Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeboje ze skrzynią AF40-6

Featured Replies

Napisano

"Uuu- konieczny remont" - to słyszałem w każdym zakładzie prócz jednego...

"Wymiana oleju to strata pieniędzy".

To powiedzieć jest najłatwiej, zwłaszcza, gdy przynosi to korzyść. Koszt ok 300PLN to nie strata pieniędzy w porównaniu ze spodziewanymi 5000 lub więcej... Wszyscy mnie straszyli koniecznością natychmiastowej wymiany sterownika hydraulicznego na dzień dobry! A jeden z Gorzowa powiedział, że mi nie powie co trzeba zrobić, bo to jego praca i pieniądze!

To od razu przekreśla takiego mechanika w moich oczach.

A było to tak:

Kupiłem auto z przebiegiem 105tys i prawdopodobnie niewymienianym olejem. Z początku skrzynia chodziła jak masło. Wkrótce (po przejechaniu ok 5tys km) zaczęła delikatnie poszarpywać, aż po dwóch tygodniach spóźniać zmianę1-2 i 2-3.

Zauważyłem, że nie dzieje się tak zawsze, a skrzynia nie ma zapisanych żadnych błędów.

Postanowiłem wymienić olej. Był czarny, mocno spracowany, ale nie śmierdzący przegrzanym olejem, bez widocznych opiłków, drobin itp. Po pierwszej wymianie polepszyło się i prawie ustało, ale zaczęło znów delikatnie wracać po dwóch dniach. Po tygodniu i przejechaniu 500km wymieniłem olej a zalałem dodatek poprawiający szczelność. Po przejechaniu ok 1000km wszystkie objawy ustąpiły i aktualnie skrzynia chodzi bez zastrzeżeń.

Koszt 700PLN i tak wygląda blado przy kilku tysiącach. Cóż, kto nie ryzykuje, ten nie ma.

Od oleju zależy więcej niż się wszystkim wydaje, i więcej niż mówią nam ci, którzy to wiedzą.

Gęstość oleju ma kluczowe znaczenie i nawet niewielka zmiana potrafi spowodować ogłupienie skrzyni.

Po kilku tygodniach miałem poszarpywanie (jakby nagle zwalniał) przy 1800-2200rpm.

Myślałem, że to skrzynia, ale coś mnie tknęło i wyjąłem zawór EGR...

Resztę opisywałem gdzieś na forum.

Teraz Cromka jeździ jak szalona.

Napisano

> Postanowiłem wymienić olej. Był czarny, mocno spracowany, ale nie śmierdzący przegrzanym olejem,

> bez widocznych opiłków, drobin itp. Po pierwszej wymianie polepszyło się i prawie ustało, ale

> zaczęło znów delikatnie wracać po dwóch dniach. Po tygodniu i przejechaniu 500km wymieniłem

> olej a zalałem dodatek poprawiający szczelność. Po przejechaniu ok 1000km wszystkie objawy

> ustąpiły i aktualnie skrzynia chodzi bez zastrzeżeń.

> Koszt 700PLN i tak wygląda blado przy kilku tysiącach. Cóż, kto nie ryzykuje, ten nie ma.

> Od oleju zależy więcej niż się wszystkim wydaje, i więcej niż mówią nam ci, którzy to wiedzą.

> Gęstość oleju ma kluczowe znaczenie i nawet niewielka zmiana potrafi spowodować ogłupienie skrzyni.

Kolego, już na ten temat pisałem - w automacie wymienia się olej co 60-80 tysięcy, metodą dynamiczną (7 litrów) i można też wymienić teoretycznie niewymienialny filtr oleju. Tylko takie traktowanie skrzyni, zapewnia jej długą i bezawaryjną pracę. Wymiana oleju dotyczy też wszelkich skrzyń manualnych.

Pozdrawiam

Napisano

> Kolego, już na ten temat pisałem

ABM - please, tnij cytaty oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego, już na ten temat pisałem - w automacie wymienia się olej co 60-80 tysięcy [...]

Nie zrozumiałeś intencji mojego postu????

Po pierwsze:

przed 105tys km przebiegu miałem marne szanse na wymianę oleju, więc po co tu ta Twoja mądrość... confused.gif

Po drugie:

Każdy rozumny technicznie człowiek, wie o rzeczach, o których mówisz, że pisałeś.

Po trzecie:

MNIE CHODZIŁO O TO, że nie zawsze od razu to tragedia, tylko warto spróbować przywrócić skrzyni warunki, w jakich powinna pracować, a może powrócić jej zdrowie, przy czym koszt jest RELAYWNIWE niewielki.

Po czwarte:

Tu ludzie piszą to samo po pięćset razy...

Jaki cel miał twój post?....

zolta.gif

Napisano

> Nie zrozumiałeś intencji mojego postu????

> Po pierwsze:

> przed 105tys km przebiegu miałem marne szanse na wymianę oleju, więc po co tu ta Twoja mądrość...

> Po drugie:

> Każdy rozumny technicznie człowiek, wie o rzeczach, o których mówisz, że pisałeś.

> Po trzecie:

> MNIE CHODZIŁO O TO, że nie zawsze od razu to tragedia, tylko warto spróbować przywrócić skrzyni

> warunki, w jakich powinna pracować, a może powrócić jej zdrowie, przy czym koszt jest

> RELAYWNIWE niewielki.

> Po czwarte:

> Tu ludzie piszą to samo po pięćset razy...

> Jaki cel miał twój post?....

Nie spinaj się tak ok.gif Kolega ma swój własny styl pisania nie każdemu pasujący, ale w sumie posiada sporo wiedzy i warto poczytać ok.gif Najważniejsze, że skrzynia żyje.

Niestety, ale obsługa serwisowa mimo tego, że w zasadzie banalnie prosta przerasta często nawet sławetne ASO. Za chwilę opiszę swoje perypetie ze zwykłą skrzynią które też mają szczęśliwy finał, i to tylko dzięki mojej wnikliwości i podstawowym czynnością takim jak wymiana oleju i płynu w układzie hamulce/sprzęgło .

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Nie spinaj się tak

Eeech... Jeśli wydaje mi się, że nie mam co wnieść do dyskusji, to nie piszę... Wsadzanie palca w oko jakoś zawsze mnie spina... smirk.gif

Napisano

Ooo, to mamy w Łodzi kolejną Krowę z automatem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Eeech... Jeśli wydaje mi się, że nie mam co wnieść do dyskusji, to nie piszę... Wsadzanie palca w

> oko jakoś zawsze mnie spina...

Objawiasz nam tu szumnie rzeczy, o których na tym forum już dobrze wiemy, więc zanim następnym razem coś odkryjesz i będziesz to odkrycie chciał wszystkim objawić, to skorzystaj z "szukajki". Co do zolta.gif, to nie będę komentował, możesz sobie wpiąć w klapę od garniaka.

Napisano
  • Autor

> Objawiasz nam tu szumnie rzeczy, o których na tym forum już dobrze wiemy

więc czas zamknąć forum...

> razem coś odkryjesz

Czyli jednak nie zrozumiałeś...

>to skorzystaj z "szukajki"

No niestety. Jak zwykle "pudło". To nie jedyne forum, które PRZEWERTOWAŁEM i czytuję... Wszędzie tylko porady, jak wydać kasę na pół skrzyni. A moje przesłanie na temat ten i styczności z większością warsztatów jest inne: Nie łatwo zajeździć skrzynię i najpierw trzeba wymienić olej i cierpliwie pojeździć. Wskaż mi taki post.

Bo grzmiące rady, że trzeba wymieniać olej zachowaj dla nowicjuszy i nie powtarzaj ich przy byle wątku, bo to wiemy wszyscy...

Napisano

> więc czas zamknąć forum...

> Czyli jednak nie zrozumiałeś...

> No niestety. Jak zwykle "pudło". To nie jedyne forum, które PRZEWERTOWAŁEM i czytuję... Wszędzie

> tylko porady, jak wydać kasę na pół skrzyni. A moje przesłanie na temat ten i styczności z

> większością warsztatów jest inne: Nie łatwo zajeździć skrzynię i najpierw trzeba wymienić olej

> i cierpliwie pojeździć. Wskaż mi taki post.

> Bo grzmiące rady, że trzeba wymieniać olej zachowaj dla nowicjuszy i nie powtarzaj ich przy byle

> wątku, bo to wiemy wszyscy...

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285868049&page=0&fpart=all&vc=1

Napisano
  • Autor

Teraz wiem, dlaczego masz natrzaskane tyle postów...

Przeczytałeś ze zrozumieniem to co piszę?

Nie ma tam słowa o tym, o czym ja napisałem.

Noramlnie jak głuchy z niemową...

Napisano

> Noramlnie jak głuchy z niemową...

Chłopie weź wyluzuj. Jesteś tu dopiero od miesiąca, a tak się pieklisz. Jeśli w przyszłości w każdym Twoim temacie będziesz tak roztrząsał odpowiedzi innych, to nikt nie będzie z tobą chciał gadać. Tu często padają takie same odpowiedzi po kilka razy, ale cóż, tak to już jest...

Napisano
  • Autor

> Tu często padają takie same odpowiedzi po kilka razy, ale cóż, tak to już jest...

Poprostu nie wierzę... To chyba On powinien to usłyszeć. Jemu to przeszkadzało..

Napisano

> To chyba On powinien to usłyszeć. Jemu to przeszkadzało..

Oj Grzesiek, Grzesiek... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Poprostu nie wierzę... To chyba On powinien to usłyszeć. Jemu to przeszkadzało..

Kolega jest też znany na innych forach... Życzę bezawaryjności i szerokości. Już więcej nie będę odpowiadał na kolegi tematy, może być kolega spokojny.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Kolega jest też znany na innych forach... Życzę bezawaryjności i szerokości. Już więcej nie będę

> odpowiadał na kolegi tematy, może być kolega spokojny.

> Pozdrawiam

Również życzę wszystkiego dobrego i nie mam nic przeciw merytorycznym odpowiedziom.

Napisano

> Również życzę wszystkiego dobrego i nie mam nic przeciw merytorycznym odpowiedziom.

Trzymajmy się więc tych założeń , jak przystało na kącik techniczny o odpowiednim poziomie także kultury ok.gif

Napisano

można też wymienić teoretycznie niewymienialny filtr oleju.

mam prośbę możesz mi opisać lub podać gdzie jest opis wymiany tego filtra

Bede zobowiązany smile.gif

Napisano
  • Autor

> można też wymienić teoretycznie niewymienialny filtr oleju.

> mam prośbę możesz mi opisać lub podać gdzie jest opis wymiany tego filtra

> Bede zobowiązany

Filtr jest wymienialny, ale niełatwo... wink.gif

Niestety filtr jest pod sterownikiem. Trzeba rozkręcić skrzynię. Niektórzy piszą, że można się dostać nie wyjmując skrzyni, niektórzy, że trzeba wyjąć...

Sam filtr to koszt 60PLN. Mam namiary na sklep, gdzie są części do tej skrzyni, włącznie z pojedynczymi elektrozaworami.

Ja niestety nie wymieniałem. Wymienię teraz po 30tys. razem z całym olejem i myciem skrzyni. Najważniejsze, że wszystkie objawy wystąpiły po przejechaniu ok 1000km od drugiej wymiany oleju.

No i że trafiłem na zaufany warsztat, gdzie nie mają gorącej głowy stosując wymianę jako jedyne remedium, nie zdzierają i podchodzą do skrzyń z sercem - co było głównym zamierzonym przekazem tego wątku... wink.gif

Napisano

> można też wymienić teoretycznie niewymienialny filtr oleju.

> mam prośbę możesz mi opisać lub podać gdzie jest opis wymiany tego filtra

> Bede zobowiązany

Podaję info, które przedstawił kolega BAS. Nie mam dostępu do manuala.

Napisano

> Podaję info, które przedstawił kolega BAS. Nie mam dostępu do manuala.

A ja powiedziałem, że mój mechanik twierdzi, że mi wymienił, gdyby okazało się, że jest inaczej to bym go udusił.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> to bym go udusił.

> Pozdrawiam BAS

smile.gif

Ja gdzieś w sieci widziałem złożeniówkę tej skrzyni. Może mam ją gdzieś w pdf... Jak znajdę - dam znać.

Napisano

> Filtr jest wymienialny, ale niełatwo...

> Niestety filtr jest pod sterownikiem. Trzeba rozkręcić skrzynię. Niektórzy piszą, że można się

Kilka ciekawych cytatów z forum Opla i Volvo:

1 - wymieniać czy nie wymieniać?

"Aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości pokopałem trochę w literaturze i znalazłem ku pamięci dla wszystkich!

W/g książki serwisowej cytuję co jest napisane( będzie po niemiecku, bo mam taką książkę serwisową, ale wydaje się zrozumiałe nawet dla mnie nie władającego tym językiem:o )

21) *+ Automatisches Getriebe, Olwechsel ----------------------------------- alle 4 Jahre/60000km

AF40-6 ( Z 28 NEL, Z 28 NET, Z 19 DT, Z 19 DTH, Z 30 DT )--------------alle 6 Jahre/80000km

+ Zusatzarbeiten

* Unter erschwerten Betriebsbedingungen und landerspecifisch verringern sich die Intervalle."

2 - Jak wymieniać, to dynamicznie!

"Procedure należy przeprowadzić tak:

- nagrzewamy ASB - ok 20 - 30 km jazdy

- spuszczamy olej z ASB

- tyle samo co spuściliśmy - dolewamy.

- odłączamy wąż od chłodnicy

- odpalamy silnik (z tego co pamiętam wybierak na P - ale głowy nie dam)

- czekamy aż wyleci ok 2 litrów oleju

- gasimy silnik !!!

- dolewamy 2 litry oleum przez rurkę bagnetową

- odpalamy silnik i znów czekamy aż skrzynia wypompuje ok 2 litry

- ...

I tak dopóki nie zobaczymy czystego oleju wylatującego rurką ze skrzyni.

Następnie pi razy oko sprawdzamy poziom oleju i jedziemy na przejażdżkę - 10-20 km

Wracamy i nie gasimy silnika - auto na poziomym podłożu, przejście wybierakiem przez wszystkie pozycje (czekamy na każdej po ok 5 sek)

Mierzymy poziom oleju - jeśli trzeba korygujemy.

Cieszymy się z wymienionego oleum i przedłużenia żywota skrzyni."

Tak więc wymiana dynamiczna nie jest skomplikowana i warto ją samemu przeprowadzić.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak więc wymiana dynamiczna nie jest skomplikowana i warto ją samemu przeprowadzić.

Wszystko pięknie, ale bez kanału lub podnośnika raczej się nie da...

PS: o ile się nie mylę, ta skrzynia nie ma zewnętrznej chłodnicy... Muszę obejrzeć rysunki.

Napisano

> Wszystko pięknie, ale bez kanału lub podnośnika raczej się nie da...

> PS: o ile się nie mylę, ta skrzynia nie ma zewnętrznej chłodnicy... Muszę obejrzeć rysunki.

Manual pochodzi z forum Volvo, ludzie wymieniają nawet pod blokiem. Jeśli skrzynia w Cromie nie ma zewnętrznej chłodnicy, to musi być inny otwór za pomocą którego można przetoczyć płyn ustrojowy.

Napisano

> Manual pochodzi z forum Volvo, ludzie wymieniają nawet pod blokiem. Jeśli skrzynia w Cromie nie ma

> zewnętrznej chłodnicy, to musi być inny otwór za pomocą którego można przetoczyć płyn

> ustrojowy.

jeśli w cromie jest jeden typ skrzyni to ma zewnętrzną chłodnice, bo dostałem taką w zestawie chłodnic które kupowałem do swojej.

jakiś tekst

znajduje się między klimą a IC

Napisano

A czy croma w manualu ma 3 chlodnice?

Napisano

> A czy croma w manualu ma 3 chlodnice?

tak, chłodnica wody, Intercooler, chłodnica klimatyzacji

Napisano
  • Autor

Ta chłodnica, to chłodnica oleju silnikowego... Na 99%.

Napisano

> Ta chłodnica, to chłodnica oleju silnikowego... Na 99%.

chłodnicę oleju silnikowego masz TU

Napisano

> A czy croma w manualu ma 3 chlodnice?

Chłodnic w Cromie jest mnóstwo.... w samej komorze silnika z 5 sztuk... wink.gif

Napisano

> Ta chłodnica, to chłodnica oleju silnikowego... Na 99%.

dobrze, że ten 1% zostawiłeś bo byś się skompromitował

Napisano
  • Autor

> dobrze, że ten 1% zostawiłeś bo byś się skompromitował

No popatrz...

Ta pierwsza jest od oleju silnikowego. Chłodnica oleju skrzyni jest wspólna z chłodnicą "wody" - są w tym samym korpusie i występuje dopiero w przy silniku 2,4 (wg eper) - niech mnie ktoś poprawi....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.