Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Klasa A

Featured Replies

Napisano

O zesz w morde. W standardzie ma nawet tarcze hamulcowe rotfl.gif

Biore w tym wypasie hahaha.gif

Napisano

> > Automatyczną skrzynię biegów, podgrzewane fotele czy nawigację trudno nazwać "fanaberiami" - już

> prędzej podciągnąłbym pod to lakier: nawet jeśli jest brzydki i zmatowiony, to ze środka tego

> nie widać

Za mobile.de - B klasa od 2009 roku

Na 8134 auta :

-787 ma szyberdach

-6800 ma podgrzewane fotele

-2400 ma xenony

-6100 ma lakier metallic

-2200 ma skrzynię automat

-5800 ma parktronic

-3600 ma tempomat

Dalej podtrzymuję że automat, szyberdach i xenony w aucie typu kompakt to fanaberia właściciela a nie standard w tej klasie, tempomat jak widać też wzięła mniej niż połowa pomimo super rozwiniętej sieci autostrad.

Napisano

> Dalej podtrzymuję że automat, szyberdach i xenony w aucie typu kompakt to fanaberia właściciela a

> nie standard w tej klasie

Już dawno tak nie jest jeśli chodzi o xenony.

Moje 3 ostatnie auta: Civic Type-R 2005, Focus RS 2009 i Megane RS 2012

wszystkie miały xenony w standardzie.

Jedynie bieda-wersje Hondy i Renault na polski rynek były/są dostępne bez - ale

to raczej to jest fanaberią właściciela który chce mieć auto jak najtaniej.

Rynek niemiecki jako całość nie jest miarodajny, bo duża część kraju to wciąż biedniejsze NRD.

Napisano

> Już dawno tak nie jest jeśli chodzi o xenony.

> Moje 3 ostatnie auta: Civic Type-R 2005, Focus RS 2009 i Megane RS 2012

> wszystkie miały xenony w standardzie.

No jasne, a te wszystkie auta to nie są topowe wersje o największej mocy tylko podstawowy kompakt z cennika producenta. Ja miałem ksenony w 307'mce ale dalej nie uważam że to standard w tej klasie.

> Rynek niemiecki jako całość nie jest miarodajny, bo duża część kraju to wciąż biedniejsze NRD.

Pomyliłem się, dane które pokazałem dotyczyły wszystkich ogłoszeń na mobile a nie tylko Niemiec.

Poniżej dane dla 200km w promieniu od Oberhausen :

Na 2369 aut :

-618 ma automat

-261 ma szyberdach

-1057 ma tempomat

-2153 ma sitzheizung

-1744 ma parktronic

-723 ma ksenony

-1828 ma lakier metallic

Jak dla mnie niewielka zmiana.

Napisano

> No jasne, a te wszystkie auta to nie są topowe wersje o największej mocy tylko podstawowy kompakt z

> cennika producenta. Ja miałem ksenony w 307'mce ale dalej nie uważam że to standard w tej klasie.

Tylko że piszemy tu o Mercedesie, który z definicji jest premium, również kompakt.

Napisano

> O zesz w morde. W standardzie ma nawet tarcze hamulcowe

> Biore w tym wypasie

Już wiem czym kierowałeś się przy zakupie Insignii :

285914650-insignia.jpg

Ciekawe że kompakt kosztuje więcej niż limuzyna...

post-10449-14352516199378_thumb.jpg

Napisano

> Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podoba!

Nie podoba mi się. Coraz bardziej skłaniam się ku temu by kupić sobie stary, prosty samochód, który będzie uniwersalny jak na moje potrzeby.

Napisano

> linia boczna i klamki

jak beemka no.gif

Napisano

> Tylko że piszemy tu o Mercedesie, który z definicji jest premium, również kompakt.

Skoro nie mamy wątpliwości że Mercedes to marka premium, to co powiesz na to że zarówno w C-klasie jak i w nowej BMW 3-er w standardzie nie ma xenonów ?

Nie jestem pewien czy w E-klasie też nie wymagają dopłaty...

Napisano

> Skoro nie mamy wątpliwości że Mercedes to marka premium, to co powiesz na to że zarówno w C-klasie

> jak i w nowej BMW 3-er w standardzie nie ma xenonów ?

> Nie jestem pewien czy w E-klasie też nie wymagają dopłaty...

Ale wróć do tego jakie było pytanie: co powinno być w wyposażeniu w tej klasie.

Bo nie podlega dyskusji, że Niemcy potrafią brać pieniądze...

Napisano

> Dalej podtrzymuję że automat, szyberdach i xenony w aucie typu kompakt to fanaberia właściciela a

> nie standard w tej klasie, tempomat jak widać też wzięła mniej niż połowa pomimo super

> rozwiniętej sieci autostrad.

W Niemczech całkiem sporo aut sprzedaje się w niskich wersjach wyposażeniowych - i to się potwierdziło w Twojej kwerendzie na mobile.de, tylko nie do końca wiem, jaki ma to związek z tematem. grinser006.gif Mercedes to w końcu marka premium, z definicji jeśli ma być jak najtaniej, to pod tym adresem się nie szuka - więc możnaby oczekiwać, że coś - oprócz znaczka - wyróżniającego na tle bardziej plebejskiej konkurencji uda się znaleźć. I ponownie: elementy wyposażenia, które wymieniłem, to nie są jakieś wielkie cuda, skoro oferują je marki "mało renomowane". Od gwiazdy na masce w zimie nie będzie mi ciepło w plecy - a dzięki podgrzewanym fotelem już tak. Gwiazda na masce nie spowoduje, że w korku będziemy się przemieszczać operując tylko jedną nogą, bez deptania pedału sprzęgła co chwila i wachlowania dźwignią zamiany biegów - za to skrzynia automatyczna owszem. Taka "budżetowa" konfiguracja jest tutaj zwyczajnie nieracjonalna.

Napisano

> Skoro nie mamy wątpliwości że Mercedes to marka premium, to co powiesz na to że zarówno w C-klasie

> jak i w nowej BMW 3-er w standardzie nie ma xenonów ?

> Nie jestem pewien czy w E-klasie też nie wymagają dopłaty...

No ale właśnie o to cały czas chodzi, że cena podstawowej wersji w cenniku nie do końca oznacza "to auto kosztuje tyle to a tyle". To jest raczej tylko dolna granica przedziału, jakaś rozsądna konfiguracja będzie wymagała dopłaty, a w ekstremalnych przypadkach da się nawet tę kwotę bazową podwoić. grinser006.gif

Zupełnie inaczej jest w przypadku np. popularnych marek azjatyckich, gdzie masz kilka poziomów wyposażenia, plus najwyżej kilka elementów opcjonalnych (czasem nawet dokładanych już u dealera). Tutaj cennik jest dużo prostszy i mniej w nim niespodzianek. zlosnik.gif

Napisano

> W Niemczech całkiem sporo aut sprzedaje się w niskich wersjach wyposażeniowych - i to się

> potwierdziło w Twojej kwerendzie na mobile.de, tylko nie do końca wiem, jaki ma to związek z

> tematem.

Potwierdza to że dodatki typu ksenon czy szyberdach a nawet ASB są fanaberią a nie niezbędną pozycją wyposażenia w w/w klasie, również w marce premium

>Mercedes to w końcu marka premium, z definicji jeśli ma być jak najtaniej, to pod

> tym adresem się nie szuka - więc możnaby oczekiwać, że coś - oprócz znaczka - wyróżniającego

> na tle bardziej plebejskiej konkurencji uda się znaleźć. I ponownie: elementy wyposażenia,

> które wymieniłem, to nie są jakieś wielkie cuda, skoro oferują je marki "mało renomowane". Od

> gwiazdy na masce w zimie nie będzie mi ciepło w plecy - a dzięki podgrzewanym fotelem już tak.

> Gwiazda na masce nie spowoduje, że w korku będziemy się przemieszczać operując tylko jedną

> nogą, bez deptania pedału sprzęgła co chwila i wachlowania dźwignią zamiany biegów - za to

> skrzynia automatyczna owszem. Taka "budżetowa" konfiguracja jest tutaj zwyczajnie

> nieracjonalna.

Znowu się nie zgodzę,patrząc na paletę oferowanych silników B-klasa idealnie pasuje jako n'ty MB w domu. Jak ktoś chce komfortu i wypasu to ma jeszcze w garażu W212, żeby pojechać do Aldiego na zakupy lub zawieść dzieciaki do szkoły nie potrzeba szyberdachu.

Napisano

> Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podoba!

icon_eek.gifwaytogo.gif

Napisano

> Potwierdza to że dodatki typu ksenon czy szyberdach a nawet ASB są fanaberią a nie

> niezbędną pozycją wyposażenia w w/w klasie, również w marce premium

Porównując z liczbą oferowanych do sprzedaży w tym samym miejscu np. Golfów to całe to auto jest po prostu fanaberią zlosnik.gif - i to pokazuje dokąd prowadzi takie wnioskowanie. biglaugh.gif

> Jak ktoś chce komfortu i wypasu to ma jeszcze w garażu W212, żeby pojechać do Aldiego na

> zakupy lub zawieść dzieciaki do szkoły nie potrzeba szyberdachu.

Szczerze mówiąc, to przydaje sie dużo bardziej, niż w aucie jeżdżącym głównie w trasach - podobnie jak automat czy podgrzewane fotele na przykład. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.