Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E36 compact myszkuje

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pewien problem z samochodem mianowicie przy jednostajnej jezdzie z predkoscia od mniejwiecej 100 km/h samchód zaczyna jakby myszkowac uklad kierowniczy sprawia wrazenie jakby go nie było jkaby nie było żadnych oporów amorki roczne swożnie i tuleje też opony sprawdzoe sa ok auta nie ściąga nie trzepie kierą co to może być hmm.gif

dzieki za wszelkie sugestie

Napisano

> Witam

> Mam pewien problem z samochodem mianowicie przy jednostajnej jezdzie z predkoscia od mniejwiecej

> 100 km/h samchód zaczyna jakby myszkowac uklad kierowniczy sprawia wrazenie jakby go nie było

> jkaby nie było żadnych oporów amorki roczne swożnie i tuleje też opony sprawdzoe sa ok auta

> nie ściąga nie trzepie kierą co to może być

> dzieki za wszelkie sugestie

zbierznosc ?

a zawias tyl?

Napisano

coś jest rozbieżne lekko?

sprawdź dokładnie tuleje wahacza.

nie stało się to po zmianie opon?

sprawdź tuleje tylnej belki.

Napisano
  • Autor

> coś jest rozbieżne lekko?

no właśnie nie, bo auta nie ściąga

> sprawdź dokładnie tuleje wahacza.

z przodu nowe wymienione lemforder z resztą cały przód jest po remoncie

> nie stało się to po zmianie opon?

nie, było tak cały czas bez względu na opony

> sprawdź tuleje tylnej belki.

wzrokowo ok na szarpakach na ścieżce zdrowia też wszystko ok

pomyślałem jeszcze o gumach trzymających pręt stabilizatora przedniego co prawda nie są zmurszałe ale wyglądają jak by guma "wypłynęła" z metalowych obejm hmm.gif

Napisano

> no właśnie nie, bo auta nie ściąga

nie będzie ściągać. Jak jest lekko rozbieżnie to bardzo lekko się skręca i auto ma problem z utrzymaniem kierunku na wprost. Ale nie ściąga w jedną stronę. Myszkuje.

> z przodu nowe wymienione lemforder z resztą cały przód jest po remoncie

czy fachowiec potem zbieżność ustawiał?

> wzrokowo ok na szarpakach na ścieżce zdrowia też wszystko ok

> pomyślałem jeszcze o gumach trzymających pręt stabilizatora przedniego co prawda nie są zmurszałe

> ale wyglądają jak by guma "wypłynęła" z metalowych obejm

to niewiele da. Najwyżej będzie tłukło.

Dokładnie zbadaj geometrię. z tyłu też.

Napisano
  • Autor

> nie będzie ściągać. Jak jest lekko rozbieżnie to bardzo lekko się skręca i auto ma problem z

> utrzymaniem kierunku na wprost. Ale nie ściąga w jedną stronę. Myszkuje.

> czy fachowiec potem zbieżność ustawiał?

teoretycznie tak byłem na stacji diagnostycznej i ustawiali naturalnie zbiezność

> to niewiele da. Najwyżej będzie tłukło.

ok ok.gif

> Dokładnie zbadaj geometrię. z tyłu też.

a o tym nie pomyślałen ponieważ jak to Chack norris mówi a internet jest głupi E36 z tyłu nie ma punktów "nastawnych"

Napisano
  • Autor

> Dokładnie zbadaj geometrię. z tyłu też.

BTW . aaabstarachujac od poprzedniego postu ewidentnie sam przód ucieka "dupcia" stabilnie trzyma tor jazdy wiec teoretyzuje ze tylnie zawieszenie nie wymaga ingerencji chyba ,że znowu jestem głupi oink.gif

Napisano

> BTW . aaabstarachujac od poprzedniego postu ewidentnie sam przód ucieka "dupcia" stabilnie trzyma

> tor jazdy wiec teoretyzuje ze tylnie zawieszenie nie wymaga ingerencji chyba ,że znowu jestem

> głupi

tyl jest bardzo ważny,wystarczy male odchylenie od normy i juz bedzie pływać. nie puknąłeś nigdzie tylnym kołem? dosc łatwo skrzywic wahacz i juz bedzie myszkował. sprawdz jeszcze dokładnie mocowania górne amortyzatorów z tyłu i sprawdz czy przypadkiem sprężyna z tyłu nie jest gdzies peknięta(bo tez się lubi koniec złamac i tego nie widać)

Napisano

typowy opis problemów z tulejami tylnej belki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> typowy opis problemów z tulejami tylnej belki

mógłbyś dokładnie powiedzieć o które chodzi? o pływające, górne trzymające czy pionowe ?? bo od razu po przyjeździe ze słupska odstawie mikrusa na warsztat.

Napisano

> mógłbyś dokładnie powiedzieć o które chodzi? o pływające, górne trzymające czy pionowe ?? bo od

> razu po przyjeździe ze słupska odstawie mikrusa na warsztat.

chodzi o te duże pionowe mocujące belkę do nadwozia niestety

Napisano
  • Autor

> chodzi o te duże pionowe mocujące belkę do nadwozia niestety

czyli niestety opcja najgorsza z mozliwych facepalm%5B1%5D.gif trudno jak mus to mus bezpieczenstwo i komfort najwazniejsze

Napisano

> czyli niestety opcja najgorsza z mozliwych trudno jak mus to mus bezpieczenstwo i komfort

> najwazniejsze

mialem to samo, a objawilo sie to zima... pierwszy mi dupa na autostradzie uciekla, zrobilo sie cieplo zlosnik.gif

pozniej jeszcze kilka razy jak najechalem na sliska nawierzchnie zlosnik.gif

jesli zdarza sie to Tobie na przyczepnej nawierzchni to rob to czym predzej waytogo.gif

Napisano

> mialem to samo, a objawilo sie to zima... pierwszy mi dupa na autostradzie uciekla, zrobilo sie

> cieplo

> pozniej jeszcze kilka razy jak najechalem na sliska nawierzchnie

> jesli zdarza sie to Tobie na przyczepnej nawierzchni to rob to czym predzej

to nie jest uślizg choć rzeczywiście może do niego doprowadzić. To jest raczej takie uczucie jakby auto było przekoszone raz w jedną raz w drugą stronę. Prowadzi się dość "gumowo" trochę jakby było mało powietrza w kołach. Reaguje na skręt z lekkim opóźnieniem. Bardzo nieprzyjemne.

Napisano

> to nie jest uślizg choć rzeczywiście może do niego doprowadzić. To jest raczej takie uczucie jakby

> auto było przekoszone raz w jedną raz w drugą stronę. Prowadzi się dość "gumowo" trochę jakby

> było mało powietrza w kołach. Reaguje na skręt z lekkim opóźnieniem. Bardzo nieprzyjemne.

mi dupa konkretnie uciekala na sliskim, na kazdy kawalek sniegu wjezdzalem z sercem w gardle, a bylem w trasie ~1,2kkm zlosnik.gif

w Swieciu wjechalem do pierwszego lepszego warsztatu to spece rozkrecili mi reczny, bo wpadli na pomysl, ze to moze byc przyczna hehe.gif

Napisano

a co sądzicie o tym żeby zamiast tych tulei wsadzić poliuretany? smile.gif

Napisano

> a co sądzicie o tym żeby zamiast tych tulei wsadzić poliuretany?

sądzimy że sami mamy taki plan tylko się zebrać nie możemy.

Napisano
  • Autor

> sądzimy że sami mamy taki plan tylko się zebrać nie możemy.

qr......... zadzwoniłem do mechaniora w sz-nie NASO BMW termin 13 czerwca osz fak.... tylko ja potrzebuje sprawny samochód jeszcze w tym miesiacu bo pod koniec maja do wawki musze skoczyc a jeszcze dzisiaj powrot ze slupska ooniee.gif podpowiedzcie jakiegos dobrego goscia ze szczecina ... z tym ,ze podjalem decyzje i wymienic chce wszystko co gumowe w tylnym zawiasie clown.gif

Napisano

> a co sądzicie o tym żeby zamiast tych tulei wsadzić poliuretany?

pełnia szczęcia:) no moze poza komfortem podrózowania:)

mam kompletny tył na polibuszach i jest git

• 2 tygodnie później...
Napisano

siema

ewidentny problem (bez przemądrzania) tuleje wahacza wzdłużnego lub belki ...patrz fotki

> Mam pewien problem z samochodem mianowicie przy jednostajnej jezdzie z predkoscia od mniejwiecej

> 100 km/h samchód zaczyna jakby myszkowac uklad kierowniczy sprawia wrazenie jakby go nie było

> jkaby nie było żadnych oporów amorki roczne swożnie i tuleje też opony sprawdzoe sa ok auta

> nie ściąga nie trzepie kierą co to może być

> dzieki za wszelkie sugestie

post-154934-14352516539812_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> siema

> ewidentny problem (bez przemądrzania) tuleje wahacza wzdłużnego lub belki ...patrz fotki

> > dzieki za wszelkie sugestie

juz wymienione jest ok dupcia trzyma sie jedrnie. Natomiast przy okazji tego okazalo sie ,ze magownica ma spore luzy frown.gif w przyszlym tydniu daje do regeneracji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.