzi, któremu w miarę ufam i który prowadzi sprzedaż wysyłkową przesłał mi następującą ofertę:

42-0009 - filtr paliwa UFI - 175,10 zł/szt.

40-00081 - filtr powietrza - MAN - 45,30 zł/szt.

40-0001 - filtr kabinowy/ weglowy - Magneti - 37,93 zł/szt.

40-00011 - filt kabinowy zwykły / Magneti - 27,20 zł/szt.

12-0852 - filtr oleju - UFI - 24,80 zł/szt.

10-02523 - pasek rozrz. - Dayco-wzmocniony - 77,86 zł/szt.

13-0225 - napinacz pas./ rozrzadu - Dayco - 117,17 zł/szt.

13-0357 - rolka prowadzaca - SKF - 37,59 zł/szt.

22-00162 - pompa wody - Ruville - 111,07 zł/szt.

W porównaniu do cen lokalnych Skierniewickich ceny Z Łodzi są dużo niższe.

Całość wymian wykonał mechnik w Skierniewicach za 320zł.

Pozdrawiam

JK

Napisano

> Faktycznie, co nieco dodam.

> Gdy kupowałem Cromkę zaproponowałem sprzedającym, aby przywieźli autko ze Szczecina do Gorzowa i

> sprawdzimy je w miejscowym ASO. Autko przyjechało, wstawiliśmy je do przeglądu - kosztowało

> mnie to 300 zł.

> Po wyprowadzeniu auta ze stacji okazało się, że panowie mechanicy nie podnieśli nawet pokrywy

> silnika, powiedzieli, ze wszystko sprawdzili komputerowo. Pytam się, to jak sprawdzili stan

> silnika i inne podzespoły w komorze silnika?

> Dopiero wtedy podnieśli klapę - okazało się, że rozciągnięta linka utrudniała im otwarcie, więc nie

> otworzyli. Zrobili to na moje żądanie. Kolejne moje zapytanie dotyczyło jazdy kontrolnej i

> sprawdzenia zachowania się pojazdu na drodze.

> Okazało się, że nikt o tym nie pomyślał. Na moją prośbę jazda taka się odbyła - wykryto ściąganie

> na prawą stronę, a więc jakiś problem z samochodem jednak był. Gdy już autko nabyłem ( za

> niższą cenę) zaprowadziłem do mechanika na pełna kontrolę i wymianę drążków oraz płynów

> okazało się, że uszkodzona jest jedna prowadnica od szklanego dachu (cena nowej to ok. 500 zł)

> - czyli tego także nie sprawdzali. Gdy przyszedł pierwszy deszcz, a ja miałem ochotę na zabawę

> tylną wycieraczką, to okazało się, że silnik wycieraczki nie działa (był zardzewiały), czyli

> jego także nie sprawdzali - kolejne 400 zł.

> Czy takim mechanikom oddacie swoje auto od razu, czy najpierw się gdzieś rozglądniecie? Tu jest

> dylemat. ASO to jednak ASO, są papierki, są potwierdzenia w zapisach komputerowych.

> Pytałem się już w innym ASO ile wymiana rozrządu kosztuje, to powiedzieli, że u nich ok. 1200 zł.

> Spytam się jeszcze mechanika, któremu czasami daję Cromę do przeglądu i uzupełnień, ale chciałem

> uniknąć w tym przypadku wymiany garażowej.

Wiesz, ja nie gloryfikuje ASO. Sam kilka ładnych lat przepracowałem właśnie w ASO Fiata i wiem, że bywa różnie. Ba mam sporo niemiłych doświadczeń z ASO Fiata od strony Klienta, miałem nowe Grande Punto i przezywałem koszmar.

Generalnie warto poszukać warsztatu o dobrej renomie w swojej okolicy i niekoniecznie ASO, jeśli masz takie doświadczenia z Fiatem to może faktycznie autoryzowany serwis przykładowo Hondy będzie lepszym rozwiązaniem smile.gif

Tam być może obowiązują inne standardy jakości..... ba tam być może wogóle wiedzą co to standard i jakość w przeciwieństwie do ASO Fiata grinser006.gif

Napisano

Napisz do FAP jak zostałeś "obsłużony" przez ASO Fiata. Fiat prowadzi kontrolę wykonanych usług nie wiem czy pogwarancyjnych też ale do mnie za każdym razem dzwonią z kontroli jakości Fiata i zadają 1500 (skala 1-10) pytań o jakoś, zadowolenie,obsługę itp. Co prawda ja mam usługi na gwarancji ale myślę, że zleceniami pogwarancyjnymi też się zajmują.A z tego co wiem jak klient niezadowolony to dane ASO dostaje po uszach.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez matal

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Co to za firma INA? Conti?

Tak na przyszłość informacyjnie:

Jeśli chodzi o cokolwiek, co jest "na łożyskach":

INA, FAG, SKF, NSK, SNR, NACHI, KOYO, TIMKEN to górna półka producentów łożysk. Zwłaszcza, jeśli chodzi o motoryzacyjne rzeczy (rozrząd i piasty) to INA SKF I SNR.

(siedziałem w branży przemysłowej kilka lat jako doradca techniczny)

Paski - mam zaufanie do Gates'a

Napisano

> Tak na przyszłość informacyjnie:

> Jeśli chodzi o cokolwiek, co jest "na łożyskach":

> INA, FAG, SKF, NSK, SNR, NACHI, KOYO, TIMKEN to górna półka producentów łożysk. Zwłaszcza, jeśli

> chodzi o motoryzacyjne rzeczy (rozrząd i piasty) to INA SKF I SNR.

> (siedziałem w branży przemysłowej kilka lat jako doradca techniczny)

> Paski - mam zaufanie do Gates'a

Rouville nie ?

Napisano

> Rouville nie ?

Dobrze pisany pewnie tak wink.gif dodam od siebie koyo = optimal

Napisano

> Dobrze pisany pewnie tak dodam od siebie koyo = optimal

faktycznie byka uwaliłem wink.gif dzięki za poprawke

Napisano

> Napisz do FAP jak zostałeś "obsłużony" przez ASO Fiata. Fiat prowadzi kontrolę wykonanych usług nie

> wiem czy pogwarancyjnych też ale do mnie za każdym razem dzwonią z kontroli jakości Fiata i

> zadają 1500 (skala 1-10) pytań o jakoś, zadowolenie,obsługę itp. Co prawda ja mam usługi na

> gwarancji ale myślę, że zleceniami pogwarancyjnymi też się zajmują.A z tego co wiem jak klient

> niezadowolony to dane ASO dostaje po uszach.

nie ma znaczenia czy naprawy na gwarancji czy po gwarancji.

Ja swojego Fiata serwisuję w ASO już po gwarancji i też czasami (ale nie zawsze) dzwonią do mnie po wizycie w serwisie celem oceny mojego poziomu satysfakcji z wykonanej usługi. Ostatnio dałem 10/10 zlosnik.gif

Na razie jestem zadowolony z jakości obsługi w moim ASO Fiata i nie mam powodów do narzekań, w przeciwieństwie do różnej maści mechaników mniej lub bardziej garażowych, z którymi miałem i mam różne przejścia.

BTW: dziś właśnie oddałem Bravo na wymianę rozrządu z pompą. Części z ASO oryginalne. Zobaczymy ile skasują. Ale to T-Jet, więc w sumie nie na temat zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze pisany pewnie tak dodam od siebie koyo = optimal

Nie do końca.... smile.gif

OPTIMAL to handlówka, która konfekcjonuje zestawy tak jak COMPLEX (CX) z Łodzi i MARGO z Torunia. KOYO to producent.

Do niektórych typów nie ma zamienników, do większości wkładane są już chińskie zamienniki robione na zamówienie tych firm. Pracowałem w COMPLEXie, więc wiem jak "przerabiało się" powoli wszystkie oryginały na zamienniki "markowe".

Rouville to firma, która nie robi łożysk, tylko rolki, pompy, podzespoły...

Rolki też mogą być na różnych łożyskach. Oni chyba zawsze stosowali dobre marki.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Uzbierałem troche pieniążka i czas na wymianę rozrządu w Cromie.

Mój mechanik za wymianę bierze 350, ale za części ORI woła 750zł.

To troche przewyższa mój budżet.

Proszę kolegów o pomoc w znalezieniu aukcji na allegro, która będzie zawierała komplet rozrządu z części polecanych tutaj producentów. Powinno wyjść taniej.

Napisano

> Uzbierałem troche pieniążka i czas na wymianę rozrządu w Cromie.

> Mój mechanik za wymianę bierze 350, ale za części ORI woła 750zł.

> To troche przewyższa mój budżet.

> Proszę kolegów o pomoc w znalezieniu aukcji na allegro, która będzie zawierała komplet rozrządu z

> części polecanych tutaj producentów. Powinno wyjść taniej.

Pierwsza aukcja z brzegu: http://allegro.pl/rozrzad-pompa-fiat-stilo-1-9-d-multijet-150km-i2360994825.html

Powinno być ok. Ewentualnie można pomyśleć o lepszej pompie i tak się zmieścisz dużo poniżej 750 zł za części.

Napisano

> Proszę kolegów o pomoc w znalezieniu aukcji na allegro, która będzie zawierała komplet rozrządu z

To nie tak znowu drogo.

We wro priv warsztat od Fiatow dawal 850-1000zl w zaleznosci od czesci:)

a ASO zrobilo mi za 1306zl:)

Raz na 4-5 lat 300zl roznicy mi nie robi a zawsze to kwit,ze ASO dlubalo.

RK

Napisano

Za dobre części typu pasek dayco , rolki INA , pompa skf zapłacisz max 500zł.

Widziałem ori rozrządy do fiata jtd i skody tdi wink.gif

Paski dayco , rolka ina , napinacz ina lub koyo (made in canada czyli to co w zestawach ina dają) , pompy chyba kwp(metelli)

edit: do seata wolnossącego w zestawie INA (rozrząd+pompa) to pompa była skf-a wink.gif

Napisano
  • Autor

Ja kupiłem komplet zgodnie z propozycjami jednego z kolegów na allegro - danielsklep. Koszt kompletu niecałe 390 zł .W skład zestawu wchodzą:

-pasek rozrządu firmy Dayco powlekany teflonem tak jak oryginał

-rolka napinająca Dayco tak jak oryginał

-rolka prowadząca SKF

-pompa wody DOLZ

Nałaziłem się za mechanikiem. Mój mi odradził garażową robotę, byłem u Opla, Hondy + 2 ASO. Mój 10-letni opiekun Nubiry (duży warszat min. Daewoo) najpierw zaproponował wymianę, ale szybko zmienił zdanie. Tylko właściwe ASO!

Inne rozmowy także sprowadzały się do tego, że rozrząd tylko w ASO. I tak się stało. Robocizna z dolewką wyszła 620 zł.

Napisano

> Ja kupiłem komplet zgodnie z propozycjami jednego z kolegów na allegro - danielsklep. Koszt

> kompletu niecałe 390 zł .W skład zestawu wchodzą:

> -pasek rozrządu firmy Dayco powlekany teflonem tak jak oryginał

> -rolka napinająca Dayco tak jak oryginał

> -rolka prowadząca SKF

> -pompa wody DOLZ

> Nałaziłem się za mechanikiem. Mój mi odradził garażową robotę, byłem u Opla, Hondy + 2 ASO. Mój

> 10-letni opiekun Nubiry (duży warszat min. Daewoo) najpierw zaproponował wymianę, ale szybko

> zmienił zdanie. Tylko właściwe ASO!

> Inne rozmowy także sprowadzały się do tego, że rozrząd tylko w ASO. I tak się stało. Robocizna z

> dolewką wyszła 620 zł.

> > części polecanych tutaj producentów. Powinno wyjść taniej.

No i gicio, święty spokój ok.gif

Napisano

> Ja kupiłem komplet zgodnie z propozycjami jednego z kolegów na allegro - danielsklep.

Polecam ich również , kupowałem tam osobiście w tym roku zestawy rozrządu do Brava i Stilona (oprócz pompy SKF) .

W zestawie były części :

Pasek Dayco

Napinacz Dayco

Rolka prowadząca SKF

Cena zakupu kompletu jakieś 50PLN mniej od innych ofert na ''a" ok.gif

Napisano

> No i gicio, święty spokój

No to zaoszczedziles 300zl

raz na 100000km czyli 0,003 zl na kazdym km smile.gif

A cobedzie jak cos sie stanie? ? Wiesz ile trwa procedura odpowiedzialnosci?

Napisano

> No to zaoszczedziles 300zl

> raz na 100000km czyli 0,003 zl na kazdym km

> A cobedzie jak cos sie stanie? ? Wiesz ile trwa procedura odpowiedzialnosci?

A wiesz jak wygląda reklamowanie takiego rozrządu nawet w przypadku montażu w warsztacie ??

Napisano

> A wiesz jak wygląda reklamowanie takiego rozrządu nawet w przypadku montażu w warsztacie ??

Wiem:)

Mechanik, ze wadliwy torar, sprzedawca ze mechanik do kitu, jesli nawet ktos wezmie odpowiedzialnosc to auto stoi tydzien, dwa:)

Taka to oszczednosc raz na 4-5 lat

jak juz robic w warsztacie to ich czesci i krzycza 850-1000zl w zaleznosci jaka pompa wody:)

Wybralem ASO za 1300zl

Zawsze to kwit ze auto ASO widzialo w razie sprzedazy

Napisano

> Pierwsza aukcja z brzegu:

> http://allegro.pl/rozrzad-pompa-fiat-stilo-1-9-d-multijet-150km-i2360994825.html

> Powinno być ok. Ewentualnie można pomyśleć o lepszej pompie i tak się zmieścisz dużo poniżej 750 zł

> za części.

Chyba się zdecyduję na ten rozrząd z tej aukcji. Ale czy któryś z kolegów wie, czy na tym pasku są tzw. 2 paski do poprawnego ustawienia?

Napisano

> Chyba się zdecyduję na ten rozrząd z tej aukcji. Ale czy któryś z kolegów wie, czy na tym pasku są

> tzw. 2 paski do poprawnego ustawienia?

Dayco do 140KM MJTD , który ostatnio montowałem w Stilonie miał , więc jest szansa że ten też posiada znaki .

Oglądałem nawet ten teflonowany w sklepie , ale teraz już nie pamiętam - najlepiej zadzwoń sobie do nich smirk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Chyba się zdecyduję na ten rozrząd z tej aukcji.

No i rozrząd wymieniony. Części z wysyłką 388zł, robocizna 365 z uzupełnieniem czynnika chłodzącego w klimie.

Razem 753 zł. Na pare lat spokój. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Razem 753 zł. Na pare lat spokój.

Taniocha wyszlo Tobie wink.gif

Ja 1300zl wink.gif

I tez sie ciesze bo w ASO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.