Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 tdi traci moc

Featured Replies

Napisano

witajcie.

Problem dotyczy roomstera 1.4 tdi. Na poczatku walił bedem niedostateczne cisnienie doladowania turbiny. Po kasowaniu i dluzszej trasie bylo ok. Teraz też traci moc, ale juz błędami nie rzuca.

Mam wrażenie, że jest to uzależnione od temperatury otoczenia. Jeździlem kilka dni bez upałów i Było ok. Teraz jest gorąco i znów to samo.

To może być przepływomierz? Po ponownym uruchomieniu silnika przez pewien czas jest w porządku.

Napisano

> witajcie.

> Problem dotyczy roomstera 1.4 tdi. Na poczatku walił bedem niedostateczne cisnienie doladowania

> turbiny. Po kasowaniu i dluzszej trasie bylo ok. Teraz też traci moc, ale juz błędami nie

> rzuca.

> Mam wrażenie, że jest to uzależnione od temperatury otoczenia. Jeździlem kilka dni bez upałów i

> Było ok. Teraz jest gorąco i znów to samo.

> To może być przepływomierz? Po ponownym uruchomieniu silnika przez pewien czas jest w porządku.

zrob jazde testową z kompem sprawdz przepływke i turbo jak chodzą i wszystko bedzie wiadomo

traci moc to znaczy odcina turbo powyzej 3tys obrotów do 120km powiedzmy idzie normalnie czy wogole nie ma mocy jak jest ciepło ?

Napisano

> Mam wrażenie, że jest to uzależnione od temperatury otoczenia. Jeździlem kilka dni bez upałów i było ok.

> Teraz jest gorąco i znów to samo.

Normalne zjawisko , żeby je zniwelować stosuje się intercooler .

Zauważ że rano jak jest chłodne "rześkie" powietrze diesel ciągnie jak wsciekły , w południe jak zrobi się upał , do tego nagrzany spalinami miejski korek - auto jest mułowate.

W niższej temperaturze po prostu większa jest gęstość powietrza (tym samym zawiera więcej tlenu w tej samej objętości) czyli są lepsze warunki do spalania paliwa.

Oto najprawdopodobniej całe wytłumaczenie.

Napisano
  • Autor

> zrob jazde testową z kompem sprawdz przepływke i turbo jak chodzą i wszystko bedzie wiadomo

> traci moc to znaczy odcina turbo powyzej 3tys obrotów do 120km powiedzmy idzie normalnie czy wogole

> nie ma mocy jak jest ciepło ?

Traci moc po pewnym czasie jazdy. Zrobię przepuśćmy 50 km i nagle czuję, że coś jest nie tak. Ciągnie tylko do 3 tys obr./min.. i koniec.

Serwis ponoć robił logi dynamiczne i nic nie znaleźli.

Auto ma 75 kkm. W tym aucie przepływomierz jak mnie pamięć nie myli już raz był wymieniany na gwarancji.

Napisano

> Traci moc po pewnym czasie jazdy. Zrobię przepuśćmy 50 km i nagle czuję, że coś jest nie tak.

> Ciągnie tylko do 3 tys obr./min.. i koniec.

> Serwis ponoć robił logi dynamiczne i nic nie znaleźli.

> Auto ma 75 kkm. W tym aucie przepływomierz jak mnie pamięć nie myli już raz był wymieniany na

> gwarancji.

i jak zgasisz fure i odpalisz ponownie to moc powraca ? hmm powinienen byc jakis bład zapisany w pamieci

Napisano
  • Autor

> i jak zgasisz fure i odpalisz ponownie to moc powraca ? hmm powinienen byc jakis bład zapisany w

> pamieci

Dokładnie, wszystko wraca do normy na krótki czas. Przed 3 dni jazdy nawet wszystko było ok, ale jakichś upałów nie było.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Napisano

> Dokładnie, wszystko wraca do normy na krótki czas. Przed 3 dni jazdy nawet wszystko było ok, ale

> jakichś upałów nie było.

> Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

w odpowiedniej osobie do diagnostyki zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie, wszystko wraca do normy na krótki czas. Przed 3 dni jazdy nawet wszystko było ok, ale

> jakichś upałów nie było.

> Nie wiem gdzie szukać przyczyny.

mozesz spróbować go przegonic troche i jak masz mozliwosc to odczytaj go czy napewno nie ma błedu zadnego

Napisano
  • Autor

> mozesz spróbować go przegonic troche i jak masz mozliwosc to odczytaj go czy napewno nie ma błedu

> zadnego

Obie rzeczy zrobione. Dam go na czyszczenie turbiny i EGR

Napisano

> Obie rzeczy zrobione. Dam go na czyszczenie turbiny i EGR

zasyfiona turbinka, a zawór doładowania sprawdzony ?

Napisano
  • Autor

> zasyfiona turbinka, a zawór doładowania sprawdzony ?

Wszędzie zajrzeli. Odebrałem samochód i znów to samo hehe.gif

Czuję, że będzie zabawnie zlosnik.gif ASO upiera się, że turbo się kończy.

Napisano

> Wszędzie zajrzeli. Odebrałem samochód i znów to samo

> Czuję, że będzie zabawnie ASO upiera się, że turbo się kończy.

no to logi statyczne i dynamiczne zrobić i szukać dalej smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> no to logi statyczne i dynamiczne zrobić i szukać dalej

Temat zakończony i wymieniona turbina na gwarancji po 75 kkm hehe.gif

Napisano

> Temat zakończony i wymieniona turbina na gwarancji po 75 kkm

Znaczy, że albo na prawdę pechowa sztuka, albo ktoś grinser006.gif jeździć nie potrafi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy, że albo na prawdę pechowa sztuka, albo ktoś jeździć nie potrafi

Chyba pechowa. zlosnik.gif Wcześniej przepływomierz na gwarancji i jakieś wiązki instalacji elektrycznej bo wycieraczki stawały jak padał deszcz.

Ogólnie firmowe Skody z ostatniego rzutu 2010 oceniam jako hit awaryjności, bo inne też nie grzeszą sprawnością crazy.gif .

Chyba składali je na gwałt bo się wtedy kratka kończyła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.