Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

soczewki do maryśki

Featured Replies

Napisano

siemka.po ostatniej nocnej jezdzie,zdecydowałem się zmienić moje stare lampy na nowe "soczewki".przegladałem alledrogo i zastanawiam się które lampy wybrać niewiem.gifniby niczym się nie różnią,ale nie chce wydać kasy na jakiś badziew oink.gifmoże macie jakies doświadczenia z lampami z allegro i możecie polecić coś konkretnego ok.gif

pozdrawiam

Napisano

> siemka.po ostatniej nocnej jezdzie,zdecydowałem się zmienić moje stare lampy na nowe

> "soczewki".przegladałem alledrogo i zastanawiam się które lampy wybrać niby niczym się nie

> różnią,ale nie chce wydać kasy na jakiś badziew może macie jakies doświadczenia z lampami z

> allegro i możecie polecić coś konkretnego

> pozdrawiam

Kup oryginalne Valeo , i trzeba uważać żeby anglików nie wychaczyć .

Napisano

> może macie jakies doświadczenia z lampami z

> allegro i możecie polecić coś konkretnego

Bezpośrednie doświadczenie mam z oryginalnymi soczewkami Valeo, gdyż kupiłem takie używane (w super idealnym stanie stanie, razem z silniczkami oraz wtykami) i założyłem do Bravy.

Wrażenia z montażu i użytkowania bardzo pozytywne.

Po roku nadal wszystko z nimi OK i wyglądają zacnie.

Jedyna przeróbka polega na tym ,że trzeba pociągnąć zasilanie postojówek (w zwykłych lampach idzie główną wtyczką, w soczewkach jest osobna wtyczka)

Więcej bezpośrednich doświadczeń nie mam, ale zanim zamieniłem u siebie to dłuuugo studiowałem archiwum akutokacika i innych for.

Z tej lektury - o ile dobrze wszystko zrozumiałem - wynika, że:

- wszelkie zamienniki typu DEPO, DJ Auto i inne są niższej trwałości od oryginałów Valeo (trwałość odbłyśnika) i więcej z nimi problemów - dlatego świadomie kupiłem używki Valeo, w cenie niemal takiej jak za nowe zamienniki.

- silniczki z wersji zwykłej nie są identyczne z tymi z wersji soczewkowej (dłuższy trzpień i inny jego kolor) dlatego po założeniu soczewki świeci metr przed autem - wniosek kupić od razu z silniczkami

- w zamiennkach (przynajmniej w części firm) z nieznanych mi powodów trzeba zamieniać kable świateł mijania/drogowych. Zaznaczam, w oryginałach nic takiego nie trzeba robić.

Napisano
  • Autor

> Kup oryginalne Valeo , i trzeba uważać żeby anglików nie wychaczyć .

no za dużego wyboru nie ma na allegro oink.gif

Napisano

> Kup oryginalne Valeo , i trzeba uważać żeby anglików nie wychaczyć .

wy co?

akurat soczewki z anglika da się prosto przerobić - więc to najmniejszy problem

Miałem w Bravie soczewki DJ Auto - wiadomo - nie jest to Valeo - ale póki nowe daje radę - a koszt zakupu nie powala...

Napisano

> no za dużego wyboru nie ma na allegro

wiadomo, że na allegro najwięcej jest g..na wink.gif do wyboru do koloru hehe.gif

powtórzę się, radzę oryginały Valeo (ze względu na zabójcze ceny oczywiście używki) - zrobisz jak zechcesz.

Napisano

Uważaj na używane soczewki VALEO - być może od razu po kupnie trzeba będzie dać odbłyśniki do regeneracji. Niedawno wymieniałem u siebie oryginalne valeo na fabrycznie nowe też valeo (udało mi się wyhaczyć na allegro) różnica w świeceniu jest kolosalna - stare miały prawie czarne odbłyśniki.

Napisano
  • Autor

dla tego wlaśnie zastanawiam się nad nowymi z zamiennikami ok.gifnawet niech mi dobrze świeca rok,czy dwa lata,to będzie dobrze zlosnik.gif zwłaszcza że nie mam zamiaru do końca życia jezdzić maryśką grinser006.gif

Napisano

> dla tego wlaśnie zastanawiam się nad nowymi z zamiennikami nawet niech mi dobrze świeca rok,czy dwa

> lata,to będzie dobrze zwłaszcza że nie mam zamiaru do końca życia jezdzić maryśką

w zamienniku jest sporo gorsza soczewka, widac to doskonale na zdjeciach wink.gif rozlozenie swiatla na drodze jest gorsze, jedank jak kupisz wysluzone valeo to logiczne jest ze zamiennik da wiecej swiatla na drodze.

Napisano

Zmieniałem nie dawno prawą lampę po kontakcie z psem.Kupiłem na allegro lampę Valeo z 2007 roku ale wyprodukowaną już jako część zamienna.Napis FIAT na szkle nie istniał i została tylko dziura po frezie zlosnik.gif

Rozebrałem starą lampę i mimo że była z 2001 roku to odblask nad żarówką był wypalony.Jest na to metoda,bo wystarczy odwrócić go o 180 stopni i nad żarówką mamy idealny odblask.Na dole może być wypalony bo i tak przesłona blokuje światło z dolnej części odblasku.

Ewidentnie można powiedzieć że zakup używek Valeo nie jest idealnym pomysłem.Na pewno trzeba je rozebrać i "poprawić" clown.gif

Napisano

POlecam soczewki firmy DJAUTO - mialem takie i byly bardzo dobre.

Nie polecam soczewek DEPO - mialem i wymienilem na DJ AUTO.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> POlecam soczewki firmy DJAUTO - mialem takie i byly bardzo dobre.

> Nie polecam soczewek DEPO - mialem i wymienilem na DJ AUTO.

> Pozdrawiam

to niech ktoś podpowie gdzie takowe zanabyć???może jakiś link?? hmm.gif

Napisano

> POlecam soczewki firmy DJAUTO - mialem takie i byly bardzo dobre.

> Nie polecam soczewek DEPO - mialem i wymienilem na DJ AUTO.

> Pozdrawiam

proszzzzCię - handlowałem i DJ i DEPO i jeśli chodzi o jakość wykonania to wg akurat DEPO bije każdy wyrób DJ AUTO ale oczywiście nie umywa się do oryginału Valeo.

Do autora wątku: kup z allegro angliki, rozbierz, wyczyść, przełóż przesłonę i w razie potrzeby odbłyśniki, załóż dobre żarówki i ciesz się z jakości na parę ładnych lat wink.gif

Napisano

> Uważaj na używane soczewki VALEO - być może od razu po kupnie trzeba będzie dać odbłyśniki do

> regeneracji

Oczywiście, że nie warto kupować złomu, ale warto kupić oryginały VALEO w stanie bardzo dobrym z rozbiórek z zachodu (ważne).

Trzeba dobrze poszukać albo przyczajać się na allegro.

Po pierwsze w krajach zachodnich (np Niemcy) generalnie nie jeździ na światłach w dzień - jeżeli ktoś mało jeździł w nocy to odbłyśników nie zużył, poza tym masa BBM-ów jest tam już lub idzie do utylizacji i całkiem sporo niezużytych części jedzie do nas, sporo firm się w tym specjalizuje - stąd naprawdę da się takie porządne Valeo wyhaczyć - oczywiście cena będzie adekwatna do stanu i jakości, na pewno nie będzie to cena przeciętnego gruzu z allegro

Ja nie wahałem się dać 130 za sztukę za naprawdę ładne używańce i nie żałuję.

Akurat w Bravie nie zmieniałem nigdy wcześniej lamp, ale ojciec montował DEPO w Peżocie i nawet spasowanie uchwytów było tragiczne (nie celowały w otwory), że o nieszczelności i skraplaniu wody nie wspomnę - nie mam do zamienników lamp krzty zaufania.

Allegro zalane jest używanymi częściami w marnym stanie i marnie przechowywanymi, ale da się odsiać ziarno od plew.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.