Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Pytanie za 100 punktów, czy wymiana płynu hamulcowego w Cromie we własnym zakresie to jakiś problem czy sprawa do opanowania? Oczywiście wiem jak się to robić powinno w normalnym samochodzie, nie wiem natomiast na czym polega wymiana płynu w układzie z ABS, ASR itp, ponoć trzeba do tego celu examinera (nie wiem czy FES obsługuje te opcje)

Do czego służy procedura wymiany / odpowietrzania pompy ABS poprzez Examiner / Fes? Czy możliwa jest wymiana płynu poprzez zwykłe ,,pompowanie'' czy też nie ?

Z Góry Dziękuję za informacje.

Napisano

wymiana jak w każdym normalnym samochodzie

robiłem niedawno

wyciągnęli stary płyn, wlewają nowy, pompują nogą, odpowietrzenie na każdym zacisku i już; bez żadnego komputera itd itp

Napisano

> wyciągnęli stary płyn, wlewają nowy, pompują nogą, odpowietrzenie na każdym zacisku i już; bez

> żadnego komputera itd itp

Tylko w tym przypadku masz stary płyn w:

- pompie ABS

- wysprzęgliku

hmm.gif

Napisano

> Tylko w tym przypadku masz stary płyn w:

> - pompie ABS

> - wysprzęgliku

Sam miałem niedawno podobny dylemat. Przy konwencjonalnej wymianie zostaje sporo starego płynu w cylinderkach i pompie ABS, częściowo także w pompie hamulcowej. Po wielu lekturach i rozmowach, doszedłem do takich wniosków:

- stary płyn w cylinderkach to zło! Znajduje się w miejscu, które się nagrzewa i mamy problem. Najlepiej przed wymianą płynu, wyciągnąć wszystkie cylinderki i pozbyć się starego płynu. Przy okazji możemy skontrolować stan i w razie potrzeby wymienić osłony przeciwpyłowe.

- stary płyn w pompie ABS prawie nie ma pływu na działanie hamulców o ile jest mieszalny z nowym - z czasem i tak się wymiesza. Są jednak auta, w których z poziomu komputera otwieramy odpowiednie kanały przy wymianie płynu - Krowy to nie dotyczy.

- stary płyn w pompie także nie ma bezpośredniego wpływu na hamowanie i miesza się całkowicie z nowym przy wymianie.

Pozdrawiam

Napisano

> Najlepiej przed wymianą płynu, wyciągnąć wszystkie cylinderki i pozbyć się starego płynu.

IMO zbędna robota, podziwiam mechaników, którym chce się bawić w konwencjonalną wymianę, każdy z nich ma sprężarkę a za 600zł(nie chce mi się sprawdzać, tak strzelam) można kupić urządzenie do wymiany próżniowej.

Robota jest wtedy dość prosta, odsysasz ze zbiorniczka ile się da, resztę ciągniesz przez odpowietrzniki, dzięki czemu pozbywasz się płynu z cylinderków(żeby się nie kłócić - nie wierzę, że zostaje w nich więcej niż 1-2% płynu), zalewasz zbiorniczek na max i ciągniesz przez odpowietrzniki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ok i po problemie, wymiana odbyła się w sposób konwencjonalny bez użycia examinera. Według mechanika który mi to robił nie ma potrzeby bawienia się i cudowania z elektroniką.

Płyn wymieniłem bo choć miał być niedawno wymieniany (zapewnienia znajomego od którego kupiłem Cromę) to na 101% nie był i to bardzo długo. Problemy zaczęły się od sprzęgła, pisałem niedawno o złej pracy skrzyni biegów i problemach ze zmianą przełożeń. Okazało się, że winny był płyn w układzie sterowania sprzęgłem, z uwagi na swoje przepracowanie nie przenosił odpowiednio ciśnienia i wysprzęglik nie miał pełnego skoku.

Wymieniłem sam płyn w sprzęgle, poprawa natychmiastowa i kolosalna wręcz, z hamulcami nie chciało mi się bawić pod blokiem.

Konkluzja:

Jeśli macie problemy z przełączaniem biegów, haczą one, bądź wchodzą z nadmiernym oporem zacznijcie od banału jakim jest wymiana płynu w układzie sprzęgła !

Pozdrawiam.

Napisano

W poprzednim aucie (Marea) przetestowałem następujący sposób: (potrzeba ciut więcej płynu):

-Wyciągamy ze zbiornika stary płyn (trzeba się wykazać inwencją) smile.gif

zalewamy pełno nowego.

-po kolei odkręcamy zaworki odpowietrzające i spuszczamy do szklanki dotąd, aż popłynie czysty płyn.

Trzeba pamiętać o uzupełnianiu płynu w zbiorniczku.

Omijamy kompletnie konieczność odpowietrzania.

Napisano

W poprzednich samochodach tez tak robilem ok.gif

Napisano

> W poprzednich samochodach tez tak robilem

Jest to jedynie słuszny sposób dla 1 osoby smile.gif

Pompowaniem pedałem również nie jest idealne bo powietrze które jest w układzie zamienia się w pianę .... Najlepiej jest ciśnieniowo - przykładając ciśnienie ( pompka płynu z korkiem ) do zbiorniczka i odkręcając odpowietrzniki w kołach....

Faktycznie zawsze trochę starego płynu zostanie ale na to jest jedna rada... po jednej wymianie i przejechaniu 500 km zrobić kolejną .... i kolejną ... i kolejną smile.gif aż wszystko będzie krystaliczne

Napisano

> Ok i po problemie, wymiana odbyła się w sposób konwencjonalny bez użycia examinera. Według

> mechanika który mi to robił nie ma potrzeby bawienia się i cudowania z elektroniką.

no właśnie smile.gif

> Wymieniłem sam płyn w sprzęgle

jak to się robi ? jaki płyn wchodzi ? ile ? bo już w końcu nie wiem czy to ten sam układ co hamulcowy (ktoś pisał o wysprzęgliku) czy osobny.

Napisano

> Robota jest wtedy dość prosta, odsysasz ze zbiorniczka ile się da, resztę ciągniesz przez

> odpowietrzniki, dzięki czemu pozbywasz się płynu z cylinderków(żeby się nie kłócić - nie

> wierzę, że zostaje w nich więcej niż 1-2% płynu), zalewasz zbiorniczek na max i ciągniesz

> przez odpowietrzniki.

właśnie tak miałem zmieniany płyn w Stilo i podobno jest to najmniej inwazyjny, a zarazem najbardziej skuteczny sposób wymiany płynu hamulcowego

Napisano

> właśnie tak miałem zmieniany płyn w Stilo i podobno jest to najmniej inwazyjny,

Nie wydaje mi się, żeby przepompowanie płynu pedałem było szkodliwe.

> a zarazem

> najbardziej skuteczny sposób wymiany płynu hamulcowego

Metoda próżniowa jest zdecydowanie najwygodniejsza dla mechanika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> no właśnie

> jak to się robi ? jaki płyn wchodzi ? ile ? bo już w końcu nie wiem czy to ten sam układ co

> hamulcowy (ktoś pisał o wysprzęgliku) czy osobny.

Wspólny zbiornik z hamulcami, płyn tutella top4 bądź DOT 4 , wymiana:

- wyciągasz cały płyn ze zbiornika (strzykawka + kawałek wężyka)

- wlewasz pod korek

- podnosisz samochód na lewarku (lewy przód)

- ściągasz koło lewe przednie + osłonkę na 3 śrubki z wewnętrznej strony nadkola, tak by mieć dostęp do siłownika sprzęgła. Jego odpowietrznik jest idealnie skierowany w stronę koła, wkładasz rękę, popuszczasz kluczem odpowietrznik, a następnie możesz go już samą ręką + nasadką typu ,,gedor'' odkręcać i przykręcać w trakcie wymiany płynu.

Potrzebna jest druga osoba która będzie ,,deptała'' po sprzęgle. Każde wdepnięcie powoduje wypływ starego płynu, następnie trzeba unieść pedał ręką co powoduje zassanie nowego płynu ze zbiornika. Uważać trzeba na poziom płynu, mniej więcej w połowie zbiornika wchodzi bokiem przewód do siłownika sprzęgła, jesli poziom spadnie do połowy układ może się zapowietrzyć (mnie się tak zdarzyło i sprzęgło przestało wogóle pracować, ubaw miałem ....... grinser006.gif)

Generalnie :

- Ktoś wciska pedał sprzęgła, Ty luzujesz odpowietrznik upuszczając starego płynu. Pedał opada, zakręcasz odpowietrznik, ,,ktoś'' podnosi pedał ręką, depta ze dwa razy, przytrzymuje wdepnięty pedał, Ty odkręcasz...... i tak kilka razy. Syf zleci, uzupełniasz poziom i po bólu.

Generalnie najzasadniej jest zrobić wspólną wymianę dla sprzęgła i hamulców.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> nasadką typu ,,gedor'' odkręcać i przykręcać w trakcie wymiany płynu.

co to jest za nasadka? chodzi Ci o nasadkę gwiazdkę?

Napisano
  • Autor

> co to jest za nasadka? chodzi Ci o nasadkę gwiazdkę?

Nasadkę typu gedor na odpowietrznik na wysprzęgliku.

Napisano

> przewód do siłownika sprzęgła, jesli poziom spadnie do połowy układ może się zapowietrzyć

> (mnie się tak zdarzyło i sprzęgło przestało wogóle pracować, ubaw miałem ....... )

> Generalnie :

> - Ktoś wciska pedał sprzęgła, Ty luzujesz odpowietrznik upuszczając starego płynu. Pedał opada,

> zakręcasz odpowietrznik, ,,ktoś'' podnosi pedał ręką, depta ze dwa razy, przytrzymuje

> wdepnięty pedał, Ty odkręcasz...... i tak kilka razy. Syf zleci, uzupełniasz poziom i po bólu.

> Generalnie najzasadniej jest zrobić wspólną wymianę dla sprzęgła i hamulców.

W ten weekend chcę samodzielnie wymienić płyn w układzie hamulcowym i sprzęgle. Dodatkowo wymienię też pompę hamulcową i mam kilka pytań.

- jak odpowietrzyć sprzęgło?

- czy przy wymianie pompy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę, coś trzeba regulować?

Mam jeszcze pytanie dotyczące skrzyni manualnej w 150-tce, gdzie jest otwór wlewowy oleju?

Napisano
  • Autor

> W ten weekend chcę samodzielnie wymienić płyn w układzie hamulcowym i sprzęgle. Dodatkowo wymienię

> też pompę hamulcową i mam kilka pytań.

> - jak odpowietrzyć sprzęgło?

Pisałem o tym na poczatku wątku, w sumie prosta sprawa.

> - czy przy wymianie pompy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę, coś trzeba regulować?

Raczej nie, powinno się dać wymienić P&P.

> Mam jeszcze pytanie dotyczące skrzyni manualnej w 150-tce, gdzie jest otwór wlewowy oleju?

Patrząc od czoła skrzyni (przodem do samochodu) otwór wlewu znajduje się mniej więcej na 3/4 wysokości obudowy bardziej po prawej stronie (trudno to opisać, ale widać śrubę więc na pewno na nią trafisz.

Zobaczę dziś czy dam radę zrobić zdjęcie (mam ,,mały'' telefon Galaxy Note i nie wiem czy go tam wcisnę smile.gif )

Jak się uda wstawię na forum.

Ps. Dlaczego wymieniasz pompę ?

Napisano

> Mam jeszcze pytanie dotyczące skrzyni manualnej w 150-tce, gdzie jest otwór wlewowy oleju?

Musisz zdjąć osłonę pod silnikiem... jak zdejmiesz to będziesz widział - miej więcej pod akumulatorem na środku wysokości skrzyni - klucz imbus.... chyba 10 mm o ile pamiętam ....

Co do płynu hamulcowego to ja u siebie wymieniałem ... standardowo grawitacyjnie ..... trzeba dać sobie czas....

Napisano

> Generalnie najzasadniej jest zrobić wspólną wymianę dla sprzęgła i hamulców.

Sprzęgło ma w sobie zawsze mega dużo syfu - zdecydowanie więcej niż cały układ hamulcowy. Trza więc lać płyn i lać wink.gif.

Napisano

> Ps. Dlaczego wymieniasz pompę ?

Cały czas od zakupu mam problem z dwoma kołami po przekątnej, delikatnie się blokują. Wszystkie zaciski były rozebrane i wyczyszczone i pomogło tylko trochę. Po dwu-trzykrotnym mocnym wciśnięciu hamulca na postoju zazwyczaj koła puszczają i tak do następnego hamowania. Często czuć także nadmierny jałowy skok hamulca. Pompa już leży pół roku i postanowiłem ją wymienić.

Napisano
  • Autor

> Cały czas od zakupu mam problem z dwoma kołami po przekątnej, delikatnie się blokują. Wszystkie

> zaciski były rozebrane i wyczyszczone i pomogło tylko trochę. Po dwu-trzykrotnym mocnym

> wciśnięciu hamulca na postoju zazwyczaj koła puszczają i tak do następnego hamowania. Często

> czuć także nadmierny jałowy skok hamulca. Pompa już leży pół roku i postanowiłem ją wymienić.

No tak , z hamulcami nie ma żartów. Daj znać czy pomogło ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.