Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG jest sens naprawiać?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich . problem jak w temacie. poszła mi uszczelka pod głowicą.

- ubywa płynu

- olej dostaje sie do zbiornika z płynem.

jeden mechanik powiedział mi że jak tak dymi i pluje z rury płynem chłodniczym to na cylindrach przepuszcza i nie opłaca sie tego naprawiać. Lać płyn i olej,a jak sie silnik zatrze to go wymienić. kumpel zaproponował abym pojechał na kontrole kompresji

wiec pojechałem i drugi mechanik zrobil kompresje i wyglada to tak ze na 1,2 i 3 kompresja jest ponad 14 a na 4 cylindrze 8.

i mówi że kompresja jest za wysoka bo olej uszczelnia ale jest oki! ze warto robic tą uszczelke.

A CO WY NA TO?

ASTRA F C14NZ 93r + LPG. 230tys.km.

Napisano

> jeden mechanik powiedział mi że jak tak dymi i pluje z rury płynem chłodniczym to na cylindrach

> przepuszcza i nie opłaca sie tego naprawiać. Lać płyn i olej,a jak sie silnik zatrze to go

> wymienić.

nie nazywaj tego człowieka mechanikiem, bo w ten sposób obrażasz innych mechaników mających przynajmniej jakieś pojęcie w temacie sick.gif

kumpel zaproponował abym pojechał na kontrole kompresji

> wiec pojechałem i drugi mechanik zrobil kompresje i wyglada to tak ze na 1,2 i 3 kompresja jest

> ponad 14 a na 4 cylindrze 8.

czyli silnik masz jeszcze zdrowy, a na 4-tym garze przedmuchana jest upg.

O ile dotychczas nie narzekałeś na nadmierne branie oleju/ kopcenie etc, to wymień tę upg i ciesz się dalej jazdą.

ps

tylko nie narawiaj u tego pierwszego "mechanika" bo nie ma zielonego pojęcia o silnikach. BYć moze jego umiejętności kończą się na wymianie oleju,filtrów i klocków hamulcowych tongue.gif

Napisano

> BYć moze

> jego umiejętności kończą się na wymianie oleju,filtrów i klocków hamulcowych

Ja bym mu nawet nie dał umyć samochodu.

Napisano

> tylko nie narawiaj u tego pierwszego "mechanika" bo nie ma zielonego pojęcia o silnikach. BYć moze

Może klocków też by nie wymieniał, tylko od razu całą piastę hehe.gif

Napisano

> nie nazywaj tego człowieka mechanikiem, bo w ten sposób obrażasz innych mechaników

Tak to już jest jak kowal bierze się za naprawę samochodów........

Napisano

To zależy czy jeszcze chcesz tym autem jeździć? Moim skromnym zdaniem warto robić jeszcze troche polata a koszty nie są zbyt wysokie jeżeli będziesz robił sam to tylko koszty części i planowania głowicy a jeżeli u mechanika to i jeszcze robocizna dojdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tylko nie narawiaj u tego pierwszego "mechanika" bo nie ma zielonego pojęcia o silnikach. BYć moze

Szczerze powiedziawszy, nie odważył bym się zmieniać zwłaszcza klocków u takiego s...pecjalisty sciana.gif

Napisano
  • Autor

no jak warto robic to bede robił.bo na inne nie stac mnie po prostu.

a jak usłyszałem ze silnik do wymiany to nogi mi sie ugieły.bo to sie by nie opłacało.

szczerze to ja juz kiedys robiłem upg u pierwszego mechanika i chulało autko bez zarzutu. do momentu rozbicia frown.gif

Napisano

u siebie też w zeszłym roku robiłem a już magicy czarne scenariusze pisali (że nic z silnika nie bedzie albo do wymiany) po wymianie wszystko OK całkowity koszt 350 PLN z filtrami uszczelkami olejem i pasek też przy okazji

Napisano

> no jak warto robic to bede robił.bo na inne nie stac mnie po prostu.

warto, warto

ja w swojej astrze robiłem -pomimo wieku i silnika który swoje już przeszedł- bo planuję jeszcze trochę ja poużywać o ile sama tego zechce

koszt w sumie niewielki i auto będzie nadal służyło

Napisano

> no jak warto robic to bede robił.

Jak chcesz dobrze zrobić samą głowicę to jest jeden ziomek z AK co robi w głowicach i jest od ciebie ze wsi. Napisz priva do kol. Sebekk

Napisano
  • Autor

dzięki za cynk

Napisano
  • Autor

> O ile dotychczas nie narzekałeś na nadmierne branie oleju/ kopcenie etc,

no wcześniej brał mi juz olej od wymiany do wymiany około 4-5 L

Napisano

> no wcześniej brał mi juz olej od wymiany do wymiany około 4-5 L

Kompresję ok 14 masz dobrą . Wymień przy okazji pierścienie i jeszcze długo pojeździsz. Wymiana pierścieni wyjdzie w dłuższej perspektywie taniej niż dolewki po 5 litrów yikes.gifoliwy

Napisano
  • Autor

Wymień przy okazji pierścienie i jeszcze długo pojeździsz

to pierścienie mówisz i co można przy okazji robić jak już bedzie wszystko rozebrane?

w lipcu wymieniałem rozrząd tarze to bede miał z głowy.wiem jedynie tyle że pasek z rozrządu sie powinno wymieniać

Napisano

Nie jestem pewien ale koledze chyba chodziło o uszczelniacze. (?)

Pierścienie byłyby niezbyt "przy okazji", poza tym jak trzyma elegancko kompresję..

Napisano

> no wcześniej brał mi juz olej od wymiany do wymiany około 4-5 L

jak bedziesz miał zdjętą głowicę, to daj Sebkowi do splanowania i niech Ci przy okazji wymieni uszczelniacze zaworowe.

Powinno to przynajmniej w pewnym stopniu ograniczyć konsumpcję oleju.

Wymiana pierścieni to nie jest robota na godzinkę (bo trzeba zdjąć miske, oodkręcać korbowody etc) Owszem da sie, ale czy warto to taki pewien nie jestem.

Zrobiłbym samą głowice i jeździł dalej (chociaż jak masz wolne 200zł na czesci i rzynajmniej stówkę-dwie dla mechanika, to możesz wymieniać)

ps

paska rozrzadu nie trzeba wymieniać jak jest prawie nowy. Założ go tak, żeby się kręcił w tę samą stronę i będzie git.

Napisano

> Nie jestem pewien ale koledze chyba chodziło o uszczelniacze. (?)

> Pierścienie byłyby niezbyt "przy okazji", poza tym jak trzyma elegancko kompresję..

Pierścienie zgarniające. Mam przykład z życia wzięty. Miłałem kiedyś Forda Scorpio który miał kompresję w porządku ale żłopał oliwe jak żul na kacu. Wymiana pierścieni zgarniających załatwiła sprawę. Kompresja była OK bo pierścienie kompresyjne czyli te pierwsze od góry były dobre i po ich wymianie nić sie nie poprawiło. Natomiast zużycie oliwy spadło kilkakrotnia. Sama wymiana uszczelniaczy może nic nie dać jeśli prowadnice zaworów są zużyte. Wymiana pierścieni przy zrzuconej głowicy jest przy okazji bo najczęściej wystarczy tylko zrzucić miskę olejową , odkręcić korby i cały tłok jest dostępny od góry gdzie nie ma już głowicy. Koszt wtedy jest minimalny bo pierścienie kosztują pewnie koło stówki.

Napisano
  • Autor

Założ go tak, żeby się kręcił w tę samą

> stronę i będzie git.

OSOBISCIE TEGO SAM NIE BEDE ROBIL BO ZA WYSOKIE PROGI JAK DLA MNIE. ALE PORADY MOGĄ SIE PRZYDAĆ.

DZIĘKI

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Wymieniona UPG

uszczelniacze zaworów

uszczelniacz wałka rozrządu

uszczelka pokrywy zaworów

oring aparatu zapłonowego

olej filtry płyn chłodniczy

przy okazji wymieniony termostat i czujnik płynu chłodzącego i wieczny problem z wysokimi obrotami znikł.

autko jeździ bez zarzutu.także warto było. tylko że pierścieni nie robiłem(brak kasy) łączny koszt niecałe 500zł.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.