Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inter risk PROBLEM

Featured Replies

Napisano

Jakieś czas temu wjechał we mnie gość ubezpieczony w Inter risku. Już myślałem że wszystko się skończyło dobrze bo naprawa była sporo czasu temu a tu dzwoni warsztat że nie chcą im wypłacić odszkodowania i chcą zobaczyć auto. O CO CHODZI? Jakich problemów mam się spodziewać?

Naprawiałem bezgotówkowo chociaż znam zagrożenia i zwykle tak nie robię, jednak tym razem z lichej kwoty gotówkowej nawet na najgorszego dłubacza wioskowego i klepanie z grubą szpachlą nie wystarczało. Auto leciwe i całe szczęście bo gdybym miał nowe auto to chyba bym włosy z głowy rwał. Aż strach mieć porządniejsze auto bo wtedy i naprawy idą w grube tysiące.

Strach też mnie brał jak czytałem o Interrisku ale już tyle czasu minęło więc myślałem że wszystko już załatwione a tu taka niespodzianka... Nie wiem czy to warsztat coś spieprzył czy tak po prostu już jest...

Nie dość że człowiek poszkodowany, auto było tyle w naprawie i nie można było jeździć to jeszcze ciąganie i problem, z roboty trzeba się zwalniać. Szlag trafia i krew zalewa.

Napisano

> Jakieś czas temu wjechał we mnie gość ubezpieczony w Inter risku. Już myślałem że wszystko się

> skończyło dobrze bo naprawa była sporo czasu temu a tu dzwoni warsztat że nie chcą im wypłacić

> odszkodowania i chcą zobaczyć auto. O CO CHODZI?

Zapewne przy akceptacji kosztorysu z warsztatu dali warunek o oględzinach ponaprawczych. Podejrzewam, że pierwotnie w kosztorysie były zamienniki (części alternatywne) albo amortyzacja: warsztat przedstawił swój kosztorys, a ubezpieczyciel zaakceptował warunkowo.

Jakich problemów mam się spodziewać?

Jeżeli warsztat zrobił to, na co przedstawił dokumenty - to żadnych.

> Naprawiałem bezgotówkowo chociaż znam zagrożenia i zwykle tak nie robię, jednak tym razem z lichej

> kwoty gotówkowej nawet na najgorszego dłubacza wioskowego i klepanie z grubą szpachlą nie

> wystarczało.

Jak dałeś pełnomocnictwo - nie powinno być problemów.

> Strach też mnie brał jak czytałem o Interrisku ale już tyle czasu minęło więc myślałem że wszystko

> już załatwione a tu taka niespodzianka...

Trzeba czytać z wiekszym dystansem - w internecie każdy jest mądry anonimowo, a jak się przejdzie do konkretów bywa różnice... zlosnik.gif

>Nie wiem czy to warsztat coś spieprzył czy tak po

> prostu już jest...

Jak ktoś nie chce zarobić przy okazji szkody, to raczej nie powinno być problemów.

> Nie dość że człowiek poszkodowany, auto było tyle w naprawie i nie można było jeździć to jeszcze

> ciąganie i problem, z roboty trzeba się zwalniać. Szlag trafia i krew zalewa.

Trzeba sobie było wziąć zastępczy... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

kosztorys był na dużo wyższą kwotę mniej więcej taką jaką chciałoby ASO i szkoda całkowita. Zwykły warsztat naprawił dużo taniej niż zakrzyczało ASO bo i z ciekawości nawet w trzech ASO pytałem mimo wiekowości auta.

Samochodu zastępczego nie wziąłem chociaż kolega mnie namawiał bo jak wyczytałem w regulaminie wypożyczalni jest udział własny gdyby się takim wynajętym rozbić (a nuż nieszczęścia chodzą parami) a druga sprawa nie bardzo wiedziałem jak to jest czy samochód zastępczy musi też się zmieścić przy szkodzie całkowitej w wartości samochodu - tego problemu nie rozwikłałem :D

Napisano

> kosztorys był na dużo wyższą kwotę mniej więcej taką jaką chciałoby ASO i szkoda całkowita. Zwykły

> warsztat naprawił dużo taniej niż zakrzyczało ASO bo i z ciekawości nawet w trzech ASO pytałem

> mimo wiekowości auta.

Nie rozumiem.

Dostałeś decyzję o szkodzie całkowitej? I z tym poszedłeś do warsztatu i dałeś upoważnienie na naprawę bezgotówkową?

Może warsztat przedstawił taki kosztorys, który mieścił się w granicach wartości auta przed szkodą a był większy niż kwota odszkodowania wyliczona jako wartość całkowita. Wtedy ubezpieczyciel warunkowo mógł wydać decyzję o likwidacji szkody poprzez naprawę a nie jako szkody całkowitej. I tym warunkiem jest przedstawienie samochodu do oględzin ponaprawczych...

> Samochodu zastępczego nie wziąłem (...) nie bardzo > wiedziałem jak to jest czy samochód zastępczy musi też się

> zmieścić przy szkodzie całkowitej w wartości

> samochodu - tego problemu nie rozwikłałem :D

Bierzesz samochód, podpisujesz pełnomocnictwo na rozliczenie bezgotówkowe z ubezpieczycielem. Jak jest szkoda całkowita, to możesz korzystać od momentu zgłoszenia szkody do dnia wypłaty odszkodowania.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem.

> Dostałeś decyzję o szkodzie całkowitej? I z tym poszedłeś do warsztatu i dałeś upoważnienie na

> naprawę bezgotówkową?

> Może warsztat przedstawił taki kosztorys, który mieścił się w granicach wartości auta przed szkodą

> a był większy niż kwota odszkodowania wyliczona jako wartość całkowita. Wtedy ubezpieczyciel

> warunkowo mógł wydać decyzję o likwidacji szkody poprzez naprawę a nie jako szkody całkowitej.

Tak, dostalem kosztorys z wyceną naprawy i wartością samochodu przed i po zdarzeniem - szkoda całkowita. Wyliczony koszt naprawy przekraczał wartość auta. Dopiero z tym poszedłem do warsztatu i podpisałem upoważnienie na naprawę bezgotówkową bowiem jak wszystkim wiadomo naprawiać można z OC do wartości auta. Zastrzegłem oczywiście żeby czasem warsztat nie przekroczył wartości samochodu i zapewnili mnie że oni się na tym znają, nie pierwszy raz itd..

> I tym warunkiem jest przedstawienie samochodu do oględzin ponaprawczych...

> Bierzesz samochód, podpisujesz pełnomocnictwo na rozliczenie bezgotówkowe z ubezpieczycielem. Jak

> jest szkoda całkowita, to możesz korzystać od momentu zgłoszenia szkody do dnia wypłaty

> odszkodowania.

Właśnie obawiałem się że koszt auta zastępczego może "wejść" na tą kwotę którą można było na naprawę w tej sytuacji wydać czyli wartość auta wtedy dałoby się tylko jeździć zastępczo a nic nie można by naprawić bo granicą przy szkodzie całkowitej jest wartość samochodu. Nie wiem może po prostu moje obawy były zbyt duże ale po prostu nie potrafiłem dojść do żadnych przepisów regulujących takie kwestie. Potem nie chciałem zostać z rachunkiem od wypożyczalni bo np. sam koszt wypożyczenia auta będzie większy niż wartość uszkodzonego samochodu ze szkodą całkowitą. Nie wiem czy to jasne smile.gif

Napisano
Czytaj - Interrisk jest beznadziejny. Moją pannę oszukał - śmiało mogę użyć tego słowa, tym bardziej, że pomagałem jej załatwić tą sprawę, więc osobiście otarłem się o rzetelność tej firmy.
Napisano

> Czytaj - Interrisk jest beznadziejny. Moją pannę oszukał - śmiało mogę użyć tego słowa, tym

> bardziej, że pomagałem jej załatwić tą sprawę, więc osobiście otarłem się o rzetelność tej

> firmy.

A myślisz że w innych firmach tego nie robią? Inna sprawa że daliście się wydymać.

Napisano

> Czytaj - Interrisk jest beznadziejny. Moją pannę oszukał - śmiało mogę użyć tego słowa, tym

> bardziej, że pomagałem jej załatwić tą sprawę, więc osobiście otarłem się o rzetelność tej

> firmy.

A to nie wiedzieliście, że najlepiej być poszkodowanym w kolizji przez posiadacza OC w PZU.

Spójrz z innej strony. Mieliście szczęście, że w pannę nie trafił jakiś pacjent z zatrzymanym prawkiem jadący autem bez OC...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.