Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMWe46 e90 rok 2003-2006 Na co zwrócić uwagę ?jakieś opinie?

Featured Replies

Napisano

> Ale, że co? Miechy po 450 za sztukę?

> Po za tym nie wszystkie Touringi miały Nivo...

wiekszosc miala.

diagnozowanie usterek utrudnione (od luzów w zaiweszeniu po servo), dodatkowy element ktory moze sie wysypać i części kosztują sporo (nie tylko miechy) - trzeba szukac używek. 450 za używany miech - średnio atrakcyjna oferta. używane zawieszenie? proszenie sie o problemy.

jak badałem temat to pamiętam, ze np. amortyzator do wersji z nivo jest ok 2 razy drozszy niz bez (zamiennik 900 pln vs 450 za sztuke) itp itd. poprostu - lepiej unikać jeśli jest taka opcja. dlatego kupiłem e38 bez L smile.gif

Napisano

> wiekszosc miala.

> diagnozowanie usterek utrudnione (od luzów w zaiweszeniu po servo), dodatkowy element ktory moze

> sie wysypać i części kosztują sporo (nie tylko miechy) - trzeba szukac używek. 450 za używany

> miech - średnio atrakcyjna oferta. używane zawieszenie? proszenie sie o problemy.

> jak badałem temat to pamiętam, ze np. amortyzator do wersji z nivo jest ok 2 razy drozszy niz bez

> (zamiennik 900 pln vs 450 za sztuke) itp itd. poprostu - lepiej unikać jeśli jest taka opcja.

> dlatego kupiłem e38 bez L

Zawieszenie Nivo nie różni się niczym od standardowego poza tym, że zamiast sprężyn ma miechy, kompresor pod kołem zapasowym, i jeden dodatkowy czujnik poziomu zawieszenia.

Co do cen amortyzatorów.

Nie ma różnicy w cenie pomiędzy zawieszeniem zwykłym, a nivo. Różnica jest w cenie zwykły/nivo, a m-tech określany jako "sport suspension".

Jak wiesz istnieją różne "zestawienia" powyższych.

Zawieszenie zwykłe, m-tech, nivo, nivo z m-tech.

Ja mam tę ostatnią wersję i napiszę Ci, że to jest chyba najlepszy patent jaki mam w mojej e39.

Ile byś do kufra nie wrzucił stoi płasko, a charakterystyka się zmienia minimalnie. Na wakacje - ideał.

A 450PLN kosztuje nowy miech, druciarstwu mówimy stanowcze nie!

Napisano

> zawieszenie slabe ??

> no nie jestem przekonany co do tego bo powiedz mi ktore auto pierwszy raz zmienia wahacze w okolicy

> 200tys. km ??

> ja mialem ori jeszcze fabryczne i wsadzilem lemfordera... a zmienialem jak mialem 125tys MIL..

ja wymienilem wachacze dopiero przy przebiegu 253 tysiecy , z tylu byly jeszcze orginalne

Napisano

> E90 za 20-25 tyś zł ? Łysy, weź patelnię i porządnie sobie uformuj nią dekiel Bez urazy, ale za

> taką kasę kupujesz e46. Oczywiście MOIM SKROMNYM zdaniem

hehe.gifok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja wymienilem wachacze dopiero przy przebiegu 253 tysiecy , z tylu byly jeszcze orginalne

wlasnie tak ok.gif i pomyslec ze 500zl za wahacz na strone to duzo wink.gif jak w innych autach robi sie to co 100tys zlosnik.gif

Napisano

> rotacja kół przod tyl w FWD co sezon i masz identyczny uklad jesli chodzi o zużycie

Z jednym wyjątkiem, jeśli sobie zakupisz M5, to nici z rotacji opon między osiami alien.gifzlosnik.gif

Napisano

> Z jednym wyjątkiem, jeśli sobie zakupisz M5, to nici z rotacji opon między osiami

nie za bardzo wiem, które M5 miało FWD smile.gif

Napisano

> pochwal sie

nie mam ani jednej ladnej foty narazie. auto stoi jeszcze na zimowkach w warsztacie. nowe 18 tki czekają obok, polerowanie jeszcze bedzie... takze - cierpliwosci smile.gif

Napisano

> nie mam ani jednej ladnej foty narazie. auto stoi jeszcze na zimowkach w warsztacie. nowe 18 tki

> czekają obok, polerowanie jeszcze bedzie... takze - cierpliwosci

kurde, szkoda, ze nie masz jakis ladnych 16ek i nie chcesz zamienic na 18ki, bo chetnie bym takiego deal'a zrobil zlosnik.gif

Napisano

> nie za bardzo wiem, które M5 miało FWD

Problem tkwi w czymś innym, fabrycznie:

- felgi M Power Design (M Tech Design),

- opony przód 245/40 ZR18,

- opony tył 275/35 ZR18.

Inna fabrycznie szerokość felg z przodu i z tyłu, inne ET i inny rozmiar opon swiety.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Problem tkwi w czymś innym, fabrycznie:

> - felgi M Power Design (M Tech Design),

> - opony przód 245/40 ZR18,

> - opony tył 275/35 ZR18.

> Inna fabrycznie szerokość felg z przodu i z tyłu, inne ET i inny rozmiar opon

to tak jak w moim e38 zalecane 18 maja rozne rozmiary przod i tyl, ale to nie ten temat smile.gif

Napisano

> Ostatnio wpadł mi w oko ten model ,a i ceny ma nawet dobre.

> Więc chciał bym się zapytać o co w tym chodzi jak to możliwe że takie auta mogą mieć dość

> atrakcyjne ceny?

> No i jakie bolączki mogą spotkać użytkownika?

Ja bym raczej polecał wersje po 2008 roku. Palą znacznie mniej, a są przy tym bardziej dynamiczne. Wybór czegoś innego niż diesel jest ograniczony. W Polsce 90 procent sprzedaży to diesle. Oczywiście to auto ma słabsze punkty, czy charakterystyczne problemy.

Jeśli nastawiasz sie na najtańsze egzemplarze to bedą to raczej starsze silniki M47 z rozrządem z przodu i czasem tez bez dpf. W przypadku aut ze sporym przebiegiem to będzie raczej atut kosztem wspomnianej dynamiki i spalania.

U mnie w rodzinie jeździ na obecna chwile czteroletnie e90 z silnikiem N47. Przebieg 75 tys km usterek zero. Auto używane przez kobietę głownie w podmieskiej jeździe na trasach 30-40 km, trochę tez po mieście pali średnio tyle co podaje producent, ok 4,5 litra w okresie gdy nie ma mrozów i nie trzeba używać klimy, do 5,5 - 6 litrów zimą. Silnik 2,0@175 KM. Typowe usterki tych silników to w pechowych egzemplarzach problemy z rozrzadem i problem tzw klapek w dolocie, które po większych przebiegach potrafią sie urwać i narobic bałaganu. Recepta to albo ich usunięcie (ponoć bez szkody), albo wymiana kolektora jeśli kontrola ich stanu wykaże zużycie.

Ogólnie rzecz biorąc to tylko samochód, ma te zaletę ze jest RWD, ma świetne prowadzenie i w mocniejszych wersjach doskonale osiągi.

Napisano

> tzw klapek w

> dolocie, które po większych przebiegach potrafią sie urwać i > narobic bałaganu. Recepta to albo

> ich usunięcie (ponoć bez szkody), albo wymiana kolektora jeśli kontrola ich stanu wykaże

Klapki to godzinka roboty dla majsterkowicza grinser006.gif w spalanie takie jak kolega pisze nie wierze

Napisano

> w spalanie takie jak kolega pisze nie wierze

Cóż na to poradzę, że nie wierzysz, że można osiągnąć spalanie podawane przez producenta.

Dla przykładu wynik z przejazdu tym autem na trasie Stargard szcz - Poznań.

Komp przekłamuje ok 8%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.