Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC II rata - brak zapłaty

Featured Replies

Napisano

Jest samochód z nieopłaconą II ratą za ubezpieczenie oc.

Można tak jeździć?

Z tego co wyczytałem to bez żadnego problemu, ale chciałbym się upewnić. ok.gif

Napisano

> Jest samochód z nieopłaconą II ratą za ubezpieczenie oc.

> Można tak jeździć?

> Z tego co wyczytałem to bez żadnego problemu, ale chciałbym się upewnić.

Mozna, bo umowe OC masz na rok, wiec obowiazuje, tylko z platnosciami zalegasz.

Napisano

> Mozna, bo umowe OC masz na rok, wiec obowiazuje, tylko z platnosciami zalegasz.

no i OC Ci się nie przedłuży " na za rok "

Napisano

> Można tak jeździć?

1. Możesz zapłacić karne odsetki

2. Możesz mieć gorsze warunki wznowienia

3. Jeżeli nie zapłacisz do końca trwania polisy, to ubezpieczenie nie wznowi się "z automatu"

4. Lubisz, jak ktoś Ci wisi pieniądze?

Napisano
  • Autor

> 1. Możesz zapłacić karne odsetki

> 2. Możesz mieć gorsze warunki wznowienia

> 3. Jeżeli nie zapłacisz do końca trwania polisy, to ubezpieczenie nie wznowi się "z automatu"

Nie mój cyrk, nie moje małpy. ok.gif

> 4. Lubisz, jak ktoś Ci wisi pieniądze?

A co to ma do rzeczy, skoro nie o moją furę chodzi? icon_eek.gif

Napisano

> Można tak jeździć?

można bez problemu bo polisę masz na rok ok.gif - a to że ubezpieczyciel nie przysłał komornika dzień po upłynięciu terminu to już jego sprawa hehe.gif

ja zawsze zalegam z płatnością i zawsze jest bez problemów z przedłużanie, automatycznym wznawianiem i dobrymi warunkami

Napisano

> Można tak jeździć?

Pamietaj że od dnia zakupu auta odpowiadasz zaniezapłaconą składkę. Więc ja bym wypowiadział to OC (oczywiście pojeździł bym 30 ustawowych dni) i zawarl nowe. Bo później będą Cię ścigać za niedopłatę twojej części.

Napisano

> można bez problemu bo polisę masz na rok - a to że ubezpieczyciel nie przysłał komornika dzień po

> upłynięciu terminu to już jego sprawa

> ja zawsze zalegam z płatnością i zawsze jest bez problemów z przedłużanie, automatycznym

> wznawianiem i dobrymi warunkami

"Zgodnie z art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152), "zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki (lub jej raty przyp.autora) ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń" za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o fakcie zbycia pojazdu i o danych osobowych nabywcy. Z przepisu tego wyraźnie wynika, iż za zapłatę składki za okres poprzedzający dzień zawiadomienia zakładu ubezpieczeń o sprzedaży pojazdu są odpowiedzialni zarówno zbywca pojazdu, jak i jego nabywca. W tej sytuacji, zakład ubezpieczeń posiada uprawnienie do wyboru osoby, od której zażąda zapłaty składki za zaległy okres. Od dnia zawiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu, za zapłatę należnej składki jest odpowiedzialny wyłącznie nabywca, co wynika z kolei z art. 31 ust. 1 powołanej ustawy."

Napisano
  • Autor

Auto jest u tego samego właściciela już od kilku lat.

Ubezpieczenie zostało przedłużone w maju ub. roku i płatne w dwóch ratach - II jakoś do połowy listopada.

II rata do tej pory nie została opłacona, ale będzie w przyszłym miesiącu. ok.gif

Pytanie brzmi, czy można tak jeździć i w razie kontroli/kolizji nikt się nie przywali?

Nie ma to nic wspólnego z zakupem/sprzedażą. smile.gif

Napisano

> Auto jest u tego samego właściciela już od kilku lat.

> Ubezpieczenie zostało przedłużone w maju ub. roku i płatne w dwóch ratach - II jakoś do połowy

> listopada.

> II rata do tej pory nie została opłacona, ale będzie w przyszłym miesiącu.

> Pytanie brzmi, czy można tak jeździć i w razie kontroli/kolizji nikt się nie przywali?

> Nie ma to nic wspólnego z zakupem/sprzedażą.

mozna jezdzic, ale w razie kuku ubezpieczyciel moze wystapic o doplate skladki z odsetkami jak rowniez pokrycie szkody, bo ubezpieczajacy nie dotrzymal warunkow umowy

Napisano

> Auto jest u tego samego właściciela już od kilku lat.

> Ubezpieczenie zostało przedłużone w maju ub. roku i płatne w dwóch ratach - II jakoś do połowy

> listopada.

> II rata do tej pory nie została opłacona, ale będzie w przyszłym miesiącu.

> Pytanie brzmi, czy można tak jeździć i w razie kontroli/kolizji nikt się nie przywali?

> Nie ma to nic wspólnego z zakupem/sprzedażą.

Aha niewiem czemu wymu ubzdurałem sobie że auto kupione tak zostało sciana.gif

Można jeździć niema problemu.

Napisano

> ... w razie kuku ubezpieczyciel moze wystapic o doplate skladki z odsetkami jak

> rowniez pokrycie szkody, bo ubezpieczajacy nie dotrzymal warunkow umowy

prosze Cie jakie pokrycie szkody przy nieoplaconej czesciowo składce OC - nie wprowadzaj ludzi w błąd

Napisano

> można bez problemu bo polisę masz na rok - a to że ubezpieczyciel nie przysłał komornika dzień po

> upłynięciu terminu to już jego sprawa

> ja zawsze zalegam z płatnością i zawsze jest bez problemów z przedłużanie, automatycznym

> wznawianiem i dobrymi warunkami

A to dziwne, bo przy nieopłaconej racie nie wznawia się automatycznie. Naciągali Cię zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.