Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a moze focus mk2 ?

Featured Replies

Napisano

Opisze przypadek kliniczny - od ponad miesiaca probuje znalezc sobie wol roboczy... Zalozenia byly nastepujace - kombi, klima i taniosc eksploatacji. Padlo na chevroleta lacetti 1.6 + lpg. Niestety, aut tych praktycznie na rynku nie ma.

Nie ukrywam, ze te cale poszukiwania juz mnie strasznie mecza. Patrze dzis na allegro, focusow mk2 jak psow, ceny bardzo przyzwoite, tylko czy warto tym autem sobie zawracac glowe ? Od mojego gazownika wiem, ze benzyniaki za bardzo gazu nie lubia, bo trzeba regulowac luz zaworowy. Pozostaje zatem diesel ? Tylko jaki ? Po przygodach z volvem v70 i podobno niesmiertelnym silnikiem 2,5 tdi by audi, powiedzialem, ze juz nigdy nie spojrze w strone sadzomiotacza.... Nie mniej jednak czuje, ze chyba znow bede zmuszony.

Zwracam sie zatem z prosba o rady, ktorej jednostki silnikowej w focusie mk2 unikac, a ktora jest warta uwagi ?

Pozdrawiam / norm4n

Napisano

Mój kolega naprawia fordy, głównie focusy - oczywiscie do warsztatu pryjeżdzają zepsute wiec jakby może być to trochę niemiarodajne jednak te które do niego trafiaja diesle to z reguły to są już "grube naprawy".

On nie naprawia wtrysków i pomp wiec takich odsyła do dieslowców ale trafiają sie też puszczajace turbiny które niszczą silniki.

Z tym że wiekszośc to sprowadzane wiec cieżko wyczuć przy jakim przebiegu taki problem wystepuje zlosnik.gif

Ja polecał bym jesli diesla juz to 2.0 136 KM

Napisano

> jak psow, ceny bardzo przyzwoite, tylko czy warto tym autem sobie zawracac glowe ?

Na pewno jest 10 razy lepszym samochodem od Lacetti...

Od mojego

> gazownika wiem, ze benzyniaki za bardzo gazu nie lubia, bo trzeba regulowac luz zaworowy.

Bzdura - focusy mają płytkową regulację luzu. Z rozmów z właścicielami 2 zagazowanych 1.6 100KM to owszem sprawdzali ten luz co 40kkm, ale zawsze okazywało się że nie trzeba nic robić bo wszystko w normie.

Problemy z LPG w focusach dotyczyły wypalających się gniazd zaworowych w silnikach 1.8.

Opinii jest wiele, ale ci co mają LPG to chwalą sobie, niektórzy ponad 100kkm juz na tym zrobili i nie mieli problemów. Grunt to dobra instalka.

> Pozostaje zatem diesel ? Tylko jaki ? Po przygodach z volvem v70 i podobno niesmiertelnym

> silnikiem 2,5 tdi by audi, powiedzialem, ze juz nigdy nie spojrze w strone sadzomiotacza....

> Nie mniej jednak czuje, ze chyba znow bede zmuszony.

> Zwracam sie zatem z prosba o rady, ktorej jednostki silnikowej w focusie mk2 unikac, a ktora jest

> warta uwagi ?

> Pozdrawiam / norm4n

1.8tdci 115KM to chamska, klekocząca, z dużym dołem <2krpm, stara konstrukcja, ale floty łykały je w każdej ilości - trwała, koszty napraw są niskie, dawno bez problemów wieku dziecięcego.

1.6 90KM, 109KM i 2.0 136KM to diesle od PSA - czyli HDI. Są dośc delikatne - czytaj, jak ktoś to próbuje naprawiać w stodole u Kazia to lubi się to zemścić. Zasadniczo się niczym nie wyróżniają na tle konkurencji - awaryjność jak każdego diesla - dwumasa ok. 150kkm zależnie od tego kto tym jeździł, turbo ok. 200kkm.

Ogólnie to polecam do tego auta 2.0 136KM silnik - naprawdę ładnie i plynnie oddaje moc, kulturalny, pali tak ok. 7l.

Jak nie 2.0 to 1.8tdci - spalanie u mnie było ok. 6.2.

Napisano
  • Autor

> Ja polecał bym jesli diesla juz to 2.0 136 KM

ma ten wynalazek dpfa ?

Napisano

zorientuj sie jeszcze co do DPF bo nie pamietam od którego roku które miały.

Napisano

> ma ten wynalazek dpfa ?

oo widze szybszy byles smile.gif

poczytaj na focusklubpolska bo nie pamietam.

Napisano

Czasami tak, czasami nie. Zależnie skąd sprowadzony i który rocznik.

Napisano

> Czasami tak, czasami nie. Zależnie skąd sprowadzony i który rocznik.

ok.gif tak mi sie cos kołacze że wybiórczo miały

Napisano
  • Autor

> Na pewno jest 10 razy lepszym samochodem od Lacetti...

ale lepszym pod jakim katem ? komfort jazdy, awaryjnosc ?

> Bzdura - focusy mają płytkową regulację luzu. Z rozmów z właścicielami 2 zagazowanych 1.6 100KM to

> owszem sprawdzali ten luz co 40kkm, ale zawsze okazywało się że nie trzeba nic robić bo

> wszystko w normie.

a jak trzeba robic, to jakie koszty ?

> Problemy z LPG w focusach dotyczyły wypalających się gniazd zaworowych w silnikach 1.8.

> Opinii jest wiele, ale ci co mają LPG to chwalą sobie, niektórzy ponad 100kkm juz na tym zrobili i

> nie mieli problemów. Grunt to dobra instalka.

> 1.8tdci 115KM to chamska, klekocząca, z dużym dołem

czy to jest ten sam silnik co w mk1 ?

Napisano

> ale lepszym pod jakim katem ? komfort jazdy, awaryjnosc ?

Komfort na pewno. dobre zawieszenie foki ( nie wybite) naprawdę jest świetne !

> czy to jest ten sam silnik co w mk1 ?

Tak

Napisano

>Zalozenia byly nastepujace - kombi, klima i taniosc eksploatacji. Padlo na chevroleta lacetti 1.6 + lpg.

> Niestety, aut tych praktycznie na rynku nie ma.

Fakt jakoś właściciele nie chcą się ich pozbywać. To chyba dobrze znaczy o modelu?

Ale zawsze coś się da znaleźć

np. taki

Co jest z nim nie tak, że zdjęcia były robione jak były roztopy i jeszcze nie został sprzedany?

Napisano

komfort jazdy, awaryjność, użyte materiały. Zyskuje przy dłuższym poznaniu/

> a jak trzeba robic, to jakie koszty ?

nie wiem.

zasadniczo tak, ale po pewnych modyfikacjach.

Napisano

pod każdym, może poza awaryjnością ok.gif

focus to bardzo przyjemne auto

> a jak trzeba robic, to jakie koszty ?

nie wiem jak w 1.6, ale w duratecu (1.8 czy 2.0) to regulacja szklankami, a nie płytkami

koszt zależy od ilości szklanek, jedna to 70zł i trzeba liczyć że potrzebne będą ze 3-4szt

do tego uszczelka pod pokrywę - 100zł

robocizna ... hmm tu różnie, mnie gość powiedział 180zł plus 120zł za kontrolę, czyli jakieś 300zł

(robiłem kontrolę i zapytałem ile dodatkowo za regulację)

razem jakieś 600zł trzeba liczyć hmm.gif

1.8 i 2.0 to inne silniki, w MK1 były ZETEC

nie wiem jak z 1.6 hmm.gif

Napisano

> komfort jazdy, awaryjność, użyte materiały. Zyskuje przy >dłuższym poznaniu/

Wypowiedz sie prosze w temacie tej awaryjnosci bo bardzo zaciekawil mnie ten temat a z tymi materialami ,tez nie szalej bo smrod chinskich trampek w foce jest straszznnyy...

Napisano

> Wypowiedz sie prosze w temacie tej awaryjnosci bo bardzo zaciekawil mnie ten temat a z tymi

> materialami ,tez nie szalej bo smrod chinskich trampek w foce jest straszznnyy...

wypowiedziałbym się jakbym nie wiedział, ze wcale cię to nie interesuje, tylko dymu szukasz, bo wyznajesz cudowność daewoo i uważasz że nie ma co kupować czegoś "lepszego" bo wcale lepsze nie jest.

Owszem wspomnianym Daewoo jechałem tylko może z 20 minut, ale absolutnie mi to wystarczyło, do stwierdzenie wyższości focusa. Owszem pastikowy, ale te plastiki sa trwalsze niż w lucku. Prowadzenie to nawet nie mówię, a kultura pracy 2.0 diesla przerażała.

Napisano

> Owszem wspomnianym Daewoo jechałem tylko może z 20 minut, ale absolutnie mi to wystarczyło, do

> stwierdzenie wyższości focusa. Owszem pastikowy, ale te plastiki sa trwalsze niż w lucku.

> Prowadzenie to nawet nie mówię, a kultura pracy 2.0 diesla przerażała.

Czyli w dwadziescie minut udalo ci sie ocenic awaryjnosc auta tudziez trwalosc plastikow ?

Czlowieku zastanow sie co wypisujesz facepalm%5B1%5D.gif

p.s. a z kultura pracy diesla to juz totalnie przyje.... jak dzik w sosne bo akurat ten motor jest znany z bardzo dobrej kultury pracy ale widze, ze tobie tylko metka sie liczy...

Napisano

> Do tego zawsze można skorzystać z gwarancji 12.

Jak znajdzie odpowiedniego to ta gwarancja to naprawde super sprawa waytogo.gif

Napisano

> Czyli w dwadziescie minut udalo ci sie ocenic awaryjnosc auta tudziez trwalosc plastikow ?

> Czlowieku zastanow sie co wypisujesz

A ty nie potrafisz rozmawiać przez 20 minut z właścicielem? hehe.gif

> p.s. a z kultura pracy diesla to juz totalnie przyje.... jak dzik w sosne bo akurat ten motor jest

> znany z bardzo dobrej kultury pracy ale widze, ze tobie tylko metka sie liczy...

mi się nie podobał.

Napisano

> A ty nie potrafisz rozmawiać przez 20 minut z właścicielem?

Jedno auto - JEDNO waytogo.gif do tego diesel nie benzyna a w lacetti to duzo zmienia.

> mi się nie podobał.

Tobie podoba sie klepot 2.0tdi jestes skrzywiony grinser006.gif

Napisano

jak z niemiec to ma, z francji wiekszosc nie ma

Napisano

> Jak znajdzie odpowiedniego to ta gwarancja to naprawde super sprawa

na forum forda ta gwarancja nie cieszy się doprą opinią hmm.gif

tzn większość rzeczy wypada, a płacić za przeglądy w ASO musisz

jeśli ktoś jeździ do aso, to ok.gif

Napisano

> na forum forda ta gwarancja nie cieszy się doprą opinią

> tzn większość rzeczy wypada, a płacić za przeglądy w ASO musisz

> jeśli ktoś jeździ do aso, to

Gwarancja uwzględnia wymienione w niej elementy - szczególnie ważne jest, że takie rzeczy jak turbo i dwumasa są uwzględnione. Jeśli padnie coś spoza listy to trudno smile.gif Ale nikt ci nie każe rzeczy spoza listy naprawiać w ASO.

Napisano

> jak z niemiec to ma

to tez chyba zalezy, ktory rocznik

moj 2004r z Niemiec nie ma DPFa

Napisano

> Gwarancja uwzględnia wymienione w niej elementy - szczególnie ważne jest, że takie rzeczy jak turbo

> i dwumasa są uwzględnione. Jeśli padnie coś spoza listy to trudno Ale nikt ci nie każe rzeczy

> spoza listy naprawiać w ASO.

Znam takich ,ktorym i turbo i dwumase wymienili dzieki tej gwarce.

Przeglady w ASO forda nie sa drogie ,czesci tez smile.gif

Napisano

> Znam takich ,ktorym i turbo i dwumase wymienili dzieki tej gwarce.

> Przeglady w ASO forda nie sa drogie ,czesci tez

Co do części to bym polemizował.

Kawałek gumowej rurki (może miała 50-60cm) do intercooler kosztował rok temu 200zł.

Napisano

> Co do części to bym polemizował.

> Kawałek gumowej rurki (może miała 50-60cm) do intercooler >kosztował rok temu 200zł.

W kazdej marce tyle kosztuja weze do ICka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.