Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana szyb z dojazdem do Klienta - Badanie rynku

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo ludzie mają coraz mniej czasu....praca, rodzina, hobby, zakupy z żoną/kochanką.... Niestety czasem zdarzają się nieprzewidziane i niechciane rzeczy jak. np. pęknięcie szyby, włamanie do auta (wybicie szyby). Jest to naprawa wymagająca poświęcenia około 2h (czasem więcej) lub wręcz wzięcia jednodniowego urlopu. To w klasycznym warsztacie ok.gif Wyobraźcie sobie teraz warsztat mobilny. Umawiacie się na dzień następny (lub ten sam) w odpowiadającym wam miejscu np. parking przy zakładzie pracy, miejsce zamieszkania czy galeria handlowa. Przyjeżdża auto dostawcze wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia i szybę pasującą do waszego auta. Zajmujecie się swoimi sprawami a w tym czasie wasze ukochane auto otrzymuję nową szybkę. Ze względu na brak garażu, wielu pracowników do utrzymania cena niższa niż w klasycznym warsztacie ok.gif Czy skorzystalibyście z usług takiej firmy???

Napisano

zadna nowosc w ZS juz od kilku (5 moze wiecej) lat takie cos funkcjonuje, osobiscie kozystalem z uslug takiej firmy jak mi wywalili szybe w corsie.

Napisano

A co z deszczem i śniegiem? Myślałeś o uzależnieniu od pogody?

Napisano
  • Autor

> zadna nowosc w ZS juz od kilku (5 moze wiecej) lat takie cos funkcjonuje, osobiscie kozystalem z

> uslug takiej firmy jak mi wywalili szybe w corsie.

U mnie w mieście takowych firm nie ma ok.gif

> Ja nie, a zimą co byś robił?

W przypadku złej pogody rozkładany namiot. W zimę dodatkowo ogrzewanie ok.gif

Napisano

Trochę kaskaderski pomysł bo są jeszcze auta dostawcze....

I co - większy namiot?

Trochę to naciągane, ale do odważnych itd.

Napisano

W Polsce jeszcze mało popularne, wiec pewnie dobry okres zeby w to wejsc.

Jak bywałem w Holandii na parkingu pod Philipsem codziennie byl taki serwis i wymieniał szybe jakiemus pracownikowi wiec popyt był.

Mysle ze w duzych miastach, gdzie ludzie maja coraz mniej czasu cos takiego bedzie coraz bardziej popularne.

Ja bym skozystał.

Napisano
  • Autor

> Trochę kaskaderski pomysł bo są jeszcze auta dostawcze....

> I co - większy namiot?

> Trochę to naciągane, ale do odważnych itd.

To prawda. Wysokość auta dostawczego to problem ok.gif Ale da się go rozwiązać. Namiot nie musi mieć takiej długości jak samochód. Wystarczy, że osłania miejsce pracy ok.gif Kupno namiotu czy krótkiego pawilonu o wysokości około 3m nie powinno być problemem ok.gif

Napisano

Musisz wsiąść pod uwagę następujące rzeczy:

1. często wymiana szyby wymaga około 12 godzinnego bezruchu pojazdu, co z punktu widzenia klienta, jest bezpieczniejsze w warsztacie niż parkingu centrum handlowego

2. zostawienie samochodu w konkretnym warsztacie jest bezpieczniejsze niż pod opieką Pana który właśnie przyjechał

3. kwestię pory zimowej sobie rozwiązałeś, ale patrz p.1

4. kosztem klienta jest tak naprawdę sama szyba, kleje i uszczelki, zapewne na tym zarabiają warsztaty, Koszt robocizny to nie jest coś co decyduje tu o generalnym koszcie wymiany

Wg mnie ma to sens jako płatna extra usługa dodatkowa do tradycyjnego warsztatu tego typu.

Napisano
  • Autor

> Musisz wsiąść pod uwagę następujące rzeczy:

> 1. często wymiana szyby wymaga około 12 godzinnego bezruchu pojazdu

Nie jest to w interesie szefa warsztatu i poniekąd też Klienta ok.gif Najczęściej auto tyle nie stoi i tak naprawdę nie jest to wymagane tylko zalecane ok.gif Wszystko zależy od rodzaju kleju i warstwy jaka została nałożona. Jako przykład podam klej SikaTack-Drive. W instrukcji producent informuje, że pojazd może kontynuować jazdę po 2h od momentu nałożenia kleju ok.gif

> 2. zostawienie samochodu w konkretnym warsztacie jest bezpieczniejsze niż pod opieką Pana który

> właśnie przyjechał

A czym różni się warsztat z ogłoszenia od Pana, który dopiero przyjechał?

> 4. kosztem klienta jest tak naprawdę sama szyba, kleje i uszczelki, zapewne na tym zarabiają

> warsztaty, Koszt robocizny to nie jest coś co decyduje tu o generalnym koszcie wymiany

Dodaj do tego rozebranie wnętrza samochodu ok.gif Nie rozmawiamy tylko o szybie przedniej ale też o pozostałych. Co do chemii....starcza ona na kilka aut. Uszczelki najczęściej wykorzystuje się stare (oczywiście jeśli nie są zniszczone) ok.gif

Napisano

jak wklejali tylną szybę to po 2 godzinach od włożenia kazali mi zabierać auto wink.gif We wrześniu lakierowałem część auta i przy okazji szyba była czołowa wycinana. Blacharz wstawial nową i wg. niego 2 godziny przy obecnych klejach wystarczają.

Większość aut klientów z nową szybą lub bez stała na zewnątrz, w środku były tylko auta w których przyciemniano szyby wink.gif

Zęby było weselej jak tylną szybę wklejali to auto czekało na mnie na mrozie gdzie było - kilkanaście poniżej zera.

Napisano

> Jak wiadomo ludzie mają coraz mniej czasu....

Komu wiadomo???

Ja nie zauwazylem, zeby od ostatnich 20 lat zmniejszyla mi sie ilosc wolnego czasu, mimo ze 20 lat temu to jeszcze bylem w podstawowce.

A co do wymiany szyb, to nie w ciagu ostatnich 3 lat 3 razy wymienialem przednia szybe. Procedura zawsze taka sama. Telefon do ubezpieczycila, ze sie szyba rozbila. Tam mnie informowano, ze w ciagu pol godziny skontakutje sie ze mna firma od wymiany szyb. I zeczywiscie. Za pol godziny telefon z pytaniem gdzie jutro bedzie auto w godziach np 14 do 16 zeby mogli podjechac i wymienic szybe.

Nigdy w zyciu nie bylem w warsztacie w celu wymiany.

Napisano
  • Autor

> Komu wiadomo???

Nie wiem jak Ty ale ja widzę co się dzieje w okół mnie ok.gif Spotykam rożnych ludzi, rozmawiam z nimi i potrafię wyciągnąć pewne wnioski ok.gif

> Ja nie zauwazylem, zeby od ostatnich 20 lat zmniejszyla mi sie ilosc wolnego czasu, mimo ze 20 lat

> temu to jeszcze bylem w podstawowce.

Gratuluje ok.gif

> A co do wymiany szyb, to nie w ciagu ostatnich 3 lat 3 razy wymienialem przednia szybe. Procedura

> zawsze taka sama. Telefon do ubezpieczycila, ze sie szyba rozbila. Tam mnie informowano, ze w

> ciagu pol godziny skontakutje sie ze mna firma od wymiany szyb. I zeczywiscie. Za pol godziny

> telefon z pytaniem gdzie jutro bedzie auto w godziach np 14 do 16 zeby mogli podjechac i

> wymienic szybe.

Nie każdy ma takie ubezpieczenie ok.gif

> Nigdy w zyciu nie bylem w warsztacie w celu wymiany.

Ja też nie ok.gif

Napisano

> Nie wiem jak Ty ale ja widzę co się dzieje w okół mnie Spotykam rożnych ludzi, rozmawiam z nimi i

> potrafię wyciągnąć pewne wnioski

> Gratuluje

> Nie każdy ma takie ubezpieczenie

> Ja też nie

Ogolnie chcialem przez to powiedziec, ze pomysl na taka usluge jest swietny, ale ja bym na twoim miejscu bardziej kladl nacisk na podpisanie umowy z jakims ubezpieczycielem oferujacym ubezpieczenie auto-szyba czy cos takiego.

Jak ktos robi z ubezpieczenie, to wygoda bedzie dla niego najwazniejsza.

Jak ktos naprawia za wlasne pieniadze, to czesto bedzie wolal podjechac do warsztatu, moze do kilku, wybrac najtanszy i najlepszy i tam zrobic.

Taka jest moja opinia.

Napisano
  • Autor

> Ogolnie chcialem przez to powiedziec, ze pomysl na taka usluge jest swietny, ale ja bym na twoim

> miejscu bardziej kladl nacisk na podpisanie umowy z jakims ubezpieczycielem oferujacym

> ubezpieczenie auto-szyba czy cos takiego.

> Jak ktos robi z ubezpieczenie, to wygoda bedzie dla niego najwazniejsza.

Jest to jakieś rozwiązanie ok.gif

> Jak ktos naprawia za wlasne pieniadze, to czesto bedzie wolal podjechac do warsztatu, moze do

> kilku, wybrac najtanszy i najlepszy i tam zrobic.

> Taka jest moja opinia.

To tak jak ze wszystkim ok.gif Zawsze szuka się oferty najtańszej/najbardziej korzystnej ok.gif Można podjechać ale można też dzwonić, pisać maile.

Napisano

Czy skorzystalibyście z usług takiej firmy???

Nie. Widziałem jak się wymienia szybę w takich warunkach i widziałem jak się to robi w warsztacie. I warsztat zdecydowanie wygrywa. Gdyby wymiana miała zająć cały dzień to może miałoby to jakiś sens ale tu chodzi raptem o oszczędność do dwóch godzin związanych z wymianą przeprowadzaną bardzo rzadko.

Napisano
  • Autor

> Czy skorzystalibyście z usług takiej firmy???

> Nie. Widziałem jak się wymienia szybę w takich warunkach i widziałem jak się to robi w warsztacie.

> I warsztat zdecydowanie wygrywa. Gdyby wymiana miała zająć cały dzień to może miałoby to jakiś

> sens ale tu chodzi raptem o oszczędność do dwóch godzin związanych z wymianą przeprowadzaną

> bardzo rzadko.

Proszę napisz jakie to różnice ok.gif W stacjonarnym warsztacie używa się innej chemii, narzędzi czy stojaków pod szybę ? Powietrze jest czystsze?

Napisano

> Czy skorzystalibyście z usług takiej firmy???

Wszystkie aftermarketowe firmy zajmujące się szybami (JaanGlass/Nordglass, Pilkington itp) świadczą usługę D2D.

W przypadku małych firm to podstawa działań.

Tak więc - nic odkrywczego, paaanie.

Aha - pamiętaj o jednym.

Nie wkleisz dobrze szyby pod chmurką, o ile nie będziesz miał dobrych warunków pogodowych - ani deszczu, ani pizgającego słońca, ani mrozu - ile masz takich dni w roku? 50? 80? Max.

Musisz mieć klienta z garażem, albo bujać się samemu w jeżdżenie po mieście, albo podjąć ryzyko reklamacji.

Napisano
  • Autor

> Tak więc - nic odkrywczego, paaanie.

A czy ja twierdze, że to coś innowacyjnego?

> Aha - pamiętaj o jednym.

> Nie wkleisz dobrze szyby pod chmurką, o ile nie będziesz miał dobrych warunków pogodowych - ani

> deszczu, ani pizgającego słońca, ani mrozu - ile masz takich dni w roku? 50? 80? Max.

> Musisz mieć klienta z garażem, albo bujać się samemu w jeżdżenie po mieście, albo podjąć ryzyko

> reklamacji.

Opisałem to wcześniej ok.gif

Napisano

> Umawiacie się na dzień następny (lub ten sam) w odpowiadającym wam

> miejscu np. (...) galeria handlowa.

> Przyjeżdża auto dostawcze wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia i szybę pasującą do

> waszego auta.

Genialny pomysł.

Ale wiesz, że w takiej sytuacji natychmiast dostaniesz kopa w zad, bo nie masz prawa robić sobie z PRYWATNEGO terenu miejscówki warsztatowej?

Rozumiem sytuację, gdy zajeżdża assistance i próbuje reanimować sprzęta który nie bangla, ale planowy serwis na parkingu centrum handlowego?

Chłopie, ogarnij się...

Napisano

> Opisałem to wcześniej

Co ja skomentowałem :-)

Napisano
  • Autor

> Co ja skomentowałem :-)

A ja bardzo dziękuje za wyrażenie opinii piwo.gif

Napisano

> Genialny pomysł.

> Ale wiesz, że w takiej sytuacji natychmiast dostaniesz kopa w zad, bo nie masz prawa robić sobie z

> PRYWATNEGO terenu miejscówki warsztatowej?

> Rozumiem sytuację, gdy zajeżdża assistance i próbuje reanimować sprzęta który nie bangla, ale

> planowy serwis na parkingu centrum handlowego?

> Chłopie, ogarnij się...

Niewiem. Mi tak raz wymieniali, i nikomu by nawet na mysl nie przyszlo, ze komus to by moglo przeszkadzac.

Napisano
  • Autor

> Genialny pomysł.

ok.gif

> Ale wiesz, że w takiej sytuacji natychmiast dostaniesz kopa w zad, bo nie masz prawa robić sobie z

> PRYWATNEGO terenu miejscówki warsztatowej?

> Rozumiem sytuację, gdy zajeżdża assistance i próbuje reanimować sprzęta który nie bangla, ale

> planowy serwis na parkingu centrum handlowego?

Nie naprawiałeś nigdy auta pod blokiem? Ludzie swapują silniki w parkingu podziemnym a Ty się czepiasz wymiany szyby grinser006.gif

Chłopie, ogarnij się...

Napisano

> Nie naprawiałeś nigdy auta pod blokiem? Ludzie swapują silniki w parkingu podziemnym a Ty się

> czepiasz wymiany szyby

Widzę, że kręcisz busia ogonkiem.

Mowa była o parkingu pod galerią handlową - 100% prywatny teren.

Nie wiem jak Ty, ale ja będąc właścicielem jaja bym takim spryciulom urwał.

Co do ruchów "pod blokiem"

Błyskawiczny telefon do straży miejskiej i lądujesz z mandacikiem za zanieczyszczanie środowiska.

To NIE jest warsztat samochodowy, żeby robić akcje, które kończą się rozmaitymi wyciekami itp (mówię o podanym przez Ciebie przykładzie).

Co do robienia takiej akcji na parkingu podziemnym - jeżeli tylko wspólnotą/spółdzielnią nie zarządzają idioci (tak jak to ma miejsce np u mnie), to możesz natychmiast spodziewać się zimnego prysznica pod postacią tego co wyżej + rachunku za czyszczenie posadzki - dodam POWAŻNEGO, bo chemia usuwająca olej z nie impregnowanego betonu to droga zabawka.

No właśnie.

Napisano

> Proszę napisz jakie to różnice W stacjonarnym warsztacie używa się innej chemii, narzędzi czy

> stojaków pod szybę ? Powietrze jest czystsze?

Koledze rozbito przednią szybę. Zgłosił sprawę do ubezpieczyciela, przyjechał klient dostawczakiem i zmienił szybę. Co mi się nie podobało- trochę się nakruszyło do wnętrza i nie było żadnego odkurzania bo nie było jak odkurzacza podłączyć, facet zamiótł zmiotką co nieco i tyle. Sama wymiana była niby umówiona ale zastrzeżenie, że w razie zmiany pogody nic by z tego nie wyszło. No i szybę wklejał jeden gość. Wydaje mi się, że lepiej jest jak dwóch wkłada szybę w otwór ale ja się nie znam. No i nic chyba nie stoi na przeszkodzie, żeby dwóch gości jeździło na taką wymianę, tak więc to nie problem.

Dlaczego ja bym się nie zdecydował? Bo jadąc do warsztatu mam pewność, że nagle na moją świeżo wklejoną szybę nie zacznie padać, do środka nie nasra ptak, nie zawieje mi syfem z ulicy i w razie jakby stało się coś, co skomplikuje sprawę wymiany to nie zostanę na ulicy z samochodem bez szyby.

Plus tej wymiany u kolegi był taki, że samochód został naprawiony w miejscu uszkodzenia, czyli odpadła laweta do warsztatu. Ale to raczej plus dla ubezpieczyciela.

Napisano

Na sląsku w okolicach Katowic jest firma która to robi. Interesowałem się tym jak auto składałem, nie mogłem jechac na przegląd bo szyba pęknięta, a nie mogłem jechać wymienić bo nie miałem rejestracji wink.gif

Firma oferowała dojazd w promieniu 20km od Katowic i dosyć konkurencyjną cenę

Napisano

ale ja kilka postów wyżej pisałem jak warsztat wkleja szybę zlosnik.gif na dworze, bo w środku są auta gdzie szyby przyciemniają. Jak mi z tyłu zima wklejali przy -15-17 akurat tego dnia- to o godz. 8 rano gdy oddawałem auto stało jakieś stare A8 w warsztacie z wybebeszonymi częsciowo tapicerakami, w który oklejali szyby, a gdy zabierałem samochód pare minut po 11-stej to ono dalej tam wciąż stało. W międzyczasie na prakingu pojawiła sie jaka AR 147 z której zdemotnowano szybę czołowo, ciagnik siodłowy w którym wklejano szybę czołową.

Napisano

> ale ja kilka postów wyżej pisałem jak warsztat wkleja szybę na dworze, bo w środku są auta gdzie

> szyby przyciemniają. Jak mi z tyłu zima wklejali przy -15-17 akurat tego dnia- to o godz. 8

> rano gdy oddawałem auto stało jakieś stare A8 w warsztacie z wybebeszonymi częsciowo

> tapicerakami, w który oklejali szyby, a gdy zabierałem samochód pare minut po 11-stej to ono

> dalej tam wciąż stało. W międzyczasie na prakingu pojawiła sie jaka AR 147 z której

> zdemotnowano szybę czołowo, ciagnik siodłowy w którym wklejano szybę czołową.

Nie wiem, nie znam się jak to powinno być zrobione. Do tej pory byłem przekonany, że wklejanie szyby wymaga jednak "przyjaznych" temperatur i tak było zawsze, jak wymieniałem. Jakbym miał konieczność kolejnej wymiany i akurat byłby mróz a mi zaproponowano by wymianę na zewnątrz to z pewnością bym się upewniał czy tak można.

Napisano

> Nie. Widziałem jak się wymienia szybę w takich warunkach i widziałem jak się to robi w warsztacie.

> I warsztat zdecydowanie wygrywa. Gdyby wymiana miała zająć cały dzień to może miałoby to jakiś

> sens ale tu chodzi raptem o oszczędność do dwóch godzin związanych z wymianą przeprowadzaną

> bardzo rzadko.

ja mialem 2 razy wymieniana szybe pod domem-w zyciu by mi nie przyszlo do glowy aby jezdzic do warsztatu.trzeba pojechac,wrocic stamtad i znowu pozniej pojechac.bez sensu. a tak pan podjezdza ,dzwoni do drzwi i po godzinie dzwoni drugi raz aby skasowac za wykonana prace .dla mnie same plusy-moze dlatego,ze obydwie szyby byly wymieniane w lecie przy dobrej pogodzieok.gif

ale widzialem tez kilka razy w zimie namiot kolo mojego domu i nie sadze by bylo to zle rozwiazanie.

Napisano

Z tego co wiem, to po wklejeniu szyby, auto musi postać w bezruchu kilka godzin.

Napisano

>Czy skorzystalibyście z usług takiej firmy???

Jeśli cena będzie końkurencyjna to tak. I tak patrzy 90 % klientów. A wiem co mówię bo mój znajomy szybiarz poszedł z torbami przez ceny. Robił na szybach Pilkingtona i jakiejś dobrej chemii. Starej daty gostek twierdził ze solidność zawsze sie sprzeda. Wytrzymał niecały rok jak mu sie pod bokiem otworzyła konkurencja z niższą ceną.Tania szyba, tani klej i nagle dużo klientów.

Nie mając punktu stacjonarnego nie masz w związku z tym dużych stałych kosztów wiec powinienieś być cenowo lepszy. Jeśli zrobisz dobre ceny przy jakości gwarantującej niewielką ilość reklamacji, dodasz do tego dobrą reklamę to masz szansę na sukces.

btw

Sam kiedyś "zdradziłem" swojego szybiarza bo jeśli za 5 dych niżej mam wstawiona szybę to czemu nie korzystać. Szyba do tej pory sie trzyma a pare lat mineło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.